Apoquel voor katten: dosering, veiligheid > bijwerkingen

kat met een huidaandoening

Apoquel is een niet-steroïde medicatie die voornamelijk wordt gebruikt om huisdieren te behandelen voor allergische huidziekten. In dit artikel leert u over de informatie die beschikbaar is voor het gebruik ervan bij katten, waaronder werkzaamheid, doseringsinformatie, bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Apoquel For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Janus Kinase remmer

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Niet bij katten, hoewel het door de FDA is goedgekeurd voor honden.

Levensfase:

12 maanden en ouder

Algemene namen:

Oclacitinib

Beschikbare doseringen:

Tabletten in 3,6 mg, 5,4 mg en 16 mg grootte.

Over Apoquel For Cats

Apoquel heeft een minimaal effect tegen cytokines die afhankelijk zijn van JAK-2, die belangrijk zijn voor de natuurlijke immuniteit van het lichaam en de productie van rode bloedcellen.

Apoquel, vervaardigd door Zoetis, is de merknaam voor oclacitinib, een januskinaseremmer (JAK). Het is een zeer populair medicijn vanwege het succes bij de behandeling van allergische huidaandoeningen bij honden.

Hoewel het niet is gelicentieerd of FDA-goedgekeurd voor gebruik bij katten, het gebruik ervan bij katten is onderzocht sinds het in 2013 op de markt kwam, en het is ook effectief gebleken bij het beheersen van tekenen die verband houden met vergelijkbare allergische huidaandoeningen bij katten.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten

Momenteel is er geen generiek geneesmiddel voor oclacitinib en het is alleen beschikbaar als Apoquel.

Wat doet Apoquel voor katten?

Hoewel een zekere mate van ontsteking nodig is voor het lichaam, kan ontsteking ook weefselschade, ongemak en ziekte veroorzaken.

Oclacitinib is een januskinaseremmer (JAK).

Om te begrijpen hoe het werkt, moeten we eerst beginnen met eiwitboodschappen genaamd cytokines, die worden uitgescheiden door bepaalde cellen van het immuunsysteem. Ze zijn voornamelijk betrokken bij ontstekingen en het ontstekingsproces.

Hoewel een zekere mate van ontsteking nodig is voor het lichaam, kan ontsteking ook weefselschade, ongemak en ziekte veroorzaken.

Met betrekking tot de huid en oren, ontsteking is wat leidt tot een rood uiterlijk, jeuk (pruritis), en de vergoeding voor secundaire bacterie- of schimmelgroei, wat zorgt voor meer jeuk en ongemak.

Huid- en oorsnood en secundaire infecties zijn wat huisdieren grotendeels teistert met gevoeligheden voor omgevingsallergenen, wat atopische dermatitis wordt genoemd. Gevoeligheden voor voedseleiwitten kunnen leiden tot vergelijkbare symptomen, die dan een cutane adverse food reaction (CAFR) worden genoemd.

Cytokines zoals interleukine zijn een belangrijke speler bij het veroorzaken van huidontsteking en pruritus wanneer het immuunsysteem overreageert op omgevings- of voedselallergenen.

Veel cytokines hebben hulp nodig van andere chemische boodschappers in het lichaam om te kunnen functioneren en er zijn er een paar die afhankelijk zijn van andere kleine eiwitten die januskinasen worden genoemd. Er zijn drie primaire, genaamd JAK-1, JAK-2 en JAK-3.

Apoquel kan een verscheidenheid aan cytokines blokkeren en voornamelijk die welke afhankelijk zijn van JAK-1 en JAK-3, door hun functie te remmen. Apoquel heeft een minimaal effect tegen cytokines die afhankelijk zijn van JAK-2, die belangrijk zijn voor de natuurlijke immuniteit van het lichaam en de productie van rode bloedcellen.

Terwijl het dat wel doet selectief sommige componenten van het immuunsysteem onderdrukken, wordt het niet beschouwd als een systemisch immunosuppressivum zoals Atopica voor katten (ciclosporine).

Bij honden is onderzocht om binnen 12 uur na toediening een effect te hebben tegen allergische jeuk en er wordt gedacht dat het een vergelijkbaar effect heeft voor katten.

Eosinofiele granulomen en plaques kunnen vaak worden gezien bij katten met atopische dermatitis, maar kunnen ook worden gezien bij andere allergieaandoeningen. Hoewel Apoquel nuttig is gebleken voor atopie bij katten, is het niet volledig onderzocht voor de behandeling van eosinofiel granuloomcomplex (EGC).

Bijwerkingen van Apoquel voor katten

kat die urineert in de zandbak

Apoquel kan enkele bijwerkingen hebben en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij huisdieren die een actieve ziekte ontwikkelen, niet gerelateerd aan allergische huidaandoeningen, zoals een urineweginfectie.

Bijwerkingen gerelateerd aan Apoquel zijn alleen grotendeels gemeld bij honden, omdat het veel vaker wordt gebruikt bij pups in vergelijking met katten. Het spreekt echter voor zich dat bijwerkingen bij honden konden ook bij katten worden gezien.

Wanneer het voor het eerst wordt gestart, kan spijsverteringsstoornissen soms worden gezien, voornamelijk braken en diarree. Deze tekenen zijn meestal tijdelijk en lossen vanzelf op.

Apoquel is alleen gelabeld voor gebruik bij honden ouder dan 12 maanden. Omdat huisdieren jonger dan een jaar nog geen volwassen immuunsysteem hebben, werden sommige bijwerkingen zoals secundaire infecties waargenomen toen jongere honden hoge doses kregen in vroege klinische onderzoeken. Deze voorzorgsmaatregel moet ook voor katten worden overgedragen.

Apoquel moet ook voorzichtig worden gebruikt bij elk huisdier met de diagnose kanker, omdat Apoquel bepaalde cytokines kan onderdrukken die verantwoordelijk zijn voor de immuunrespons van het lichaam op bepaalde soorten kanker, waardoor ze zich kunnen ontwikkelen of verergeren.

Apoquel moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt bij huisdieren die een actieve ziekte ontwikkelen, zoals een infectie, die geen verband houdt met allergische huidaandoeningen, zoals een urineweginfectie of longontsteking.

Hoewel interacties met andere medicijnen niet zijn gemeld, Apoquel is niet volledig geëvalueerd in combinatie met corticosteroïden, ciclosporine of andere medicijnen die het immuunsysteem vollediger kunnen onderdrukken.

De fabrikant geeft wel aan dat Apoquel met succes is gebruikt in combinatie met vaccins, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), antibiotica, parasitaire middelen, anticonvulsiva en allergeenimmunotherapie. Hoewel dit waarschijnlijk ook voor katten geldt, is het belangrijk om te onthouden dat dit alleen bij honden is bestudeerd.

Apoquel voor katten dosering

kat die een medicijn krijgt

De behandeling van atopische dermatitis bij katten kan zeer complex zijn en Apoquel is misschien niet de enige medicatie die betrokken is bij het beheer van het geval van een kat, of het meest geschikt om in eerste instantie te beginnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat er is geen officieel gelabelde dosering voor katten. Doseringsrichtlijnen zijn afkomstig van sommige dermatologische studies bij katten en veterinaire ervaring met de medicatie in de afgelopen jaren.

Bij katten is het alleen onderzocht op overgevoeligheid (allergische) dermatitis die geen vlooienallergie met zich meebrengt en niet door voedsel wordt geïnduceerd.

De meest voorkomende praktische startdosering voor veel katten is 1/2 van de 5,4 mg tablet, of 2,7 mg. Afhankelijk van de grootte van een kat en de aandoening die wordt behandeld, kan een dierenarts ervoor kiezen om de dosering te wijzigen.

Op het etiket voor honden wordt Apoquel gebruikt elke 12 uur gedurende de eerste 14 dagen van gebruik, en vervolgens terug te keren naar dosering elke 24 uur eenmaal per dag. Als een hond goed wordt onderhouden op eenmaal daagse dosering en een doorgebroken huidallergie flare heeft, kan Apoquel ook worden verhoogd tot tweemaal daagse dosering gedurende maximaal 14 dagen.

Een soortgelijk doseringsschema wordt ook gebruikt bij katten. Het is belangrijk op te merken dat als Apoquel langdurig wordt voortgezet met tweemaal daagse dosering, of als de doses worden verhoogd buiten de aanbevelingen, de risico’s voor immuunsuppressie toenemen.

De behandeling van atopische dermatitis bij katten kan zeer complex zijn en Apoquel is misschien niet de enige medicatie die betrokken is bij het beheer van het geval van een kat, of het meest geschikt om in eerste instantie te beginnen.

Andere medicijnen die vaak betrokken zijn, zijn glucocorticoïden zoals prednisolon, allergiespecifieke immunotherapie, ciclosporine en antibiotica. Het kan ook gebruikelijk zijn dat uw dierenarts aanbeveelt om een veterinaire dermatoloog te raadplegen die gespecialiseerd is in huidaandoeningen, om de allergische huid van uw kat te helpen beheren.

Conclusie

Hoewel niet gelabeld voor katten, is Apoquel de afgelopen jaren met succes gebruikt in veel katten om verlichting te bieden van jeukende ontstoken huid veroorzaakt door allergische huidaandoeningen.

Omdat de dosering kan variëren en niet elke kat een goede kandidaat kan zijn voor Apoquel (en elke allergische of inflammatoire aandoening er mogelijk niet op reageert), is het erg belangrijk om dit medicijn eerst met uw dierenarts te bespreken.

Veelgestelde vragen

Is Apoquel veilig voor katten?

Hoewel officiële veiligheids- en werkzaamheidsstudies niet zijn uitgevoerd bij katten, hebben klinische studies naar de voordelen en effecten ervan bij katten en enkele jaren van klinisch gebruik aangetoond dat een meerderheid van de katten Apoquel vrij goed verdraagt.

Over het algemeen vinden we het belangrijk om vergelijkbare richtlijnen te volgen als die zijn vastgesteld voor honden, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt bij katten jonger dan 12 maanden en voorzichtig moet worden gebruikt bij katten met niet-huidgerelateerde ziekten of kanker.

Hoeveel Apoquel kan ik mijn kat geven?

De meest geaccepteerde praktische startdosis is 2,7 mg, wat de helft is van de tabletgrootte van 5,4 mg.

Apoquel wordt meestal gestart elke 12 uur gedurende maximaal 14 dagen, daarna gedaald tot slechts eenmaal daagse dosering.

Hoewel dit een veel voorkomende dosis is die voor veel katten wordt voorgesteld en in de praktijk wordt gebruikt, is het belangrijk om te onthouden dat er geen officieel gelabelde dosis is. Het is het beste om een dierenarts te laten bepalen met welke dosis te beginnen voor een bepaalde kat en hoe de medicatie moet worden voortgezet.

Hoe lang duurt het voordat Apoquel in een kat werkt?

Het begin van de werking bij honden is meestal binnen 12 uur na de eerste dosis. Hoewel er geen dosis-responsgegevens zijn verstrekt voor katten, wordt het in de veterinaire praktijk over het algemeen gewaardeerd dat de aanvangstijd ook voor katten vergelijkbaar is.

Is Apoquel gelicentieerd in katten?

Apoquel is niet gelicentieerd, gelabeld of FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. Farmaceutische bedrijven kunnen verschillende redenen hebben om geen medicijnlabel voor bepaalde diersoorten te zoeken, maar dit betekent niet dat Apoquel onveilig of gevaarlijk is om bij katten te gebruiken. Het mag echter alleen onder leiding van een dierenarts worden gebruikt.

Het is heel gebruikelijk in de veterinaire praktijk om medicijnen te gebruiken die alleen voor mensen of bepaalde diersoorten bij andere diersoorten zijn bestudeerd, wat off-label gebruik wordt genoemd. Hoewel niet gesponsord door de fabrikant, zijn er de afgelopen jaren veelbelovende klinische studies geweest naar het gebruik van Apoquel bij katten.