Waarom houdt mijn kat er niet van om vastgehouden te worden?

Sommige katten zijn zeker schootkatten, die van alle vormen van genegenheid houden, van buikwrijven tot een liefdevolle omhelzing. Aan de andere kant van het spectrum vinden sommige eigenaren van gezelschapsdieren dat hun geliefde kat helemaal geen fysieke aanraking lijkt te willen, actief weggaat van slagen en knuffels en wegspringt als ze proberen ze vast te houden.

Snel overzicht

01

Opgepakt en vastgehouden worden is geen natuurlijk gedrag voor katten, en velen hebben er een hekel aan.

02

Sommige redenen waarom katten het niet leuk vinden om vastgehouden te worden, zijn slechte socialisatie, zich in bedwang gehouden voelen, angst of pijn.

03

Andere manieren om een band met een kat op te bouwen, zijn door met ze te spelen, ze te verzorgen of zachtjes te aaien.

Katten hebben de reputatie afstandelijk te zijn, maar waarom deinzen sommige katten die erg verbonden lijken met hun baasjes er nog steeds voor terug om vastgehouden te worden? Het kan teleurstellend zijn om een kat te hebben die er niet van houdt om vastgehouden te worden terwijl we alleen maar van ze willen houden en knuffelen, maar het kan helpen om meer te begrijpen over kattengedrag en wat we kunnen doen om de band tussen kat en eigenaar te versterken met een kat die niet van aanraking houdt.

Laten we de belangrijkste redenen bespreken waarom een kat het misschien niet leuk vindt om opgepakt en vastgehouden te worden.

1. Natuurlijk Instinct

Opgepakt worden is iets dat onnatuurlijk of zelfs bedreigend aanvoelt voor een kat.

Katten begroeten nooit een andere kat door elkaar op te pakken. Ze hebben de neiging om een vriendelijke begroeting te communiceren met behulp van trillende geluiden, vriendelijke kattenlichaamstaal, geur en hoofden, wangen, kinnen of lichamen tegen elkaar wrijven.

Opgepakt en vastgehouden worden is geen heel natuurlijk gevoel voor een kat. In feite lijkt het meer op het worden opgelicht en opgepikt door een roofdier, en sommige katten zijn minder tolerant voor deze emoties dan anderen.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Gebrek aan socialisatie

Katten die slecht gesocialiseerd waren als kittens hebben de neiging om angstiger te zijn en minder geïnteresseerd in aanraking.

Als kittens gaan katten door een zeer belangrijk proces dat socialisatie wordt genoemd, waarbij ze leren wat normaal is en deel uitmaakt van een veilige omgeving en wat niet. De tolerantie van een kat voor aanraking en terughoudendheid zal worden beïnvloed door hun zeer vroege leven en of menselijk contact, vastgehouden worden en fysieke aanraking werd vastgesteld als een positief en normaal onderdeel van het dagelijks leven.

Katten die slecht gesocialiseerd zijn, hebben de neiging om angstiger en gestrest te zijn in nieuwe situaties dan katten die op jonge leeftijd een breed scala aan sensorische input hebben ervaren.

Lees ook: Waarom haat mijn kat andere katten?

3. Terughoudendheid

Veel katten zien vastgehouden worden als een vorm van terughoudendheid, waardoor ze weg willen om zich meer in controle te voelen.

Hoe mooi een knuffel ook is, het vermindert nog steeds de opties van een kat om weg te komen als iets hem zou laten schrikken. Als uw kat er een hekel aan heeft om vastgehouden te worden, kan het zijn dat hij het als een vorm van terughoudendheid ziet en graag zijn onafhankelijkheid wil bevestigen en weg wil gaan naar zijn eigen gekozen positie.

Dit wordt vaak gezien bij zwerfdieren, die minder snel hun controle over de situatie zullen opgeven. Het wordt ook gevonden bij katten die negatieve ervaringen hebben gehad met vastgehouden worden, zoals reddingskatten of katten die een stressvolle procedure bij de dierenarts hebben ondergaan.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

4. Op hun eigen voorwaarden

Uw kat kiest misschien liever zijn eigen plek om te ontspannen en zijn omgeving te onderzoeken.

Katten zitten graag ergens hoog en kiezen er vaak voor om op de rugleuning van een stoel of een ander goed uitkijkpunt te zitten waar ze hun territorium in alle rust kunnen onderzoeken. Je zou denken dat dit ertoe zou leiden dat ze actief willen worden opgepakt en vastgehouden, toch?

Uw kat kan zich echter niet gerespecteerd voelen door opgehaald te worden wanneer hij zijn plek liever zelf kiest. Zorg voor voldoende kat-toegankelijke zitstokken hoog en op ooghoogte, en uw kat zal ze snel vinden en ervan genieten.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

5. Angst

Een angstige kat zal het minder leuk vinden om vastgehouden te worden.

Sommige katten zijn banger dan anderen. Als uw kat zich verstopt bij plotselinge bewegingen of harde geluiden zoals onweer of vuurwerk, kan hij gewoon een gevoelige ziel zijn.

Katten die geen zelfvertrouwen hebben, vinden het misschien niet leuk om opgejaagd en opgepikt te worden door een wezen dat zoveel groter is dan zij. Katten die een beetje angstiger zijn, willen misschien genegenheid zoeken op hun eigen voorwaarden wanneer ze in een meer zelfverzekerde en gezelschapsstemming zijn.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

6. Ras

Sommige kattenrassen zijn aanhankelijker en knuffeliger dan andere.

Sommige kattenrassen zijn kneigen omdat ze aanhankelijker zijn dan anderen, terwijl sommigen bekend staan om hun meer afstandelijke en onafhankelijke aard. Veel Ragdolls houden er bijvoorbeeld van om geknuffeld en vastgehouden te worden, terwijl Bengalen dat vaak niet doen.

Lees ook: 5 belangrijke feiten dingen om in gedachten te houden voordat je een Bengaalse kat krijgt

7. Medische aandoeningen

Een kat met pijn of ongemak kan zich verzetten tegen vastgehouden of aangeraakt worden.

Protesteert je kat als hij wordt opgehaald of vastgehouden? Reageren ze slecht op aanraking, zelfs sissen of bijten? Dit kunnen tekenen zijn van een gezondheidsprobleem, zoals pijn of ongemak. Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn en ziekte, en soms is een gedragsverandering een belangrijk teken dat er iets mis is, vooral als de verandering plotseling is.

Als uw kat vroeger van een knuffel hield, maar zich nu verstopt, of slecht begint te reageren op aanraking of vastgehouden worden, neem hem dan mee voor een controle bij de dierenarts. Aandoeningen zoals artritis kunnen pijn veroorzaken. Dit kan gedragsveranderingen veroorzaken, maar pijn kan worden verlicht met medicatie. Uw dierenarts is de beste persoon om hierover te adviseren, dus maak een afspraak als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Beste vet aanbevolen kattenvoer: top 6 merken beoordeeld

Hoe kan ik mijn kat meer laten wennen aan het vastgehouden worden?

Het is mogelijk om een kat te helpen leren genieten van meer behandeling.

Sommige katten houden er gewoon niet van om vastgehouden te worden, maar sommige zijn het gewoon niet gewend, en wat zorgvuldige oefening kan het tolerantieniveau van uw kat verhogen en hen helpen ervan te genieten. Begin met zachtjes langs hun zijkanten en rug te strelen, gebruik traktaties en lof om dit een positieve ervaring te maken. Dan kun je te langzaam doorgaan met het oppakken voor een zeer korte periode voordat je ze loslaat en ze overlaadt met lof.

Het correct vasthouden van een kat vereist enige oefening. Gebruik altijd twee handen en laat hun benen niet onbezoldigd. Eén hand bevindt zich meestal onder hun borst om hun voorkant te ondersteunen, en je andere hand cupt de achterkant en achterpoten stevig. Houd de kat dicht bij je borst zodat hij veilig tegen je aan wordt gewiegd.

Bouw langzaam de hoeveelheid tijd op waar je kat graag voor vastgehouden wordt. Blijf kalm, wees altijd heel langzaam en zachtaardig met je bewegingen en geef veel beloningen. Forceer het probleem niet – als je kat duidelijk niet geniet van het proces, leg hem dan voorzichtig terug en concentreer je op het binden met hem via een traktatie, spelen met een speeltje of een zachte aai.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Binding met een kat die gewoon niet knuffelig is

waarom wordt mijn kat niet graag vastgehouden?

Je kat knuffelen en vasthouden is niet de enige manier om een band op te bouwen.

Als je kat het gewoon niet leuk vindt om opgepakt en geknuffeld te worden, kun je nog steeds een liefdevolle en aanhankelijke relatie met hem hebben. Sommige katten houden niet van de terughoudendheid om vastgehouden te worden voor een knuffel, maar genieten ervan om rustig geaaid te worden terwijl ze naast je zitten. Anderen houden ervan om verzorgd te worden en zullen gelukkig zitten spinnen terwijl je ze borstelt.

Als je kat echt tegen fysiek contact is, investeer dan in een aantal goede kattenspeeltjes en zet aan tot regelmatige speeltijden en geef ook wat traktaties. Alle katten zijn individuen en als je eenmaal hebt uitgezocht wat je kat drijft, kun je op hun sterke punten spelen.

Als je een kat hebt die niet graag wordt vastgehouden, hopen we dat deze uitleg je helpt te begrijpen waarom. Als je kat geen knuffelaar is, zijn er tal van andere manieren om een band met hem op te bouwen. Als je ze echt nodig hebt om te tolereren dat ze worden vastgehouden, besteed dan wat tijd en oefen voorzichtig om ze aan dit gedrag te laten wennen.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Veelgestelde vragen

Waarom vindt mijn kat het niet leuk om opgehaald of vastgehouden te worden?

Sommige katten en kattenrassen vinden het gewoon leuk om minder vastgehouden te worden dan anderen, en opgepakt worden is geen erg natuurlijk gedrag voor katten. Sommigen hebben er echt een hekel aan, vaak vanwege slechte socialisatie, een protest tegen terughoudendheid, angst of pijn.

Kan ik mijn kat trainen om het leuk te vinden om vastgehouden te worden?

Sommige katten houden er niet van om opgepakt en vastgehouden te worden, en het is belangrijk om dat te respecteren en hun tolerantieniveau niet te verhogen. Echter, veel zachte behandeling naast traktaties en lof, geleidelijk evolueren naar korte, kalme periodes van vastgehouden worden, kan, met tijd en geduld, de gedachten van sommige katten veranderen!

Wat doe je als je kat het niet leuk vindt om vastgehouden te worden?

Opgepakt en vastgehouden worden is geen erg natuurlijk gedrag voor katten, en velen hebben er een hekel aan. Probeer op andere manieren een band met je kat op te bouwen: spelen, verzorgen en traktaties. Het oefenen van veel zachte behandeling naast traktaties en lof kan uw kat helpen er meer van te genieten.

Waarom is mijn kat niet knuffelig?

Sommige katten (en sommige kattenrassen) zijn minder knuffelig en aanhankelijk dan anderen. Sommige katten laten graag hun lo zienheb op andere manieren – probeer je kat te spelen of te verzorgen, of zachtjes te aaien met hem in de buurt.