Hoe lang leven exotische kortharige katten?

Verwar deze katten met een plat gezicht niet met Perzen. Ondanks hun vergelijkbare uiterlijk en kenmerken, zijn ze niet hetzelfde ras. De exotische korthaar kat lijkt erg op de Perzische, maar zonder de onderhoudsrijke lange vacht.

Van hun persoonlijkheid tot hun lichaamstype, de Exotische korthaar kat lijkt sterk op een Perzische kat, maar hun korte, dichte vacht maakt het gemakkelijker om de verzorging bij te houden.

Als het gaat om hoe lang uw kat zal leven, zijn er veel factoren die van invloed zijn op hun levensduur, waaronder voeding, trainingsbehoeften, genetische aandoeningen en een goede verzorging. Door de beste zorg voor uw huisdier te nemen, kunt u ervoor zorgen dat ze een lang en gezond leven leiden.

Je moet voorbereid zijn op alle behoeften van een exotische korthaar kat voordat je er een adopteert. Leren over hun zorgbehoeften kan hun tijd als uw grootste metgezel verlengen.

De levensduur van een exotische korthaar kat

tabby Exotische Korthaar kat in gras

Een exotische korthaar kat die in goede gezondheid verkeert, kan meestal tot 15 jaar leven. Ze zijn een liefdevol en aanhankelijk ras dat zeer onderhoudsarm is – ze vereisen echt alleen dat je aan hun basisbehoeften voldoet en ze gelukkig houdt. Ze willen bij hun familie zijn en quality time met je doorbrengen.

De Exotic Shorthair is niet overdreven actief, maar ze houden wel van spelen. Door ze in goede conditie te houden, kan dit helpen hun leven te verlengen. Helaas zijn er, net als veel andere katten, medische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op hun gezondheid, dus het is essentieel om uw kat regelmatig naar de dierenarts te brengen.

Wat is een exotische korthaar kat?

De Exotische Korthaar komt je misschien heel bekend voor, en dat komt omdat ze erg lijken op Perzische katten. De Perzische kat staat bekend om hun afgeknepen neuzen en lange, elegante jassen, terwijl de Exotische Kortharen op Perzen lijken, maar zonder de lange vacht.

De persoonlijkheid van de Exotische Korthaar lijkt erg op die van een Perzische. Mensen hebben gesuggereerd dat als je een kat wilt die het uiterlijk van de Perzische heeft, maar zonder de noodzaak van onderhoudsvriendelijke verzorging, de exotische korthaar de kat voor jou is.

Geschiedenis

Wetende hoe mooi en populair de Perzische kat was, begonnen fokkers ze in hun Amerikaanse korthaar stambomen. Het eerste nest van een Amerikaanse korthaar en een Perzische kat leek niet bepaald op Perzen, maar ze hadden wel een aantal vergelijkbare kenmerken. Deze kittens hadden ronde gezichten en ogen en korte, afgeknepen neuzen.

De katten uit dit nest die enkele van de kenmerken van de Perzen behielden, werden vervolgens gefokt met Perzische katten om de kenmerken van het nieuwe nest te verbeteren. Dit resulteerde in het exotische korthaar kattenras en vergemakkelijkte hun opkomst tot roem.

De Cat Fanciers Association accepteerde ze met erkenning voor het ras en stelde beperkingen op met wie raszuivere exotische korthaarkatten konden fokken, waardoor Russisch blauw en Birmese katten werden geëlimineerd. Ze stonden alleen toe dat deze katten werden gefokt met Perzen, zo niet hun eigen ras.

Tegenwoordig is de Exotische Korthaar een geliefde kat en wereldwijd erg populair.

tabby Exotische Korthaar kat liggend opzij

Kenmerken

De exotische korthaar kat is het gemakkelijkst te herkennen aan hun afgeknepen neuzen en grote brede ogen die apart zitten op hun ronde gezichten. Ze hebben een korte, dichte vacht die erg pluche aanvoelt. Hun vacht is verkrijgbaar in verschillende patronen en kan variëren van effen kleuren tot tabby, puntig of bicolor.

Hun grote, ronde ogen lijken boekdelen te spreken als ze je rustig aankijken. Hun ogen hebben meestal een mooie gouden of koperen kleur, maar kunnen ook een mooie tint groen of blauw zijn.

Persoonlijkheid

Als u op zoek bent naar een uiterst vriendelijke en aanhankelijke kat die geniet van dutjes, dan zou de Exotische Korthaar op je lijstje moeten staan. Hoewel deze katten graag spelen, zijn ze meer dan blij om te pauzeren en naast je op de bank te kruipen.

Ze zijn zeer rustige katten en lijken nooit haast te hebben. Ze nemen het leven echt rustig aan.

De Exotic Shorthair is een extreem aanpasbare katachtige die het goed doet in de meeste omgevingen. Ze kunnen goed overleven in een appartement, op een boerderij of zelfs onderweg. Hoe je je dagen ook doorbrengt, je Exotische Korthaar zal gewoon blij zijn om er bij je te zijn.

Deze katten zijn erg stil. Ze zullen niet vaak gesprekken met je voeren en ze zullen niet veel lawaai maken als ze je van kamer naar kamer volgen. Het is waarschijnlijk dat als je stopt met het horen van je exotische korthaar lawaai maakt, dit komt omdat ze ergens om je heen kijken … en wachten… voor u om give ze aandacht in de vorm van huisdieren of traktaties.

Mogelijke gezondheidsgerelateerde problemen

Er zijn bepaalde medische aandoeningen waarvoor uw exotische korthaar kat mogelijk meer risico loopt, dus weten waar u op moet letten, kan uw respons op eventuele afwijkingen helpen verbeteren.

Uw exotische korthaar kan ervaren Brachycefalisch respiratoir syndroom, die van invloed is op dieren met korte snuiten en platte gezichten. Hoewel misschien wel hun meest prominente kenmerk, kan hun gezichtsstructuur ernstige problemen voor hen veroorzaken.

Het verkorte gezichtsprofiel van de Exotic Shorthair kan hun tanden en neuskraakbeen verdringen. Dit leidt tot ademhalingsmoeilijkheden, tandheelkundige problemen en slechte afvoer van de sinussen. Soms kan het verliezen van overgewicht uw kat helpen met dit probleem. Als u merkt dat uw kat problemen heeft en gewichtsverlies niet helpt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Bovendien kan uw exotische korthaar een aandoening hebben die Calciumoxalaat Urolithiasis, dat is wanneer calciumoxalaat en magnesiumammoniumfosfaat kristalliseren in de blaas en urolieten (kleine stenen) hopen zich op in hun blaas.

Als uw kat deze kleine stenen niet kan passeren en ze blokkeren de urethra, kan dit fataal zijn. Deze aandoening is echter behandelbaar met doelmatige zorg.

witte en grijze exotische korthaar kat

Je exotische korthaar het beste leven geven

Gelukkig voor jou is de Exotic Shorthair kat een zeer gemakkelijk te onderhouden kattenras. Ze hebben niet veel nodig om ze tevreden te houden, maar dat betekent niet dat ze je aandacht niet nodig hebben. Ze hunkeren eigenlijk naar je aandacht en als ze zich vervelen of zich eenzaam voelen, kunnen ze gemakkelijk depressief worden.

Deze katten houden ervan om bij hun mensen te zijn, dus als je er niet bent of de tijd hebt om met je exotische korthaar door te brengen, is het misschien niet de beste pasvorm.

Deze katten zullen naast je willen knuffelen na een lange dag loungen, maar ze zullen actief worden als je begint te spelen. Je moet bereid zijn om actief en onderhoudend te blijven tijdens de interactie met je exotische korthaar. Ze zullen alleen zo lang met je spelen voordat ze het opgeven en een plek vinden om te zonnebaden.

Beschikbaar interactief speelgoed

Alleen omdat deze katten bekend staan als aan de luier kant, betekent niet dat ze niet graag met een goed speeltje spelen. Houden verrijkingsactiviteiten in uw huis laat uw kat sporadisch spelen terwijl u weg bent. Ze kunnen geprikkeld blijven en wat energie verbranden door zichzelf te vermaken.

Exotische kortharen houden er ook van om naar het huis te kijken en mensen vanuit een hogere hoek te zien. Dit is een eenvoudige taak met behulp van een kattentoren. Klimmen verbrandt energie en helpt je kat behendig te houden.

Goede voeding

Als uw exotische korthaar overgewicht krijgt, lopen ze het risico ademhalingsmoeilijkheden te ontwikkelen. Om dit te bestrijden, probeer een gezond gewicht te behouden door te voeden kleinere maaltijdporties.

Verzorgingsbehoeften vervuld

Je moet de nagels van je Exotische Korthaar regelmatig knippen en ze ongeveer één keer per week verzorgen. Deze katten staan niet bekend om het verharen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die het beu zijn om elke dag te stofzuigen (gewoon om meer vacht te vinden).

Een goede poetsbeurt kan voor sommige katten therapeutisch en geruststellend zijn. Het kan echter enige toewijding en veel traktaties vergen om ervoor te zorgen dat ze je vertrouwen.

De ogen van een exotische korthaar hebben meer kans om scheuren (epiphora genoemd), wat betekent dat u hun gezicht dagelijks moet reinigen om ervoor te zorgen dat er geen vlekken optreden. Als dit niet lijkt te verdwijnen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Exotische korthaar kat op helling van Litter-Robot

Het verzorgen van je kat kan helpen hun leven te verlengen en hem een thuis te geven waar hij zich geliefd voelt. Het is ook essentieel dat je hun kattenbak schoonhoudt, zodat ze comfortabel de badkamer vrij kunnen gebruiken.

Met een zelfreinigende kattenbak als Nest-Robot, u hoeft zich geen zorgen te maken over het scheppen van de kattenbak! Dit is vooral handig wanneer u uw kat voor een korte tijd moet achterlaten.

Dierenarts controles

Jaarlijkse dierenartscontroles zijn een must voor uw exotische korthaar. Uw dierenarts kan u adviseren om uw kat meer dan één keer per jaar binnen te brengen, vooral na een bepaalde leeftijd.

Verwelkoming van een exotische korthaar

De Exotic Shorthair is een vriendelijke katachtige die tijd wil doorbrengen met hun geliefde familie. Ze zullen eerder naast je knuffelen dan met energie van de muren stuiteren, maar ze zullen je zeker veel gelach en goede herinneringen. Deze kat kan een lang, gelukkig leven leiden wanneer hij goed wordt verzorgd en zal uiteindelijk een metgezel zijn die je je de rest van je dagen herinnert.