Waarom declawing slecht is voor uw kat

Krabben hoort helaas bij het hebben van een kat. Het is een natuurlijk kattengedrag en soms begrijpt je kat niet wat hij wel of niet kan krabben. Wanneer ze hun klauwen op jou of je bank en gordijnen gebruiken, kan het een uitdaging zijn om ermee om te gaan.

Misschien heb je wel eens gehoord van declameren en dacht je dat het misschien de oplossing was. Lees verder om meer te weten te komen over wat declawing inhoudt, waarom het niet wordt aanbevolen en betere alternatieven om te overwegen.

Snel overzicht

01

Declawing is de gedeeltelijke amputatie van de tenen van een kat – een pijnlijke procedure die niet wordt aanbevolen.

02

Er zijn betere en humanere alternatieven voor declawing om te helpen met het destructieve krabgedrag van een kat.

03

Alternatieven zijn het bieden van geschikte kraboppervlakken, gedragsverandering en regelmatig nagelknippen.

Wat is Declawing?

In wezen een gedeeltelijke teenamputatie, declawing is pijnlijk en slopend voor een kat.

Declawing, ook bekend in veterinaire termen als onychectomie, omvat het verwijderen van het derde teenbot onder algemene verdoving. De teen bestaat uit drie botten en de derde is degene die geassocieerd is met de klauw.

Veel mensen gaan ervan uit dat declawing alleen het verwijderen van de klauwen inhoudt en realiseren zich niet dat het een grote chirurgische ingreep is. Het is in wezen een gedeeltelijke teenamputatie. Een dierenarts zal dit uitvoeren met behulp van een scalpelmes, chirurgische laser of gesteriliseerde guillotine-type nagelknippers.

Waarom wordt declawing uitgevoerd?

Declawing wordt meestal gevraagd door eigenaren van gezelschapsdieren die willen voorkomen dat hun katten meubels krabben.

Electief declawing wordt aangevraagd door eigenaren van gezelschapsdieren om te voorkomen dat katten mensen en voorwerpen, zoals meubels, krabben. De operatie wordt meestal uitgevoerd wanneer katten tussen de 3 en 12 maanden oud zijn. Meestal zijn alleen de tenen op de voorpoten gedeclawd, omdat katten over het algemeen niet veel schade aanrichten met hun achterste klauwen.

Waarom wordt declawing niet aanbevolen?

Declawing complicaties omvatten pijn, kreupelheid, zwelling, infectie en klauw hergroei.

Declawing is een complexe en pijnlijke chirurgische ingreep. Electief declameren, wanneer dit voor menselijk gemak wordt gedaan, is een onnodige verminking die geen medische voordelen biedt voor katten. Declawing is illegaal in veel landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. In de Verenigde Staten is de procedure verboden in een handvol steden en provincies en voltooid verboden in twee staten (New York en Maryland).

Complicaties komen voor bij 50% van de katten. Deze complicaties omvatten pijn, kreupelheid, zwelling, infectie en klauwgroei. Onderzoek heeft aangetoond dat declawing het risico op ontwikkeling verhoogt artritis, rugpijn en ongewenst gedrag, zoals ongepast urineren en poepen, agressie en bijten.

Wat zijn betere alternatieven voor het declameren van een kat?

Krabben is een natuurlijk kattengedrag. Het stelt katten in staat om hun territorium te markeren, waardoor hun geur en visuele signalen achterblijven. Krabben houdt ook hun nagels in goede conditie, door het afstoten van de dode buitenschede. Declawing ontneemt hen de vrijheid om een instinctief gedrag te uiten. Lees verder om meer te weten te komen over pijnvrije alternatieven die kunnen worden overwogen.

#1 Zorg voor voldoende geschikte krasoppervlakken

U kunt schade aan uw spullen verminderen of elimineren door uw kat een verscheidenheid aan veel verschillende krabbers te geven.

Als u niet wilt dat uw meubels, gordijnen en tapijten het slachtoffer worden van de klauwen van uw kat, moet u ze voorzien van alternatieve kraboppervlakken om aan hun krabbehoeften te voldoen. Krabpalen en pads zijn er in veel verschillende vormen. De sleutel is om afwisseling te bieden.

Verticale krabpalen moeten voldoende hoog zijn om uw kat in staat te stellen zich volledig uit te strekken op zijn achterpoten tijdens het krabben. Zorg ervoor dat de basis veilig en stabiel is, zodat de paal niet wiebelt of omvalt tijdens het gebruik. Bied ook horizontale krabpads of matten aan, zodat uw kat meer keuze heeft.

U kunt kiezen voor krabbers gemaakt van verschillende materialen, waaronder sisaltouw en golfkarton. Experimenteer met verschillende materialen om te zien wat uw kat verkiest.

Let op waar uw kat ongepast heeft gekrabd en plaats een krabpaal of pad er dicht bij. Het is ook een goed idee om een geschikt kraboppervlak te hebben in de buurt van waar ze meestal slapen, omdat katten graag uitrekken en krabben wanneer ze wakker worden.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

#2 Trek uw kat naar de appropriate Krabben Gebieden

Strooi of spuit kattenkruid op en rond de nieuwe krabber om uw kat te verleiden deze te gebruiken.

Kattenkruid is een geweldige manier om een nieuwe krabpaal of pad aantrekkelijker te maken voor uw kat als ze erop reageren. Strooi wat kattenkruid of gebruik een kattenkruidspray op de boven- en onderkant. Dit zal uw kat aanmoedigen om goed gebruik te maken van zijn geschikte kraboppervlakken.

Overweeg ook om met je kat dicht bij de krabpaal te spelen. Toverstokspeelgoed is geweldig voor dit doel, omdat je ze kunt verleiden om met hun poten naar de paal te reiken terwijl ze het speelgoed vastpakken.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

#3 Gebruik positieve bekrachtiging

Bied traktaties en lof aan wanneer u merkt dat uw kat op de juiste plaats krabt.

Krabben is een natuurlijk gedrag voor uw kat en ze moeten leren wat ze wel of niet kunnen krabben. Hoewel het frustrerend kan zijn om een kat te hebben die meubels krabt, is het belangrijk om geen toevlucht te nemen tot straf voor ongewenst gedrag. Vermijd het gebruik van watersproeiers om ze te spuiten en harde geluiden om ze af te schrikken, omdat dit hen bang kan maken en de band die je met hen hebt kan beschadigen.

In plaats daarvan moet positieve bekrachtiging worden gebruikt wanneer het juiste gedrag wordt weergegeven. Als u ziet dat uw kat de juiste kraboppervlakken gebruikt die u voor hem hebt voorzien, geef hem dan veel aandacht en traktaties als beloning.

Lees ook: Ongewenst krabgedrag corrigeren

#4 Maak ongeschikte krasoppervlakken minder aantrekkelijk om te krassen

Afschrikkingstape kan het krasgedrag lang genoeg onderbreken zodat u het ergens naartoe kunt leiden.

Voordat u deze optie probeert, moet u ervoor zorgen dat u uw kat de juiste krabalternatieven hebt gegeven. Bedek gebieden waarvan u niet wilt dat uw kat krabt met huishoudfolie, dubbelzijdige tape of aluminiumfolie om ze minder aantrekkelijk te maken. Stoelen en banken kunnen ook worden bedekt met plastic lakens of plaids en dekens.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

#6 Regelmatig nagelknippen

Houd de nagels van je kat kort geknipt, zodat ze minder schade aanrichten.

Het verwijderen van de scherpe punten van de nagels van uw kat en ze kort houden is een goede manier om letsel en schade te voorkomen. Dit kan meestal om de twee weken of zo worden gedaan, maar varieert van kat tot kat. Het is het beste om katten vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan het knippen van hun nagels, omdat dit de procedure veel minder stressvol maakt voor alle betrokkenen.

Als u zich niet comfortabel of zelfverzekerd voelt bij het knippen van de nagels van uw kat, neem dan contact op met een trimmer of uw dierenkliniek voor hulp.

Lees ook: 8 Beste Kattennagelknippers

#7 Gebruik nagelkappen

Met vinyl nageldoppen kan uw kat krabben zonder schade aan te richten.

Nagelkappen, zoals Soft Paws, zijn zachte vinylhoezen die met lijm over de nagels van uw kat worden aangebracht. Ze blijven ongeveer vier tot zes weken op hun plaats en vallen af wanneer de buitenste nagelschede wordt afgeworpen. Deze vinyl nageldoppen zijn een beter alternatief voor declawing omdat katten nog steeds kunnen krabben en hun nagels kunnen verlengen en intrekken.

Lees ook: Beste nagel- en klauwmutsen voor katten

#8 Zoek hulp bij een katachtige behaviorist

Wanneer al het andere faalt, kan een professional die is opgeleid in kattengedrag vaak helpen.

Misschien heb je een aantal van de bovenstaande opties geprobeerd, maar je kat vernietigt nog steeds je meubels met hun krabben. Als dat het geval is, overweeg dan om contact op te nemen met een katachtige behaviorist. Ze zullen uw kat evalueren naast hun thuisomgeving en levensstijl, voordat ze een managementplan opstellen om u te helpen het ongewenste gedrag van uw kat aan te passen.

Laatste woorden

Eigenaren van gezelschapsdieren hebben veel effectieve en humane opties om destructief krabben te beperken.

Hopelijk ben je je op dit punt gaan realiseren dat declameren niet de perfecte oplossing is voor het krabgedrag van je kat. Er zijn veel humane en pijnvrije alternatieven die kunnen worden overwogen, zoals hierboven besproken.

Wanneer we ongewenst gedrag proberen aan te passen, kan dit veel tijd en geduld kosten. In het geval van destructief krabben is deze inspanning de moeite waard als het betekent dat invasieve chirurgie moet worden vermeden. Uw dierenarts kan ook een bron van hulp en advies zijn als u het nodig heeft.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

Veelgestelde vragen

Is er een pijnloze manier om katten te declameren?

Het declameren van een kat omvat amputatie van het laatste teengewricht en het verwijderen van het derde teenbot, onder algemene verdoving. Een dierenarts kan een scalpelmes, chirurgische laser of een guil gebruikenlotine-stijl nagelknipper om dit te doen.

Het maakt niet uit welke chirurgische methode wordt gebruikt, het is een pijnlijke en invasieve procedure. Herstel kan ook lang duren en postoperatieve complicaties komen vaak voor. Declawing kan ook leiden tot langdurige pijn.

Waarom zou je je kat niet laten declameren?

Een kat een algemene verdoving en invasieve operatie laten ondergaan die wordt uitgevoerd voor menselijk voordeel, kan als onethisch worden beschouwd. Het voorkomt dat uw kat een natuurlijk gedrag vertoont, wat al een welzijnsprobleem is. De procedure heeft een hoog complicatiepercentage en heeft langetermijneffecten zoals chronische pijn en ongewenste gedragsveranderingen.

Is een tendonectomie beter dan declawing?

Tendonectomie is een alternatieve operatie voor declameren. Het gaat om het snijden en verwijderen van een klein deel van de pees dat verlenging en terugtrekking van de klauwen mogelijk maakt. De nagels worden verdikt en blijven groeien, dus nagelknippen is een voortdurende vereiste.

Net als bij declawing zijn er ook complicaties verbonden aan deze procedure. Het wordt niet routinematig aanbevolen. De hierboven genoemde alternatieven moeten in plaats daarvan worden overwogen om een operatie te voorkomen die geen voordeel heeft voor de kat.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International

Fossum, T. (2013). Small Animal Surgery (vierde editie). Elsevier Mosby

Martell-Moran, N.K., Solano, M., & Townsend, H. G. G. (2017). Pijn en nadelig gedrag bij gedeclameerde katten. Journal of Feline Medicine and Surgery, 20(4), 280–288.

Schwartz, S. H. (2011). Onychectomie & Tendonectomie. Clinicus’s Brief. Geraadpleegd op 19 november 2022