Wat is een F5 Savannah Cat? Hoe zijn ze? (Met foto’s)

De F5 Savannah kat is een prachtige kruising tussen de huiskat en de Afrikaanse katachtige wilde kat, de Serval. F5 verwijst naar hun vijfde generatie hybride nakomelingen, en deze majestueuze dieren hebben een ongewone uitstraling en kenmerken die uniek zijn voor het ras. Of u nu overweegt een nieuw lid aan uw gezin toe te voegen of gewoon uw kennis over dit specifieke ras wilt uitbreiden, dit artikel is voor u.

Lees verder terwijl we veelgestelde vragen over F5 Savannahs beantwoorden, inclusief hun oorsprong en geschiedenis, waarom ze zo heten, hoe ze zijn en of ze goede huisdieren zijn.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van Savannah-katten in de geschiedenis

Savannah katten bestaan nog niet zo lang; dit hybride ras verscheen in 1986, toen een Bengaalse kattenfokker, Judee Frank, haar Siamese kat kruiste met een Serval.

Deze kruising tussen een exotische kat en een huiskat was een kitten dat de fokker “Savannah” noemde, vandaar de naam van het ras. Dit kitten werd de eerste F1 (eerste generatie hybride kruising) en ze werden vervolgens gefokt met een Turkse Angora in april 1989, wat resulteerde in drie F2-kittens. In de daaropvolgende jaren werd het ras verder ontwikkeld door Patrick Kelly en andere fokkers die gefascineerd waren door het magnetisme en de elegantie van deze katten. Daarom is het niet mogelijk om precies te weten wanneer de allereerste Savannah F5-kat werd geboren.

Savannah F5 SBT kat op een zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Waar staat de “F5” voor?

Alle Savannah-katten krijgen een kinderlijke aanduiding, F1-F7, die beschrijft hoe dicht een Savannah-kat bij hun exotische voorouder staat.

Een F2 Savannah kat is bijvoorbeeld tussen de 25% en 37,5% Serval, terwijl een F1 tussen de 50% en 75% Serval kan zijn.

Voor de F5 kan hun percentage wild bloed variëren tussen 3% en 12%, afhankelijk van hun afstamming. Hoe hoger het percentage, hoe meer het kitten karakteristieke eigenschappen van zijn Serval-voorouder zal hebben, waaronder hun uiterlijk, grootte en gedrag. Dat gezegd hebbende, savannahkatten van de vijfde generatie staan vaak dichter bij huiskatten in termen van temperament en fysieke verschijning.

Hoe F5 Savannah Cats populair werden

Savannahs F5-katten zijn de afgelopen jaren in populariteit gegroeid vanwege hun exotische uiterlijk en minder “wild” temperament dan katten van vorige generaties.

De F1- en F2-katten staan dichter bij de Serval en hebben de neiging om schuwer te zijn, vooral tegenover kinderen en vreemden. Ze hebben ook een sterk jachtinstinct, dat een gevaar kan vormen voor kleine huisdieren. Omgekeerd hebben Savannahs van latere generaties het gemakkelijker om mensen te vertrouwen, inclusief de jongeren, die ze als speelkameraadjes beschouwen. Ze kunnen ook goed overweg met andere dieren in het huishouden, zolang ze maar goed gesocialiseerd zijn.

Merk echter op dat het temperament van Savannah-katten ook wordt bepaald door de kwaliteit van hun socialisatie (vooral met kinderen en andere huisdieren) en niet alleen door de generatie waartoe ze behoren.

Savannah F5 kat op een zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Formele erkenning van Savannah Cats

In 1996 schreven Patrick Kelly en een andere fokker, Joyce Sroufe, de Savannah-rasstandaard, die in 2001 werd geaccepteerd door The International Cat Association (TICA). In mei 2012 werd de eerste Savannah door diezelfde organisatie geaccepteerd voor de kampioensstatus.

Savannah-katten kunnen veel verschillende kleuren en patronen vertonen, maar TICA-rasstandaarden accepteren alleen gevlekte patronen met de volgende kleuren en combinaties: bruin (zwart) gevlekte tabby, zilver gevlekte tabby, zwarte en zwarte rook. Niet-standaard kleuren zijn zegel, zeehondenlynx, kaneel, chocolade en blauw.

De TICA Savannah Breed Standard vind je hier.

3 katten gezichtsverdeler

Top 4 unieke feiten over F5 Savannah Cats


  • Savannah katten hebben karakteristieke eigenschappen die vergelijkbaar zijn met de meeste honden, waaronder hun liefde voor water en apporteren.

  • Het is illegaal om de F5 Savannah-kat te bezitten in ten minste zes Amerikaanse staten.

  • Een Savannah F5-kitten kan tussen de $ 1.500 en $ 3.000 kosten, terwijl de prijs van een F1-kitten $ 23.000 kan bedragen!

  • Met zijn 19,05 inch werd een Savannah-kat genaamd Arcturus Aldebaran Powers in 2017 door de Guinness World Records uitgeroepen tot de “langste kat ter wereld”.

Maakt een F5 Savannah-kat een goed huisdier?

F5 Savannahs zijn over het algemeen extraverter, aanhankelijker en gezinsvriendelijk dan eerdere generaties. Ze zijn meestal minder lang maar levendig, gedurfd en intelligent.

Een van de meest opvallende eigenschappen van Savannah kats is hun zeer energieke en avontuurlijke temperament. Ze zijn ook nieuwsgierig, extravert en onafhankelijk, maar ook vriendelijk en loyaal. In feite ontwikkelen de meeste van deze exotische katten sterke banden met hun families. Dat gezegd hebbende, hoewel ze graag in de buurt van hun mens zijn, zijn het geen schootkatten.

Savannah F5 kitten op tafel
Afbeelding Credit: Yana Vydrenkova, Shutterstock

Inderdaad, deze actieve katten hebben de neiging om zich gemakkelijk te vervelen, wat kan leiden tot destructief gedrag als ze mentaal en fysiek niet voldoende worden gestimuleerd. Ze houden ervan om op hoge zitstokken te stuiteren, trucs te leren en zichzelf te vermaken met interactief speelgoed.

Als gevolg hiervan zijn F5 Savannah-katten meer geschikt voor gezinnen met oudere kinderen die voldoende tijd hebben om te besteden aan hun training en socialisatie. Wees voorzichtig als je al andere kleine huisdieren in huis hebt, want de Savannahs zullen ze waarschijnlijk achtervolgen. Dat gezegd hebbende, hondjes kunnen geweldige speelkameraadjes zijn voor deze kattenhonden!

kattenpootverdeler

Conclusie

F5 Savannah-katten behoren tot de meest visueel aantrekkelijke hybride kattenrassen die er zijn. Het zijn grote, vriendelijke, loyale en uiterst intelligente dieren die geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met oudere kinderen. Maar als u geïnteresseerd bent in het adopteren van een F5-kitten, moet u weten dat het vrij dure dieren zijn om te verwerven. Deze opvallende katachtigen vereisen ook veel mentale en fysieke stimulatie, dus je moet bereid zijn om dit unieke ras de zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben om te gedijen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yana Vydrenkova, Shutterstock