Waarom u uw Maine Coon op deze leeftijd moet castreren

Neutratie is een chirurgische ingreep waarbij de testikels bij katers of de baarmoeder en eierstokken bij poezen worden verwijderd. Als verantwoordelijke huisdiereigenaar moet u uw Maine Coon op de juiste leeftijd laten castreren.

Maine Coons moeten worden gecastreerd tussen de 4 en 6 maanden oud, voordat ze in de puberteit komen. Dit zou ongewenst gedrag zoals urinespuiten, agressie en zwerven minimaliseren. Neutratie op de juiste leeftijd elimineert ook het risico van het krijgen van een ongewenst nestje.

DE RISICO’S VAN TE LATE STERILISATIE VAN UW MAINE COON

In de puberteit treden gedragsveranderingen op bij ongecastreerde katten. Als ze eenmaal beginnen, kunnen deze gedragingen onomkeerbaar zijn. Zelfs een latere ingreep kan dan niet meer helpen. Te lang wachten met het laten steriliseren van uw Maine Coon kan u opzadelen met een zeer moeilijk huisdier.

GEWOONTES OM URINE TE SPROEIEN

Het sproeien van katten wordt ook wel urinemarkeren genoemd. Dit gebeurt wanneer katten kleine hoeveelheden urine in hun omgeving achterlaten. Hoewel dit gedrag vooral voorkomt bij intacte katers, sproeien poezen ook.

Voor katers is sproeien een manier om hun territorium af te bakenen. Bij poezen is het meestal om aan te geven waar ze zich in hun voortplantingscyclus bevinden. Sproeien gebeurt ook als uw kat zich angstig of bedreigd voelt.

Urine markeren begint in de puberteit, als katten geslachtsrijp beginnen te worden. Neutratie zal de drang van uw kat om te sproeien minimaliseren, maar alleen als het gedaan wordt voordat ze er een gewoonte van maken.

STERK RUIKENDE URINE

Niet-gecastreerde katten hebben de neiging een sterke urinegeur te ontwikkelen. Hormonen en feromonen die vrijkomen wanneer ze plassen zorgen voor deze ongelooflijk doordringende geur.

Deze geur dient als een chemische boodschap die hun territorium zou afbakenen of een signaal aan andere katten zou zijn wanneer ze klaar zijn om te paren.

Neutratie beperkt deze hormonen en vermindert op zijn beurt de stank van de urine. Zelfs als uw reeds gecastreerde kat later besluit te sproeien, zal het niet zo vies ruiken.

ZWERVENDE NEIGINGEN

Katers en poezen die geslachtsrijp zijn geworden, zullen naar buiten willen om te zwerven op zoek naar een partner. Buiten zijn er veel gevaren voor uw Maine Coon. Ze kunnen gestolen worden, verdwalen of gewond raken.

Ze kunnen ook in gevecht raken met andere dieren of paren met een ongezonde partner. Neutratie zal hun verlangen om te paren afremmen en zo zullen ze er geen gewoonte van maken om buiten het huis rond te zwerven.

Sterker nog, zelfs als u besluit uw Maine Coon buiten te laten, zullen de meeste gecastreerde Maine Coons meestal in de buurt van uw huis of in uw tuin blijven. Lees daar hier meer over.

ONGEWENST NEST PRODUCEREN

Een kat die intact is in de puberteit zal een manier vinden om te paren. En als ze per toeval een intacte partner vinden, is de kans groot dat ze een ongewenst nestje krijgen. Bedenk dat er al veel meer katten geboren worden dan er huizen zijn om ze op te vangen.

Door uw Maine Coon te laten castreren voordat ze zich kunnen voortplanten, kunt u dat probleem voor u oplossen. Het helpt ook de overbevolking van katten onder controle te houden.

AGRESSIEF GEDRAG

Intacte katten worden chagrijnig en agressief, vooral tegen andere katten. Dit gebeurt meestal wanneer ze zich territoriaal voelen over ruimte, voedsel, of hun partners. Deze agressie kan soms gericht zijn tegen mensen of andere huisdieren.

Tijdige sterilisatie vermindert het risico dat uw Maine Coon een blijvend gedragsprobleem ontwikkelt.

Toch staan Maine Coons bekend als een van de vriendelijkste kattenrassen. Als u problemen heeft met agressie bij uw Maine Coon, lees dan dit artikel.

ONOPHOUDELIJK LAWAAI

Hoewel het bij katers niet zo’n probleem is, staan krolse poezen erom bekend erg luidruchtig te zijn. In de natuur moeten krolse poezen hun toestand aankondigen, zodat katers hen kunnen vinden en bevruchten.

Gedomesticeerde katten doen dat nog steeds en zullen in deze periode dus vaak janken en jammeren. Neutratie op de juiste leeftijd voorkomt dat uw Maine Coon krols wordt, wat meerdere keren per jaar zou gebeuren.

Neutratie van uw Maine Coon op de juiste leeftijd minimaliseert de typische problemen rond kattenbezit. Bovendien elimineert het de kans op teelbalkanker en vermindert het de kans op prostaatkanker bij katers.

Bij poezen wordt door castratie het risico op baarmoederontstekingen geëlimineerd. Het vermindert ook het risico op borsttumoren, die toevallig kanker veroorzaken en fataal zijn voor 90% van de katten die ze hebben.

VEEL VOORKOMENDE MYTHEN OVER CASTRATIE VAN MAINE COONS

Ik ben er vrij zeker van dat je minstens één van deze mythes hebt gehoord.

CASTRATIE IS ONNODIG VOOR AAN HUIS GEBONDEN MAINE COONS

U kunt uw Maine Coon misschien thuis opgesloten houden. Echter, wanneer een kat de drang heeft om te zwerven en een partner te zoeken, kan het frustrerend zijn om aan huis gebonden te zijn. Het kan vervelende gedragingen met zich meebrengen, zoals overmatig lawaai of zelfs agressie.

Bovendien kan een intacte kat in huis veel schade aanrichten. Dit omvat ook gewoonte sproeien, wat extreem stinkend kan worden.

CASTRATIE IS ZINLOOS VOOR MAINE COONS IN EENKATTENGEZINNEN

Nogmaals, castratie gaat niet alleen over sterilisatie en het voorkomen van ongewenste nesten. Het gaat om het minimaliseren van ongewenst gedrag, het aanmoedigen van een gelijkmatig temperament, en het gezond houden van uw kat.

CASTRATIE MAAKT MAINE COONS VATBAAR VOOR OBESITAS

Sommige mensen geloven dat gecastreerde Maine Coons sneller dikker worden dan intacte katten. Hoewel dit waar kan zijn, is het alleen omdat gecastreerde katten niet zo actief zijn als intacte katten.

Ze zijn niet per se lui, maar ze zijn ook niet voortdurend op zoek naar een partner.

Zwaarlijvigheid bij Maine Coons kan worden voorkomen door de juiste voeding in de juiste hoeveelheden te geven. U kunt ze ook aanmoedigen om te bewegen door met ze te spelen of ze speeltjes te geven waarmee ze alleen kunnen spelen.

Als u wilt weten wat de beste speeltjes voor Maine Coons zijn, lees dan dit artikel.

CASTRATIE HEEFT INVLOED OP DE IDENTITEIT VAN EEN MAINE COON

Uw Maine Coon zal niet door een identiteitscrisis gaan door het verlies van zijn testikels of zijn eierstokken. Neutratie heeft geen invloed op de mannelijkheid of vrouwelijkheid van een kat.

Het beperkt alleen hun neiging om vervelende gedragingen te vertonen die typisch geassocieerd worden met intacte katten. Als u meer wilt weten over de typische persoonlijkheid van Maine Coons, lees dan dit artikel.

CASTRATIE BEÏNVLOEDT DE GROOTTE VAN DE KOP VAN MAINE COONS

Maine Coons zijn een langzaam groeiend ras. Ze worden pas als volgroeid beschouwd als ze ongeveer 3-4 jaar oud zijn.

Wachten tot die tijd om uw kat te laten steriliseren zal u blootstellen aan alle risico’s die hierboven zijn beschreven.

Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat sterilisatie op jonge leeftijd de groei van Maine Coons belemmert, vooral hun hoofden.

HOE BEREIDT U ZICH VOOR OP DE STERILISATIE VAN UW MAINE COON

Voordat uw kat wordt gesteriliseerd, moet hij verschillende tests ondergaan. Deze testen zullen bepalen of ze gezond genoeg zijn om de operatie te verdragen.

De tests die nodig zijn, zijn afhankelijk van de dierenarts en de medische voorgeschiedenis van uw kat. Meestal gaat het om een echocardiogram, urineonderzoek en verschillende bloedonderzoeken.

Als de testresultaten aantonen dat uw kat gezond genoeg is, kunt u doorgaan en de operatie plannen. Plan de operatie rond een tijdstip waarop u de eerste paar dagen na de operatie thuis kunt blijven bij uw kat.

Als de operatiedag nadert, praat dan met uw dierenarts over pre-operatieve zorg. Verschillende dierenartsen hebben verschillende praktijken. Maar, verwacht te horen dat u uw kat in de 12 uur voor de operatie niet mag voeden.

Dit is omdat de sterilisatie wordt uitgevoerd terwijl uw kat onder algehele narcose is. Met een lege maag zal uw kat de operatie beter kunnen verdragen. Ze lopen ook geen risico op verstikking door braken.

Wanneer u uw kat meeneemt voor de operatie, probeer hem dan zo rustig mogelijk te houden. Dit is vooral belangrijk als ze normaal gesproken angstig zijn in het kantoor van de dierenarts.

Doe uw best om ze te kalmeren en ze ontspannen te houden tot ze aan de beurt zijn. Daarna kunt u alleen nog maar wachten.

HOE VERZORGT U UW PAS GECASTREERDE MAINE COON?

Als de operatie van uw kat achter de rug is, kan uw dierenarts u vertellen of het veilig is om uw kat mee naar huis te nemen. Natuurlijk, als u zich daar goed bij voelt en als u het zich kunt veroorloven, is het ideaal om uw kat bij de dierenarts te houden voor de post-operatieve zorg.

Er zijn dan professionele dierenartsassistenten die altijd een oogje in het zeil houden en er is altijd een dierenarts in de buurt voor het geval er complicaties optreden. In de meeste gevallen kunt u uw kat echter mee naar huis nemen.

Zorg ervoor dat u met uw dierenarts bespreekt hoe u de beste zorg voor uw kat kunt bieden terwijl hij herstelt.

Vragen die u aan uw dierenarts kunt stellen voordat u uw pas gecastreerde Maine Coon mee naar huis neemt:

  • Hoe snel kunt u verwachten dat de anesthesie volledig is uitgewerkt?
  • Hoe vaak moet u de wond schoonmaken en hoe?
  • Wat kunt u doen om het ongemak of de pijn van uw kat tot een minimum te beperken?
  • Als er medicijnen zijn voorgeschreven, hoe moet u die dan toedienen?
  • Hoe snel kunt u ze eten geven en hoeveel?
  • Hoe snel kunt u hem water te drinken geven?
  • Hoe snel kunt u verwachten dat de wond volledig genezen is?
  • Wat zijn slechte tekenen waar u op moet letten en die een onmiddellijke terugkeer naar de dierenarts noodzakelijk maken?
  • Welk nummer kunt u bellen als u zich zorgen maakt over de operatie?

Afgezien van dat alles, doe uw best om uw kat een veilige en comfortabele ruimte te bieden. Het kan een dag duren voordat de narcose is uitgewerkt en zelfs dan kan uw kat nog gedesoriënteerd zijn.

Om te herstellen, heeft uw kat rust nodig. Leg hem of haar in een schone, schemerig verlichte kamer waar u hem of haar te allen tijde in de gaten kunt houden. Als u andere huisdieren in huis heeft, zorg er dan voor dat u die uit de buurt houdt, zodat uw kat kan herstellen.

Zorg er ten slotte voor dat er een schone kattenbak in de buurt is en neem het ze niet kwalijk als ze daarbuiten hun behoefte doen. Ze kunnen zich gewoon gedesoriënteerd voelen.

Houd uw Maine Coon in de gaten terwijl hij zich herstelt. Ze zullen je laten zien waar ze klaar voor zijn en waar ze niet klaar voor zijn. Observeer ze en vergeet niet dat uw dierenarts slechts één telefoontje verwijderd is als u zich zorgen maakt.

CASTREREN, CASTREREN, STERILISEREN: DE JUISTE TERM

De term “castratie” wordt vaak ten onrechte gebruikt om te verwijzen naar sterilisatie van mannelijke dieren. In feite kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes gecastreerd worden. Voor mannetjes is de specifieke term “castratie”, terwijl de term voor vrouwtjes “castratie” is.

Mannelijke en vrouwelijke katten worden ook op verschillende manieren aangeduid. Intacte katers worden “toms” of “katers” genoemd. Na castratie worden ze “gibs” genoemd.

Voor poezen wordt een ongesteriliseerde kat een “poes” genoemd, behalve wanneer zij nog jong zijn en “kitten” worden genoemd. Hoewel ongebruikelijk, wordt een gesteriliseerde kat soms een “molly” genoemd.

Als u niet in de fokkerij zit, is het castreren van uw Maine Coons een deel van uw verantwoordelijkheid als eigenaar van uw huisdier.

Het ondergaan van deze ingrepen lijkt misschien duur, maar ze brengen zoveel voordelen met zich mee voor u als huisdier-ouder en ook voor uw Maine Coon.