Kan een vlooienband een kat ziek maken? Alles wat u moet weten!

Vlooienbanden zijn technisch gezien een soort medicatie en net als elk medicijn kunnen ze een kat mogelijk ziek maken. Vaak gebeurt dit wanneer een kat allergisch is voor het insecticide dat in de vlooienband wordt gebruikt. Katten kunnen allergisch worden voor het insecticide, zelfs als ze er eerder prima op reageerden. Omgevingsfactoren en continue blootstelling kunnen allergische reacties veroorzaken bij katachtigen die voorheen niet allergisch waren.

Daarom kan een vlooienband een kat ziek maken. Hoe dit precies gebeurt, hangt echter af van de kat.

Vlooienbanden kunnen heel handig lijken, maar veel van hen werken niet goed. Veel van de kragen hebben geen bewezen ingrediënten die vlooien weghouden, en uw resultaten kunnen variëren. Bovendien bevatten veel sterke pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor katten. Ze kunnen huidreacties veroorzaken, zoals huiduitslag.

Daarom raden veel dierenartsen vlooienbanden niet aan.

cat + lijnverdeler

Mogelijke reacties op vlooienbanden

Vlooienbanden werken door chemicaliën uit te stoten die vlooien weghouden. Deze chemicaliën worden echter ook in het gezicht van uw huisdier uitgestoten. Bovendien zitten ze ook recht tegen de huid van je kat aan, wat meer irritatie kan veroorzaken. Daarom, hoewel vlooienbanden effectief kunnen zijn, zijn ze meestal niet de veiligste optie voor uw katachtige.

Reacties kunnen variëren. Zo kan huidirritatie optreden bij enig kraag, en is een gevolg van de kraag wrijven op de huid. Door ervoor te zorgen dat de halsband van uw kat goed past, kunt u ervoor zorgen dat deze niet te veel beweegt.

Halsbanden kunnen echter ook chemische brandwonden veroorzaken bij uw huisdieren. Andere bijwerkingen zijn epileptische aanvallen en ernstige neurologische symptomen. Soms kunnen deze symptomen zelfs dodelijk zijn. Sommige katten kunnen prima reageren op de chemicaliën in de halsband, terwijl anderen zeer negatief kunnen reageren. Een snelle blik op een grote beoordelingswebsite zal u talloze negatieve beoordelingen laten zien die ernstige bijwerkingen met zich meebrengen.

Veel dierenartsen raden vlooienbanden niet aan omdat ze bijwerkingen zoals deze kunnen veroorzaken. Hoewel de behandeling veel katten kan helpen, kunnen neurologische symptomen blijven hangen, zelfs na stopzetting van het gebruik.

Halsband voor dieren die beschermen tegen vlooien
Afbeelding credit: Gagarin Iurii, Shutterstock

Alternatieven voor Flea Collars

We raden aan om een alternatief voor een vlooienband te gebruiken. Het is nog steeds belangrijk om uw kat te beschermen tegen vlooien, dus laat vlooienbanden u er niet van weerhouden om enig vorm van bescherming. In plaats daarvan raden we aan een van de onderstaande veiligere methoden te gebruiken.

Actuele applicators

Van alle opties die er zijn, raden we in de eerste plaats actuele applicators aan. Deze zijn vaak eenvoudig toe te passen en effectief. U moet ze wel opnieuw aanbrengen volgens een schema, maar veel producten hoeven alleen maandelijks of om de drie maanden te worden aangebracht. De meeste zijn waterdicht, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw kat nat wordt.

Natuurlijk zijn niet alle actuele applicators effectief. De meeste hebben een adulticide ingrediënt, dat volwassen vlooien doodt. Dit blijft meestal effectief tussen de doses, waardoor vlooien de hele tijd worden voorkomen. Anderen omvatten insectengroeiregulatoren, die voorkomen dat larvale vlooien rijpen. Degenen met dit ingrediënt zijn het meest effectief, omdat ze voorkomen dat vlooien rijpen terwijl ze op je katachtige zijn.

Medicatie

Er zijn veel anti-parasiet medicijnen die er zijn die ook effectief zijn. Deze doden vlooien wanneer ze je kat bijten. Hoewel dit betekent dat je kat moet worden gebeten, zijn ze effectiever dan de meeste andere opties die er zijn. Bovendien voorkomen velen allerlei parasieten, waaronder wormen en teken. Daarom, als u op zoek bent naar allround bescherming, is deze optie de beste.

Natuurlijk kan medicatie wat lastiger zijn om aan je kat te geven. Veel eigenaren vinden het echter effectief om de pil in kaas of kattenveilig vlees te verpakken. Het hangt vooral van je kat af. Sommige katachtigen zijn zo kieskeurig dat ze de schertsvertoning zullen aanslaan en weigeren deze speciale lekkernijen te eten. Anderen zullen de traktatie eten en de pil uitspugen, dus zorg ervoor dat je op je kat let terwijl hij eet.

De meeste van deze medicijnen moeten maandelijks of om de paar maanden opnieuw worden toegediend.

Britse kortharige kat die vlooienband draagt
Afbeelding credit: Georgy Dzyura, Shutterstock

Katveilige vlooienbehandelingen voor thuis

Vaak, wanneer katten vlooien krijgen, zullen de vlooien ook elders in uw huis zijn. Daarom raden we aan om uw huis te behandelen, evenals uw kat. Wanneer u een vlooienbandalternatief gebruikt, overweeg dan om een methode te gebruiken die ook vlooien in uw huis doodt.

Er zijn verschillende sprays en behandelingen om vlooien in uw huis te doden.

Deze meestal vallen in een paar verschillende categorieën:


  • Adulticide behandelingen die alleen volwassen vlooien doden

  • Professionele behandelingen toegepast door een ongediertebestrijdingsbedrijf

  • IGR sprays die voorkomen dat vlooien rijpen

Voor de meeste vlooienbehandelingen zijn een adulticide en IGR-spray nuttig. Adulticide-only sprays kunnen worden gebruikt, maar je zult ze regelmatig opnieuw moeten aanbrengen om volwassen vlooien te blijven doden. Er is altijd een kans dat de vlooien zich voortplanten voordat je ze spuit, en dan zullen hun eieren uitkomen en rijpen. Daarom zul je houden spuiten totdat alle vlooien zijn geëlimineerd.

IGR-sprays hoeven vaak maar één keer te worden gebruikt, omdat ze voorkomen dat vlooien rijpen. Natuurlijk is het hebben van een adulticide ook van vitaal belang, omdat je ook de vlooien wilt doden die al volwassen zijn geworden.

Zorg ervoor dat u spuit overal. Verwijder kussens en spuit ze in. Ga onder het bed. Til vloerkleden op. Kussens en dekens kunnen in een wasmachine worden gewassen om vlooien en eieren te doden (ervan uitgaande dat het veilig is om ze te wassen, natuurlijk).

Zorg ervoor dat je het beddengoed van je kat heel goed krijgt, want dit is waar de meeste vlooien zullen leven. Spuit na het stofzuigen de binnenkant van je vacuümzak, omdat er zich eieren en larven in kunnen ontwikkelen. Stofzuigen voordat u de spray gebruikt, kan nuttig zijn, omdat het vlooieneieren kan aanmoedigen om “uit te komen”.

Lees alle etiketten zorgvuldig af

Katten zijn vaak gevoeliger voor chemicaliën dan honden. Daarom hebben ze de neiging om negatief te reageren op chemicaliën waar honden het prima mee kunnen vinden. Vlooienpreventieproducten die voor honden zijn geëtiketteerd, zijn mogelijk niet veilig voor katten – controleer het etiket op alle producten en zorg ervoor dat het is gemaakt voor katten en niet voor honden.

Producten die zijn geëtiketteerd voor zowel katten als honden zijn meestal veilig. Vaak bevatten deze kattenveilige ingrediënten, die meestal ook veilig zijn voor honden. Vraag het bij twijfel aan uw dierenarts.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Hoewel we aanbevelen dat alle katten krijgen een vlooienpreventiebehandeling, vlooienbanden zijn waarschijnlijk niet de beste optie. Deze zijn vaak niet erg effectief. Bovendien kunnen ze bijwerkingen veroorzaken, waaronder epileptische aanvallen en ze worden vaak niet aanbevolen door de meeste dierenartsen.

In plaats daarvan is een actuele of orale optie vaak het beste. Beide zijn vrij eenvoudig toe te passen en kunnen effectief zijn. Natuurlijk hebben verschillende behandelingsopties verschillende effectiviteit en veiligheid, dus zorg ervoor dat u elk product onderzoekt voordat u het koopt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Fayzulin Serg, Shutterstock