Skip to Content

Amoxicilline voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Amoxicilline voor katten functie

Amoxicilline is een veel voorkomend antibioticum voorgeschreven voor zowel katten als honden om een verscheidenheid aan bacteriële infecties aan te pakken. Amoxicilline heeft vele merknamen en generieke vormen.

Amoxicilline voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Antibioticum

Recept vereist?:

Ja

Algemene namen:

Amoxicilline

In dit artikel leert u wat amoxicilline is, de soorten infecties waarvoor het kan worden gebruikt bij katten, mogelijke bijwerkingen en andere nuttige informatie en veelgestelde vragen.

Wat is Amoxicilline?

Amoxicilline komt meestal in zowel een vloeibare vorm als een orale suspensie en tabletvorm.

Amoxicilline is een antibioticum genaamd een aminopenicilline. Als bacteriedodend antibioticum heeft het het vermogen om bepaalde bacteriestammen te doden die infecties veroorzaken.

Amoxicilline kan worden gebruikt voor infecties van de luchtwegen, urinewegen en blaas, sommige gastro-intestinale infecties, en infecties van de huid en zachte weefsels. Omdat er veel antibiotica zijn, moet een dierenarts altijd verantwoordelijk zijn voor het beslissen welke het beste is om voor een bepaalde patiënt te gebruiken.

Omdat amoxicilline-clavulaanzuur, algemeen bekend als het merk Clavamox, een breder werkingsspectrum heeft tegen sommige bacteriën, wordt het vaker gebruikt dan gewone amoxicilline, vooral voor katten.

Wat doet amoxicilline voor katten?

gebruik van amoxicilline voor katten

Als een bacteriedodend antibioticum werkt amoxicilline om bacteriën te doden die verband houden met infecties van de bovenste luchtwegen, urineweginfecties en meer.

Als een bacteriedodend antibioticum heeft amoxicilline het vermogen om bepaalde soorten bacteriën te doden die infecties veroorzaken.

Bij katten kan het het vaakst worden gebruikt voor infecties van de bovenste luchtwegen, urineweginfecties, huidinfecties of infecties als gevolg van een bijtwond of letsel.

Amoxicilline werkt door zich rechtstreeks te binden aan bepaalde delen van het celmembraan van gevoelige bacteriën, de ontwikkeling van de celwand te remmen en de bacteriën onstabiel te maken, waardoor ze worden gedood.

Het is erg belangrijk op te merken dat amoxicilline is niet effectief tegen virale infecties, een veel voorkomende oorzaak van aandoeningen van de bovenste luchtwegen bij katten. Daarom is het altijd belangrijk voor een dierenarts om te beslissen of het gebruik van een antibioticum gerechtvaardigd is.

Bijwerkingen van amoxicilline voor katten

Bijwerkingen van amoxicilline voor katten

De bijwerkingen van amoxicilline zijn meestal mild en zeldzaam, met gastro-intestinale overstuur zoals braken en diarree.

Bijwerkingen van amoxicilline bij katten zijn meestal mild en zeldzaam, maar wanneer ze zich voordoen, omvatten meestal spijsverteringsstoornissen, zoals braken, diarree en een afname van de eetlust.

Orale amoxicilline, zoals veel breedspectrumantibiotica, kan de normale, nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal veranderen, wat vaak een oorzaak is van spijsverteringsstoornissen als het optreedt.

Het geven van amoxicilline aan uw kat rond de tijd van een maaltijd kan helpen om deze mogelijke effecten te compenseren. Als bijwerkingen zoals deze aanhouden, is het belangrijk om uw dierenarts om verder advies te vragen.

Hoewel het staken van een antibioticum de bijwerkingen kan verlichten, zal dit ook de oorspronkelijke bacteriële infectie onbehandeld laten. Als uw kat te maken heeft met een zeer zorgwekkende infectie, kan uw dierenarts bijvoorbeeld aanbevelen om een probioticum te starten in plaats van te stoppen met een antibioticum.

Lees ook: 10 beste probiotica voor katten

Ernstige allergische reacties op amoxicilline zijn uiterst zeldzaam, maar kunnen huiduitslag, netelroos, koorts en veranderingen in het aantal rode en witte bloedcellen omvatten. Voor de zeldzame kat zou dit kunnen gebeuren, deze effecten zouden optreden met zelfs een zeer kleine dosis. Met andere woorden, als uw kat het goed doet bij een voorgeschreven dosis, zou een accidentele extra dosis of overdosis deze effecten niet veroorzaken.

Amoxicilline voor katten dosering

Dosering van amoxicilline voor katten

Volg de doseringsinstructies van uw dierenarts. De meeste dierenartsen vragen om elke 8-12 uur een dosis.

Interessant is dat de gelabelde dosering voor katten voor amoxicilline vereist dat het slechts één keer per dag wordt gegeven. Echter, deze dosering wordt over het algemeen niet langer beschouwd in de diergeneeskunde als effectief voor de meeste infecties.

De meeste dierenartsen gebruiken het off-label bij elke 8-12 uur, vergelijkbaar met de gelabelde dosering voor honden. Als uw dierenarts besluit om amoxicilline voor uw kat te gebruiken, zal hij of zij beslissen over een aanbevolen dosering en schema dat het meest geschikt is, afhankelijk van het type infectie dat eenddressed.

Amoxicilline komt meestal in zowel een vloeibare vorm als een orale suspensie en tabletvorm. Uw dierenarts kan een voorkeur hebben voor welke vorm te gebruiken, of kan de doseringsvorm aan u overlaten, afhankelijk van welke gemakkelijker toe te dienen zal zijn.

Als je kat een pil neemt gemengd met of verborgen in voedsel of een traktatie, is dit vaak het gemakkelijkst en brengt het de minste hoeveelheid strijd met zich mee. Als uw harige vriend echter het type is dat alles in de kom behalve de tablet eet en het op de bodem laat staan, moet u mogelijk vloeistof overwegen als u niet bedreven bent in het rechtstreeks toedienen van een pil in de mond van uw kat zodat zij het kan doorslikken.

De vloeibare vorm moet meestal worden gekoeld. Het wordt vaak gereconstitueerd met water in de praktijk van uw dierenarts wanneer u het ontvangt. Als uw dierenarts twee flessen voorschrijft, moeten ze u instructies geven over hoe u de tweede fles kunt mengen. Omdat vloeibare amoxicilline na 14 dagen moet worden weggegooid, is het belangrijk om een nieuwe fles niet te mengen totdat u klaar bent om het te gebruiken.

Conclusie

Amoxicilline is een van de oudste, beproefde en echte antibiotica die we hebben en hoewel er nieuwere antibioticaklassen zijn ontwikkeld, heeft amoxicilline nog steeds waardevolle klinische toepassingen.

Het is echter erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het alleen wordt gebruikt wanneer het wordt verstrekt of voorgeschreven door een dierenarts en dat alle voorschrijfinstructies worden gevolgd. Willekeurig gebruik van een antibioticum kan leiden tot resistente bacteriepopulaties, wat de behandeling van infecties moeilijker maakt.

Zorg er altijd voor dat u een antibioticum geeft dat door uw dierenarts is voorgeschreven voor het volledige aantal aangegeven dagen, zelfs als uw kat eruitziet alsof hij zich beter voelt.

Veelgestelde vragen

Is Cat Amoxicilline hetzelfde als humane amoxicilline?

Amoxicilline wordt geleverd in een vloeibare suspensie, tablet, en capsule vormen. De meest voorkomende vorm die aan katten wordt gegeven, is de vloeibare suspensie of de tabletten, beide in specifieke veterinaire preparaten.

Hoewel menselijke amoxicilline eigenlijk hetzelfde medicijn is, kunnen de doseringsvormen die beschikbaar zijn voor mensen problematisch zijn voor gebruik met katten. De laagste tabletdosering voor mensen van 125 mg zal voor de meeste katten veel te hoog zijn.

De generieke menselijke vloeibare suspensie kan worden gebruikt, maar het volume van medicatie in sommige beschikbare preparaten kan veel meer zijn dan wat nodig is voor de typische doseringsperiode van een kat, waardoor ze minder praktisch zijn.

Hoe lang duurt amoxicilline om te werken bij katten?

Voor gevoelige bacteriële infecties ziet u meestal merkbare verbetering binnen 2-3 dagen na gebruik. De volledige oplossing voor een infectie hangt sterk af van de locatie en ernst. Daarom is het altijd belangrijk om de voorgeschreven aanwijzingen op te volgen en alle antibiotica af te maken, zelfs als je kat er veel beter uitziet.

Is Amoxicilline giftig voor katten?

Amoxicilline is niet giftig voor katten, is zeer veilig bij voorgeschreven doses en bijwerkingen zijn ongewoon.

Als een kat echter een hoeveelheid amoxicilline zou krijgen en consumeren die veel hoger is dan een typisch voorgeschreven dosering, zoals bijvoorbeeld een menselijke tablet van 500 mg, kan ernstige spijsverteringsstoornissen optreden. Neurologische veranderingen, zoals een onvermogen om normaal te lopen (ataxie genoemd) zijn gemeld bij honden, evenals verhoogde hartslag- en ademhalingsveranderingen.

Veel medicijnen kunnen aanzienlijke negatieve gezondheidseffecten veroorzaken als zeer hoge doses die niet geschikt zijn voor de patiënt worden ingenomen. Dus hoewel amoxicilline op zichzelf geen toxine is, als u vermoedt dat uw kat een overdosis van haar eigen amoxicilline of mogelijk een voorgeschreven voor u of een familielid thuis heeft ingenomen, moet u altijd uw dierenarts op de hoogte stellen en / of contact opnemen met Animal Poison Control om te bepalen welke stappen mogelijk moeten worden genomen.

Hoeveel amoxicilline geef je een kat?

Kortom, wat uw dierenarts voorschrijft! Amoxicilline heeft een breed doseringsbereik. De dosering en frequentie kunnen variëren, afhankelijk van het type infectieuze aandoening dat wordt behandeld, dus het is altijd het beste voor de dierenarts van uw kat om te bepalen wat het meest geschikt is.

En onthoud altijd dat zelfs als je kat zich beter lijkt te voelen, je altijd een voorgeschreven antibioticakuur moet afmaken, omdat dit helpt om het risico op de ontwikkeling van bacteriële resistentie tegen antibiotica te verminderen.