Anorexia bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Anorexia bij katten Functie

Anorexia betekent een verlies van eetlust en verminderde voedselinname als gevolg van het verlies van eetlust.

In plaats van een medische aandoening op zich te zijn, is anorexia bij katten een symptoom dat erop kan wijzen dat er een onderliggend medisch probleem is dat moet worden onderzocht. Mogelijke oorzaken variëren van stress tot haarballen tot ernstige medische aandoeningen.

Hier zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken bespreken en hoe je een kat kunt helpen die niet eet.

Wat is anorexia bij katten?

Bepaalde gezondheidsproblemen zijn meer of minder waarschijnlijk, afhankelijk van de leeftijd van een kat, medische geschiedenis en symptomen.

Als een kat gewoon minder eet (maar nog steeds eet), wordt dit “hyporexia” of inappetentie genoemd. Maar “anorexia” wordt vaak gebruikt als een overkoepelende term om een verminderde voedselinname of een totaal gebrek aan voedselinname te beschrijven.

Bovendien kan anorexia verder worden onderverdeeld in ‘echte anorexia’ en ‘pseudo-anorexia’.

Echte anorexia is een verlies van eetlust, terwijl pseudo-anorexia optreedt wanneer een kat wil eten maar het moeilijk vindt om dit te doen (bijvoorbeeld als een tandheelkundig probleem voldoende kauwen van voedsel voorkomt of als pijn ergens in het lichaam afleidt van de maaltijd).

Tekenen van anorexia bij katten

Symptomen van anorexia bij katten

Aangezien anorexia bij katten wordt gedefinieerd door een verlies van eetlust en bijgevolg niet eten, is niet eten het primaire teken van anorexia bij katten.

Omdat anorexia een verlies van eetlust betekent, zullen anorexia katten minder eten dan normaal of helemaal stoppen met eten. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan anorexia gepaard gaan met andere tekenen dat een kat zich niet op zijn best voelt.

De klinische symptomen die u ziet, zijn afhankelijk van de specifieke onderliggende oorzaak en kunnen zijn:

Hoewel deze symptomen vaak gepaard gaan met verlies van eetlust, zijn het zeker niet de enige mogelijke symptomen.

Ongeacht of er al dan niet extra symptomen aanwezig zijn, is het de moeite waard om met uw dierenarts te praten of een afspraak te maken wanneer u een eetlustverandering bij uw kat opmerkt.

Oorzaken van anorexia bij katten

Oorzaken van anorexia bij katten

De oorzaken van anorexia bij katten zijn uitgebreid, variërend van voedingsindiscreties tot infecties en stress.

Er zijn vele, vele mogelijke oorzaken van anorexia bij katten.

Hier zijn een paar vrij veel voorkomende oorzaken:

 • Alles wat maagklachten veroorzaakt, zoals haarballen of voedingsindiscreties.
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
 • Kieskeurige eetgewoonten of voedselveranderingen.
 • Stress bijvoorbeeld: veranderingen in huis, een verhuizing naar een nieuw huis, instappen of reizen.
 • Darmparasieten.
 • Infecties, vooral infecties van de bovenste luchtwegen die het vermogen van een kat om zijn voedsel te ruiken beïnvloeden.
 • Pijn door een blessure, artritis, etc.
 • Spijsverteringsproblemen zoals IBD.
 • Pancreatitis.
 • Tandheelkundige ziekte of pijnlijke tanden.
 • Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals nierziekte, neurologische aandoeningen, kanker, astma, hartaandoeningen, enz.

Bepaalde gezondheidsproblemen zijn meer of minder waarschijnlijk, afhankelijk van de leeftijd van een kat, medische geschiedenis en symptomen.

Om het probleem tot op de bodem uit te zoeken – zodat anorexia effectief kan worden behandeld – zal een dierenarts vaak diagnostische tests aanbevelen.

Diagnostische testen voor katten met anorexia

Echte anorexia is een verlies van eetlust, terwijl pseudo-anorexia optreedt wanneer een kat wil eten, maar het moeilijk vindt om dit te doen

Om de oorzaak van anorexia te bepalen, zal een dierenarts alle beschikbare informatie gebruiken, inclusief de medische geschiedenis en symptomen van een kat.

Probeer zoveel mogelijk informatie te observeren en te verzamelen terwijl u wacht op uw dierenartsafspraak. Noteer bijvoorbeeld hoe lang anorexia al aan de gang is, of uw kat nog steeds kleine hoeveelheden eet (en of ze alleen bepaald voedsel eten), of anorexia erger wordt of gepaard gaat met andere ziektesymptomen, iets ongewoons waar uw kat in had kunnen komen, en of uw kat naar buiten gaat.

Tijdens het bezoek zal uw dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de algehele gezondheid te evalueren en te zoeken naar eventuele afwijkingen zoals koorts, tandproblemen, een buikmassa, gewichtsverlies, enz.

Vaak zijn diagnostische tests nodig om meer informatie te geven en tot een diagnose te komen. Dit kan het volgende omvatten:

 • Een fecaal onderzoek om te controleren op parasieten.
 • Bloedonderzoek om de orgaanfunctie, bloedsuikerspiegel, elektrolytenbalans en (indien aangegeven) hormoontests, tests voor infectieziekten of andere bloedtests te evalueren.
 • Urine analyse.
 • Bloeddruk.
 • X-rays of een echo om het spijsverteringskanaal van een kat van dichterbij te bekijken.
 • Endoscopie of biopsieën.

Prognose voor katten die niet eten

Prognose van anorexia bij katten

De prognose voor anorexia bij katten is volledig afhankelijk van de onderliggende aandoening die de anorexia veroorzaakt.

Een verder gezonde kat met parasieten kan bijvoorbeeld volledig genezen zijn en klaar om weer te eten met een eenvoudige parasietbehandeling. Aan de andere kant heeft een kat wiens inappetentie te wijten is aan kanker waarschijnlijk een veel slechtere prognose voor het terugkeren naar normale gezondheids- en eetgewoonten.

Dus het belangrijkste is uitzoeken waarom een kat eet niet. Die informatie zal de prognose en behandeling bepalen.

Anorexia kan risico’s met zich meebrengen of onderliggende gezondheidsproblemen compliceren

Goede voeding is ook belangrijk voor het ondersteunen van een gezonde werking van het immuunsysteem en het helpen van een kat om te genezen van welke medische aandoening dan ook die anorexia in de eerste plaats veroorzaakte.

Ongeacht de oorzaak kan langdurige of ernstige anorexia leiden tot complicaties die leiden tot een slechtere prognose.

Een veel voorkomend scenario is dat een kat hepatische lipidose of leververvetting ontwikkelt. Dit gebeurt wanneer de lever wordt overweldigd door de noodzaak om opgeslagen lichaamsvet snel te verwerken tot energie wanneer een kat niet eet, en het kan leverfalen veroorzaken.

De behandeling duurt vaak enkele weken en de aandoening kan fataal zijn. Leververvetting kan zich verrassend snel ontwikkelen, vooral bij katten met overgewicht die de aandoening kunnen krijgen na slechts een paar dagen niet eten.

Goede voeding is ook belangrijk voor het ondersteunen van een gezonde werking van het immuunsysteem en het helpen van een kat om te genezen van welke medische aandoening dan ook die anorexia in de eerste plaats veroorzaakte.

Het is dus belangrijk om een kat zo snel mogelijk weer te laten eten.

Hoe anorexia bij katten te behandelen

Behandeling van anorexia bij katten

De behandeling van anorexia bij katten zal verschillen afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

De behandeling is voornamelijk gericht op de onderliggende oorzaak en varieert sterk afhankelijk van de behoeften van een individuele kat (bijvoorbeeld hartmedicatie voor een hartaandoening of een receptdieet voor spijsverteringsproblemen).

Ook moet, ongeacht de onderliggende oorzaak, ondersteunende zorg worden geïmplementeerd totdat de eetlust van een kat terugkeert, om complicaties en het risico op leververvetting te voorkomen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende ondersteunende zorginspanningen die een anorexiakat kunnen helpen:

 • Anti-emetische (anti-misselijkheid / anti-braken) medicijnen.
 • Pijnstillers.
 • Ontstekingsremmers.
 • Eetlustopwekkende middelen.
 • Vloeistof- en elektrolytenondersteuning (die onder de huid of via een infuuskatheter op het kantoor van de dierenarts kan worden toegediend).
 • Verleidelijk voedsel om de eetlust aan te moedigen, zoals ingeblikt voedsel met een sterke geur, de favoriete traktatie van uw kat, tonijnvis of gewone gebakken of gekookte kip.
 • Maatregelen om stress zoveel mogelijk te verminderen. Voer uw kat op een rustige plek in huis, bij voorkeur uit de buurt van andere huisdieren die mogelijk in competitie zijn voor voedsel.
 • Handvoeding terwijl je extra aandacht of lof krijgt.
 • Het eten van een kat verwarmen voordat je ze serveert. Controleer gewoon of het voedsel niet te warm is (niet warmer dan lichaamstemperatuur), vooral als u een magnetron gebruikt die hete zakken kan creëren.
 • Dwangvoeding of spuitvoeding van een kat. Deze methode kan werken als de kat op deze manier voedsel accepteert, of als voedingsondersteuning slechts voor een korte tijd nodig is. Als een kat zich echter verzet tegen dwangvoeding (wat vaak voorkomt), kan deze methode voedselaversie veroorzaken en anorexia verergeren.
 • Indien geïndiceerd, ziekenhuisopname en plaatsing van voedingssondes. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar voor katten die gedurende een langere periode voedingsondersteuning nodig hebben, is een voedingssonde eigenlijk comfortabeler en veel minder stressvol dan dwangvoeding.

Sommige van deze maatregelen kunnen thuis worden geprobeerd, maar andere (zoals receptplichtige medicijnen) moeten onder begeleiding van een dierenarts worden gebruikt.

Conclusie

Anorexia, of verminderde eetlust, heeft veel mogelijke oorzaken bij katten, variërend van stress tot kleine medische aandoeningen tot ernstige of levensbedreigende medische aandoeningen. Elke keer dat een verandering in eetlust wordt opgemerkt, is het het beste om een veterinair consult te plannen en het probleem eerder dan later tot op de bodem uit te zoeken (en een passende behandeling te bieden).

Veelgestelde vragen

Hoe wordt anorexia behandeld bij katten?

De behandeling is gericht op de onderliggende oorzaak van de anorexia. Dat helpt ervoor te zorgen dat de anorexia echt wordt genezen (of zo goed mogelijk wordt beheerd op de lange termijn, voor chronische aandoeningen).

Ondersteunende zorg is ook needed om complicaties van anorexia te voorkomen totdat een kat weer normaal eet, en kan medicijnen, vloeistofondersteuning, verleidelijk voedsel of voeding met de hand omvatten.

Wat kan anorexia bij katten veroorzaken?

Veel verschillende dingen kunnen leiden tot anorexia bij katten. Oorzaken variëren van geneesbare aandoeningen (bijvoorbeeld parasietbehandeling of extractie van een pijnlijke tand) tot ernstige gezondheidsproblemen die levensbedreigend kunnen zijn (bijvoorbeeld bepaalde kankers). Zelfs emotionele factoren zoals stress kunnen anorexia veroorzaken.

Wat is de beste eetlustopwekker voor katten?

Mirtazapine (een antidepressivum dat ook anti-misselijkheidseffecten heeft) en Cyproheptadine (een soort antihistaminicum) zijn de twee meest voorgeschreven eetlustopwekkers bij katten. Deze medicijnen moeten worden gebruikt onder begeleiding van een dierenarts.

Hoe weet je of een kat honger lijdt?

Een teken van uithongering is het uiterlijk van een kat – als bijvoorbeeld de vormen van de ribben, heupen en wervelkolom gemakkelijk onder de huid te zien zijn, heeft een kat waarschijnlijk ondergewicht. Katten die niet genoeg voeding en calorieën binnenkrijgen, kunnen ook minder energie hebben.

Veterinaire zorg moet worden gezocht zodra een verandering in de eetlust wordt opgemerkt, ruim voordat een vermoeden van uithongering ontstaat.