Wat is een F1 Savannah Cat? Hoe zijn ze?

F1 Savannah katten zijn eerste generatie Savannah katten. Met andere woorden, ze zijn 50% serval en 50% huiskat. De “f” staat voor kinderlijke generatie, terwijl het getal aangeeft hoeveel generaties een kat van de servalouder wordt verwijderd. Daarom is een “F1” -kat één generatie verwijderd van de serval. Een “F4” kat zou vier generaties verwijderd zijn; de serval zou de overgrootouder van de kat zijn.

Hoe dichter je bij de wilde kat bent, hoe meer de kat zich waarschijnlijk als een wilde kat zal gedragen. Naarmate je weggaat van het servalbloed, wordt de wildheid een beetje verwaterd. Uiteindelijk leidt dit tot een meer huiselijk handelende kat. Grootte en uiterlijk worden ook beïnvloed, omdat er minder serval-genetica zal zijn.

Het verschil tussen een F1-kat en latere katten kan verbazingwekkend zijn. Voor praktische doeleinden zijn de verschillende generaties bijna verschillende rassen. Daarom moet je bij het kiezen van een Savannah-kat ook beslissen welke generatie kat je wilt.

De grootste verschillen zijn tussen de eerdere generaties. Een F1- en F2-kat gaan er heel anders uitzien en zich heel anders gedragen. De ene is 50% serval, terwijl de andere immers 25% is. Een F4 en F5 lijken echter redelijk op elkaar.

Een F1-kat is helemaal niet ver verwijderd van de originele serval. Daarom zijn deze katten de wildste en grootste Savannah-katten. Om deze reden zijn ze vaak het meest gewild. Er is echter veel te overwegen over hun wildheid en ze zijn niet geschikt voor alle katteneigenaren.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van de Savannah-kat in de geschiedenis

Savannah-katten werden voor het eerst gekruist aan het einde van de jaren 1980. F1 Savannah-katten stammen rechtstreeks af van servals, dus ze moeten vóór andere generaties voorkomen. De eerste serval was het gevolg van een kruising tussen een Siamese kat en een Serval. Bijna elke huiskat kan tegenwoordig echter in de kruisingen worden gebruikt.

De geschiedenis van de Savannah-kat werd vrij snel opgepikt nadat het eerste kruis was gemaakt.

F1 savannah kat zittend op bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe de Savannah-kat populair werd

De F1 Savannah kat is behoorlijk groot. Daarom is het meestal populair. Als iemand een wild uitziende kat wil, is de F1 Savannah meestal wat ze kiezen. Hun grote formaat kan ze echter moeilijk te bezitten maken en veel van hun populariteit is ongegrond. Fokkers moeten uiterst voorzichtig zijn met wie ze hun kittens verkopen, omdat Savannahs meestal een handvol zijn.

Van alle generaties zal de F1 Savannah-kat de grootste zijn. Ze variëren meestal van 15 tot 24 pond en staan tot 24 centimeter hoog. Daarom zijn ze veel groter dan je gemiddelde huiskat. Wanneer u er een in huis haalt, moet u rekening houden met het grotere formaat. Het betekent niet alleen dat ze groter speelgoed, bedden en kratten nodig hebben, maar ze kunnen ook hoger klimmen en springen.

Kort na de eerste voorzet begon Savannahs aan populariteit te winnen. Er waren al in de jaren 1990 verschillende fokkers die zich in hen specialiseerden.

Formele erkenning van de F1 Savannah Cat

De International Cat Association erkende dit ras in 2001. Het duurde echter nog enkele jaren voordat dit ras werd erkend als een kampioenschapsras, wat pas in 2012 gebeurde. Deze erkenning stelt het ras in staat om deel te nemen aan kattenshows op het hoogste niveau.

garen ball divider

Top 3 unieke feiten over de F1 Savannah Cat

1. Veel van de eigenschappen van een F1 Savannah Cat zijn volledig willekeurig.

Hoewel alle bovenstaande kenmerken van toepassing zijn op de meeste F1 Savannahs, is het belangrijk om te beseffen dat genetica volledig willekeurig is. Bij het mengen van een serval- en huiskat kunnen de resulterende kittens alle eigenschappen van elke ouder erven. Het is onmogelijk om te voorspellen welke eigenschappen van welk ras zullen worden geërfd. Daarom is het resulterende kitten volledig willekeurig. Je weet niet wat je krijgt totdat de kat is gegroeid.

Meestal zijn de kittens een vrij gelijkmatige mix van beide ouders. Sommige kittens kunnen echter meer uiterlijke kenmerken van hun huisouder erven. Niet alle Savannahs zien eruit als degene die vaak online worden getoond. Technisch gezien kunnen ze een breed scala aan verschillende genetische eigenschappen erven.

Hun temperament kan net zo sterk variëren. Sommige gelukkig Savannah-eigenaren hebben Savannahs die voornamelijk huiselijke temperamenteigenschappen hebben geërfd. Deze katachtigen kunnen zich veel gedragen als huiskatten, zelfs als ze overweg kunnen met kinderen en andere katten. Anderen kunnen echter meestal servalische temperamenteigenschappen erven, waardoor ze vrij moeilijk zouden zijn om mee om te gaan.

F1 savanne kat die een speeltje speelt
Afbeelding credit: Katerina Mirus, Shutterstock
thematische pauze

2. Verschillende generatie labeling systemen worden gebruikt, afhankelijk van met wie je praat.

Bovenop de “kinderlijke” beoordeling, kunt u Savannah-katten ook zien die met een letter zijn gemarkeerd. Dit beoordelingssysteem wordt gebruikt door de TICA en is volledig onafhankelijk van het kinderlijke systeem.

Hier is echter een kort overzicht:


  • A: Eén ouder is geen savanne (wat meestal betekent dat de kat een F1 is)

  • B: Eén grootouder is geen savanne

  • C: Een overgrootouder is geen savanne

SBT wordt ook gebruikt als aanduiding in dit systeem. Meestal zijn deze katachtigen F4 en later, omdat er drie generaties Savannah-katten nodig zijn.

thematische pauze

3. Uitzoeken wat een F1 Savannah-kat is, kan ingewikkeld worden.

Na de F1-generatie mengen fokkers meestal Savannah-katten. Soms worden echter huiskatten gebruikt, wat leidt tot latere generaties. Wanneer Savannah-katten worden gemengd, kan het ingewikkeld worden. De katten van dezelfde generatie worden niet altijd gebruikt. Wanneer je een F1- en een F3-kat mengt, welke generatie is dan het resulterende kitten?

Meestal splitsen fokkers het verschil. In het bovenstaande voorbeeld zouden de resulterende kittens meestal het label F2 hebben. Wanneer de splitsing echter niet gelijkmatig is, kunnen fokkers naar boven of naar beneden afronden.

Daarom, wanneer u een F2 of later kitten ziet, onthoud dan dat de weg om bij dat kitten te komen een beetje ingewikkeld kan zijn.

kattenpootverdeler

Maakt de F1 Savannah Cat een goed huisdier?

Deze katten staan bekend als handjesvol. Ze zijn niet je typische huiskat.

Vrijwel alles in een huis met een F1-kat moet worden vastgespijkerd. Deze katten zijn erg nieuwsgierig, actief en fysiek capabel. Daarom kunnen ze in zowat alles terechtkomen. Ze kunnen extreem ondeugend zijn en veel eigenaren hebben zelfs een “kattenkamer” waar de kat verblijft wanneer de eigenaar niet rechtstreeks toezicht houdt op de katachtige. Deze kamer moet echter groot zijn, omdat deze katten redelijk actief zijn.

Deze katten socialiseren niet goed met anderen, vooral kinderen. Ze zijn niet agressief, maar ze zijn afstandelijk. Bovendien kunnen ze zonder de juiste socialisatie hun grootte onderschatten. F1 Savannahs kunnen kinderen en zelfs volwassenen schaden. Hoewel ze als gedomesticeerd worden beschouwd, zijn ze nog steeds voor 50% wild.

Deze katten geven er de voorkeur aan om een hechte band op te bouwen met een of twee mensen. Daarom zijn ze niet de beste voor gezinnen. In plaats daarvan worden katten met meer huisbloed aanbevolen voor huizen met kinderen.

Deze katachtigen zijn extreem actief en zullen het grootste deel van hun tijd doorbrengen met bewegen. Ze vereisen constante stimulatie door direct contact met een persoon of interactief speelgoed. Omdat deze katten groot zijn, kan het een uitdaging zijn om kattenspeelgoed te vinden dat voor hen werkt. Veel mensen gebruiken in plaats daarvan klein hondenspeelgoed. Ze hebben de neiging om een beetje destructief te zijn, dus veel speelgoed zal sowieso niet lang meegaan. Deze katten worden graag geaaid, maar het zijn geen schootkatten – het is onwaarschijnlijk dat ze langere tijd op je schoot zullen zitten.

Omdat deze katten zo wild zijn, kan het een uitdaging zijn om dierenartszorg voor hen te vinden. Zorg ervoor dat een lokale dierenarts uw kat zal zien voordat u er een adopteert. Hoewel ze technisch gezien een kat zijn, zullen sommige dierenartsen ze niet zien vanwege hun potentieel voor agressie.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

F1 Savannah katten zijn zo nauw mogelijk verwant aan de serval. Daarom zijn ze groter, zien ze er wilder uit en hebben ze minder huiselijke eigenschappen. Hoewel dit ze gewild maakt, maakt het ze ook moeilijker te hanteren. Ze zijn voor 50% uit wilde dieren en ze gedragen zich ernaar. Hoewel dit niet betekent dat iedereen ze moet vermijden, betekent het wel dat ze alleen geschikt zijn voor zeer specifieke mensen.

Voordat u een van deze katten adopteert, moet u ervoor zorgen dat u begrijpt hoeveel werk ze zijn. Het is niet aan te raden om er een te adopteren alleen omdat ze er mooi uitzien.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock