Skip to Content

Wanneer laten moederkatten hun kittens in het wild achter? Feiten & FAQ

Katten zijn unieke wezens die een sterke band vormen met hun jongen. Hoewel moederkatten hun kittens fel beschermen, blijven ze niet voor altijd bij hen. In het wild zal een moederkat over het algemeen haar kittens verlaten wanneer ze 12 weken oud zijn. Het is belangrijk om de stadia van ontwikkeling en het tijdsbestek voor onafhankelijkheid voor wilde katten te begrijpen om de beste zorg voor een kitten of wilde kattenfamilie te bieden.

3 kat face divider

Draagtijd van katten

De draagtijd voor katten is ongeveer 63 dagen vanaf de conceptie tot de levering van het nest. Dit kan enigszins variëren, afhankelijk van het ras en de gezondheid van de moederkat. Gedurende deze tijd zal de moeder haar nest voorbereiden en voedsel van hoge kwaliteit eten om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen heeft om zichzelf en haar ongeboren kittens te ondersteunen.

Een zwangere kat

Ontwikkelingsstadia

Kittens doorlopen meestal vier belangrijke ontwikkelingsstadia tijdens hun tijd bij de moeder. Tijdens de eerste 2 weken zijn kittens volledig afhankelijk van hun moeder en zullen ze zich uitsluitend voeden met haar melk. Vanaf de leeftijd van 2 tot 4 weken beginnen ze langzaam melk af te spenen en beginnen ze vast voedsel te eten. Kittens zijn meestal het meest actief tussen de leeftijd van 6 en 8 weken wanneer ze belangrijke vaardigheden leren, zoals jagen en het verkennen van hun omgeving. Tegen de leeftijd van 12 weken zijn kittens klaar voor volledige onafhankelijkheid van hun moeder, omdat ze alle benodigde vaardigheden hebben die nodig zijn voor het volwassen leven in het wild.

Tijdschema voor onafhankelijkheid

Zodra een kitten 12 weken oud is, wordt verwacht dat zijn moeder ze zal verlaten omdat ze niet langer voor hen kan zorgen of ze zelf adequaat kan beschermen. Hoewel het normaal is dat de moeder van tijd tot tijd afwezig is, mag ze niet lang uit de buurt van haar kittens blijven. Het is belangrijk voor hen om bij elkaar te blijven totdat ze volledig onafhankelijk zijn, omdat het hun band helpt versterken en hen belangrijke vaardigheden leert.

geel kitten op het gras
Imge Credit: Piqsels

Vaardigheden die nodig zijn voor onafhankelijkheid

Kittens moeten bepaalde vaardigheden hebben om na 12 weken zelfstandig te overleven. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot: jagen op voedsel, het vermijden van potentiële roofdieren, concurreren met andere katten of dieren om middelen en territorium, leren zichzelf te verzorgen, een veilig hol of schuilplaats graven en weten hoe te communiceren met andere katten. Als ze deze vaardigheden niet bezitten wanneer de moeder ze verlaat, is er een verhoogd risico dat ze niet in het wild zullen overleven.

Hoe snel kunnen kittens worden geadopteerd?

Hoewel kittens al vanaf 8 weken oud kunnen worden geadopteerd, wordt aanbevolen om te wachten tot ze minstens 12 weken oud zijn voordat ze worden geadopteerd. Dit geeft de moederkat de tijd om hen belangrijke overlevingsvaardigheden te leren en een band te vormen met hun nieuwe gezin. Het geeft het kitten ook voldoende tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en eventuele medische behandelingen die nodig kunnen zijn.

Een goede manier om te zien of een kitten klaar is om geadopteerd te worden, is door zijn gedrag te observeren. Een kitten van 12 weken oud moet zelfvertrouwen en speelsheid vertonen en onafhankelijk gedrag vertonen, zoals jagen of het verkennen van hun omgeving. Als u vragen of zorgen heeft over de gereedheid van een bepaald kitten, kunt u het beste uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel raadplegen.

een kitten dat op de grond ligt
Afbeelding credit: Garmasheva Natalia, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat een moederpoes haar kittens achterlaat?

Ja, het is vrij gebruikelijk dat moederkatten hun kittens na 12 weken verlaten, omdat dit het moment is waarop ze onafhankelijk worden. De moederkat zal nog steeds over hen waken en mag niet voor langere tijd van hen weg zijn.

Wat moet ik doen als ik een moederkat met kittens in het wild vind?

Het is het beste om ze te laten staan, tenzij ze in direct gevaar zijn of medische hulp nodig hebben. Als u zich zorgen maakt dat de kittens te onafhankelijk kunnen worden voordat ze de juiste zorg en vaardigheden hebben gekregen, neem dan contact op met uw lokale dierenreddingsorganisatie voor hulp.

Moederpoes die rent met pasgeboren kitten in haar mond
Afbeelding credit: Rita_Kochmarjova, Shutterstock

Kunnen kittens zelfstandig overleven als ze van hun moeder worden gescheiden?

Het is mogelijk voor kittens om zelfstandig te overleven, maar er is een verhoogd risico op ernstig letsel of de dood als gevolg van een gebrek aan ervaring met roofdieren, onvoldoende voeding en moeite met het vinden van onderdak. Daarom is het het beste voor hen om bij hun moeder te blijven totdat ze op zijn minst 12 weken oud.

Wat is de beste manier om voor verlaten kittens te zorgen?

De beste manier om voor verlaten kittens te zorgen, is door contact op te nemen met uw lokale dierenopvangorganisatie. Ze zullen in staat zijn om de nodige medische aandacht en socialisatie te bieden die verlaten kittens nodig hebben om te overleven en te gedijen. Bovendien kunnen ze misschien een geschikt huis voor hen vinden. Als u van plan bent om de kittens zelf op te voeden, raadpleeg dan uw dierenarts voor de juiste verzorgingsinstructies. Kittens bevatten vaak parasieten en ziektes die ze in het wild of van hun moeder oppikken.

Wat is de beste manier om een kitten te herhuisvesten?

De beste manier om een kitten veilig te herhuisvesten is via een dierenopvangorganisatie. Ze kunnen zorgen voor een goede doorlichting en socialisatie voor de kittens, zodat ze klaar zijn voor hun nieuwe thuis. Bovendien hebben deze organisaties vaak adoptie-evenementen om geschikte huizen te vinden voor elk van de kittens.

kat in een dierenasiel
Afbeelding credit: JW Design, Shutterstock

cat + lijnverdeler

De 10 tips voor het opvoeden van gezonde, onafhankelijke kittens


  • Zorg voor een comfortabele plek voor hen om te slapen, zoals een warm en gezellig bed of box.

  • Zorg dagelijks voor veel vers water en voedzaam voedsel.

  • Bied speelgoed aan dat fysieke activiteit en stimulatie aanmoedigt, zoals krabpalen of ballen met bellen erin.

  • Introduceer de kittens aan mensen en andere dieren in een veilige omgeving, om ervoor te zorgen dat ze zich op hun gemak voelen bij verschillende soorten wezens.

  • Zorg voor regelmatige medische zorg, zoals vaccinaties en vlooienbehandelingen.

  • Scheid de kittens niet van hun moeder totdat ze minstens 12 weken oud zijn, zodat ze belangrijke vaardigheden van haar kunnen leren.

  • Steriliseer of castreer uw kittens wanneer ze 4 maanden oud zijn.

  • Laat ze het huis en de buitenruimtes op een begeleide manier verkennen, zodat ze zich op hun gemak kunnen voelen met hun omgeving.

  • Breng tijd door met ze te spelen en ze commando’s te leren, zodat ze waardevolle vaardigheden kunnen leren die hen zullen helpen overleven in het wild.

  • Controleer hun gedrag en neem contact op met uw dierenarts als u tekenen van ziekte opmerkt.

3 kat face divider

Conclusie

Hoewel moederkatten hun kittens van nature op 12 weken oud laten, zijn ze tot nu toe nog steeds de primaire verzorger. Het is belangrijk om de tijdlijn van ontwikkeling en vaardigheden die nodig zijn voor onafhankelijkheid te begrijpen om ervoor te zorgen dat kittens in het wild kunnen gedijen. Het wordt ook aanbevolen om te wachten tot de leeftijd van 12 weken voordat u een kitten adopteert, zodat ze de best mogelijke start in het leven krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: sspiehs3, Pixabay