Wat is een Sphynx-kat en hoe groot worden ze?

Als iemand je zou vragen om een Sphynx-kat in één woord te beschrijven, is de kans groot dat je ‘haarloos’ zou zeggen. Gebrek aan vacht is meestal het eerste wat je opvalt aan deze katten, maar wat als we je zouden vertellen dat ze daadwerkelijk bont hebben?

Een mystieke aura lijkt het Sphynx-kattenras te omringen, maar veel van de stereotypen of overtuigingen over hen zijn vrij ver weg.

Deze prachtige katachtigen zijn unieke en charismatische huisdieren, maar het werk dat nodig is om goed voor een Sphynx-kat te zorgen, creëert een extra laag verantwoordelijkheid. Als je het gemakkelijker wilt hebben om je aan te passen aan het ouderschap van Sphynx-katten, kan voorbereid zijn met wat onderzoek naar het ras je helpen succesvol te zijn.

Gelukkig ben je bij ons aan het juiste adres. Welke brandende vragen je ook hebt gehad over Sphynx-katten, wij zijn er om je te helpen.

Achtergrond van de Sphynx kat

Sphynx kat op deken

Hoewel veel mensen aannemen dat de Sphynx-kat al honderden, misschien zelfs duizenden jaren bestaat, zwervend met de oude Egyptenaren, is dat niet echt het geval. In feite is het Sphynx-kattenras vrij jong.

Om de geschiedenis van dit aanhankelijke kattenras te traceren, moeten we beginnen in Noord-Amerika.

De Sphynx kat is in 1966 ontstaan uit een natuurlijke genetische mutatie dat gebeurde bij een kitten uit een domestic shorthair nest in Toronto, Canada. Dit haarloze kitten (genaamd Prune) werd in handen gegeven van een moeder-zoonduo dat met een fokker samenwerkte om deze mutatie voort te zetten door het kitten te kruisen met een Devon Rex-kat.

Kort daarna werd de Sphynx-kat een van de meer populaire kattenrassen en viel hij op met unieke kenmerken die sterk waren tegen hun bruisende persoonlijkheid en charmante gevoel voor humor.

Hoewel haarloze katten zelf al vele jaren bestaan en worden aanbeden om hun interessante eigenschappen, zijn Sphynx-katten de eersten die specifiek worden gefokt om er haarloos uit te zien. Dit is misschien niet ieders kopje thee, maar als je het geluk hebt om een Sphynx-kat te kennen, weet je hoe schattig en speels ze eigenlijk zijn!

Kenmerken van het ras

Als je niet bekend bent met Sphynx-katten, lijkt het ras misschien een beetje mysterieus voor je. Ze hebben lange, lange, slanke lichamen, grote ogen, grote oren, enzovoort. veel. Rimpels. Ze leven meestal tussen de 8 en 14 jaar en hebben dagelijks veel aandacht nodig. Een beetje leren kennen over de Sphynx-kat kan enorm nuttig zijn als je probeert erachter te komen welk ras het beste voor je is.

Elke kat die je tegenkomt zal anders zijn, met zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen voorkeuren en antipathieën en zijn eigen geschiedenis. Al deze factoren spelen een rol in hoe uw Sphynx-kat zich zal gedragen, maar er zijn enkele basisprincipes die vaak over de hele linie worden gezien.

Dus, hoe groot is de Sphynx-kat?

Sphynx kat zit naast raam

De Sphynx is lang en mager, met een lange staart en lange ledematen. (Het operatieve woord is lang, lang, lang.) Deze katten gedijen in veel omgevingen; ze kunnen zich goed aanpassen zolang ze warm blijven. Ze worden beschouwd als middelgrote katten, variërend van 6 tot 12 pond.

Deze katten hebben een grote persoonlijkheid. Lees verder om meer te weten te komen over waarom ze onze aandacht trekken.

Fysieke kenmerken

Sphynx-katten zien er misschien haarloos uit, maar ze kunnen eigenlijk bont hebben. Het is gewoon heel fijn haar dat aanvoelt als perzikpluis. Deze katachtigen hebben geen wimpers of snorharen en ze hebben veel rimpels in hun armen, lichaam en hoofd.

Andere opvallende kenmerken van Sphynx-katten zijn hun grote oren, gespierde lichamen en prominente jukbeenderen.

Hoewel de Sphynx vrij goed is in het reguleren van hun lichaamswarmte en vaak erg warm aanvoelt, doen ze het niet erg goed bij koud weer vanwege hun algemene haarloosheid. Ze kunnen het snel koud krijgen en genieten van het zijn genesteld in zachte bedden bij ontspanning. Daarom is het het beste dat uw Sphynx-kat binnen blijft waar hij veilig en geroosterd kan blijven.

Een scala aan vachtkleuren

Sphynx-katten kunnen effen kleuren hebben:

 • Wit
 • Zwart
 • Bruin
 • Rood
 • Lavendel
 • Room
 • Zilver
 • Blauw

Of met een patroon:

 • Vos
 • Bicolor
 • Tricolor/Calico
 • Tabby
 • Nerts
 • Schaduwrijke

Elke kat heeft zijn eigen unieke kenmerken, maar wanneer mensen specifiek op zoek zijn naar een Sphynx-kat, weten ze waar ze naar op zoek zijn.

Persoonlijkheid

Sphynx kat in raam

Als het gaat om persoonlijkheid, hebben de meeste Sphynx-katten er heel veel van. Ondanks hun mysterieuze uiterlijk zijn ze uiterst vriendelijk en hebben ze veel aandacht nodig. Je zult merken dat je Sphynx-kat geneigd is om in de problemen te komen en ondeugend te zijn als hij zich verveelt, maar dat is een deel van zijn nieuwsgierige aard.

Sphynx-katten zijn ook extreem spraakzaam en eigenwijs. Ze zullen dagenlang met je discussiëren totdat je erachter kunt komen wat ze van je nodig hebben. Ze zijn zeer energiek en profiteren van veel verrijkingsactiviteiten.

U kunt er zeker van zijn dat u tijd weg van uw Sphynx doorbrengt of ze thuis laat terwijl u op het werk bent. Maar als je thuiskomt, verwacht dan dat ze gaan pleiten voor wat aandacht.

Als je geen kat wilt die je de hele dag volgt, dan is dit niet de kat voor jou. Sphynx katten zijn chronisch nieuwsgierig en willen overal in uw bedrijf zijn.

Wanneer ze zich settelen, zullen ze je graag volgen naar de bank om op je schoot te knuffelen en wat liefde te krijgen. Ze hebben een kalme houding, waardoor ze uitstekende therapiedieren zijn.

Meestal kunnen Sphynx-katten goed met elkaar opschieten in gezinssituaties en rond andere dieren. Natuurlijk moet je bij elk huisdier ervoor zorgen dat je langzame introducties doet tussen hen en kinderen en andere huisdieren, zodat je grenzen kunt stellen en ervoor kunt zorgen dat de interactie soepel verloopt.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Als u de ins en outs van de gezondheidsachtergrond van uw huisdier kent, betekent dit dat u hen de grootst mogelijke zorg kunt bieden, rechtstreeks afgestemd op hun behoeften. Het Sphynx-ras is helaas gevoelig voor enkele kleine gezondheidscomplicaties. Deze zijn meestal redelijk beheersbaar als je ze in de gaten houdt.

Om te beginnen, omdat de Sphynx-kat “haarloos” is, hebben ze de neiging om te worstelen met huidgerelateerde problemen. Ze kunnen zich ontwikkelen urticaria pigmentosa |, die korstige zweren op de huid veroorzaakt. Bovendien moet u ervoor zorgen dat uw Sphynx de juiste bescherming tegen de zon heeft; brandwonden en overmatige blootstelling kunnen gevaarlijk zijn, omdat deze katten een hoger risico hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

U wilt ervoor zorgen dat u alle vaccinaties bijhoudt die uw kat nodig heeft, en hem de juiste tandheelkundige gezondheidszorg biedt.

Grooming

Het verzorgen van een Sphynx-kat lijkt misschien een koud kunstje omdat ze geen bontjassen hebben, toch? Verkeerd!

In veel opzichten betekent het hebben van een Sphynx-kat dat je meer tijd gaat besteden aan het zorgen dat hun huid gezond is en vrij van olieophoping. U moet uw Sphynx eenmaal per week afvegen of wanneer u merkt dat hun vacht vettig wordt.

Sphynx kat zittend op Litter-Robot 4 box

Je zult ook een kattenbak die geuren vermindert en dat uw Sphynx kat zich comfortabel zal voelen.

Naar Sphynx, of niet naar Sphynx?

Het krijgen van een Sphynx is een grote verantwoordelijkheid, net als het krijgen van elk ander huisdier. Het verschil is dat veel mensen je huisdier als exotisch of intrigerend zullen beschouwen, en je moet voorbereid zijn op de eindeloze vragen die je over je kat krijgt. Mensen zullen je Sphynx willen aaien, foto’s van ze willen maken en misschien zelfs willen ophalen.

Het is duidelijk dat we allemaal graag over onze huisdieren praten en dat kunnen we waarschijnlijk uren achter elkaar doen. Dit is een geweldige kans om anderen te helpen informeren over hoe speciaal Sphynx-katten zijn en ervoor te zorgen dat potentiële huisdierouders klaar zijn voor een dergelijke verbintenis.

Als je een liefdevol, aanhankelijk, vorstelijk en mysterieus huisdier wilt, is de Sphynx de kat voor jou. Ze passen prachtig in je leven, omdat ze aanpasbaar en slimme katachtigen zijn. Als je op zoek bent naar een bord, dan is dit het!