Waarom zit mijn kat op mijn schouder? 6 Veelvoorkomende redenen

Als je het geluk hebt om een kat in huis te hebben die hunkert naar aandacht en graag bij je in de buurt is, reken jezelf dan gelukkig. Er zijn katten die geen grote fans zijn van knuffels of vastgehouden worden. Aan de andere kant heb je katten die geen genoeg kunnen krijgen van hun eigenaar en constant bij hen willen zijn. Soms brengt die behoefte aan saamhorigheid je beste vriend van de kat op je schouder.

Hoewel de meeste katteneigenaren dol zijn op deze actie, is het misschien niet de meest comfortabele positie om jezelf in te bevinden, vooral als je de eigenaar bent van een grotere kat met een beetje gewicht erop. Laten we eens kijken waarom uw kat misschien geïnteresseerd is om op uw schouder te zitten, zodat u kunt beslissen of u dit gedrag moet stoppen of de nabijheid moet aanmoedigen.

divider-catclaw1De 6 redenen waarom uw kat op uw schouder zit

1. Ze voelen zich veilig

In het wild staan katten erom bekend dat ze hoog klimmen als ze het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn. Dit is hun manier om zichzelf te beschermen tegen de avances van een potentieel roofdier. Toen katten werden gedomesticeerd, werden hun instincten niet weggenomen, ze pasten zich gewoon aan hun nieuwe omgeving aan. Wanneer je kat verschijnt en op je schouder klimt om rond te hangen, kunnen ze zich daar gewoon veiliger voelen. Het betekent niet dat er een roofdier in huis is. In plaats daarvan laten ze hun liefde voor hoge plaatsen zien en de veiligheid die ze voelen op de hoogste plek die ze kunnen vinden, je schouder.

kat op schouder
Afbeelding Credit: Olga Visavi, Shutterstock
thematische pauze

2. Uw kat wil uw aandacht

Als je te maken hebt met katten die iets willen, is het moeilijk om ze te laten zwaaien. Dit gebeurt met eten, traktaties, spelen en zelfs je aandacht. Als je kat een beetje tijd met zijn persoon wil, kan hij op je schouder klimmen om het te krijgen. Dit zet ze op jouw niveau en helpt ze je aandacht te trekken, vooral als je iets doet naast het geven van je onverdeelde aandacht zoals ze eisen. Als je dit aandachtzoekende gedrag schattig vindt en het wilt aanmoedigen, prijs dan je kat wanneer ze het doen. Je zult merken dat als je gelukkig bent, ze terug kunnen komen naar je schouderbaars.

thematische pauze

3. Uw kat heeft ruimte nodig

Katten houden ervan om onafhankelijk te zijn en van tijd tot tijd hun eigen ruimte te hebben. Als je geen dingen rond het huis hebt opgezet waar ze naar een baars kunnen klimmen of een mooie schuilplaats kunnen vinden wanneer deze behoefte zich voordoet, kan je schouder fungeren als de perfecte keuze in hun gedachten. Zoals we al zeiden, voelen katten zich veilig hoog. Als ze op zoek zijn naar een ruimte die speciaal voor hen is gemaakt en deze nergens anders kunnen vinden, zal de hoogte van je schouder het doen wanneer dat nodig is.

pergnant vrouw met kat met behulp van smartphone
Afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels
thematische pauze

4. “Je bent op mijn plek”

Sheldon Cooper van The Big Bang Theory is niet het enige wezen dat het gevoel heeft dat ze een bepaalde plek hebben. Het is heel goed mogelijk dat je kat hetzelfde voelt of gewoon degene wil die je op dat moment gebruikt. Als je kat besluit dat je plek de perfecte in huis is, wees dan niet verbaasd als ze proberen het te nemen, of zelfs te delen, door in je schoot of zelfs op je schouder te springen.

thematische pauze

5. Verlatingsangst

Er zijn katten die er gewoon niet tegen kunnen om weg te zijn van hun baasjes. Ze leren de routine van hun eigenaar en proberen manieren te bedenken om bij hen in de buurt te blijven als ze denken dat ze vertrekken. Als uw kat lijdt aan verlatingsangst, kan hij besluiten om op uw schouder te gaan zitten, vooral wanneer hij weet dat het tijd is voor u om het huis te verlaten. Wanneer uw kat dit elke dag op hetzelfde tijdstip doet, is dit de meest waarschijnlijke boosdoener. Het gebruik van kalmerende sprays of praten met uw dierenarts kan uw kat helpen met dit probleem.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay
thematische pauze

6. Pronken met hun vaardigheden

Bepaalde kattenrassen genieten ervan om hun behendigheid te laten zien. Zelfs grote rassen zoals de Maine Coon. Je zult zelfs merken dat jongere katten het leuk vinden om je te laten zien wat ze hebben geleerd en wat ze kunnen doen. Zoals we eerder vermeldden, als je dit soort interactie met je kat leuk vindt, voel je dan vrij om het aan te moedigen door hem te prijzen. Zo niet, dan is het het beste om het gedrag te stoppen zodra het begint, anders kun je op een gegeven moment een springplank worden voor een vrij grote kat.

Kattenkogelverdeler 1Moet ik mijn kat op mijn schouder laten zitten?

Het is normaal om alleen het beste voor je kat te willen doen. Dit kan je nieuwsgierig maken of het het beste gedrag voor hen is om ze op je schouder te laten zitten. Ikn alle eerlijkheid, als je kat het leuk vindt om op je schouder te zitten, en je het leuk vindt om die verbinding met je kat te hebben, is er echt geen probleem om dit soort gedrag door te laten gaan. Als uw kat echter op uw schouder zit vanwege verlatingsangst, heeft u mogelijk een beetje hulp nodig. Praten met de dierenarts van uw kat kan u helpen bepalen wat de beste manier is om uw kat te helpen zich minder angstig te voelen.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Hoe voorkom ik dat mijn kat op mijn schouder zit?

Helaas vindt niet iedereen het leuk om zijn kat op zijn schouder te hebben. Misschien is het ongemakkelijk, of gewoon niet het soort gedrag dat je wilt aanmoedigen. Ongeacht je redeneringen, er zijn een paar dingen die je kunt proberen om dit soort gedrag te ontmoedigen en je kat meer geaard te houden.

Hier zijn een paar dingen die u kunt implementeren:


  • Moedig je kat niet aan of prijs hem niet, anders zal hij denken dat hij iets doet wat je leuk vindt

  • Bied je kat een andere baars aan, misschien een krabpaal, waar hij kan klimmen en ontspannen

  • Wanneer je kat op je schouder probeert te komen, richt zijn aandacht dan om met een speeltje of spel

divider-catclaw1Conclusie

Als uw kat een schouderliefhebber is, dan is hoogstwaarschijnlijk een van deze redenen waarom. Of ze een liefhebber van je zijn, hoogtes of je plek om te beslissen of dit een gedrag is dat je kunt tolereren, is belangrijk. Zodra je je kat begint aan te moedigen om op je schouder te gaan zitten, kan het een gewoonte worden en we weten allemaal dat die moeilijk te doorbreken zijn. Je kat kennen is het belangrijkste. Dit zal je helpen bepalen waarom je op je schouder zit en of je dingen moet laten doorgaan. Hoe dan ook, wees dankbaar dat je kat je als zijn veilige ruimte ziet. Er zijn diva-katten die hun eigenaren niet het tijdstip van de dag zouden geven als ze het probeerden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: lenina11only, Shutterstock