Verharen korthaar katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Als je je huis deelt met een kat dan weet je dat ze deze zeer slimme tactiek gebruiken om hun territorium op te eisen, overal kattenhaar genoemd, en jij en je kleren zijn inbegrepen.

Maar als je op zoek bent om een kat in huis te halen en je wilt geen enorme hoeveelheid vliegend haar binnenlaten, dan neig je waarschijnlijk naar een kortharige katachtige.

Maar verharen kortharige katten ook? Hoewel sommige kortharige katten nog steeds behoorlijk verharen, kan het over het algemeen aanvoelen als minder haar in vergelijking met een langharige kat. In de meeste gevallen is het beter om je te richten op andere methodes om het verharen te beheersen buiten de vachtlengte om.

Als u nieuwsgierig bent en meer wilt weten over het verharingsproces van uw kat, of als u op zoek bent naar een kortharige kat die minder verhaart, dan bent u hier aan het juiste adres!

Laten we beginnen!

Feline verharen

Misschien wordt verharen door sommigen gezien als iets ongemakkelijks, terwijl voor anderen hun met vacht bedekte kleding een trots statement is. Hoe dan ook, begrijpen waarom katten verharen is ook een onderdeel van het zijn van een goede katteneigenaar.

Dr. Tammy Hunter legt uit dat “De vacht van uw huisdier bestaat uit duizenden haren die in haarzakjes worden geproduceerd. Omdat de haren onder constante omgevingsstress staan, worden ze voortdurend uitgevallen en vervangen.”

Dus, verharen is een natuurlijk proces en een belangrijk proces. De vacht van een kat groeit in cycli, en tijdens de late lente en de late herfst, ook wel bekend als seizoensgebonden verharing, zal uw kat de vacht vervangen om zich aan te passen tijdens de koudere en warmere maanden van het jaar.

U kunt verwachten dat uw katachtige metgezel die vrije toegang heeft tot de buitenlucht, twee zware seizoensgebonden verharingscycli zal ondergaan, vooral in koelere klimaten. Eigenaars van katten die alleen binnenshuis leven, merken niet dat hun kat zijn ondervacht verliest, omdat hij niet wordt blootgesteld aan externe klimaatveranderingen.

Het verharen wordt ook beïnvloed door de genetica van uw kat, evenals door hun voeding, maar de omgeving lijkt de hoofdrol te spelen in dit proces. Het is belangrijk te vermelden dat dit natuurlijke verharingsfenomeen een teken is van een gezonde kat, en de vacht van uw kat isoleert hem en werkt als een obstakel tegen fysieke en chemische schade aan zijn huid, en schadelijk zonlicht.

Verharen Korthaar Katten?

Het korte antwoord is ja, katten met een korte vacht verharen, maar de hoeveelheid kan verschillen van kat tot kat, en van ras tot ras. Binnenlandse kortharige katten, hebben meestal een beschermende bovenvacht en een ondervacht die voor extra isolatie zorgt. Als u de vacht van uw kat aait en in de diepte observeert, zult u het verschil zien tussen de twee lagen, en hoe kort, zacht en pluizig de ondervacht is in vergelijking met de bovenlaag.

Natuurlijk, zelfs kortharige katten kunnen een variatie in dichtheid hebben, en sommigen zullen meer verharen dan anderen, maar hoogstwaarschijnlijk zullen ze niet het volumineuze verharen van een langharige kat overtreffen. Zoals hierboven vermeld, zal een kortharige buitenkat ook intens verharen in de lente, zodat ze kunnen genieten van een luchtigere zomer, en in de herfst om te voorkomen dat hun pluizige kontjes koud worden.

Mijn beide katten zijn kortharig, maar hun vachten zijn toch heel verschillend. Een van hen heeft een zware ondervacht en hij ziet er mollig uit in de winter en mager in de zomer. Mijn zwarte kat daarentegen heeft een zijdeachtige vacht die het hele jaar door niet veel lijkt te veranderen, wat verrassend is omdat hij zelfs tijdens de koudere maanden het grootste deel van zijn tijd op het balkon doorbrengt!

Kun je voorkomen dat een kat verhaart?

Een kat in huis halen, zelfs een kortharige, betekent dat je ook hun harige vacht adopteert. Het is een proces dat je niet kunt stoppen, en je moet het zeker niet proberen, maar je kunt het verharen zeker tot een minimum beperken, zodat zowel jij als je kat tevreden blijven.

Hoewel je niet de mogelijkheid hebt om de seizoenen te controleren, kun je er wel voor zorgen dat je kat een evenwichtig en voedzaam dieet heeft. Volgens dierenartsen “zal een kat die niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, een doffe, droge vacht hebben en vaak overmatig verharen”.

Dus, ervoor zorgen dat de voeding van uw kat rijk is aan omega-3 vetzuren zal de huid van uw kat beschermen en de vacht glanzend houden. Een tekort aan linolzuur leidt meestal tot roos, dun en verkleurd haar, en natuurlijk tot meer verharing. Zink, biotine en B-vitamines zijn ook verantwoordelijk voor een gezonde vacht. Gelukkig is er kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld om het verharen van uw kat tegen te gaan!

De volgende stap in het onder controle krijgen van de natuurlijke haaruitval van uw kat is regelmatig borstelen. Dierenartsen zijn ervan overtuigd dat “alle katten baat hebben bij regelmatig borstelen om losse haren en dode huidcellen te verwijderen, om de vacht vrij te houden van vuil, afval en externe parasieten, en om de natuurlijke oliën langs de haarschachten te verspreiden.

Gelukkig is het borstelen van een korthaar kat vrij eenvoudig, en afhankelijk van de dichtheid van hun vacht, hebben ze misschien maar een wekelijkse borstelbeurt nodig. Het borstelen kan een goede gelegenheid zijn om je kat wat extra genegenheid te tonen, en als je merkt dat je kat er tegenop ziet om geborsteld te worden, probeer dan eens te experimenteren met verschillende borstels.

Ik vind dat de rubberen handschoenborstel mijn katten het gevoel geeft dat ik ze gewoon aai, en ze eindigen met spinnen tijdens de hele sessie. Dus, als je ook geïnteresseerd bent in een zachtere aanpak, dit is de handschoen die ik gebruik en mijn katten zijn er dol op (Amazon link). In sommige gevallen kan een bad ook helpen om het verharen tegen te gaan, maar het is niet iets wat je te vaak wilt doen, en het moet alleen worden gedaan met kat-vriendelijke shampoos en nooit met babyshampoo.

Verharen langharige katten meer?

Het simpele feit is dat alle katten verharen, het is de hoeveelheid die varieert. Bepaalde langharige rassen zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat zijn ontworpen om te overleven in een barre en koude omgeving, dus hun vacht is dik gelaagd om hen te beschermen, dus zoals je je kunt voorstellen verharen ze meestal vrij veel.

Natuurlijk zijn er kortharige katten met een dikke dubbelgelaagde vacht, die misschien zelfs evenveel verharen als een langharige kat zou doen, maar dat is zelden het geval. De waarheid is dat zelfs als kortharige katten evenveel verharen als hun langharige kameraden, de lange vacht er toch in slaagt zichtbaarder te zijn en een klein gebied sneller te bedekken.

Het belangrijkste verschil tussen katten met een lange en een korte vacht is de vervilting en de knopen die een vaker voorkomend verschijnsel zijn bij langere vachten. Daarom vereisen zij een grondiger en regelmatiger verzorging en af en toe een bad.

Welke huiskatten verharen het minst?

Zoals ik hierboven al zei kan de hoeveelheid natuurlijk haarverlies zelfs bij kortharige katten verschillen, en er zijn bepaalde rassen die bekend staan om hun lichte verharing. Dit is nuttige informatie voor mensen die aan de allergische kant zijn als het op kattenhaar aankomt, en op zoek zijn naar een meer geschikte katachtige metgezel.

Sphynx

Ik ben er zeker van dat het eerste ras dat in ieders gedachten opkomt als ze aan een minimum aan verharing denken, de Sphynx kat is. Hoewel het een volledig kale kat lijkt, zijn Sphynxen niet altijd haarloos, en deze katten hebben een dun laagje pluis, dat ze zullen verharen.

Hoewel ze je misschien helpen een paar stofzuigdagen achter elkaar over te slaan, hebben ze een ander soort verzorging nodig. Omdat ze geen vacht hebben om lichaamsoliën te absorberen, moeten ze regelmatig in bad en moeten ze hun oren en nagels regelmatig schoonmaken, maar gelukkig staan ze bekend om hun baddertolerantie!

Ik bedoel, je ziet deze Sphynx niet klagen!

Bengaal

De Bengaalse schoonheid heeft een korte en zachte vacht die doet denken aan hun grotere neven, de luipaard. Hun vacht is gemakkelijk te onderhouden, en het vereist normaal gesproken wekelijks borstelen om het verharen op afstand te houden!

Siberische

Ik weet dat dit poesje aan de langharige kant is, maar ik moest deze prachtige kat toch even noemen voor diegenen onder jullie die van langharige katten houden, maar niet van hun overdreven verharing houden. De Siberische kat heeft een dichte en dikke vacht, maar die is gemakkelijk te onderhouden met wekelijks borstelen.

Zoals bij alle katten, zal de seizoensgebonden verharing meer haar produceren, maar dagelijks borstelen totdat ze hun vacht hebben veranderd zal voldoende zijn en dan ben je weer terug bij je normale verzorgingsschema!

Cornish Rex

Nu we weer terug zijn bij de echt kortharige pluizenbollen, is de Cornish Rex zeker een goede keuze voor uw minimale verharingsbehoefte. Omdat ze alleen een ondervacht hebben, is hun vacht heel kort, schattig gekruld, en het voelt aan als gesneden fluweel!

Siamees

De Siamees is een onmiddellijk herkenbaar ras en het is heel populair, niet alleen om hun opvallende blauwe ogen, maar ook om hun korte en zijdeachtige, dicht op elkaar liggende vacht, die bovendien weinig verhaard!

Bombay

Als je op mij lijkt, is een zwarte kat als metgezel een droom die uitkomt! Helaas kan de zwarte vacht gemakkelijk worden ontdekt op elk licht oppervlak en kleding, dus een weinig verharende kat als de Bombay, is misschien de beste optie voor u!

Brits Korthaar

Het is waar dat de Brits Korthaar kat een dikke en pluche vacht heeft, maar met wekelijks kammen, zult u in staat zijn om hun toch al minimale verharing te verminderen. Vergeet niet de vachtverzorging op te voeren tijdens de seizoensgebonden verharingsperiode, om hun fluwelen vacht matvrij en gezond te houden!

Russisch Blauw

Een andere prachtige grijze kat is de Blauwe Rus met een korte, zijdeachtige en dichte vacht die je weinig tot geen last van verharing zal geven. Dit is ook een hyperallergisch ras en zal perfect zijn voor iedereen die last heeft van kattenallergieën!

Burmees

Tenslotte is de Burmees ook een van de weinig verharende rassen en vereist minimale vachtverzorging, omdat ze een korte en satijnachtige vacht hebben!

Het belang van een gezonde vacht

Een van de belangrijkste taken van de vacht van uw kat is hem te helpen zijn lichaamstemperatuur het hele jaar door te reguleren. Door de haarfollikels te bewegen zal uw kat de haren ofwel dichter bij elkaar brengen voor isolatie of ze verder uit elkaar trekken om ze koel te houden. Hun vacht beschermt hun huid, die verantwoordelijk is voor het gehydrateerd houden van de kat omdat ze niet zweten, en het slaat verschillende voedingsstoffen op.

Maar ze warm of koel houden is niet de enige functie van de vacht van uw kat, zoals Tammy Hunter, DVM, en Ernest Ward, DVM stellen “de huid en de vacht beschermen de inwendige organen tegen bedreigingen van buitenaf. De huid bevat ook zenuwen en zenuwuiteinden die een huisdier helpen warmte, koude, druk en pijn te voelen. Bovendien beschermt de vacht huisdieren tegen chemische schade, trauma, ultraviolet licht, en contact met hete oppervlakken.”

Met andere woorden, de huid en vacht van uw kat verdienen evenveel aandacht als elk ander orgaan of lichaamsdeel, om uw kat gezond te houden!

Hoe weet ik of mijn kat te veel verhaart?

Hoewel alle katten verharen, kunnen overmatig verharen en de algemene vachtuitdrukking van uw kat de eerste indicatoren zijn van een gezondheidsprobleem. Hoewel langharige katten meer haar nodig hebben, wil dat niet zeggen dat katten met kort haar geen aandacht en verzorging nodig hebben.

Uw kat kan last hebben van een huidirritatie die gerelateerd is aan een gebrek aan vochtigheid, allergieën door pollen, en natuurlijk externe parasieten zoals ringworm, teken, en vlooien. Deze irritaties kunnen leiden tot krabben en overbeharing om hun huid te kalmeren, wat kan leiden tot overmatig verharen.

Volgens Karen. A. Moriello, DVM, “ziekten die rechtstreeks vernietiging of beschadiging van de haarschacht of follikel kunnen veroorzaken zijn bacteriële, schimmel- of parasitaire infecties; ernstige ontstekingsziekten (zoals diepe huidinfecties); trauma van de huid (zoals brandwonden of bestraling); en (zelden) vergiftigingen veroorzaakt door kwik, thallium of jodium.”

Extreme haaruitval kan worden veroorzaakt door overmatige zelfverzorging, meestal veroorzaakt door stress, bekend als Psychogene Alopecia. “Het is een obsessief-compulsief gedrag waarbij de katten plotseling niet kunnen stoppen met likken of kauwen aan zichzelf.” Ze richten zich vaak op bepaalde gebieden, plukken vacht uit hun buik, binnenste dit, en stroken langs hun voorpoten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat “het toevoegen van omega-3 vetzuren, linolzuur en zink in combinatie de glans van de vacht verhoogt en de droge, schilferige huid (huidschilfers) vermindert.” Zorg ervoor dat uw kat niet wordt blootgesteld aan fel zonlicht om het verharen te minimaliseren, en het elimineren van alle stressfactoren zou de vacht zijdezacht en gezond moeten houden.

Door de vacht en huid van uw kat regelmatig te inspecteren, vooral tijdens het borstelen, kunt u op tijd irritatie, ongewone knobbels of bulten en kale plekken ontdekken. Als u merkt dat uw kat meer haar verliest dan normaal en het is geen seizoensgebonden verharing, dan is de beste persoon om naar toe te gaan en te vragen waarom mijn kat zoveel verhaart, uw dierenarts! Niet alleen zullen zij de nodige tests doen om de reden achter de vachtproblemen van uw kat te vinden, maar zij zullen u ook instructies geven over hoe het te behandelen zonder kostbare tijd te verspillen!

Afsluitende gedachten

Als ik elke keer een cent kreeg als ik een kattenhaar moest uitspugen of met mijn ogen moest rollen over de zwarte en grijze pluizen die in mijn thee zwommen, dan zou ik miljonair zijn. Mijn beide katten zijn kortharig, en ook al hoef ik niet zoveel moeite te doen als wanneer ik een langharige kat zou hebben, ik moet toch proberen te voorkomen dat hun vacht de overhand neemt.

Natuurlijk kun je altijd op zoek gaan naar een kat die weinig verhaart, of je kunt gewoon ophouden je ertegen te verzetten en hun vacht accepteren als een herinnering aan hun constante aanwezigheid en liefde!

Vertel ons nu of uw kortharige katten veel verharen of dat u geen idee hebt wat dit gedoe te betekenen heeft omdat u de eigenaar bent van een exotische Sphynx?