Waarom spint mijn kat niet? 7 veel voorkomende redenen

Er is echt niets beter dan wanneer je in bed ligt en je kat verschijnt om zich op je borst te nestelen, spinnend weg. In feite is aangetoond dat katachtig spinnen stress en bloeddruk bij mensen verlaagt, evenals helpt om botten en ziekten te genezen. Het spinnen van een kat is behoorlijk indrukwekkend!

Maar wat als je je kat nooit hoort spinnen? Betekent dit dat er iets mis is? Nee, het betekent niet per se dat er iets mis is! Er zijn een handvol redenen waarom je kat misschien niet spint, dus blijf lezen om erachter te komen wat ze zijn.

divider-catclaw1Waarom spinnen katten?

Katten spinnen om verschillende redenen, hoewel spinnen meestal wordt geassocieerd met een gelukkige kat of een kat die zijn mensen genegenheid toont. Maar spinnen is meer dan dat!

Kittens worden geboren zonder zicht of gehoor, dus ze moeten het spinnen van mama-katten voelen trillen om erachter te komen waar ze naartoe moeten om gevoed te worden.

Terwijl gelukkige katten spinnen, kan spinnen ook wijzen op pijn of stress, omdat wordt aangenomen dat het spinnen van een kat endorfines vrijmaakt die hen helpen rustiger te worden. (Ga er dus niet automatisch van uit dat een spinnende kat een gelukkige kat is; zoek naar lichaamstaal die een ongelukkige zou kunnen betekenen!)

Ten slotte zijn het niet alleen mensen die het spinnen van een kat kunnen helpen genezen. Spinnen kan een kat helpen zichzelf te genezen als hij gewond of ziek is.

vrouw die een spinnende kat vasthoudt en streelt
Afbeelding Credit: Gadzick, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

De 7 redenen waarom sommige katten niet spinnen

Maar je bent hier om de redenen waarom je kat niet spint. Hier zijn de zeven meest voorkomende redenen voor dit voorval.

1. Je hoort het gewoon niet

Als je je kat nog nooit eerder hebt horen spinnen, is er een kans dat je kat gewoon een kat is die heel stil spint, en je hoort het gewoon niet. Natuurlijk, als dit de reden is achter de overtuiging dat je harige vriend niet spint, is het gemakkelijk genoeg om te controleren, omdat je de trillingen zou moeten kunnen voelen die gepaard gaan met spinnen, of je het nu kunt horen of niet. Dus, de volgende keer dat jij en je kat rondhangen, leg je heel voorzichtig je hand op zijn keel of borst om te zien of je trillen kunt voelen.

thematische pauze

2. Communiceert anders

Britse korthaar kat gapend en spinnend
Afbeelding credit: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock

Alle katachtigen zijn individuen, wat betekent dat ze allemaal anders communiceren. Terwijl de ene kat honger kan aangeven door tussen je benen te weven en te spinnen terwijl je op weg bent naar de keuken, kan een andere kat gewoon bij zijn voedselschaal zitten en je verdrietige ogen geven. De reden dat uw kat niet spint, kan dus eenvoudigweg zijn omdat hij op een andere manier communiceert, hetzij via lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen. Als je gemakkelijk kunt ontcijferen wat je kat je probeert te vertellen wanneer hij om voedsel of liefde vraagt, kan dit de reden zijn voor het gebrek aan spinnen.

thematische pauze

3. Was ooit verwilderd

Als uw kat ooit een verwilderd kitten was, dan had zijn moeder hem kunnen ontmoedigen om als kitten te spinnen om roofdieren te vermijden. Dit kan zich vertalen in voortdurende stilte, zelfs nadat het is gered of ouder is geworden. Verwilderde katten worden ook niet gesocialiseerd met mensen, wat ertoe kan leiden dat ze veel stiller zijn dan hun gedomesticeerde tegenhangers. In feite is een manier om het verschil tussen een verwilderde kat en een zwerfkat te zien, hoe de twee vocaliseren – zwerfkatten zullen miauwen of spinnen, terwijl verwilderde katten dat niet zullen doen.

thematische pauze

4. Letsel aan de stembanden

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Misschien heeft je kat nog nooit gespureerd, of misschien spinde hij vroeger wel maar al een tijdje niet meer. Beide situaties kunnen het gevolg zijn van een blessure aan de stembanden. Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen leiden tot ontsteking of zwelling rond dit gebied, wat pijn kan veroorzaken tijdens het spinnen, wat leidt tot geen geluid. Als het jouwe een geval is van nog nooit je huisdier hebben horen spinnen, kan het al vroeg in het leven een probleem met de stembanden hebben gehad dat schade heeft veroorzaakt. Als uw huisdier vroeger spinde en onlangs is gestopt, is het een goed idee om het naar de dierenarts te brengen om te controleren of er iets mis is.

thematische pauze

5. Ziekte

Of, als je kat vroeger groot was in spinnen, maar dat nu niet meer is, kan hij in het algemeen ziek zijn. Katten hebben het instinct om zich te verstoppen als ze zich onwel voelen of als ze gewond zijn geraakt, en stiller zijn hoort daarbij; geef het de schuld aan hun wilde kattenafstamming! Een gewonde of zieke kat in het wild weet dat hij zwakker is voor roofdieren, dus hij zal proberen stiller te zijn om te voorkomen dat hij de aandacht trekt. Als je kat is stil geworden, het kan ziek zijn, dus een snelle check-in met uw dierenarts zou zeker geen kwaad kunnen!

thematische pauze

6. Stress

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

Onze katachtige vrienden zijn niet groot in veranderingen in hun routine, dus zelfs het kleinste ding buiten de norm kan hen stress bezorgen, en een gestreste kat kan stil en teruggetrokken worden. Dus als je recente veranderingen in je routine hebt gehad of iets groters, zoals het toevoegen van een nieuw huisdier of zelfs een baby aan het huis, en je huisdier spint niet langer, kan het gewoon gestrest zijn. Als je denkt dat stress de reden is dat je kat niet spint, dan kun je hem helpen ontstressen in een , zoals door kunstmatige feromonen of door meer verrijking aan zijn leven toe te voegen.

thematische pauze

7. is ouder

Zoals we al eerder zeiden, zijn alle katten individuen. Dat betekent dat katten soms, naarmate ze ouder worden, minder uitgesproken worden en minder vocaliseren (hoewel anderen luider dan ooit zullen zijn om je te laten weten hoe ze zich voelen!). Als je kat in zijn oudere jaren komt, is er een kans dat hij niet spint, simpelweg omdat hij rustiger is en minder behoefte voelt om je aandacht te trekken met vocalisatie.

Kattenkogelverdeler 1Hoe laat ik mijn kat spinnen?

Als je bontbaby gewoon een niet-spinner is, dan is er echt niets dat je kunt doen om hem aan te moedigen om te beginnen met spinnen (hetzelfde geldt voor een kat met een oude stembandblessure). Als het echter meer is dat uw huisdier gewoon aan de rustigere kant is, kunt u zeker proberen het aan te moedigen om wat te spinnen.

U kunt dit doen door:


  • Aanhankelijk zijn met je kat door hem te aaien op gebieden die hij leuk vindt

  • Knuffelen

  • Houd uw kat comfortabel door de omgeving naar wens te maken

  • Je kat gelukkig houden door ermee te spelen en er tijd mee door te brengen

Wees echter niet ontmoedigd als je kat geen spinner wordt. Zolang het niet ziek of gestrest is, is het prima dat je huisdier niet spint.

divider-catclaw1Conclusie

Uw kat spint misschien niet om verschillende veelvoorkomende redenen. Het kan zijn dat uw huisdier gewoon niet spint of liever op andere manieren communiceert, zoals via lichaamstaal, of dat uw huisdier ziek of gestrest kan zijn. Als u denkt dat uw huisdier ziek is, is het raadzaam om eerder dan later de aandacht van een dierenarts te zoeken.

Maar als je gelooft dat de reden waarom je kat niet spint anders is, kun je hem misschien aanmoedigen om zijn motor te laten draaien door onder andere aanhankelijk te zijn en ermee te spelen. Als je katachtige vriend echter nooit spint, voel je dan niet ontmoedigd! Zolang de kat niet ziek is, is het prima dat het geen spinner is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock