Waarom zitten katten op laptops?

Merk je dat je kat het heerlijk vindt om met je mee te gaan op je laptop terwijl je bezig bent met thuiswerken? Of misschien sta je vaak op om koffie te gaan zetten om vervolgens terug te komen en je kat op je laptop te vinden als je terugkomt?

Snel overzicht

01

Katten zitten op laptops omdat ze genieten van de aandacht die ze van je krijgen en de warmte van de computer.

02

Het is veilig voor uw kat om op uw laptop te zitten, maar uw apparatuur kan beschadigd raken door klauwen, tanden of haar.

03

Als u uw kat liever van uw laptop houdt, zijn er tal van manieren om hem aan te moedigen om te stoppen met de gewoonte.

Katten lijken het leuk te vinden om het meeste uit ons frequente gebruik van technologie in het huishouden te halen, dus lees verder om erachter te komen waarom katten echt op laptops zitten.

Waarom voelen katten zich aangetrokken tot laptops?

Katten die van aandacht houden, zullen er alles aan doen om je te verleiden om ze een beetje liefde te geven.

Veel katten zullen op je laptop zitten omdat ze dol zijn op de aandacht die het van je krijgt. Om ze van het toetsenbord af te schuiven of op te pakken om ze naar een andere baars te verplaatsen, word je gedwongen om met ze te communiceren en ze misschien een beetje knuffel te geven!

Sommige katten die van aandacht houden, zullen er alles aan doen om je van je werk te houden en je te verleiden om ze in plaats daarvan een beetje liefde te geven. Het gedrag van je kat kan gewoon een teken zijn dat ze echt van je gezelschap genieten.

Een andere veel voorkomende reden is dat uw laptop meestal warmer is dan de meeste andere huishoudelijke oppervlakken. Katten zitten graag op warme plekken. Je hebt misschien gemerkt dat je kat op een zonnige vensterbank zit voor warmte, of in de buurt van de radiator. De warmte van uw laptop geeft uw kat een comfortabele ruimte om te slapen waar hij geen energie hoeft te verbruiken om warm te blijven.

Dit komt omdat het zitten op uw technische apparaten hen een thermoneutrale zone biedt – ze hoeven geen warmte te genereren of energie te verbruiken om af te koelen.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Katten die een voorkeur hebben om op je laptop te springen voor aandacht, proberen misschien gewoon speeltijd te initiëren als ze binnenkatten zijn. Daarom kan het proberen om hun verveling op andere manieren te verlichten hen ontmoedigen om uw werkruimte te verstoren.

Deze kunnen zijn: ze een interactief traktatiespeeltje geven terwijl je werkt of deelnemen aan een intense speelsessie tijdens pauzes om ze te vermoeien. Op deze manier kunt u uw laptop gebruiken terwijl ze elders een goed dutje doen.

Lees ook: Hoe je je kat traint om te zitten: een 10-stappengids

Is het oké voor mijn kat om op mijn laptop te zitten?

Uw laptop kan uw kat geen pijn doen, maar uw kat kan per ongeluk uw computer beschadigen.

Er is niets mis mee dat uw kat op uw laptop zit, maar uw laptop loopt mogelijk meer risico op krassen van kattenklauwen of tanden en wordt bedekt met bont als u ze toestaat.

Het andere ding om te overwegen is dat als uw kat naar buiten gaat, ze mogelijk vuil, bacteriën en parasieten binnenbrengen, die u mogelijk op uw handen kunt krijgen zodra uw kat op uw laptop heeft gezeten. Als uw kat een frequente laptopstoel is, wilt u er misschien voor zorgen dat u hem veilig en regelmatig desinfecteert.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Waarom wrijft mijn kat over haar gezicht op mijn laptop?

Als uw kat zijn gezicht op uw laptop wrijft, claimen ze het als het hunne, waarschijnlijk omdat het naar jou ruikt.

Katteneigenaren hebben misschien gemerkt dat hun katten geurklieren op hun wangen hebben, dus als ze hun gezicht ergens tegenaan wrijven, brengen ze hun geur over op uw laptop. Dit markeert in wezen uw laptop als een ander deel van hun territorium.

Ze voelen zich dan meer aangetrokken tot dingen die naar hen ruiken of vertrouwd ruiken. Dit betekent dat ze zich waarschijnlijk meer op hun gemak voelen om met hun favoriete persoon te gaan zitten wanneer je iets oppakt en typt dat naar hen ruikt.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Moet ik mijn kat ontmoedigen om op mijn laptop te gaan zitten?

Als je het aankunt, is het prima dat je kat op een deel van je laptop ligt terwijl je werkt.

Als uw kat u niet stoort, is het helemaal prima om hem voorzichtig naar de zijkant van uw laptop te tillen, zodat hij met u kan rondhangen terwijl u werkt. Als alternatief kan het plaatsen van hun kattenmand in de buurt hen aanmoedigen om uw laptop met rust te laten, maar hen in staat stellen tijd met u door te brengen.

Hoe kan ik mijn kat van mijn laptop houden?

Het aanbieden van een nabijgelegen gezellige plek om te loungen kan uw kat van uw laptop houden, zodat u kunt werken

Er zijn een paar verschillende trucs die je kunt proberen als je je kat wilt aanmoedigen om te stoppeny weg van je laptop. Je kunt beginnen door te proberen ze geen knuffel of aandacht te geven als ze erop zitten.

Pak ze gewoon op en verplaats ze zonder gedoe naar een meer wenselijke locatie. Als ze op de betere plek gaan zitten zonder automatisch voor je laptop te gaan, behandel ze dan of geef ze wat lof om het gedrag positief te versterken.

Een ander alternatief is om een andere verwarmde ruimte te bieden om op te zitten. Je kunt verwarmde kattenbedden kopen, of doe-het-zelf bedden door een warmwaterkruik onder een aantal dekens te plaatsen (zorg ervoor dat het niet te warm is en verbrand ze niet).

Als er een bijzonder zonnige plek in uw huis is, kunt u daar een bed plaatsen waar uw kat van kan genieten. Het creëren van een mooie hoge baars in de zon is vaak een perfecte plek voor je kat om de warmte op te nemen.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Zoals hierboven al aangegeven, kunt u ook speeltijd aanmoedigen voordat u van plan bent uw laptop te gebruiken en uw kitten met veel beweging te verslijten. Zelfs als je maar kleine ruimtes hebt waar je kat in rondloopt, kan het een geweldige oefening zijn om wat interactief te spelen met een toverstokspeelgoed om te achtervolgen, en betekent dit dat ze een lekker dutje kunnen doen terwijl je begint te werken.

Het kan ook wat opgekropte verveling of frustratie ontvangen dat je geen tijd met hen doorbrengt terwijl je aan het werk bent.

Als je je kat bezig wilt houden met iets terwijl je aan het werk bent, kun je ook een interactief traktatiespeeltje of feeder proberen. Deze laten je kat met het speelgoed spelen en stimuleren hun hersenen.

Lees ook: De 7 beste automatische kattenvoeders

In het kort

Als het laptopzitten van je kat vervelend wordt, zijn er genoeg dingen die je kunt proberen om gewoontes te doorbreken.

Hopelijk heb je nu een paar redenen gevonden waarom je kat misschien op je laptop zit. Het mooie van veel werken op afstand betekent nu dat mensen veel meer tijd met hun huisdieren kunnen doorbrengen en hun katten een meer verrijkt dagelijks leven kunnen geven.

Als uw kat te veel op uw laptop zit, zijn er tal van manieren om hem aan te moedigen om te stoppen met de gewoonte, maar veel mensen houden van het gezelschap en een kans om hun favoriete kat een knuffel te geven wanneer ze een pauze willen.

Veelgestelde vragen

Waarom zitten katten op dingen die je gebruikt?

Katten zitten op dingen die je gebruikt, vooral omdat ze genieten van de aandacht die ze krijgen door met je te communiceren. Als de dingen die je gebruikt warm zijn, dan kan het ook zijn omdat het item gezellig is voor hen om op te zitten of te liggen.

Voelen katten liefde als je ze kust?

Sommige katten houden van de aandacht van kussen, en hoewel het onmogelijk is om te weten of ze echt liefde voelen wanneer je ze kust, als ze op het gebaar reageren met kussen terug, spinnen of langzaam knipperen, communiceren ze zeker positieve emoties naar je toe.

Spiegelen katten de laptop van hun baasje?

U kunt dummy-laptops kopen voor uw eigen kat om uw laptopgebruik na te bootsen. Deze bevatten vaak kraskussens, zodat ze hun natuurlijke instinct kunnen gebruiken en kunnen genieten van een goede kras.

Waarom zitten katten op nieuwe dingen?

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren en als je iets nieuws krijgt, willen ze het natuurlijk bekijken. Ze zullen het waarschijnlijk ook als hun eigen territorium willen claimen en een deel van hun geur op het nieuwe item willen wrijven door erop te zitten of er tegenaan te wrijven.