Amlodipine voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

kat voor een stapel medicijnen

Amlodipine is een veel voorkomend medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk) bij katten. In dit artikel leert u over amlodipine, hoe het werkt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Amlodipine Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Calciumantagonist antihypertensief

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Nee. Het is belangrijk op te merken dat amlodipine een label draagt voor gebruik bij katten in het Verenigd Koninkrijk als het merk Amodip

Merknamen:

Norvasc, goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk voor katten als het merk Amodip

Beschikbare doseringen:

Amodip is verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk in een kauwtablet van 1,25 mg. Generieke tabletten zijn verkrijgbaar als 2,5 mg, 5 mg en 10 mg grootte.

Over Amlodipine voor katten

Hoge bloeddruk bij katten kan niesbloed veroorzaken

Hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat katten bloed niezen of neusbloedingen hebben.

Amlodipine is een calciumkanaalblokker, een soort medicijn dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk onder controle te houden. Het is een veel voorkomend eerstelijnsgeneesmiddel bij uitstek voor de behandeling van katten met hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk bij een kat wordt beschouwd als een medisch probleem als een systolische bloeddrukmeting van meer dan 160 mmHg herhaaldelijk wordt verkregen. Een enkele verhoogde meting in combinatie met tekenen zoals plotselinge blindheid, ineenstorting, desoriëntatie, aanvalsachtige episodes, zwakte of verlamming suggereert ook de noodzaak van behandeling.

Wat doet Amlodipine voor katten?

Oorzaken van hoge bloeddruk bij katten

Amlodipine is een dihydropyridine calciumantagonist.

Amlodipine is een dihydropyridine calciumantagonist. Calciumkanalen zijn ionkanalen in cellen die selectief calciumionen toelaten. Ze zijn aanwezig in de cellen van de meeste zoogdieren en hebben een verscheidenheid aan functies in cellen, waaronder het overbrengen van signalen tussen cellen en de samentrekking van de spier.

Wanneer amlodipine calciumkanalen in de gladde spieren van bloedvaten blokkeert, zorgt het ervoor dat de bloedvaten verwijden, wat verlaagt de bloeddruk.

Bijwerkingen van amlodipine voor katten

kat die zijn bloeddruk laat controleren

Onderliggende chronische nierziekte kan soms een oorzaak zijn van verhoogde bloeddruk en het is in deze gevallen een gangbare praktijk om een tweede bloeddrukmedicijn toe te voegen.

Zoals met elke bloeddrukmedicatie die werkt om de bloeddruk te verlagen, te veel te verlagen, wat wordt genoemd hypotensie, is een belangrijke potentiële bijwerking. Daarom is het altijd het beste om amlodipine alleen te gebruiken wanneer en zoals voorgeschreven door de dierenarts van uw kat.

Dit is ook de reden waarom het erg belangrijk is om afspraken te houden voor het opnieuw controleren van de bloeddruk op het kantoor van uw dierenarts na eventuele wijzigingen in de dosering van een bloeddrukmedicijn.

Sommige spijsverteringsstoornissen tekenen zoals braken, diarree en verminderde eetlust worden soms gezien.

Amlodipine wordt uitgebreid gemetaboliseerd door de lever en moet dus voorzichtig worden gebruikt bij katten met een medische voorgeschiedenis van leverziekte. Het moet ook zorgvuldig worden gebruikt voor katten die worden behandeld voor hartfalen.

Onderliggende chronische nierziekte kan soms een oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk. Er kan enige bezorgdheid zijn wanneer amlodipine op zichzelf wordt gebruikt wanneer de nierziekte aanwezig is, dat het een grotere druk op het filtratiesysteem van de nieren zou kunnen leggen. Het kan in deze gevallen gebruikelijk zijn om een tweede bloeddrukmedicijn toe te voegen.

Enkele resterende zeldzame bijwerkingen zijn verhoging van de nierwaarden (onafhankelijk van bekende reeds bestaande nierziekte), laag kaliumgehalte en gewichtsverlies. Tandvleesontsteking is blijkbaar gemeld, maar wordt als buitengewoon zeldzaam beschouwd.

Amlodipine voor katten dosering

kat die een medicijn uit de hand van een vrouw neemt

Het is niet ongebruikelijk dat een tweede bloeddrukmedicijn wordt voorgeschreven, naast amlodipine als hoge bloeddruk niet volledig onder controle kan worden gehouden op amlodipine alleen.

Amlodipine mag alleen worden gestart onder de hoede van een dierenarts op basis van gedocumenteerde verhoogde bloeddrukmetingen, soms in combinatie met tekenen en symptomen van hypertensie. De dosering voor amlodipine is meestal begonnen met 1/4 van een tablet van 2,5 mg eenmaal daags.

Aanpassingen aan de dosis amlodipine worden alleen gedaan op basis van hercontrole van bloeddrukmetingen bij de dierenarts, om ervoor te zorgen dat de dosering wordt afgestemd op de inindividuele behoeften van uw kat.

Het kan gebruikelijk zijn om een tweede bloeddrukmedicijn toe te voegen als hoge bloeddruk niet volledig onder controle kan worden gehouden op amlodipine alleen.

Conclusie

Wat is hoge bloeddruk bij katten

De bloeddruk van uw kat wordt beïnvloed door meerdere factoren, waaronder het hart en de bloedvaten, samen met een complex regulerend systeem in het hele lichaam.

Amlodipine is een veel voorkomende, eerstelijnskeuze voor een meerderheid van de katten die lijden aan hoge bloeddruk, wat secundair kan zijn aan een paar verschillende ziekteprocessen.

Het is altijd belangrijk om alleen een bloeddrukmedicijn te gebruiken als hypertensie en / of gerelateerde tekenen ervan nauwkeurig zijn gedocumenteerd. Als u denkt dat uw kat tekenen van hypertensie vertoont en baat kan hebben bij een bloeddrukmedicijn, zorg er dan voor dat u eerst met uw dierenarts spreekt.

Veelgestelde vragen

Hoe snel werkt Amlodipine bij katten?

Bij katten kunnen effecten op de systemische bloeddruk worden waargenomen binnen 4 uur nadat deze is gegeven. Het blijft meestal ongeveer 30 uur effectief, waardoor slechts één keer per dag kan worden gedoseerd.

Is Amlodipine veilig voor katten?

Hoewel het in bepaalde gevallen voorzichtig moet worden gebruikt, verdraagt een meerderheid van de katten met hoge bloeddruk amlodipine goed.

Omdat het een paar uur kan duren voordat effecten worden waargenomen, zijn plotselinge, acute bijwerkingen bij katten na een enkele dosis ongewoon.

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk bij katten?

De symptomen of klinische symptomen van kattenhypertensie kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, plotselinge blindheid, ineenstorting, desoriëntatie, epileptische episodes, zwakte of verlamming. Houd er rekening mee dat deze symptomen niet specifiek zijn voor hoge bloeddruk en ook bij andere ziekten kunnen worden gezien.

Als uw kat lijdt aan een van deze symptomen, is het altijd het beste om uw harige vriend door uw dierenarts te laten onderzoeken om te bepalen wat de onderliggende oorzaak is en welke behandeling het beste is.

Kan een kat overdosis amlodipine?

Overdoses van bloeddrukmedicijnen zoals amlodipine zijn mogelijk, wat ertoe kan leiden dat de bloeddruk te laag is. Dit gebeurt meestal wanneer een extra dosis per ongeluk thuis wordt gegeven. Daarom is het erg belangrijk om thuis een aangewezen persoon te hebben die verantwoordelijk is voor het geven van medicijnen aan uw kat. Als meerdere familieleden betrokken zijn bij het toedienen van medicijnen, zorg er dan voor dat u een schema bijhoudt of effectief communiceert.

Overdoses kunnen ook optreden als tabletten uit de fles morsen en een kat meerdere doses tegelijk inneemt. Zorg er altijd voor dat u medicijnen op een veilige locatie bewaart.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat een overdosis amlodipine of andere voorgeschreven medicijnen ervaart, neem dan altijd contact op met ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.