Kunnen ontklauwde katten in bomen of hekken klimmen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

ontklauwde kat in een boom
Let op: Dit bericht is bedoeld om kattenouders met een ontklauwde kat te informeren, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

Soms lijkt het wel of onze katten zich geen seconde laten afremmen door het ontbreken van klauwen. Ontklauwde katten lijken nog steeds alle dingen te doen die andere katten ook doen en sommige zijn zelfs heel bedreven in het vangen van muizen.

Maar hoe zit het met klimmen? Kan een kat met klauwen in een boom, hek, of iets anders klimmen?

Hoewel het mogelijk is voor voorklauwde katten om in bomen, hekken en andere objecten te klimmen is het niet gemakkelijk voor hen. Niet alleen kunnen ze door het ontbreken van klauwen niet in bomen en andere voorwerpen klimmen, maar bij een kat met klauwen ontbreekt ook het laatste derde deel van elke teen, waardoor hun grip nog slechter is.

In plaats van de traditionele spring-, grijp-, en klimtechniek die katten met klauwen gebruiken, moeten katten met klauwen langzaam proberen omhoog te glijden of direct op laaghangende takken springen. Als het op hekken aankomt, hebben katten met klauwen meestal niet zo’n probleem en zijn ze in staat om zich met hun voorpoten vast te houden aan de bovenkant van het hek, zich vast te zetten met hun achterklauwen en er dan overheen te klimmen.

Maar laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is en hoe een ontklauwing invloed heeft op het vermogen van een kat om te klimmen.

Ontklauwen is veel meer dan alleen klauwen verwijderen

Voordat we echt kunnen begrijpen hoe een gebrek aan klauwen het vermogen van een kat om te klimmen kan veranderen, moeten we begrijpen wat er precies gebeurt tijdens een klauwoperatie.

Hoewel de naam het misschien doet lijken op een snelle knipbeurt van de klauwen, is het in werkelijkheid manier meer dan dat.

De klauwverwijdering is beter te omschrijven als een falangectomie of het verwijderen van de tenen. Om de klauw te verwijderen, moet ook het laatste derde deel van de teen verwijderd worden. Dat staat gelijk aan het verwijderen van je vinger net na je laatste knokkel.

Als je naar je eigen hand kijkt, is het logisch dat het zou hebben. zo te zijn. Uw nagels zijn immers veerkrachtig en als u ooit een verwonding hebt gehad waarbij de hele nagel is verwijderd, weet u dat deze terug zal groeien, hoe langzaam ook.

De enige manier om de klauw te nemen is een deel van de teen te nemen.

Dat betekent dat ontklauwde katten ook ruwweg 33% van hun tenen missen, wat betekent dat ze een sterk verminderd vermogen hebben als het gaat om het vastgrijpen van bomen, hekken, en andere voorwerpen met alleen hun tenen.

Kunnen volledig ontklauwde katten klimmen?

In de meeste gevallen worden bij een klauwoperatie alleen de voorste klauwen verwijderd.

Maar soms zal een kat alle vier sets klauwen verwijderd. Kunnen katten zonder voor- of achterklauwen klimmen?

Zonder enige klauwen zullen katten het zeer moeilijk hebben om ergens op te klimmen. Niet alleen missen deze katten het vermogen om zich met hun voorklauwen vast te grijpen, maar zij missen ook het vermogen om zich met hun achterklauwen te stabiliseren. Zij moeten in de eerste plaats vertrouwen op hun vermogen om te springen om iets te beklimmen.

De meeste volledig ontklauwde katten zullen waarschijnlijk nog steeds in staat zijn om een zwaar beklede kattenboom te beklimmen door gewoon hun weg naar boven te “omhelzen”, maar gladde voorwerpen zoals hekken of dikkere voorwerpen zoals bomen kunnen onmogelijk zijn om te beklimmen voor volledig ontklauwde katten.

De meeste studies suggereren dat ongeveer 20% van de katten ontklauwd is en de meeste maken geen onderscheid tussen alleen aan de voorkant en volledig ontklauwd, dus de exacte prevalentie hiervan is onduidelijk.

Hoe kan een kat met een klauw in een boom klimmen?

Het korte antwoord?

Heel snel, of helemaal niet.

Voor de langere uitleg moeten we eerst kijken hoe een kat met klauwen in een boom klimt. Kijk eens naar deze video van een vastberaden kat die een eekhoorn probeert te vangen:

Het camerawerk is zeker een beetje wankel, maar het toont je hoe krachtig de klauwen van een kat kunnen zijn als het op klimmen aankomt. Merk op hoe eens deze kat “opgesloten” is met zijn klauwen, hij gewoon kan zitten en wachten om zijn volgende zet te doen. Zonder klauwen, is dit gewoon geen optie.

Om in een boom te klimmen, moet een kat met klauwen zeer snel bewegen en hun momentum gebruiken om de dichtstbijzijnde tak te bereiken. Ervan uitgaande dat zij die hebben, kunnen katten hun achterklauwen gebruiken om zich in de boom voort te bewegen, terwijl zij hun voorklauwen gebruiken om hen te leiden.

Als de boom dun genoeg is voor katten om er met hun poten omheen te wikkelen, hebben ze een veel betere kans om erin te klimmen, maar voor grotere, dikkere bomen zoals die in de video zullen ontklauwde katten een bijna onmogelijke tijd hebben.

Veel ontklauwde katten zullen snel leren om dit te omzeilen en je zult het gebrek aan klauwen misschien niet eens opmerken. Maar deze katten zullen ook heel voorzichtig moeten zijn in welke bomen ze proberen te klimmen.

Hoe klimt een kat met klauwen over een hek?

Als een kat met ontklauwing hoog genoeg kan springen, moet het geen probleem zijn om over een hek te klimmen. Vooral als ze achterklauwen hebben die ze kunnen gebruiken om zich aan het hek vast te klampen. Voor een beter idee van hoe dit eruit zou kunnen zien, bekijk deze video van een kat met klauwen die over een hek klimt:

Die knappe witte kat haalt het niet helemaal tot de top van het hek, maar hij komt wel in de buurt. Met een wat krachtigere sprong kun je goed zien hoe hij met zijn voorpoten de top van het hek zou kunnen bereiken en zich met zijn achterklauwen zou kunnen stabiliseren.

Hoewel ze nogal kunnen variëren, zijn de meeste residentiële omheiningen 183 cm hoog, en volgens PetFinder kunnen de meeste katten een meter of meer overbruggen zonder een vliegende start te maken. Dat betekent dat met een beetje inspanning en atletisch vermogen zelfs ontklauwde katten de top van het hek kunnen bereiken met hun voorpoten. Ondanks het gebrek aan klauwen, moeten deze katten in staat zijn om grip te krijgen op de bovenkant van de omheining – op zijn minst genoeg om de beweging af te maken en de andere kant te bereiken.

Dat betekent dat 2 meter precies op het randje is van wat mogelijk is voor katten met klauwen om te klimmen en alles wat hoger is, zal veel moeilijker zijn of zelfs mogelijk voor katten zonder klauwen. Net als bij het klimmen in bomen, moeten katten met klauwen zich snel van de groep naar de top van de boom verplaatsen.

Echter, veel katten met klauwen zullen het zeer moeilijk hebben om te springen als gevolg van de klauw, dus je moet verwachten dat er nogal wat variatie is tussen individuele katachtigen hier.

Kunnen katten met een klauw op een kattenboom of kattentoren klimmen?

Ja, ontklauwde katten kunnen nog steeds in kattenbomen klimmen! Zelfs als al hun klauwen zijn verwijderd, inclusief de achterklauwen, kunnen katten nog steeds hoog genoeg springen om zich gemakkelijk een weg te banen naar de top van de boom. Als ze hun achterklauwen nog hebben, kunnen katten zich meestal een weg naar boven banen door zich met hun voorpoten aan de zuilen vast te grijpen en zich met hun achterklauwen omhoog te hijsen.

Ontklauwde katten kunnen niet alleen in bomen klimmen, maar ze zullen er ook graag gebruik van maken! We hebben een lijst samengesteld van onze favoriete kattenbomen voor katten met klauwen, die wat gemakkelijker zijn voor onze klauwloze katachtige vrienden. Deze bomen hebben veel platformen om te navigeren en zelfs een paar met oprijplaten.

Ontklauwde katten mogen nog steeds niet naar buiten

Alleen omdat ontklauwde katten kan klimmen betekent niet dat ze naar buiten mogen- het is gewoon te gevaarlijk voor een kat met klauwen.

Wanneer katten zich in een vecht- of vluchtsituatie bevinden, hebben ze tientallen manieren waarop ze zichzelf kunnen beschermen (en sommige zijn een stuk minder elegant dan andere) maar een van de belangrijkste is klimmen. Katten moeten in staat zijn om snel en efficiënt in een boom te klimmen. Ze kunnen ook niet kieskeurig zijn over welke hekken of bomen ze beklimmen.

Zonder klauwen zijn katten gewoon niet in staat om zelfverzekerd in elke willekeurige boom te klimmen en dat kan echt leiden tot een situatie van leven of dood.

Niet alleen dat, maar de voorklauwen van een kat zijn een van hun belangrijkste hulpmiddelen om afstand te creëren tussen hen en een potentiële bedreiging. Tanden en achterklauwen kunnen enkel gebruikt worden wanneer de bedreiging zeer dicht bij een kat.

Maar met voorklauwen, kunnen katten zich van op een afstand verdedigen. Hoewel het voor ons misschien niet veel lijkt, kan een beetje extra afstand met voorklauwen een enorm verschil maken in een echte vecht- of vluchtsituatie.

Afsluitende gedachten

Sommige mensen zijn misschien verbaasd te horen dat katten met klauwen overal in kunnen klimmen, laat staan in moeilijk te beklimmen dingen als bomen en hekken. Maar onze katachtige vrienden zijn meer dan in staat om zich aan te passen – tenminste met achterklauwen.

Maar als katten helemaal zonder klauw zullen ze het moeilijk hebben om in iets anders te klimmen dan een kattenboom.

Omdat ze niet zo snel en efficiënt kunnen klimmen, zouden katten met klauwen niet naar buiten mogen. Het is gewoon te gevaarlijk voor hen! Toch is het niet kunnen klimmen lang niet de belangrijkste reden om een klauwoperatie te vermijden. Niet alleen is de ingreep pijnlijk, maar het kan ook een verscheidenheid aan ongewenste gedragsproblemen veroorzaken.

In plaats van een klauwoperatie, is het de moeite waard om alle mogelijke alternatieven voor een klauwoperatie te bekijken voordat je die beslissing neemt.