Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

De meeste katten zullen op een bepaald moment in hun leven een verstoorde buik hebben. Dit kan braken, diarree of een beetje van beide inhouden. Het kan ervoor zorgen dat onze katachtige vrienden zich onder het weer voelen en niet hun gebruikelijke gelukkige, energieke zelf.

Milde overstuur buiken zullen binnen een dag of twee verdwijnen, maar andere gevallen hebben misschien een behandeling thuis of bij een dierenarts nodig. We bespreken alles wat u moet weten over maagklachten en wat u uw kat thuis voor hen kunt geven.

Symptomen van maagklachten bij uw kat

Katten zijn zeer dappere huisdieren en proberen vaak tekenen van ziekte te verbergen.

Katten zijn zeer dappere huisdieren en proberen vaak tekenen van ziekte te verbergen. Dit komt omdat in het wild ziekte een teken van zwakte zou zijn geweest en hen kwetsbaar zou hebben gemaakt voor andere katten en dieren. Huiskatten doen dit nog steeds en het kan het moeilijk maken om te weten of onze kat onwel is.

In gevallen van maagklachten moeten de symptomen echter gemakkelijk te herkennen zijn. U kunt braaksel rond het huis / tuin en diarree in de kattenbak opmerken. Als uw kat buiten toilett, kan dit moeilijker te herkennen zijn en moet u goed letten op de tuin en andere symptomen die ze mogelijk vertonen.

Katten die braken, diarree hebben of beide, kunnen ook andere symptomen vertonen. Als ze zich ziek voelen, is het waarschijnlijk dat hun eetlust zal worden verminderd en u kunt tekenen van misselijkheid zien, waaronder; lip likken, kwijlen, terugdeinzen aan de voerbak (de geur maakt ze misselijk) of gras eten in sommige gevallen (dit komt vaker voor bij honden).

Andere symptomen zijn;

Het bovenstaande zijn veel voorkomende symptomen met een traditionele maagklachten. Als uw kat echter erg lusteloos is, een zeer pijnlijke buik heeft of is gestopt met poep, moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen. Hetzelfde geldt voor als je bloed opmerkt in hun braaksel of diarree. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstiger probleem (bijvoorbeeld een darmobstructie) en zijn geen eenvoudige maagklachten.

Lees ook: Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Wat zijn de oorzaken maagklachten bij katten?

Nu we weten op welke symptomen we moeten letten, is onze volgende vraag wat maagklachten bij katten veroorzaakt? Het antwoord is; veel dingen!

Nu we weten op welke symptomen we moeten letten, is onze volgende vraag wat maagklachten bij katten veroorzaakt? Het antwoord is; veel dingen! Maagklachten hebben vele oorzaken en deze kunnen te wijten zijn aan gastro-intestinale oorzaken (bijv. inflammatoire darmziekte) of oorzaken buiten het maagdarmstelsel (bijv. chronische nierziekte).

Oorzaken van maagklachten bij katten zijn onder meer;

Dit is geen uitputtende lijst, maar het bevat de meest voorkomende oorzaken. Van deze oorzaken zou de meest voorkomende oorzaak van een milde maagklachten te wijten zijn aan een dieet. Het kan te wijten zijn aan een recente verandering in een nieuw kattenvoer, het eten van nieuwe lekkernijen of zelfs het vegen van wat menselijk voedsel van het aanrecht! Hun buikjes zijn gevoelig voor dieetveranderingen en dit kan voldoende zijn om wat mild braken en diarree te veroorzaken.

Een andere veel voorkomende oorzaak is stress. Katten die zijn geïntroduceerd in een nieuw gezin of een nieuw huis hebben waarschijnlijk in eerste instantie wat milde diarree als gevolg van stress, maar het zou snel moeten oplossen.

Jonge kittens zijn bijzonder gevoelig voor zware darmparasietbelastingen en dit kan overstuurde buiken veroorzaken, dus het is belangrijk om aan deze oorzaak te denken als u een kitten heeft.

Oudere katten zullen bijzonder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van chronische nierziekte, hyperthyreoïdie, leverziekte en diabetes mellitus. Als u een oudere kat heeft met maagklachten en andere symptomen zoals meer drinken en urineren, moet u uw dierenarts bezoeken.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Milde gevallen van maagklachten kunnen in eerste instantie thuis worden behandeld als uw kat er anders goed uitziet.

Milde gevallen van maagklachten kunnen in eerste instantie thuis worden behandeld als uw kat er anders goed uitziet. Dit betekent dat ze relatief alert en helder moeten zijn, nog steeds geïnteresseerd in het eten van wat voedsel, nog steeds drinken en regelmatig ontlasting doorgeven.

Zeer milde gevallen lossen zich vaak binnen 24 uur vanzelf op. Uw kat heeft misschien maar 1-2 aanvallen van braken / diarree en dat kan het zijn. Deze gevallen hebben geen behandeling nodig, maar u moet uw kat een paar dagen controleren op herhaling.

Gevallen die niet oplossen of die ernstiger zijn, vereisen enige behandeling. U kunt uw kat een flauw dieet zoals gekookte kip en witte rijst of koop een therapeutisch dieet van de dierenwinkel of uw dierenartsen. Deze diëten worden vaak gelabeld als ‘Gastroïne’testinal’ of ‘gevoelige’ voedingsmiddelen. U moet voorkomen dat u ander menselijk voedsel of traktaties voedt.

Probiotica kan nuttig zijn in gevallen van maagklachten, omdat ze goede bacteriën terugbrengen in de darm van uw kat. Ze hebben geen bekende bijwerkingen en zijn veilig te gebruiken. U kunt deze kopen bij uw dierenkliniek of over de toonbank in sommige dierenwinkels.

Voor katten die zich gestrest voelen (bijvoorbeeld met een verhuizing) kun je een synthetisch feromoon diffuser (Feliway) en zorg voor voldoende middelen. Bronnen omvatten voedselbakken, waterbakken, bedden, kattenbakken, krabpalen en schuilplaatsen.

U moet ervoor zorgen dat uw kat op de hoogte is van zijn ontwormingsbehandeling. Dit is vooral belangrijk als uw kat naar buiten gaat en jaagt, omdat hij vatbaarder is voor wormen. Kittens zijn vrij kwetsbaar voor zware wormbelastingen en dit kan maagklachten veroorzaken, dus houd hier rekening mee als je een kitten hebt.

Oudere katten zijn vatbaar voor onderliggende aandoeningen, dus als ze een verstoorde buik hebben die niet oplost of zeer ernstig is, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat ze een onderliggende aandoening kunnen hebben en naar hun dierenarts (DVM) moeten gaan.

Als de bovenstaande huismiddeltjes de maagklachten niet oplossen, hebben ze een diergeneeskundige behandeling nodig.

Lees ook: De 6 beste kattenvoer voor gevoelige maag

Wanneer moet u een behandeling van een dierenarts zoeken?

De meeste milde gevallen van maagklachten verdwijnen vanzelf binnen 24 uur of met een flauw dieet en probiotica.

De meeste milde gevallen van maagklachten verdwijnen vanzelf binnen 24 uur of met een flauw dieet en probiotica. Als de maagklachten niet oplossen, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts. Evenzo, als de maagklachten erg ernstig is of als uw kat andere symptomen vertoont, moet hij een dierenartsbezoek brengen. Andere symptomen om op te controleren zijn onder meer, maar zijn niet beperkt tot;

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat er een onderliggende oorzaak is voor maagklachten. Zorg ervoor dat u uw dierenarts informeert over eventuele symptomen die u kunt bedenken. Ze zullen uw kat onderzoeken en kunnen enkele tests uitvoeren als ze zich zorgen maken over onderliggende aandoeningen. Dit kan een fecaal monster, urineonderzoek en bloedonderzoek omvatten, samen met röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) en echografie.

Sommige meer ernstige oorzaken van braken en diarree kunnen een operatie nodig hebben, bijvoorbeeld voor een darmobstructie. Andere oorzaken zoals inflammatoire darmziekte kunnen steroïden, antibiotica en een speciaal dieet nodig hebben. Als uw kat voedselallergieën heeft, zal uw dierenarts waarschijnlijk voorstellen om gedurende ten minste 6 weken een voedselproef te doen met een hypoallergeen dieet of een nieuw eiwitdieet.

Het komt erop neer dat u uw dierenarts bezoekt als u zich zorgen maakt over uw kat of als u denkt dat zijn maagklachten niet snel verdwijnen.

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

Conclusie

Zorg ervoor dat uw kat op de hoogte is van zijn ontwormingsbehandeling en veterinaire zorg.

Maagklachten komen vaak voor bij onze katachtige vrienden. Ze kunnen optreden door het eten van iets anders (bijvoorbeeld een nieuw dieet of wat menselijk voedsel van de toonbank), parasieten, stress, voedselallergieën of door een onderliggende aandoening. Flauwe diëten en probiotica kunnen nuttig zijn bij de behandeling van milde maagklachten. Zorg ervoor dat uw kat op de hoogte is van zijn ontwormingsbehandeling en veterinaire zorg. Bezoek uw dierenarts als de maagklachten niet verdwijnen of als uw kat andere symptomen heeft waar u zich zorgen over maakt.

Lees ook: Maagkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Veelgestelde vragen

Wat geven dierenartsen katten bij maagklachten?

Dierenartsen kunnen katten anti-misselijkheid medicatie, probiotica, steroïden en antibiotica geven, afhankelijk van de oorzaak. Ze kunnen ook een ontwormingsbehandeling en een therapeutisch dieet aanbevelen.

Hoe lang duurt maagklachten bij katten?

Milde maagklachten duren meestal minder dan 24 uur en de symptomen mogen niet ernstig zijn. Als het langer duurt dan dit, moet u contact opnemen met uw lokale dierenarts.

Kan ik mijn kat melk geven bij maagklachten?

Nee, het is niet aan te raden om je kat melk te geven. Hoewel dit hen gehydrateerd houdt, zijn katten lactose-intolerant, dus de melk kan de maagklachten zelfs erger maken. Blijf water aanmoedigen.

Hoe weet ik of mijn kat maagklachten heeft?

Symptomen van maagklachten zijn braken, diarree, misselijkheid (lip likken, kwijlen), gorgelen van hun buik en lethargie. Hun eetlust kan ook worden verminderd en