Siamese kleuren: welke kleuren kunnen Siamese katten zijn?

Met hun strakke cijfers en colorpoint jas, de Siamese kat is een zeer apart ras. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar vanwege verschijningen in films en televisie, en ze hebben een zeer mysterieuze aura met betrekking tot hun uiterlijk, gedrag en geschiedenis.

De Siamees heeft een verscheidenheid aan vachtkleuren die zich kunnen ontwikkelen – 32 om preciezer te zijn. Als je een Siamese kat hebt en nog nooit hebt kunnen vastpinnen welke kleur ze hebben, hebben we enkele opties voor je om door te kammen! Blijf lezen om meer te weten te komen over de meerdere kleuren van een Siamese kat.

Siamese kat die rechtop zit

Geschiedenis van de Siamese kat

Mensen zijn gefascineerd door de Siamese kat, en ze hebben een goede reden om dat te zijn. Het zijn majestueuze en liefhebbende katten met een prachtige vorstelijke uitstraling.

Het Siamese ras wordt beschouwd als een oud ras, met een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Dit is geen kat die in de afgelopen 100 jaar is ontstaan door selectieve fokpraktijken. Siamese katten werden behandeld als royalty’s helemaal terug naar de 14e eeuw, wonen met de Siam (hedendaagse Thailand) koninklijke familie. Er werden zorgen genomen om dit ras in hun land van herkomst te behouden.

Natuurlijk, wanneer een buitenstaander een nieuw kattenras ziet, een die anders is dan alles wat ze eerder hebben gezien, zullen ze het willen delen met hun thuisland. Vóór het tijdperk van “foto’s of het gebeurde niet”, moesten reizigers enkele tastbare herinneringen meenemen. En dit is precies wat er gebeurde met deze schattige kat.

Een Engelse consul-generaal, Edward Gould, bracht een broedpaar Siamese katten, Pho en Mia, terug naar Europa. Dit creëerde een domino-effect waarbij fokkers erg geïnteresseerd raakten in de Siamese kat en werkten om meer van hen uit Thailand te importeren.

Verwesterde Siamese katten

Toen de Europese fokkers selectief bepaalde Siamese katten begonnen te fokken om specifieke looks te verkrijgen, eindigden ze met een slankere versie van de originele Siamese kat, plus een wigvormige kop. Mensen begonnen zich zorgen te maken dat het veranderen van het ras (of een poging daartoe) gezondheidsproblemen zou veroorzaken.

Dit was een terechte zorg, aangezien de katten eeuwenlang hadden overleefd zonder selectief fokken. Ze zijn een oud ras! Ze weten wat ze doen.

Hoe ziet een Siamese kat eruit?

Siamese kat loafing en dutten

Door deze zorg werd het Siamese uiterlijk uit Thailand beter bewaard. Toch hebben verschillende variaties van de Siamese kat iets andere verschijningen. Een ongetraind oog kan de verschillen tussen dit soort Siamese katten misschien niet zien.

Ongeacht waar ze zitten, al het volgende zijn Siamese katten en worden als zodanig herkend.

Traditionele Siamees

De traditionele Siamees is een van de Siamese kattensoorten die honderden jaren alleen heeft overleefd. Het zijn de katten die rechtstreeks uit Thailand zijn gekomen, of ze zijn geboren uit twee katten die dat hebben gedaan, enzovoort. Deze katten zijn grootbenig en hebben grote ronde koppen.

Klassieke Siamees

Klassieke Siamese katten zijn het tweede type dat rechtstreeks uit Thailand komt, maar ze hebben wel een iets ander uiterlijk. Ze hebben een langerwerpig lichaam, dat de rondheid van hun lichaam en hoofd minimaliseert. Dus hoewel dit merkbaar is, verschillen ze op andere manieren niet van een traditionele Siamees.

Moderne Siamees

De moderne Siamese kat is geen kat die rechtstreeks uit Thailand komt. Dit komt omdat deze kat selectief wordt gefokt om enkele van hun kenmerken te verbeteren.

De ouders van de moderne Siamees zijn er een van elk: een traditionele en een klassieke Siamees. Wanneer ze samen worden gefokt, zullen deze Siamese kittens een veel langer lichaam hebben, waardoor ze een zeer slank uiterlijk hebben.

De oneindige kleuren van een Siamees

Er is zoveel kleurvariaties dat een Siamese kat zou kunnen zijn dat het bijna moeilijk is om bij te houden.

Dus dat hebben we voor je gedaan:

zeehondenpunt Siamese kat liggend op picknicktafel

Afdichtingspunt

Zeehondenpunt Siamees is waarschijnlijk waar je aan denkt als je je een Siamese kat voorstelt. Dit komt omdat ze veel voorkomen en waarschijnlijk de meest afgebeelde versie van de Siamese kat zijn.

Ze hebben donkerbruine, bijna zwartgekleurde punten. Dit betekent dat hun gezichten, neusleer, voeten en staarten een zeer donkere kleur hebben die contrasteert met hun crèmekleurige lichamen. Hoewel, van alle andere gekleurde Siamese katten, zal het zegelpunt het donkerste gekleurde lichaam hebben.

Chocolade punt

Vergeleken met een afdichtingspunt zijn de punten van een chocoladepunt Siamees merkbaar lighter chocolade kleur. De vacht van deze kat lijkt meer op melkchocolade dan de donkere kleuren van hun leeftijdsgenoten. De lichaamskleur van een chocoladepunt wordt als ivoorwit beschouwd, waardoor de punten een stuk donkerder lijken.

Het chocoladepunt Siamees brengt drama op het toneel met hun onderscheidingen.

blauwe punt Siamees kitten

Blauwe punt

Blue point Siamese katten zien er schattig lief uit, met hun felblauwe ogen en eerlijke vachtkleur. Het grootste deel van het lichaam van deze kat is een witte kleur met een blauwachtige tint. Ze hebben blauwe ogen en leisteenkleurige voetzolen.

Blauwe punt Siamese katten zijn erg lichtgekleurd als kittens. Naarmate ze ouder worden, worden ze donkerder. Terwijl andere Siamese katten een warme tint aan hun vacht hebben, zijn de blauwe punten veel koeler getint. De punten hebben wel een blauwe tint, maar ze komen vaak grijs of leisteenkleurig over.

Lila punt

Lila punten zijn vergelijkbaar met blauwe punten omdat ze erg licht zijn en een getinte vacht hebben. Deze katten hebben zeer witte lichamen met roze of grijze tinten op de punten. Ze hebben de lichtst gekleurde lichamen van alle Siamese kleuren en naarmate ze ouder worden, blijven ze licht. Dit in tegenstelling tot de meeste Siamese katten die meer pigment ontwikkelen naarmate ze ouder worden.

Lila punt Siamezen worden soms vorstpunt genoemd.

rode punt Siamese kat

Rood punt

De rode punt Siamees wordt niet altijd geaccepteerd door alle kattenverenigingen. Ze hebben oranje gekleurde punten die kunnen verschijnen als kastanje of lichtroze. Rode punt Siamese katten worden soms vlampunt of oranje punt genoemd.

Kaneelpunt

Kaneelpunten zijn vergelijkbaar met chocoladepunten, maar zijn aanzienlijk lichter in hun puntige gebieden. Hun kleur is erg warm en soms zien hun punten er lichtbruin of rozeachtig uit.

Karamelpunt

Karamelpunten zien er ook erg warm uit en kunnen een klein bereik hebben in hun duisternis. Ze hebben misschien niet zo’n verschillende kleur op hun gezicht, waardoor ze effener van kleur lijken.

Crème punt

Cream point Siamezen zijn niet zo geaccepteerd omdat ze werden gekruist met een Abessinisch en rode Binnenlandse Korthaar. Deze Siamese katten zijn erg lichtgekleurd en hebben weinig tot geen contrast in hun punten. Ze hebben een zeer bleke en romige vacht.

Fawn punt

Fawn-punten hebben zachtgrijze en crèmekleurige punten die erg lijken op de zeehond, chocolade en blauwe punt Siamees. Ze hebben minder kleurdiepte dan die drie, waardoor ze aanzienlijk anders zijn.

Vergelijkbaar met deze kleur is de fawn tortie point.

Abrikozenpunt

Abrikozen- en crèmepunten zijn bijna identiek, maar de abrikozenpunt heeft een oranje tint voor hun vacht. Ze hebben anders heel weinig contrast tussen hun kleuren.

tabby point Siamese kat voor Litter-Robot 3 Connect

Tabby-punt

Tabby-punten worden niet altijd als Siamees beschouwd omdat ze op een gegeven moment zijn gefokt met een andere binnenlandse tabby kat. Deze gekleurde Siamezen vallen op omdat ze de traditionele tabby “M” op hun voorhoofd hebben gemarkeerd.

Deze tabby katten zijn supre schattig en hebben een ietwat chagrijnige kleine uitdrukking op hun gezicht vanwege de “M”, maar afhankelijk van hoe donker hun punten zijn, kun je deze markering misschien niet opmerken. Hoe dan ook, het is helemaal schattig.

Tabby point Siamese katten zijn er in alle verschillende puntkleurvariaties:

 • Tabbypunt verzegelen
 • Blauw tabbypunt
 • Lila tabby punt
 • Rood tabbypunt
 • Fawn tabby punt
 • Abrikoos tabby punt

 

Tortie-punt

Net als bij de tabbypunten werd ooit een tortiepunt gekruist tussen een ander ras dan een Siamees om hun duidelijke vachtkleuring te krijgen.

Tortie-punten hebben de traditionele Siamese colorpoint-vacht, maar sommige hebben ook een tabby-punt erin gemengd, waardoor een breed scala aan kleuropties wordt toegevoegd. De puntkleuren van het tortiepunt zijn de schildpad patroon en vallen op tussen andere Siamese katten.

Elke kleurencombinatie kan bestaan in een Tortie Point:

 • Chocolade tortie tabby punt
 • Blauwe tortie tabby punt
 • Lila tortie tabby punt
 • Kaneel tortie Point
 • Kaneel tortie tabby punt
 • Fawn tortie tabby punt

 

De buitenlandse witte

De 33e Siamese kattenkleur is niet officieel geaccepteerd door de meeste kattenshows, maar we houden er nog steeds van. De buitenlandse witte Siamees wordt vaak geaccepteerd als een eigen ras, maar ze worden ook wel de witte Siamees genoemd. Ze ontstaan als je een Siamees kruist met een witte Brits Korthaar.

De punten op een witte Siamees zijn gewoon wit, dus er wordt niet veel onderscheid gemaakt in hun jassen. Hun grimmige blauwe ogen vallen echter echt op.

Zorg voor een Siamees

Siamese katten werden ooit beschouwd als royalty’s en ze verdienen tot op de dag van vandaag topzorg. Houd hun badkamerruimte automatisch schoon met een zelfreinigende kattenbak, installeer veel kattenplanken en kattenbomen rond het huis voor hen om van te genieten, voedzame maaltijden te voeren met gezonde porties, en speel elke dag met hen.

De Siamees is een publiekslieveling vanwege hun prachtige uiterlijk. Ze zijn echter echt prachtig van binnen en van buiten.

Ga nu even naar je Siamees staren en probeer te raden welke colorpoint kat je hebt!