Wat is de prijs van het steriliseren of castreren van een kat in Australië (kosten in 2023)

Veel Australische katteneigenaren moeten hun katten op een bepaalde leeftijd laten steriliseren of castreren vanwege de verplichte desexing-wetgeving in bepaalde staten of territoria. Zelfs als u niet in een van die gebieden woont, is het nog steeds een goed idee om uw kat te laten steriliseren of castreren. Het helpt niet alleen het aantal verwilderde en dakloze katten te verminderen, maar het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen voor uw huisdier.

Als chirurgische ingreep kan het ontsekselen van een kat echter een van de duurdere items op de dierenartsrekening zijn.

Dus hoeveel kost het om je katachtige vriend in Australië te steriliseren of te castreren? We hebben voorbeeldprijzen van klinieken in heel Australië gecontroleerd om u een beter idee te geven van hoeveel uw budget zou moeten zijn.

cat + lijnverdeler

Het belang van het steriliseren of castreren van een kat

kat gecastreerd
Afbeelding Credit: Andrii Medvednikov, Shutterstock

Het steriliseren of castreren van een kat omvat het operatief verwijderen van de voortplantingsorganen van een vrouwelijke of mannelijke kat, zodat deze zich niet langer kan voortplanten. De voordelen van het desexen van katten zijn goed gedocumenteerd, en dit omvat:

1. Vermindering van het aantal ongewenste katten

Katten kunnen zich al vanaf 5 maanden oud voortplanten en vrouwtjes kunnen tot 3 keer per jaar zwanger worden. Een nest kan overal van 2 tot 10 kittens hebben, wat leidt tot een snelle toename van de populatie als het niet wordt gecontroleerd.

thematische pauze

2. Bescherming van het ecosysteem van Australië

Katten – meestal verwilderde – doden elk jaar 2 miljard dieren in Australië. Ze richten de meeste schade aan in de bush, waar inheemse dieren in het wild worstelen om te overleven. In feite hebben verwilderde katten meer dan 12 soorten tot uitsterven gedreven en zelfs op de rand van uitsterven gebracht.

Zelfs in stedelijke gebieden jagen zwerfkatten op vogels, reptielen en andere kleine dieren. Het steriliseren en castreren van katten, inclusief huisdieren, is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om hun populatie te verminderen en bijgevolg de schade aan de fragiele ecosystemen van Australië.

thematische pauze

3. Verbetering van de gezondheid en het gedrag van katten

Het desexen van katten kan huisdieren helpen gezonder, veiliger en gelukkiger te leven. Sterilisatie elimineert bijvoorbeeld het risico op baarmoeder- en eierstokkanker bij vrouwelijke katten. Ondertussen elimineert castratie het risico op teelbalkanker bij mannelijke katten.

Gecastreerde mannelijke katten hebben ook minder kans om rond te zwerven en ruzie te krijgen met andere katten. Ten slotte kan sterilisatie of castratie helpen de hoeveelheid jodelen, markeren en ander gedrag te verminderen dat kan worden geassocieerd met een ongewijzigde kat.

Hoeveel kost het steriliseren of castreren van een kat?

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

De prijs van het ontsekselen van uw kat kan enorm variëren, afhankelijk van factoren zoals de leeftijd, gezondheid, geslacht, locatie en de dierenkliniek die u kiest.

Om u een duidelijker beeld te geven van de kosten van het desexen van uw kat in Australië, vindt u hier een voorbeeldprijslijst van geselecteerde dierenklinieken in het hele land. Alle prijzen zijn in Australische dollars:

Zoals je kunt zien, is het steriliseren van een kat altijd duurder dan het castreren van een kat. Dat komt omdat sterilisatie een buikoperatie omvat, waarbij de dierenarts de baarmoeder, eierstokken en eileiders verwijdert.

Ondertussen is castreren een veel eenvoudigere procedure, omdat het alleen gaat om het verwijderen van de testikels, en in de meeste gevallen kan dit worden gedaan zonder complexe incisies te maken.

Afhankelijk van waar u woont, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor goedkope sterilisatie- of castratiediensten. Australiërs in Sydney met een zorgpas of pensioenconcessie komen bijvoorbeeld in aanmerking voor korting op desexing. Melbourne biedt ook een desexing voucher-regeling.

Als u niet in aanmerking komt, kunt u een bericht sturen naar de RSPCA of contact opnemen met het National Desexing Network voor verwijzingen naar goedkope desexing-services in uw regio.

Extra kosten om te anticiperen

Afgezien van de operatie zelf, brengt het steriliseren of castreren van uw kat andere kosten met zich mee. Over het algemeen moet u ook budgetteren voor het volgende:


 • Preoperatieve bloedonderzoeken: Om ervoor te zorgen dat uw kat gezond genoeg is om de procedure te ondergaan, zal de dierenarts een paar bloedonderzoeken uitvoeren om de orgaanfuncties van uw huisdier te controleren.

 • Anesthesie: Dit is een verplicht onderdeel van het laten steriliseren of castreren van uw kat. Het houdt ze veilig, comfortabel en stil tijdens de procedure.

 • Pijnstillers: Om postoperatief ongemak te verminderen, kan de dierenarts een kuur met pijnstillers aanbevelen.

 • Antibiotica: Om infecties af te weren, kan de dierenarts ook een antibioticakuur voorschrijven.
bloedmonster van de kat
Afbeelding Credit: SingingMedia, Shutterstock

Optionele kosten:


 • Kosten voor het instappen bij dierenarts: Sterilisatie en castratie zijn meestal poliklinische procedures en u kunt uw kat binnen de dag mee naar huis nemen. In geval van complicaties kunnen ze echter een paar dagen bij de dierenarts moeten blijven.

 • Kosten oppas voor huisdieren: Uw kat moet na de procedure nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral als u een vrouwelijke kat heeft. Als je er niet bij kunt zijn, moet je misschien een oppas inhuren om te helpen bij het herstel van je kat.

Houd er rekening mee dat deze kosten variëren van kliniek tot kliniek en niet altijd zijn inbegrepen in de desexing-kosten. Zorg ervoor dat u uw dierenarts om een volledige lijst met kosten en diensten vraagt, zodat u niet verrast zult zijn tijdens de betalingstermijn.

Wat is de beste tijd om een kat te steriliseren of te castreren?

De beste tijd om uw kat te steriliseren of te castreren is ongeveer 5 tot 6 maanden voordat hij geslachtsrijp is. Het hangt ook af van waar je woont in Australië:

Vergeet niet om de voorschriften van uw gemeente te controleren op andere desexing-wetten in uw regio.

Dekt een huisdierenverzekering sterilisatie of castratie van een kat?

De meeste huisdierenverzekeringsmaatschappijen beschouwen sterilisatie of castratie als een routine-uitgave en dekken het niet.

Sommige huisdierenverzekeringsplannen kiezen er echter specifiek voor om deze kosten te dekken, terwijl anderen optionele wellnessplannen hebben die de procedure kunnen dekken. Maar het is het beste om dit beleid te zien als de uitzondering, niet als de regel.

Als u van plan bent uw kat te steriliseren of te castreren, vallen de kosten meestal op u en zal een huisdierenverzekering niet veel helpen op deze afdeling.

dekking van de huisdierenverzekering
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Hoe u zich kunt voorbereiden op de sterilisatie- of castratieprocedure van uw kat

De gedachte dat je geliefde kat een operatie ondergaat, kan ontmoedigend zijn, maar het is eigenlijk een heel veilig en eenvoudig proces. De meeste gezonde katten herstellen in een paar dagen zonder blijvende negatieve effecten.

Om de ervaring minder stressvol te maken voor u en uw kat, moet u deze tips in gedachten houden:


 • Bereid een rustige en comfortabele ruimte voor waar uw kat kan herstellen. Het moet uit de buurt zijn van andere huisdieren en kinderen, zonder toegang tot trappen of gebieden die kunnen springen.

 • Praat met uw dierenarts over preoperatief vasten. Sommige klinieken vereisen dat katten 12 uur vóór de procedure worden vasten, terwijl anderen het goed kunnen vinden met een paar uur vasten.

 • Zorg ervoor dat u een reismand meeneemt wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt, omdat dit de veiligste manier is om ze te vervoeren.

 • Koop een Elizabethaanse kraag, of “kegel van schaamte”, voor de procedure. Dit zal helpen voorkomen dat uw kat het gebied likt of bijt terwijl het geneest. Als alternatief kunt u ook postoperatieve shirts of wraps vinden.

 • Overweeg om een paar dagen vrij te nemen om uw kat te helpen tijdens het herstelproces.

 • Sommige katten verliezen hun eetlust na de procedure, dus overweeg om een blikje of twee speciaal herstelvoer te kopen om hen te helpen hun normale eetroutine terug te krijgen.

Zodra de procedure is voltooid, vraagt u uw dierenarts om advies over hoe u thuis voor uw kat kunt zorgen. Volg alle instructies tot op de letter, vooral als het gaat om medicatie. Katten kunnen notoir kieskeurig zijn, dus zorg ervoor dat je je harige vriend goed in de gaten houdt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Uw kat laten steriliseren of castreren kan zowel hun kwaliteit van leven als uw relatie met elkaar aanzienlijk verbeteren. Hoewel het een prijs heeft, is het uiteindelijk de moeite waard.

We raden u aan prijzen te vergelijken voordat u een kliniek kiest om ervoor te zorgen dat u de beste en meest betaalbare service krijgt. Verken daarnaast lokale bronnen om te zien of u in aanmerking komt voor kortingen of speciale aanbiedingen.

Over het algemeen is het steriliseren of castreren van uw kat een belangrijke stap om hem gezond en gelukkig te houden. Met een beetje voorbereiding en wat TLC na de procedure, kunt u uitkijken naar vele jaren van vreugde en gezelschap met uw geliefde kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pecherskaia, Shutterstock