Amitriptyline voor katten: Dosering, Veiligheid > Bijwerkingen

kitten kijkt naar beneden

Amitriptyline is een medicijn dat vaak wordt gebruikt voor katten om een verscheidenheid aan gedragsstoornissen te behandelen, evenals een paar andere aandoeningen. In dit artikel leert u wat amitriptyline doet voor katten, veel voorkomende bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Amitriptyline voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Tricyclische antidepressiva, antipruritische, neuropathische pijnmodificator

Recept vereist?:

Ja

Algemene namen:

Amitriptyline

Beschikbare doseringen:

Tabletten in 10mg, 25mg, 50mg, 75mg, 100mg, 150mg

Over Amitriptyline voor katten

Het is het beste om uw dierenarts te raadplegen bij het overwegen van amitriptyline om mogelijke interacties met een ander medicijn dat uw kat momenteel gebruikt te bespreken.

Amitriptyline is een antidepressiva medicatie. Het gaat onder de merknaam Elavil en is ook verkrijgbaar als generieke. Het wordt vaak gebruikt om katten behandelen voor gedragsstoornissen, waaronder stress of angstgerelateerd ongepast urineren en andere stressgerelateerde gedragsproblemen.

Andere stressgerelateerde gedragsproblemen bij katten kunnen zijn (maar niet beperkt tot) overmatige verzorging of kappers, het innemen van niet-eetbare items (die “pica” wordt genoemd), verbergen, conflicten met huisgenoten en poepen buiten de kattenbak.

Het is ook nuttig bevonden als een medicatie toegevoegd om katten te behandelen tegen jeuk en krabben die niet goed reageert op andere medicijnen.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Een dierenarts kan het ook overwegen voor bepaalde soorten chronische pijn, meestal geassocieerd met neuropathische of zenuwgerelateerde pijn, vooral als sommige andere primaire pijnstillers al zijn geprobeerd.

Wat doet Amitriptyline voor katten?

grijze kat die knuffels krijgt

Amitriptyline verhoogt het serotoninegehalte bij katten, helpt bij overactief urinegedrag en brengt verlichting voor sommige katten met een jeukende of overgevoelige huid.

Amitriptyline is geclassificeerd als een tricyclisch antidepressivum. Het kan verschillende effecten hebben op neurotransmitters, waaronder het blokkeren van serotonine en noradrenaline heropname, die hun niveaus verhoogt. Het verhogen van serotonine kan helpen om de stemming en gevoelens van welzijn te stabiliseren. Lage niveaus van noradrenaline kunnen worden geassocieerd met depressie, angst, en stress.

Amitriptyline heeft ook enige anticholinergische activiteit, wat betekent dat het sommige effecten van de zender acetylcholine kan blokkeren. Het grootste voordeel voor katten met deze medicijnactiviteit is het verminderen van overactiviteit van de gladde spier van de urinewegen, die hulp bij overactief urinegedrag, en hyperactiviteit van de zenuw-spier juncties in de huid, helpen om breng verlichting voor sommige katten met jeukende of overgevoelige huid.

Het heeft ook enige activiteit tegen mestcellen, een type ontstekingscel dat in sommige gevallen van jeukende, geïrriteerde huid wordt gezien.

Lees ook: Mestceltumoren bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Ten slotte kan het een andere neurotransmitterroute blokkeren die een alfa-1 adrenerge receptor wordt genoemd. De activiteit van Amitriptyline als alfablokker kan katten ten goede komen door vermindering van angst en schrikreactie, evenals het ontspannen van de gladde spier in de urinewegen. Een ander medicijn met een vergelijkbaar effect dat wordt gebruikt voor katten met tekenen van lagere urinewegaandoeningen is prazosine.

Hoewel sommige clinici denken dat het controversieel is om een alfablokker bij katten te gebruiken om hen te helpen met urinewegaandoeningen omdat er minimale officiële onderzoeken zijn om het te ondersteunen, vinden anderen dat er veel klinisch bewijs is, en dat al heel lang, om het voortdurende gebruik van geneesmiddelen zoals amitriptyline en prazosine voor dit doel te ondersteunen.

Bijwerkingen van Amitriptyline voor katten

Amitriptyline wordt idealiter gegeven met voedsel voor de beste absorptie

Hoewel het vaak goed wordt verdragen door de meeste katten, heeft amitriptyline een verscheidenheid aan effecten op het lichaam, wat betekent dat er een verscheidenheid aan bijwerkingen kan worden gezien.

De meest voorkomende bijwerking bij katten is sedatie. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hypersalivatie (kwijlend), een afname van de urineproductie, slechte eetlust, braken of misselijkheid, constipatie, droge mond en desoriëntatie- en evenwichtsproblemen.

Soms kunnen tekenen zoals hyperexcitabiliteit en agitatie worden gezien.

Sommige veranderingen in het bloedonderzoek zijn ook wel eens gezien, inclusief lagere bloedplaatjesaantallen (een cel die wordt gebruikt voor de stollingsfunctie), lagere neutrofielenaantallen (een type witte bloedcel) en een afname van de schildklierspiegels. Dit medicijn moet ook voorzichtig worden gebruikt bij katten met een nierziekte of leverziekte. Om deze redenen kan een dierenarts bloedonderzoek aanbevelen voordat u met amitriptyline begint.

Als abnormale hartritmes kunnen soms ook worden gezien, kan uw dierenarts ook een elektrocardiogram (ECG) aanbevelen om ervoor te zorgen dat uw kat normale hartritmes heeft voordat de therapie wordt gestart.

Overdoses van amitriptyline kan potentieel ernstig zijn, omdat hoge doses kunnen leiden tot ernstige lethargie, coördinatie, braken en hartritmeafwijkingen. Er wordt voorgesteld om, als u zich zorgen maakt over een overdosis of bijwerkingen van amitriptyline, contact op te nemen met een veterinaire toxicoloog via ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Er zijn een groot aantal medicijnen die niet mogen worden gebruikt met amitriptyline of zorgvuldig moeten worden gebruikt. Het is het beste om uw dierenarts te raadplegen bij het overwegen van amitriptyline om mogelijke interacties met een ander medicijn dat uw kat momenteel gebruikt te bespreken.

Amitriptyline voor katten dosering

depressieve kat die over het balkon kijkt

Amitriptyline wordt idealiter gegeven met voedsel voor de beste absorptie en het is belangrijk om niet abrupt te stoppen met amitriptyline.

Amitriptyline draagt geen label voor katten en dus wordt off-label gebruikt, wat gebruikelijk is voor veel generieke medicijnen in de diergeneeskunde. Vanwege dit en vanwege geneesmiddelinteracties met andere medicijnen en het potentieel voor bijwerkingen als amitriptyline verkeerd wordt gebruikt, het is het beste om uw dierenarts te raadplegen over de beste doseringsaanbeveling voor uw kat.

Amitriptyline wordt idealiter gegeven met voedsel voor de beste absorptie. Het is belangrijk, zoals met de meeste medicijnen die de neurotransmitterfunctie in de hersenen beïnvloeden, om amitriptyline niet abrupt te staken. Uw dierenarts kan instructies geven om uw kat indien nodig op de juiste manier van dit medicijn te spenen.

Conclusie

herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

Amitriptyline is een medicijn dat zeer nuttig kan zijn voor katten, vooral voor abnormaal gedrag dat voortkomt uit stress of angst. Het wordt vaak goed verdragen door de meeste katten, maar moet zorgvuldig worden gedoseerd en gebruikt. Als u denkt dat uw kat baat kan hebben bij amitriptyline of als uw kat momenteel deze medicatie gebruikt en u vragen of zorgen heeft, zorg er dan voor dat u dit met uw dierenarts bespreekt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Amitriptyline bij katten werkt?

Amitriptyline wordt snel geabsorbeerd wanneer het oraal wordt toegediend en kan piekconcentraties bereiken in slechts een uur of twee bij katten. Zoals met veel medicijnen die werken op neurotransmitters in de hersenen om gedrag en stemming te veranderen, kan het echter enkele dagen of zelfs weken duren om te bepalen of de medicatie effectief is.

Wat zijn de bijwerkingen van Amitriptyline bij katten?

Vaak voorkomende bijwerkingen bij katten kunnen tekenen van slaperigheid of sedatie zijn. De effecten op gladde spieren kunnen ongepast urinegedrag verminderen, maar kunnen ook leiden tot urineretentie en vertragen gi-beweeglijkheid, wat leidt tot constipatie.