Wat is de prijs van het hebben van een kat in Australië? (Kosten in 2023)

Katten behoren tot de meest populaire huisdieren ter wereld, waaronder Australië, aangezien ongeveer 27% van de Australische huishoudens een of twee kattenvrienden bevat. Deze katten variëren van stamboom- en designerrassen die een paar honderd of een paar duizend Australische dollars kunnen kosten om te kopen of gemengde rassen die te vinden zijn in het plaatselijke asiel.

Zelfs in Australië omvatten de kosten van het bezitten van een kat echter niet alleen de initiële aankoopprijs of adoptiekosten. U moet ook rekening houden met de kosten van de voortdurende zorg van uw nieuwe kat. Omdat het bijhouden van alles waarvoor u moet budgetteren een uitdaging kan zijn, hebben we deze gids gemaakt om de kosten van het bezitten van een kat in Australië te verkennen. Alle prijzen zijn in AUD. We hebben ook een paar tips opgenomen over hoe je een kat kunt houden, zelfs als je een krap budget hebt.

3 katten gezichtsverdeler

Een nieuwe kat mee naar huis nemen: eenmalige kosten

Wanneer je je eerste kat krijgt, moet je nadenken over de kosten van de benodigdheden die je nodig hebt om ze gelukkig en gezond te houden. Als je al een kat hebt, heb je misschien al dingen waar je nieuwe familielid van kan profiteren, maar first-timers moeten helemaal opnieuw beginnen.

Samen met de initiële aankoopprijs of adoptiekosten voor uw kat, omvatten noodzakelijke eenmalige uitgaven voedsel- en waterschalen, krabpalen, kattenbedden en kattenbakken.

flesvoeding van een tabby kitten
Afbeelding Credit: Adina Voicu, Pixabay

Vrij

Het is mogelijk om gratis een kat te vinden. Misschien kan je buurman of een vriend het zich niet veroorloven om zijn kat te houden en heeft hij je gevraagd om hem op te nemen, of misschien heb je een zwerfkatje onder je schuur gevonden. Misschien vind je zelfs iemand die kittens weggeeft, simpelweg omdat ze voor altijd een thuis nodig hebben.

Er is echter een keerzijde aan gratis kittens. Hoewel u zich geen zorgen hoeft te maken over een aankoopprijs, moet u budgetteren voor dierenartsbezoeken, vaccinaties, sterilisatie en castratie en eventuele vlooien-, teken- of ontwormingsbehandelingen.

thematische pauze

Adoptie

Hoewel je zou kunnen aannemen dat het krijgen van een kat gratis de goedkoopste optie is, is het adopteren van een kat uit een asiel op de lange termijn meestal budgetvriendelijker. U moet een adoptievergoeding betalen die kan variëren tussen $ 100 en $ 500, maar u hoeft niet te betalen voor vaccinaties of sterilisatie en castratie. Beide kosten worden gedekt door het asiel zelf terwijl de kat in de faciliteit is, samen met vlooien- en tekenverwijdering en ontworming. Het is ook de reden waarom er in de eerste plaats een adoptievergoeding is.

thematische pauze

Fokker

Als je je hart hebt gevestigd op een stamboom of designerras, is een fokker de juiste keuze. Dat gezegd hebbende, een bezoek aan een fokker is de duurste manier om een kat in uw huis te verwelkomen. Het is ook het meest tijdrovend omdat je de fokker moet onderzoeken en ervoor moet zorgen dat ze betrouwbaar zijn.

Minder gerenommeerde fokkers zullen bochten bezuinigen als het gaat om de zorg voor hun katten, wat kan leiden tot ongezonde dieren. Een betrouwbare fokker zal prioriteit geven aan de gezondheid van zijn katten en stamboompapieren en gedetailleerde gezondheidsgeschiedenissen voor elk kitten leveren.

kittens in een bruine mand
Afbeelding Credit: jari-hytonen, Unsplash
thematische pauze

Initiële installatie en benodigdheden

Afhankelijk van hoe zuinig u bent met uw initiële installatiekosten – of hoeveel u uw kat wilt verwennen – kan het voorbereiden van uw huis variëren in kosten. Vergeet niet dat als u een gratis kitten krijgt, u moet betalen voor vaccinaties, een gezondheidscheck om ervoor te zorgen dat ze niet ziek zijn en eventuele eerste vlooien- en tekenbehandelingen.

Ter vergelijking: een geadopteerde kat uit een asiel vereist mogelijk alleen dat u basisbenodigdheden koopt, zoals een halsband, microchip, voedsel- en waterbakken en speelgoed. Hier is een overzicht van de gemeenschappelijke uitgaven wanneer u uw kat voor het eerst thuis verwelkomt.

thematische pauze

Lijst met verzorgingsbenodigdheden en -kosten voor katten

ID-tag en halsband $ 15 – $ 50
Sterilisatie/Castratie $ 115 – $ 300
X-Ray Kosten $ 250 – $ 300
Echografie Kosten $ 300 – $ 500
Microchip 60 dollar
Tandenpoetsen $ 1.000 – $ 1.500
Kattenbed $ 45 – $ 150
Nagelknipper (optioneel) $ 8 – $ 40
Borstel (optioneel) $ 10 – $ 65
Kattenbak $ 45 – $ 170
Nestschep $ 5 – $ 30
Speelgoed $ 15 – $ 50
Vervoerder $ 50 – $ 100
Voedsel- en waterbakken $ 10 – $ 60
Registratie $ 20 – $ 600

kattenpootverdeler

Hoeveel kost een kat per maand?

Kattenbezit gaat gepaard met veel responsibility en het zijn niet alleen de eenmalige kosten waar u zich zorgen over moet maken. Er zijn ook doorlopende maandelijkse kosten om te voldoen, zoals voedsel en vlooien- en tekenpreventie. Afhankelijk van de gezondheid van uw kat, moet u mogelijk ook medicijnen kopen om hun aandoening te behandelen of te beheren.

Sommige maanden kan vereisen dat u meer aan uw kat uitgeeft dan normaal, vooral als u op enig moment een dierenarts moet bezoeken.

thematische pauze

Gezondheidszorg

Veel katten vereisen dat u de lopende medicatie voor hun gezondheidszorg bijhoudt. Dit is vooral belangrijk als u een volwassen of oudere kat uit een asiel adopteert. Ze zijn misschien in de eerste plaats in het asiel terechtgekomen omdat hun vorige eigenaren het zich niet konden veroorloven om hun gezondheidsproblemen goed te behandelen. Wanneer u een kat adopteert met doorlopende zorgbehoeften, ligt de verantwoordelijkheid bij u om ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk zijn.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock
thematische pauze

Voedsel

Naast dierenartsbezoeken is kattenvoer de grootste terugkerende kostenpost met betrekking tot kattenbezit. Of u nu de voorkeur geeft aan een droog, nat of rauw voedseldieet voor uw kat, u zult merken dat u gedurende het hele leven van uw kat een grote hoeveelheid voedsel koopt. Hoewel u goedkopere merken kunt kopen die voldoen aan de AAFCO-normen voor kattenvoeding, zal meer uitgeven aan voedsel van hoge kwaliteit ervoor zorgen dat uw kat een veel gezonder, uitgebalanceerd dieet heeft.

Sommige katten zullen ook baat hebben bij gespecialiseerde diëten, afhankelijk van hun leeftijd en of ze gezondheidsproblemen hebben.

thematische pauze

Grooming

Veel katteneigenaren behandelen de verzorgingsbehoeften van hun huisdier thuis, waardoor de kosten laag blijven omdat u geen professionele trimmer hoeft te betalen. Soms is het echter leuk om je kat te verwennen met een goede spa-sessie.

Hoeveel u betaalt voor verzorging hangt af van hoe vaak u een professionele trimmer bezoekt en hun prijzen. Het hangt ook af van wat u de trimmer vraagt te doen, of u alleen de klauwen van uw kat wilt knippen of hun vacht wilt borstelen of de volledige spa-behandeling.

thematische pauze

Medicijnen en dierenartsbezoeken

Hoe gezonder uw kat is, hoe kleiner de kans dat u vaak naar de dierenarts moet. Het kan echter zijn dat u de kliniek vaker moet bezoeken als uw kat wordt behandeld voor een gezondheidsprobleem. Dit geldt ook voor medicatie. Als ze medicijnen hebben voorgeschreven gekregen voor hun gezondheid, moet u betalen voor het recept totdat ze genezen zijn of voor de rest van hun leven.

Gelukkig hebben de meeste katten geen voorgeschreven medicatie nodig. In dit geval zullen uw maandelijkse medicatiekosten waarschijnlijk vlooien- en tekenpreventie en ontwormingstabletten zijn.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock
thematische pauze

Huisdierenverzekering

Als u besluit dat een huisdierenverzekering de juiste keuze voor u is, helpt dit u geld te besparen als het gaat om onverwachte dierenartsrekeningen, maar vereist het maandelijkse kosten. Oudere katten zijn over het algemeen duurder dan kittens, maar de prijs kan ook afhangen van de jaarlijkse dekking, het eigen risico en het vergoedingspercentage.

Sommige polisaanbieders hebben ook optionele add-on-pakketten, zoals wellnesszorg, die routinematige veterinaire bezoeken dekken tegen een meerprijs.

thematische pauze

Onderhoud van de omgeving

Net als voedsel is milieuonderhoud een noodzakelijke maandelijkse uitgave. Veel van de benodigdheden die u nodig heeft om uw kat tevreden te houden, moeten regelmatig worden aangevuld. Zwerfvuil is bijvoorbeeld een belangrijke noodzaak en kan in prijs variëren, afhankelijk van het merk dat u kiest en het type dat u verkiest.

Als u liever wegwerpbakken gebruikt, moet u vaak een voorraad bijvullen om ervoor te zorgen dat uw kat altijd ergens zijn behoefte kan doen.

Kattenbak liners $ 15 – $ 30 per maand
Wegwerp kattenbakken (optioneel) $ 32 – $ 55 per maand
Kartonnen krabber $ 15- $ 45 per maand
Afval $ 15- $ 70 per maand
thematische pauze

Vermaak

Hoewel ze afstandelijk kunnen lijken en geneigd zijn om de hele dag te luieren, hebben katten ook entertainment nodig, vooral als ze niet naar buiten mogen. Het verstrekken van speelgoed, kattenbomen, tunnels en krabpalen kan helpen verveling te voorkomen en uw meubels te redden van destructief gedrag.

Veel van deze benodigdheden hoeven niet elke maand te worden vervangen, vooral als u ervoor zorgt dat u items koopt vanwege hun kwaliteit en duurzaamheid. Sommige speeltjes vallen echter snel uit elkaar omdat uw kat ermee speelt en vaker moet worden vervangen.

Een van de beste manieren om uw kat van veel speelgoed te voorzien, is met maandelijks abonnementsboxen. Deze bevatten allerlei lekkernijen, speelgoed en andere goodies waar je kat zeker van zal houden.

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een kat

Met alle maandelijkse kosten naast hun initiële aankoopprijs, kunnen katten ongelooflijk duur zijn. Voedsel, entertainment, medicatie en milieuonderhoud zijn allemaal essentiële maandelijkse uitgaven die niet kunnen worden vermeden en zijn de minimale benodigdheden waarvoor u budget moet hebben. Sommige uitgaven, zoals een huisdierenverzekering en professionele verzorging, zijn optioneel en zijn afhankelijk van het feit of u besluit dat ze nodig zijn voor u en uw kat.

3 katten gezichtsverdeler

Extra kosten om rekening mee te houden

We hebben het grootste deel van de verwachte kosten voor de verzorging van een kat in Australië gedekt, dus hier zijn een paar extra kosten waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt.

Boarding

Af en toe is het fijn om een ontspannen vakantie te nemen, weg van alles. Helaas is het onwaarschijnlijk dat u uw kat mee kunt nemen. Als je geen vrienden hebt die kunnen helpen, moet je een oppas of een cattery inhuren om voor je kat te zorgen terwijl je weg bent.

thematische pauze

Spoedeisende hulp

Als uw kat gewond raakt of een giftige slang tegenkomt, is een noodreis naar de dierenarts op zijn plaats. Deze uitgaven zijn nooit gemakkelijk te budgetteren en maken deel uit van de reden dat een huisdierenverzekering nuttig is.

thematische pauze

Schade aan het huishouden

Katten kunnen destructief zijn, vooral wanneer ze hun klauwen gebruiken. Het repareren van de schade aan bekraste meubels is een andere kostenpost waarvoor u moet budgetteren.

Kattengeur speelgoed
Afbeelding Credit: Magui RF, Shutterstock

kattenpootverdeler

Een kat bezitten met een beperkt budget

Ondanks hoe duur katten op het eerste gezicht lijken, kun je er nog steeds een bezitten, zelfs als je budget krap is. Een budgetvriendelijke optie is om je nieuwe familielid uit een opvangcentrum te adopteren. Aangezien de adoptiekosten vaccinaties en sterilisatie of castratie dekken, kunt u de volledige kosten van deze medische kosten vermijden.

Het is ook niet nodig om de duurste benodigdheden aan te schaffen. Met een beetje toegewijd onderzoek zou u in staat moeten zijn om hoogwaardige kattenbakvulling of voedselmerken te vinden die bij uw budget passen en nog steeds geschikt zijn voor uw kat. Misschien kunt u ook een lokale dierenkliniek vinden met betaalbare tarieven.

Geld besparen op kattenverzorging

Naast het zoeken naar budgetvriendelijke manieren om een kat te houden, kunt u ook geld besparen door de juiste benodigdheden te kiezen. Streef naar kwaliteit boven fantasie. Hoewel het verleidelijk is om de chicste bezittingen te kiezen om je kat te verwennen, hoe langer het speelgoed, de krabpaal of het bed meegaat, hoe kleiner de kans dat je ze moet vervangen.

Overweeg ook om te leren hoe je je kat zelf kunt verzorgen. Het betekent dat je tijd moet vrijmaken om het te doen, maar je bespaart geld op hun verzorgingskosten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het bezitten van een kat kan duur zijn, waar ter wereld je ook bent. In Australië omvatten de kosten van het bezitten van een kat de gebruikelijke kosten voor voedsel, medicatie en speelgoed, samen met mogelijke uitgaven voor dierenartsbezoeken.

Gelukkig voor veel eigenaren van gezelschapsdieren die iets meer budget moeten hebben, is adoptie vaak de beste manier om een kat te bezitten zonder de bank te breken. Hoewel je misschien aanneemt dat het vinden van een kat gratis de beste keuze is, moet je zelf betalen voor hun vaccinaties en andere gezondheidskosten – zoals sterilisatie of castratie. Op de lange termijn kan dit gratis kittens duurder maken dan het bezoeken van een asiel.

De initiële kosten zijn echter niet de enige zorgen om voor te budgetteren. U kunt de kosten ook laag houden door voedsel en zwerfvuil van hoge kwaliteit te kiezen dat bij uw budget past en speelgoed dat lang meegaat. Het verzorgen van uw kat thuis kan ook geld besparen dat u kunt besteden aan dringende dierenartsrekeningen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock