Bengaalse katten kleuren: welke kleuren kunnen Bengaalse katten zijn?

Ah, de Bengaal – een vorstelijke maar wild uitziende kat die de aandacht trekt met hun miniatuurluipaard uiterlijk. De vacht van de Bengaal is hun meest prominente kenmerk, waardoor ze opvallen tussen andere kattenrassen. Hoewel ze eruit zien alsof ze in het wild thuishoren, jagen op voedsel en bedreigingen afweren, zijn deze katten net zo gedomesticeerd als ze komen.

De Bengaalse kat staat bekend om hun vriendelijke, extraverte houding en toewijding aan hun volk. Dus ook al zien ze er verwilderd uit, de Bengaalse kat is dat allesbehalve.

Als je naar een Bengaal kijkt, kun je niet anders dan hun intense markeringen en kleuren opmerken. Elke Bengaal die je ziet, kan worden onderscheiden door hun vacht, maar niet alle kleuren zijn erkend door TICA. Er zijn slechts drie officieel erkende kleuren, maar dat weerhoudt andere kleurvariaties er niet van om op te duiken. Het weerhoudt ons er ook niet van om van deze kleuren te houden en hoe oh-zo-schattig ze zijn.

Als u geïnteresseerd bent om erachter te komen waar uw Bengaalse kat past op de kleur- en patroonschaal, lees dan verder.

bruine bengaalse kat stalking in gras

Geschiedenis van de Bengaalse kat

Velen geloven dat de Bengaalse kat rechtstreeks van een wilde kat moet komen, maar dat is niet het geval. Elke Bengaalse kat die beschikbaar is als gedomesticeerd huisdier moet vier generaties verwijderd zijn van de Aziatische luipaardkat. Dit werd ontdekt nadat een vrouw genaamd Jean Mill een Aziatische luipaardkat uit een dierenwinkel had geadopteerd (toen het nog legaal was).

Jean wist dat haar huisdier eenzaam aan het worden was en stelde een gedomesticeerde zwarte kat voor aan de Aziatische luipaardkat. Ze dacht niet dat ze in staat zouden zijn om te fokken, maar helaas, ze deden het wel.

Toen dit nest werd geboren, waren ze extreem schattig, maar gedroegen ze zich nog steeds als wilde dieren. Ze wilden niet knuffelen, ze pasten zich niet zo gemakkelijk aan als huisdieren en hun temperament was over het algemeen moeilijk te verwachten.

Bengalen die je vandaag kent en waar je van houdt, zijn volledig tegengesteld aan dit eerste nest. De Bengalen van vandaag zijn speels en vriendelijk en geven veel tijd en toewijding aan hun familie.

Tegenwoordig betekent de zorg voor een Bengaal dat je een geweldig huisdier krijgt dat iedereen die ze ontmoeten zal verbazen met hun charmante kenmerken – in plaats van een wild dier op vrije voeten te hebben.

Hoe ziet een Bengaalse kat eruit?

De Bengaal is een zeer gespierde en atletische kat die varieert van middelgroot tot groot formaat. Ze zijn zeer actief en blijven in goede conditie op basis van hun interesses. Het gezond houden van een Bengaal is meestal niet uitdagend omdat ze altijd in beweging zijn (ook om 3 uur ’s nachts).

Ze hebben ovale ogen die alert en breed zijn, met hoekige gezichten, lange lichamen en puntige oren die altijd lijken te luisteren. Zonder hun gedistingeerde vachten lijken ze erg op andere huiskatrassen in termen van gezondheid en gedragskenmerken.

De jassen van de Bengalen helpen hen op te vallen. Hun vachten zijn kortharig, dik, dicht en zeer zacht om aan te raken. Ze lijken ook op het patroon van een luipaard. Hun jassen zijn er in drie verschillende patronen plus drie erkende kleuren, hoewel er andere kleuren bestaan en voorkomen.

In welke kleuren komen Bengaalse katten voor?

Er zijn verschillende kleuren waarin uw Bengaalse kat kan komen, maar sommige worden mogelijk niet herkend door TICA. Ongeacht hoe je Bengaal eruit ziet, je weet diep van binnen dat ze net als andere erkende kleuren zijn, en er zijn nauwelijks verschillen.

De kleuren die op een Bengaal kunnen voorkomen, worden vaak gevonden bij andere gedomesticeerde kattenrassen. Toch is er gewoon iets aan hun patronen dat deze katten zo exotisch en etherisch. Deze patroon- en kleurencombinaties zijn in tegenstelling tot andere kattenrassen, wat alleen maar bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de Bengaal.

Wat zijn de erkende kleuren voor Bengalen?

TICA herkent alleen Bengaalse katten die bruin, zilver of sneeuw zijn als raszuiver. Deze kleuren komen het meest voor in het ras. Samen met hun kleuring zal de Bengaalse kat markeringen en rozetten hebben die erg lijken op die van wilde katten.

Wanneer je een Bengaalse kat ziet met een van de volgende kleuren, kunnen ze gemakkelijk lijken op een miniatuurluipaard of sneeuwluipaard, maar laat je niet misleiden!

bruine bengaalse kattenverzorging

Bruin

Bruine Bengaalse katten kunnen worden beschouwd als de meest voorkomende van alle Bengaalse kattenkleuren. Dit wordt vaak afgebeeld als een bengaalse kat uit het leerboek, dus je bent waarschijnlijk bekend met dit uiterlijk. Het kleurengamma is vrij uitgebreid, waarbij sommige katten meer roodachtig lijken of zelfs in tinten honing en karamel.

Een basisvacht van een bruine Bengaalse kat zal lichter zijn dan de donkere contrasten van hun markings en dragen veel verschillende tinten. Hun staarten zijn meestal effen zwart-getipt en ze hebben felgroene of goudkleurige ogen. Dit is de kleuring van een Bengaal die het nauwst verbonden is met het luipaard, omdat het erg lijkt op hun wilde voorouders.

zilveren bengaal kitten

Zilver

De zilveren Bengaalse kat is uniek vanwege hun zuiver witte, bijna staalachtige basislaag, in contrast met hun zwarte en grijze aftekeningen. Als er een kat was om te glinsteren, zou het de zilveren Bengaal zijn. Deze glinstering is naar verluidt nog meer merkbaar in zonlicht – misschien is het hun vacht, of misschien is het hun sprankelende persoonlijkheid.

De zilveren Bengaal heeft geen bruine of gouden tinten in zijn vacht, maar kan houtskool en blauwe schaduw hebben. Zilveren Bengalen hebben meestal gouden of groene ogen en zijn majestueus van aard.

sneeuw bengaalse kat

Sneeuw

Ondanks de naam is de sneeuwbengaal niet zuiver wit in hun basisjas zoals de zilveren Bengaal. In plaats daarvan zijn ze er in drie variaties van kleuren: zeehondenlynxpunt, zeehondennertsen en zeehondenspercië.

  • Seal lynx punt: Wanneer een zeehondenlynx punt sneeuw Bengaals kitten wordt geboren, zullen ze erg licht zijn en weinig zichtbare markeringen hebben. Ze hebben ijsblauwe ogen en lijken op het wilde sneeuwluipaard. Hun vachten zullen donkerder worden naarmate ze groeien en de roomwitte basislaag heeft bruine, grijze, bruine of gemarmerde markeringen.
  • Zeehondennertsen: Deze kittens worden geboren met een lichtbruine of crèmekleurige basisvacht en bruine of karamelaftekeningen. Zeehondenneeuw Bengalen hebben aqua- of blauwgroene ogen die visueel opvallend zijn.
  • Zeehonden sepia: De zeehonden sepia sneeuw Bengaalse kitten is meestal de donkerste van de drie variaties, met een bruine of bruine basisvacht en donkerdere tinten bruin en karamel markeringen.

Wat zijn de niet-herkende kleuren voor Bengalen?

Alleen omdat TICA de volgende kleuren niet herkent in hun rasvereisten, betekent dit niet dat uw Bengaal geen Bengaal is! Elke niet-herkende gekleurde Bengaal die je tegenkomt is net zo bijzonder in onze boeken en gedraagt zich net als elke andere Bengaal.

Houtskool

De houtskoolkleurige Bengaal is minder een basislaag en meer een laag over de bovenkant van de vacht van een Bengaal. De houtskoolkleur kan ontstaan in elke variatie van kleuring, inclusief alle drie de erkende kleuren. Het kan worden aangeduid als houtskoolbruine of houtskoolsneeuw en wordt een “spook” -laag genoemd.

Katten met de houtskoollaag hebben vaak zeer donkere gezichtsmaskers en een donkere streep die helemaal over de lengte van hun rug gaat.

Blauw

De blauwe Bengaalse kat is de zeldzaamste en meest ongewone kleuring voor de Bengaalse kat. Als je ooit een blauwe Bengaal tegenkomt, zal niemand je veroordelen voor het maken van zoveel mogelijk foto’s.

De blauwe Bengaal heeft een staalblauwe of poederblauwe basislaag met crèmetinten. Deze katten hebben donkergrijze markeringen en hazelaar of groene ogen.

Melanistisch (Zwart)

Deze katten lijken op kleine zwarte panters minus hun gemarmerde en gevlekte basisjas. Wanneer hij niet in direct zonlicht staat, ziet deze kat er bijna helemaal zwart uit. Zodra de zon echter toeslaat, is het absoluut magisch. Plotseling zijn de gemarmerde markeringen zichtbaar en intrigerend voor het oog.

Net als bij de houtskool-Bengalen worden de markeringen van een melanistische Bengaal ‘spookmarkeringen’ genoemd.

Welke patronen hebben Bengaalse katten?

zilveren en bruine Bengaalse katten op bureau

Bovenop de verscheidenheid aan kleuren die Bengaalse katten kunnen krijgen, hebben ze drie verschillende tabby patronen: gevlekt, gemarmerd en gespaard.

Gevlekt

Gevlekte Bengalen zijn het gemakkelijkst te herkennen omdat ze sterk lijken op het patroon van een luipaard. Gevlekte Bengalen hebben verschillende schaduwvariaties, maar de vlekken zullen waarschijnlijk veel donkerder zijn dan de basisvacht van de kat.

Gemarmerde

Gemarmerde Bengalen hebben wervelingen en strepen die volledig willekeurig zijn; geen twee gemarmerde Bengalen zullen er hetzelfde uitzien. De gemarmerde patronen zullen bestaan uit twee of meer kleuren.

Sparbled

De sparbled markering is een zeer uniek patroon omdat het de directe kruising is van de gevlekte en gemarmerde patronen. Het is gemakkelijk te herkennen omdat het er zo ongewoon uitziet, maar je merkt misschien niet de gemarmerde patronen in de rozetmarkeringen.

Zorg voor Bengaalse katten

De vacht van uw Bengaalse kat is hun meest gewaardeerde bezit. Hoewel ze niet als hypoallergeen worden beschouwd, moeten ze mooi en schoon worden gehouden. Door ze regelmatig te verzorgen, een schone plek te bieden om de badkamer te gebruiken met een zelfreinigende kattenbak, en geef ze baden wanneer dat nodig is (Bengalen hou van water!), blijft hun vacht in topconditie.

Je Bengaal vertrouwt op jou om hen te helpen gelukkig en gezond te blijven, en het is het minste wat je kunt doen voor deze prachtige katachtige!