Wat kunnen katten eten? 36 menselijke voedingsmiddelen die katten kunnen eten – en 8 ze kunnen het niet!

Het zijn niet alleen honden die hebben geleerd om titbits van de tafel te vragen, katten kunnen ook bedelen!

Zoals bij alle dieren is het eten van een uitgebalanceerd dieet essentieel, maar dat geldt ook voor het weten welk menselijk voedsel veilig is voor katten en hoeveel u uw kat kunt behandelen zonder dat ze aankomen. In dit artikel behandelen we de voedingsbehoeften van katten, welk menselijk voedsel katten kunnen eten en sommige voedingsmiddelen die u voor katten moet vermijden.

Wat kunnen katten eten?

Bosbessen zijn een gezonde vrucht met weinig calorieën en veel voedingsstoffen.

Die ingeblikte diëten en brokjes diëten lijken misschien saai, maar ze zijn er niet voor niets.

Zolang het de AAFCO-verklaring ‘compleet en uitgebalanceerd’ bevat voor de leeftijd van uw kat, zal elk commercieel kattenvoer voldoen aan de voedingsbehoeften van uw kat en alles bevatten wat ze nodig hebben om te overleven en te gedijen.

Ik heb de neiging om aan te bevelen dat katten ten minste 90% van hun dagelijkse calorieën uit een complete en evenwichtige bron halen, en de andere 10% kan een gezonde traktatie zijn. U kunt de Pet Nutrition Alliance-calculator gebruiken om uit te rekenen hoeveel calorieën uw kat kan hebben als hoofdmaaltijd en als traktaties. Voor een gezonde kat van 10 pond is dat slechts 22kcal-traktaties per dag.

In dit geval betekent ’traktaties’ alles wat geen ingeblikt of brokjesdieet is. Het omvat kattentraktaties gekocht in een winkel, de snee brood die ze van de toonbank hebben gesnoeid en de kcal in boter die je over hun pillen verspreidt. Het verwijst ook naar alle ‘mensenvoedsel’ die u besluit te delen met uw kat.

Voedsel dat katten kunnen eten

Katten kunnen kleine hoeveelheden avocado eten, maar alleen het vruchtvlees.

Als je het leven van je katachtige vriend wilt opfleuren met af en toe iets anders, vraag je je waarschijnlijk af welk voedsel katten kunnen eten.

Wanneer u uw kat een nieuw voer geeft, moet u hem eerst een zeer kleine hoeveelheid geven en vervolgens 24-48 uur wachten om te observeren op spijsverteringsproblemen voordat u meer voedt.

1. Vruchten

Katten kunnen een breed scala aan fruit hebben om een gezonde snack vol antioxidanten te maken. De meeste vruchten zijn veilig voor katten, maar je moet ze goed bereiden. Verwijder de zaden, schil en het groen van alle vruchten die je van plan bent te voeden en voer elke dag slechts een klein beetje.

Hier zijn 11 vruchten die je je kat kunt voeren:

2. Groenten

Kat die een wortel bijt

Hoewel katten obligate carnivoren zijn en bepaalde voedingsstoffen nodig hebben om te overleven, kunnen ze een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten als traktaties.

Uw kat kan ook genieten van wat groenten! De meeste katten zullen geen rauwe groenten willen eten, omdat de crunch onaangenaam kan zijn – maar kook ze op en ze zullen er meteen in graven!

Net als bij veilig fruit voor katten, wilt u ook de schil en zaden verwijderen bij het bereiden van groenten voor uw kat. Een goede vuistregel is om de groenten te bereiden zoals je dat voor jezelf zou doen.

Hier is een lijst met 12 veilige groenten die uw kat misschien leuk vindt:

3. Vlees en vis

Een speciale traktatie voor je harige vriend is een klein stukje vlees of vis. Katten kunnen alle soorten vlees zonder been en gefileerde vis in kleine hoeveelheden eten. U moet grote hoeveelheden vet en gruis bijsnijden en verwijderen voordat u uw kattenvlees voedt.

Vergeet niet dat rauw voedsel parasieten en bacteriën kan bevatten die ziekte bij katten veroorzaken. Je moet alleen gekookt vlees en vis aan je kat serveren.

Vlees en vis bevatten veel calorieën, maar het is niet in balans – je moet alleen een hoeveelheid theelepels per dag voeren en hun avondmaaltijd dienovereenkomstig verminderen.

Misschien wilt u uw kat een van deze 13 vleeswaren of vis aanbieden:

 • Rundvlees
 • Varkensvlees
 • Lam
 • Kip
 • Garnalen
 • Sardines
 • Zalm
 • Tonijn (in bronwater, niet pekel of olie)
 • Witte vis (kabeljauw, schelvis, tilapia)
 • Wild
 • Wild (konijn, fazant, duif of iets dergelijks)
 • Orgaanvlees, als je zelf een karkas bereidt
 • Eend en gans

Voedsel dat katten niet kunnen eten

Vergeet niet dat er sommige voedingsmiddelen zijn die nooit aan katten mogen worden gevoerd, omdat ze giftig zijn of omdat ze maagklachten riskeren.

1. Uien, knoflook en bieslook

Doos met uien, lente-uitjes, sjalotten en knoflook

Sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor katten en mogen nooit worden gevoerd, zelfs niet als een occasionele traktatie.

Uien, knoflook, bieslook en andere leden van de alliumfamilie beschadigen de rode bloedcellen die bloedarmoede veroorzaken.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je kat een rauwe ui wil snacken, moet je net zo voorzichtig zijn met gekookte uien, die in veel menselijke voedingsmiddelen aanwezig zijn.

2. Alcohol

Alcohol is erger voor katten dan voor mensen, omdat ze het niet kunnen verwijderen van hun systeem zo snel als we kunnen. Geef je kat nooit alcohol en bel zo snel mogelijk de dierenarts als je erachter komt dat ze wat hebben gehad.

3. Cafeïne (koffie en cafeïnehoudende dranken)

Met al dit werken op afstand kan uw kat zijn intrek nemen in uw kantoor. Maar laat ze niet nippen aan je koffie, Red Bull of andere cafeïnehoudende dranken. Katten zijn minder tolerant voor cafeïne dan mensen en zelfs een zeer kleine hoeveelheid koffie kan een kat schaden. Je moet er ook voor zorgen dat koffiedik buiten bereik is.

Katten kunnen ook proberen uw Nespresso-peulen op te eten. Ze zijn immers leuk om op de grond rond te knallen! Zorg ervoor dat eventuele gevallen peulen zo snel mogelijk veilig worden weggegooid.

4. Chocolade

Katten zijn misschien minder vatbaar voor het per ongeluk eten van chocolade dan honden, maar het is nog steeds giftig voor katten. Theobromine is vergelijkbaar met cafeïne en wordt aangetroffen in alle chocolade, maar is het hoogst in producten met een hoog aandeel cacaobestanddelen – dus hoe donkerder de chocolade, hoe hoger het risico. Het wordt ook gevonden in bakchocolade en cacaopoeder, dus houd deze goed buiten het bereik van schade!

Lees ook: Chocoladevergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

4. Druiven

Er wordt gedacht dat druiven net zo giftig zijn voor katten als voor honden. Tot voor kort wisten dierenartsen niet zeker waarom sommige honden zo ziek werden van druiven-, rozijnen- of sultana-toxiciteit, terwijl anderen in orde waren. Er is vooruitgang geboekt en het kan nu verband houden met wijnsteenzuurvergiftiging.

Nu hoeven we alleen nog maar uit te zoeken of druiven giftig zijn voor katten. Totdat we meer weten, laten we ons vergissen aan de kant van de voorzichtigheid!

5. Rauw vlees

Wees ook voorzichtig met het toevoegen van rauwe eieren en rauw vlees aan het dieet van uw kat. Mensen leerden voedsel te koken om het risico op infecties te verminderen (zoals Salmonella en E.coli) en parasieten, maar katten lopen net zoveel risico op deze gevaren als mensen.

Hoewel vlees, eieren en vis allemaal als occasionele traktatie aan uw kat kunnen worden aangeboden, moet u ernaar streven deze producten te koken zoals u dat voor uzelf zou doen om het risico te verminderen dat uw kat een door voedsel overgedragen ziekte krijgt.

6. Melk en de meeste zuivelproducten

Kitten drinkt melk

Om hen te helpen de melksuikers in de melk van hun moeder te verteren, produceren kittens van nature een enzym dat lactase wordt genoemd. Naarmate ze ouder worden, produceren ze minder van dit enzym en worden velen lactose-intolerant.

De meeste katten zijn lactose-intolerant, dus melk, kaas en zuivelproducten mogen niet aan hen worden gevoerd om darmklachten te voorkomen. In plaats daarvan kan speciale ‘kattenmelk’ worden gebruikt, dit is lactosevrij.

7. Hondenvoer

Kunnen katten hondenvoer eten Functie

Katten mogen nooit hondenvoer krijgen. Als je kat een beetje te pakken krijgt, maak je dan geen zorgen, maar het is geen goede optie voor de lange termijn voor katten, omdat het niet genoeg taurine bevat.

8. Xylitol

Voedingsmiddelen die xylitol bevatten (ook bekend als E967 of INS 967) zijn ook giftig voor katten. Deze kunstmatige zoetstof is te vinden in suikervrije producten en ‘dieet’-versies van populaire suikerhoudende dranken en snacks.

De voedingsbehoeften van uw kat – Hebben katten traktaties nodig?

Gerechten van nat en droog kattenvoer

Om te begrijpen wat katten wel en niet kunnen eten, moeten we hun voedingsbehoeften begrijpen.

Obligate carnivoren – Katten hebben vlees nodig om te overleven

Kunnen katten rauw kippenbot eten

Gewoon rauw kippenspiervlees, organen en botten moeten een klein percentage van het dieet van uw kat uitmaken.

Katten zijn ‘obligate carnivoren’, wat betekent dat ze vlees nodig hebben om te gedijen. Het betekent niet dat ze alleen vlees eten, of dat ze plantaardig voedsel niet kunnen verteren, maar het betekent wel dat ze niet de juiste soorten voedingsstoffen uit planten halen om te overleven.

Het komt allemaal neer op taurine, een aminozuur.

Honden, katten en mensen hebben allemaal taurine nodig, maar het verschil tussen mensen en honden in vergelijking met katten is dit – mensen en honden kunnen hun eigen taurine in hun lichaam maken van aminozuren zoals methionine, die ze uit planten kunnen halen.

Katten daarentegen hebben niet de juiste mechanismen om hun eigen taurine te maken, of in ieder geval niet in voldoende hoeveelheden.

Ze kunnen alle methionine eten die ze lekker vinden, maar ze zullen er nooit taurine van maken.

Dit betekent dat katten die een plantaardig dieet krijgen geen taurine krijgen en zonder taurine zullen ze snel sterven.

Vlees bevat echter taurine- katten moeten dit vlees eten om te overleven.

Macro- en micronutriënten

Alle diëten bestaan in wezen uit de drie ‘macronutriënten’ eiwitten, koolhydraten en vet- en water. Deze zijn allemaal belangrijk voor groei en energie.

1. Eiwitten

Protein is een belangrijke bron van energie en aminozuren voor de kat, en – zoals besproken – katten moeten het grootste deel van hun eiwitten uit vleesbronnen halen. Volgens AAFCO, dat de normen voor huisdiervoeding in de VS uiteenzet, moeten volwassen katten een dieet krijgen dat minimaal 26% eiwit bevat, op basis van droge stof.

2. Vet

Vet is een belangrijke energiebron, met twee keer zoveel energie per gram als eiwitten of koolhydraten. Het maakt ook de absorptie en beweging mogelijk van veel vitamines die in lipiden oplosbaar zijn, in plaats van in water oplosbaar, en omega-3 vetzuren. Kattenvoer moet ten minste 9% vet bevatten, op basis van droge stof, maar het vetgehalte kan vaak veel hoger zijn.

3. Koolhydraten

groenten-752153_640

Koolhydraten zijn niet essentieel voor katten, maar ze bieden wel een goede bron van gemakkelijk metaboliseerbare energie. Omdat het spijsverteringsstelsel van uw kat is geoptimaliseerd voor eiwitten, kunnen ze moeite hebben om complexere koolhydraten te verteren.

4. Vitaminen en mineralen

Net als andere soorten hebben katten een reeks micronutriënten nodig om te overleven. Hoewel sommige vitamines in het lichaam van uw kat kunnen worden gemaakt, moeten andere in het dieet worden opgenomen. Vitamine A en niacine zijn twee vitamines die katten moeten eten om gezond te zijn.

Er zijn ook 12 mineralen die als essentieel worden beschouwd voor katten, waaronder calcium, fosfor en magnesium. Met al deze, echter, kan te veel van deze net zoveel problemen veroorzaken als te weinig!

Conclusie

Het is leuk om je kat af en toe te behandelen, maar vergeet niet om de regels te volgen: niets giftigs, bereid het goed voor en houd je aan kleine hoeveelheden om obesitas te voorkomen. Het grootste deel van hun voeding moet afkomstig zijn van een commercieel kattenvoer van hoge kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten menselijk voedsel eten?

Ja, katten kunnen veel menselijk voedsel met mate eten. Zorg ervoor dat je eerst controleert of wat je voert niet giftig is voor katten!

Kunnen katten gekookte garnalen eten?

Gekookte garnalen zijn een veilige traktatie voor katten, maar zoals al het menselijk voedsel moet je ze spaarzaam voeren! Eén per dag is genoeg!

Is tonijn in blik goed voor katten?

Katten kunnen een theelepel tonijn in blik als traktatie hebben. U moet katten echter alleen tonijn in blik voeren in bronwater, niet in olie of pekel.

Kunnen katten chocolade eten?

Katten mogen geen chocolade krijgen; de ASPCA en Pet Poison Helpline vermelden chocolade als giftig voor katten vanwege het theobrominegehalte. Als uw kat chocolade heeft gegeten, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen.