Waarom nep katten slapen? 8 interessante redenen

Katten slapen gemiddeld 12-16 per dag, wat misschien veel van hun leven lijkt in vergelijking met mensen, maar de drukke kleine katachtigen hebben veel rust nodig. Heb je echter ooit gemerkt dat je serene kat languit op zijn favoriete plek ligt, zogenaamd slapend, om vervolgens te merken dat zijn ogen niet volledig gesloten zijn? Hoewel uw kat misschien ver weg is in dromenland, kan hij zijn slaap faken en er zijn een paar interessante redenen waarom hij het gedrag kan vertonen.

3 kat face divider

Schijnen katten dat ze slapen?

Het klinkt als bizar gedrag, maar katten doen alsof ze slapen. Hoewel ze ook kunnen rusten of een catnap nemen, zullen katten over het algemeen slaap faken om anderen, inclusief hun eigenaren, te misleiden dat ze slapen, maar ze zijn volledig alert.

Het is een vreemd concept dat onderzoek vereist, maar een paar gevoelige theorieën kunnen een verklaring bieden voor dit ongewone gedrag.

Kat die bovenop wasmand slaapt
Afbeelding credit: Caterina Trimarchi, Shutterstock

3 kat face dividerDe 8 redenen waarom katten slaap nepen

1. Het is een natuurlijke verdediging

Katten kunnen doen alsof ze slapen als een natuurlijk verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. Ze zullen in hun favoriete slaappositie komen en doen alsof ze slapen wanneer ze alert zijn en klaar om te springen. Dit kan roofdieren helpen hun interesse te verliezen; Als ze dat niet doen, is je kat klaar om zichzelf te verdedigen.

Het kan ook een verdediging zijn voor een overenthousiast huisdier of kind dat misschien wil spelen, maar uw kat is niet in de stemming. Doen alsof ze slapen, kan ervoor zorgen dat ze hun interesse verliezen en je kat alleen laten om te rusten.

thematische pauze

2. Het helpt bij stress

Dit kan samenhangen met het zijn van een verdedigingsmechanisme. Als je meerdere bezoekers hebt, kan je kat zich een beetje gestrest voelen en zal hij doen alsof hij slaapt om interactie te voorkomen. Als je een door katten geobsedeerd kind of vriend hebt die je kat constant wil aaien en vasthouden, kan dit je kat ook een beetje angstig maken, en nepslapen kan hem helpen ontspannen.

thematische pauze

3. Ze willen je in de gaten houden

Dit is een klassiek voorbeeld van uw kat die “slaapt” zonder zijn ogen volledig te sluiten. Het slaat twee vliegen in één klap door rust te krijgen en zich bewust te zijn van wat er om hen heen gebeurt. Ze willen je misschien in de gaten houden zonder enige interactie aan te moedigen, en nepslapen is een geweldige manier om dat te doen.

Dit is logisch omdat katten zeer nieuwsgierige wezens zijn, dus als er een nieuwe persoon in huis is, is het ook een goede manier voor hen om ze te observeren en uit te suspen zonder interactie.

Kat met een slapende baby
Afbeelding credit: Sharomka, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze proberen je eten te stelen

Katten kunnen slaap faken om je in de gaten te houden en ongewenste interacties te voorkomen, maar hun redenen kunnen verband houden met honger. Als je bezig bent met lunchen of eten bereiden, kunnen ze van dichtbij krullen en je laten geloven dat ze slapen. Wanneer je weggaat of niet kijkt, is dat hun kans om een snack van de tafel of je bord te rukken.

Laat je dus niet misleiden! De volgende keer dat je kat vredig lijkt te slapen in de buurt van de eettafel, keer je eten dan niet de rug toe, anders verlies je misschien een aanzienlijk deel ervan!

thematische pauze

5. Ze testen om te zien of je nog steeds van ze houdt

Als het leven afleidend is geweest en je niet de tijd hebt gehad om je kat wat genegenheid te tonen, kan hun nepslaap een test zijn van je liefde voor hem. Katten zijn erg opmerkzaam en zullen eventuele veranderingen in je gedrag gemakkelijk oppikken. Ze kunnen slaap faken om te zien of je ze opmerkt en binnenkomt voor aaien of genegenheid.

thematische pauze

6. Uw kat kan energie besparen

Katten gebruiken veel energie als ze spelen en jagen, dus het is alleen maar logisch dat ze veel rust nodig hebben. Het is misschien niet de beste tijd voor een dutje, maar ze hebben een moment nodig om te rusten zonder gestoord te worden, dus nepslapen is een geweldige manier om dat te doen. Een beetje rust kan een lange weg gaan, dus als ze klaar zijn, zijn ze klaar om weer weg te schieten in hun zoektocht om op prooi te jagen of te spelen.

kat die buiten slaapt
Afbeelding credit: hapibu, Pixabay
thematische pauze

7. Uw kat kan catnappen

Katten kattenneerpen vaak ongeveer 15-30 minuten om hun lichaam en geest te laten rusten. Tijdens een catnap dommelen ze in, maar vallen ze niet in een diepe slaap. Dit stelt hen in staat om alert te zijn op mogelijke bedreigingen en snel te reageren als dat nodig is.

Tijdens een catnap zijn hun ogen mogelijk niet volledig gesloten en kunt u nog steeds enige beweging opmerken, waardoor u kunt geloven dat ze fake slapen, maar hun enige bedoeling, in dit geval, is om wat rust te krijgen.

thematische pauze

8. Je kat negeert je misschien

Je kat negeert je misschien en gebruikt nepslaap om dit te doen. Maar maak je geen zorgen, als je kat je negeert, heb je waarschijnlijk niets gedaan om het te verdienen. Onafhankelijke katten hebben af en toe wat tijd voor zichzelf nodig. Het is een goed idee om je kat de ruimte te geven als hij rust, maar maak je geen zorgen; Ze komen naar je op zoek als ze wat aandacht nodig hebben.

cat + lijnverdeler

Hoe u kunt zien of uw kat daadwerkelijk slaapt of faken

Het kan lastig zijn om te zien of uw kat rust, kattende of slaapt, maar er zijn een paar manieren om u te helpen onderscheiden welk gedrag optreedt.

1. Kijk naar de positie van je kat.

Het kan in een diepe slaap zijn als het uitgerekt en slap is. Het blootstellen van zijn maag is een kwetsbare positie, dus als de buik wordt blootgesteld, is hij waarschijnlijk ontspannen en tevreden om te slapen.

slapende kat
Afbeelding Credit: Jim Black, Pixabay
thematische pauze

2. Kijk eens naar de poten van je kat

Als uw kat op zijn buik ligt met zijn poten niet volledig weggestopt, maar zijn hoofd rechtop staat, kan hij doen alsof hij slaapt of gewoon rusten. Deze positie stelt hen in staat om alert te blijven en klaar om te ontsnappen aan een potentiële bedreiging.

thematische pauze

3. Echte slaap gaat meestal gepaard met een diepe ademhaling.

Als de ademhaling van uw kat oppervlakkig en inconsistent is, komt dit waarschijnlijk omdat hij niet slaapt.

kat die comfortabel op een bed slaapt
Image Credit: Александар Цветановић, Pexels
thematische pauze

4. Als je een subtiel geluid maakt, zal een slapende kat niet reageren.

Als de oren van uw katten bewegen alsof ze iets proberen te horen, zijn ze waarschijnlijk licht ingeslapen of slapen ze niet.

3 kat face divider

Conclusie

Nepslaap kan vaak worden verward met een kattenslaap, maar soms doet je kat alsof hij slaapt om interessante redenen. Ze kunnen in het defensief zijn om specifieke interacties of roofdieren weg te houden, op zoek zijn naar aandacht of plannen smeden om iets van je bord te vegen.

Er zijn echter momenten dat katten catnappen omdat ze extra rust nodig hebben, maar ook alert moeten blijven. Het begrijpen van de lichaamstaal van uw kat kan u helpen bepalen of ze nep slapen of catnapping zijn, maar hoe dan ook, het wordt aanbevolen om uw kat de ruimte te geven en misschien uw voedsel niet de rug toe te keren!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Mammiya, Pixabay