Wat is de prijs van katten- en kittenvaccinaties in Australië (kosten in 2023)

Of je nu een katachtige binnen of buiten hebt, je moet de vaccinatieprikken bijhouden. Vaccinaties en boostershots helpen tal van vermijdbare gezondheidsproblemen op afstand te houden.

Maar hoeveel kosten katten- en kittenvaccinaties in Australië? We hebben de meest actuele informatie verzameld om u kennis te laten maken met de meest actuele kosten van kattenvaccinatiebehandelingen.

cat + lijnverdeler

Het belang van katten- en kittenvaccinaties

Vaccinaties zijn een cruciaal onderdeel van preventieve gezondheidszorgroutines voor huisdieren. Een gekwalificeerde dierenarts zal rekening houden met de leeftijd, levensstijl en waar u woont van uw kat om te bepalen welke vaccinaties uw kat nodig heeft en het juiste boostershotschema.

Immunisatie helpt katten en kittens te beschermen tegen infectieziekten die zich meestal verspreiden tijdens ziekte-uitbraken. Ze kunnen ook bepaalde levensbedreigende ziekten op afstand houden. Terwijl sommige kwalen waartegen katten kunnen worden gevaccineerd behandelbaar zijn, zijn andere ongeneeslijk.

Het oplopen van een ziekte zonder effectieve behandeling kan uw kat gedoemd zijn tot pijn, stress en uiteindelijk vroegtijdige dood. Hoewel de levensduur van katten varieert, kunnen goed verzorgde katten die over het algemeen genieten van een ziektevrij leven tot 15 of meer jaar leven.

dierenarts die kittenvaccin geeft
Afbeelding Credit: Ilike, Shutterstock

Hoeveel kosten katten- en kittenvaccinaties?

Tal van factoren kunnen de kosten van katten- en kittenvaccinaties beïnvloeden. Deze factoren omvatten het type immunisatie dat nodig is, waar u woont en de dierenkliniek die u bezoekt. De kosten van meerdere vaccinaties tegelijk kunnen behoorlijk hoog zijn. Gelukkig helpen de typisch aanbevolen immunisatieschema’s de kosten beheersbaar te maken voor de meeste huisdierouders.

Kittens hebben meer immunisaties nodig, die het eerste jaar tussen AU $ 170 en $ 200 kunnen kosten. RSPCA-rapporten tonen aan dat daarna jaarlijkse dierenartscontroles en vaccinaties gemiddeld ongeveer AU $ 80 kosten. Neem contact op met uw dierenarts voor een meer gepersonaliseerde schatting.

Dienst Kosten
Eerste kittenvaccinaties AU$170 tot $200
Jaarlijkse booster shots AU$ 80
Castratie AU$ 115 tot $ 300
Chippen AU$ 60
Lopende vlooien- en ontwormingsbehandelingen AU$100 tot $150

Bron:

Vaccinaties die katten en kittens nodig hebben

Uw dierenarts kan uw kat vaccineren tegen tal van ziekten. De noodzakelijke immunisaties zijn echter afhankelijk van waar u woont en het ras en de levensstijl van uw kat. Het verkrijgen van alle beschikbare vaccinaties is vaak niet nodig.

Katten en kittens hebben kern- en niet-kernvaccins nodig. Kernvaccinaties zijn de prikken die alle katten nodig hebben om beschermd te zijn tegen ernstige en potentieel dodelijke ziekten. Alle katten hebben bijvoorbeeld F3-vaccins nodig, die hen dekken tegen de drie meest voorkomende kattenziekten. Ze omvatten Feline Panleukopenia, Feline Calicivirus en Feline Rhinotracheitis Virus.

Niet-kernvaccinaties zijn ook noodzakelijk, afhankelijk van waar u woont, de levensstijl van uw kat en veel voorkomende kattenkwalen binnen uw geografische locatie. Als je harige vriend bijvoorbeeld zonder toezicht buiten rondloopt of regelmatig instapfaciliteiten heeft, heeft hij FeLV nodig. Dit is een niet-kernvaccinatie tegen feline leukemievirus.

Kitten Vaccin
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterestock
Kernvaccinaties Niet-kernvaccinaties
Katachtige Panleukopenië Feline immunodeficiëntie virus (FIV)
Feline Herpesvirus Kattenleukemie (FeLV)
Feline Calicivirus Chlamydophila Felis
Bordetella bronchiseptica |
Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Australië is rabiësvrij. Toch kunt u uw dierenarts om rabiësvaccinatie vragen om ervoor te zorgen dat uw bontbal veilig is. Rabiës is een dodelijke virale ziekte die wordt verspreid door krassen of beten van een besmet dier.

Extra kosten om te anticiperen

Als u op zoek bent naar holistische preventieve gezondheidszorg voor uw kat, zal uw dierenarts zich richten op meer dan alleen vaccinaties. Andere even cruciale behandelingen die de kosten tijdens uw kliniekbezoeken kunnen opdrijven, omvatten maar zijn niet beperkt tot het volgende.

Examen & Lab Kosten

Afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw kat, kan uw dierenarts aanbevelen om een paar examens en laboratoriumtests af te leggen. Dit geeft de expert een algemeen idee van het biochemische profiel van uw kat, hoe zijn lichaam functioneert en eventuele gezondheidsproblemen. Examen- en laboratoriumtestkosten kunnen variëren van AU $ 50 tot $ 100.

Hartworm Preventie

Hartwormziekte preventie behandelingen kosten tussen AU $ 25 en $ 120. Het is een potentieel levensbedreigende ziekte die wordt verspreid door muggenbeten. Helaas kan hartwormziekte onopgemerkt blijven totdat de aandoening van slecht naar dodelijk gaat.

Eén beet van een geïnfecteerde mug kan uw kat infecteren met hartwormlarven die door de bloedbaan naar het hart en nabijgelegen bloedvaten reizen. De symptomen van hartwormziekte omvatten kattenastma, chronisch hoesten, braken en de mogelijkheid van plotselinge dood.

kattenvaccinatie
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Desexing & Castratie

Desexing kan ongewenste zwangerschappen bij vrouwelijke katten voorkomen. Het kan ook gezondheidsvoordelen bieden door het risico op borsttumoren en baarmoederinfecties te beperken. Bij mannelijke katten verlaagt desexing het risico op teelbalkanker en prostaatziekten. Het verlicht ook gedragsproblemen, waardoor de neiging van uw kat om rond te zwerven en in gevechten te komen die verwondingen en infecties kunnen veroorzaken, wordt verminderd.

Over het algemeen raden dierenartsen aan om te desexen voordat uw kat in de puberteit komt. Het is nog steeds mogelijk om de operatie te plannen, zelfs als uw kat ouder is dan zes maanden. De servicekosten liggen tussen AU $ 115 en $ 300, afhankelijk van de dierenkliniek, leeftijd en ras van uw katachtige vriend.

Chippen

Kittens en pas geadopteerde katten moeten worden gechipt. Chippen is cruciaal bij het snel identificeren van uw huisdier als het verdwaalt of in een asiel terechtkomt. U kunt de service plannen zodra uw kat 10 tot 12 weken of ouder is.

Microchipping omvat het installeren van een kleine computergestuurde microchip onder de huid van uw huisdier. Gemiddeld kost de service ongeveer AU $ 60, afhankelijk van de kliniek die u bezoekt.

Vlooien- en ontwormingsbehandelingen

Vlooien zijn een veel voorkomende externe parasiet die uw kat gestrest en ongemakkelijk kan maken. Als uw kat veel krabt, heeft hij waarschijnlijk een vlooienbehandeling nodig. Uw dierenarts zal het beste behandelplan aanbevelen, afhankelijk van de levensstijl van uw harige vriend. Hoewel sommige behandelingen maandelijks worden gepland, kan uw dierenarts ook boosters aanbevelen na elke 3 tot 6 maanden.

Aan de andere kant zijn wormen de meest voorkomende interne parasieten van katten. Als het een tijdje geleden is dat je je kat voor het laatst hebt ontwormd, heeft hij vrijwel zeker lintwormen en rondwormen die in zijn darm- of darmkanaal leven. Enkele van de symptomen van het hebben van wormen zijn chronische diarree en lethargie.

Kittens moeten om de twee weken ontwormen tot ze 12 worden, daarna maandelijks tot ze zes maanden oud zijn. Daarna moeten ze routinematig na elke drie maanden worden ontwormd. Vlooien- en ontwormingsbehandelingen kosten ongeveer AU $ 100 tot $ 150.

dierenarts met vergrootglas op zoek naar kattenvlooien
Afbeelding credit: lev.studio, Shutterstock

Hoe vaak moet ik mijn katten en kittens vaccineren?

Uw kittens moeten hun eerste vaccinatieprikken krijgen binnen de eerste zes tot acht weken van hun leven. De schoten helpen hun immuniteit te vergroten en hen te beschermen tegen opportunistische infecties die hun fragiele en onvolwassen immuunsysteem kunnen aanvallen.

Bovendien hebben de katachtigen vaccinaties nodig totdat ze 16 weken oud zijn. Meestal plannen dierenartsen deze immunisaties om de 2 tot 4 weken. Dit zorgt ervoor dat de kittens de juiste bescherming hebben, zelfs als ze maternale antilichamen verliezen.

Volwassen katten hebben ook regelmatig boostershots nodig gedurende het hele leven. Afhankelijk van de gezondheid van uw kat, zijn levensstijl, waar u woont en het type vaccin dat wordt gegeven, kan het jaarlijkse boostershots of na elke drie jaar vereisen. Als uw volwassen kat een onbekende immunisatiegeschiedenis heeft, zal uw dierenarts hem binnen 3 tot 4 weken twee prikken geven. De katachtige kan dan doorgaan met de jaarlijkse boostershots.

Dekt een huisdierenverzekering vaccinaties voor katten en kittens?

Een huisdierenverzekering biedt een praktische optie om de totale kosten van gezondheidszorg voor katten en kittens te verlagen. De meeste polissen dekken een redelijk deel van de kosten van hulpdiensten en chirurgische ingrepen. Helaas bieden ze vaak geen vergoeding voor vaccinatiekosten.

Uitgebreide huisdierenverzekeringen bieden het hoogste dekkingsniveau. Het beleid dekt routinematige zorgtoevoegingen, zodat u een vergoeding kunt vragen voor een deel van de kosten die zijn gemaakt voor het zoeken naar vaccinatie. U kunt ook een aanzienlijk bedrag besparen op andere routinebehandelingen zoals chippen, ontwormen, tandheelkundige zorg en kattendesexing.

Neem voor meer nauwkeurige informatie contact op met uw polisaanbieder. Ontdek het dekkingsniveau dat uw polis biedt en de extra’s die u kunt genieten als u upgradet naar een hoger dekkingsniveau.

dekking van de huisdierenverzekering
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Wat te doen voor uw katachtige tussen Vaccination Benoemingen

Direct nadat uw kat een vaccinatie heeft gekregen, kan hij bijwerkingen ontwikkelen. De meest voorkomende reacties zijn pijn op de injectieplaats, verminderde eetlust, lichte koorts en lethargie. Deze milde symptomen duren meestal niet langer dan 24 uur.

Het is cruciaal om uw harige vriend te controleren en terug te keren naar uw dierenarts als deze tekenen vertoont van acuut onwel zijn.

Gelukkig vertonen de meeste katten en kittens geen bijwerkingen van vaccinatie. Hier zijn een paar vaccinatie nazorg tips die van pas kunnen komen.


  • Houd uw huisdier nauwlettend in de gaten op ongebruikelijke fysieke of gedragsveranderingen

  • Ga door met het gebruikelijke dieet en de gebruikelijke activiteitenroutines

  • Vermijd een paar dagen na vaccinatie intensief spel

  • Raak de injectieplaats een paar dagen niet aan of dep ze niet

  • Zorg ervoor dat je bontbal gelukkig en kalm is

  • Stel een herinnering in ten minste 24 uur voor de volgende vaccinatieafspraak

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het vaccineren van je katachtige vriend is net zo eenvoudig als het maken van een afspraak. De meeste dierenartsen zullen ook vaccinaties aanbevelen als onderdeel van de standaard wellnessdiensten. Over het algemeen wegen de kosten en voordelen van het zoeken naar preventieve zorg voor uw kat of kitten veel zwaarder dan de kosten van de behandeling van vermijdbare of potentieel dodelijke ziekten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vovantarakan, Shutterstock