Wat is de prijs van het steriliseren of castreren van een kat in het VK (kosten in 2023)

Uw kat laten steriliseren (vrouwtje) of castreren (mannetje) is een veel voorkomende en belangrijke overweging wanneer u een nieuwe kattenouder bent. De prijs van sterilisatie en castratie varieert meestal op basis van het geslacht van uw kat – de procedure is duurder voor vrouwelijke katten – en uw locatie.

In sommige gebieden in het Verenigd Koninkrijk kunt u uw kat laten steriliseren of castreren voor slechts £ 5 of zelfs gratis (via Cats Protection als u in aanmerking komt) en in sommige gebieden kan de procedure meer dan £ 100 kosten. Lees verder voor meer informatie.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van sterilisatie en castratie

Volgens de RSPCA bevindt de Britse kattenpopulatie zich op een ‘crisispunt’. Door uw kat van jongs af aan te laten steriliseren of castreren, kunt u het aantal ongewenste zwangerschappen en het aantal katten dat daardoor mogelijk dakloos wordt, verminderen.

De RSPCA somt ook een groot aantal voordelen op om uw kat te laten steriliseren of castreren. Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, vermindert het het risico op teelbalkanker bij mannelijke katten en baarmoederkanker bij vrouwelijke katten, evenals infecties in dit gebied.

Andere voordelen zijn verminderde urinemarkering en agressie, preventie van geboorteafwijkingen en het verminderde risico dat uw kat wordt gestolen. Helaas worden katten en honden soms gestolen voor fokdoeleinden wanneer ze niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

pluizige kat zwanger bevallen en pasgeboren baby kittens_iarecottonstudio_shutterstock
Bron: iarecottonstudio, Shutterstock

Hoeveel kost sterilisatie en castratie?

Dit verschilt sterk van locatie tot locatie. Om de zaken te vereenvoudigen, hebben we verschillende dierenartsen en organisaties op verschillende locaties in het VK bekeken en hun sterilisatie- en castratiekosten in de onderstaande tabel samengevoegd.

Zoals we in de tabel kunnen zien, kan de procedure gratis of erg goedkoop zijn als u aan bepaalde criteria voldoet en kan oplopen tot £ 145 – waarschijnlijk zelfs meer bij sommige klinieken. Londen lijkt het duurste gebied voor veterinaire behandeling, maar dit komt niet als een verrassing.

Afgezien van de prijzen die worden aangeboden door organisaties zoals de Celia Hammond Animal Trust en Cats Protection, vonden we de goedkoopste prijzen in het noorden van Engeland en het zuidwesten, hoewel de prijzen nog steeds variëren binnen die regio’s, afhankelijk van de kliniek die u kiest.

Extra kosten om te anticiperen

Gelukkig omvatten de kosten van sterilisatie en castratie in veel gevallen alle extra’s die uw huisdier nodig heeft om de procedure te ondergaan, zoals pijnverlichting, algemene verdoving, steekverwijdering en een consult na de operatie met de dierenarts.

We raden u aan om dubbel te controleren of de door u gekozen kliniek deze dingen opneemt in de sterilisatie- en castratieprijzen. Ook kan wat in de prijs is inbegrepen van kliniek tot kliniek verschillen, dus het is altijd het beste om alle informatie van tevoren te krijgen.

kat na sterilisatie
Afbeelding Credit: Sannikova Maria, Shutterstock

Wanneer kan ik mijn kat laten steriliseren of castreren?

Volgens Blue Cross kunnen katten worden gecastreerd op ongeveer 4 maanden oud zodra hun eerste vaccinaties zijn voltooid, hoewel de organisatie ook vermeldt dat sommige dierenartsen aanbevelen dat de procedure na 5 of 6 maanden wordt uitgevoerd.

Om deze reden raden we u aan contact op te nemen met uw lokale dierenarts om te vragen wat zij zouden aanbevelen. Het is ook prima om oudere katten te steriliseren of te castreren, dus maak je geen zorgen als je een reddingskat hebt of er nog niet aan toe bent gekomen om je kat te laten steriliseren of castreren – het is nooit te laat.

Dekt een huisdierenverzekering sterilisatie en castratie?

Meestal niet, omdat het laten steriliseren of castreren van een kat wordt beschouwd als de enige verantwoordelijkheid van de eigenaar van het huisdier. Om deze reden hebben aanbieders van huisdierenverzekeringen niet de neiging om dit soort procedures op te nemen in hun uitgebreide ongevallen- en ziekteplannen. Dat gezegd hebbende, sommige aanbieders van huisdierenverzekeringen bieden een zogenaamd “wellness” -plan, hoewel de naam varieert (preventief zorgplan, routinezorgplan, enz.).

Huisdierenverzekeringsformulier in het bezit van een persoon
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Wellnessplannen zijn optioneel en zijn zo ontworpen dat u onder andere algemene, routinematige zorgprocedures voor huisdieren kunt vergoeden, zoals sterilisatie en castratie, chippen, nagels knippen, tandheelkundige zorg en jaarlijkse wellness-examenkosten. Niet elke verzekeringsmaatschappij biedt dit soort add-on echter aan, dus zorg ervoor dat u het specifieke beleid van de provider controleert die u in gedachten heeft.

Hoe u uw kat kunt voorbereiden op sterilisatie of castratie

Wanneer u de afspraak voor de operatie maakt, zal de dierenarts u uitleggen welke stappen u voorafgaand aan de operatie moet nemen. Het is het beste om contact op te nemen met uw dierenarts als hun instructies verschillen, but, volgens Wangford Vet Clinic in Suffolk, moet je de volgende acties ondernemen.

Houd er rekening mee dat kittens onder de 4 pond meestal een kleine hoeveelheid voedsel mogen eten voor de operatie. Het is het beste om dit te controleren bij uw dierenarts.


  • Voer uw kat rond 20.00 uur en bied uw huisdier na 21.00 uur geen voer meer aan (inclusief melk en lekkernijen). Water is ’s nachts toegestaan, maar moet ’s ochtends als eerste worden weggenomen.

  • De kat moet ’s nachts binnen worden gehouden.

  • Bied ’s ochtends geen voedsel of water aan om het risico te minimaliseren dat uw kat onder narcose moet braken.

  • Zorg ervoor dat uw kat schoon en droog is voor de procedure om infecties te voorkomen.
kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

We weten het allemaal – dierenartskosten zijn duur en helaas zijn in sommige gevallen sterilisatie- en castratieprocedures geen uitzondering. Dat gezegd hebbende, de voordelen van sterilisatie en castratie wegen veel zwaarder dan de eenmalige kosten. Als u problemen ondervindt bij het betalen van de procedure voor uw kat, is het een optie om organisaties te zoeken die sterilisatie en castratie tegen lagere kosten aanbieden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: De Visu, Shutterstock