Waarom rolt mijn kat op beton? 10 veel voorkomende redenen

Natuurlijk staan katten bekend om hun eigenzinnige gedrag en liefde om zichzelf op zonnige plekken binnen of buiten te gooien. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je kat graag rondrolt op ruwe, krassende oppervlakken zoals beton?

Het blijkt dat er een paar redenen zijn voor dit gedrag. Ten eerste voelt beton koel aan, wat verfrissend kan zijn voor katten op warme dagen. Bovendien helpt het harde oppervlak om losse vacht en vuil uit hun vacht te verwijderen. En rondrollen op beton geeft katten de kans om hun spieren te strekken en eventuele knikken te trainen. Katten rollen op beton om verschillende redenen die normaal zijn en geen reden tot bezorgdheid, en we hebben ze allemaal gedekt.

Dus, de volgende keer dat je je kat buiten op de grond ziet rollen, wees dan niet gealarmeerd. Ze genieten waarschijnlijk van een kleine zelfzorgsessie met dank aan Moeder Natuur. Kom meer te weten over dit vreemde kattengedrag door verder te lezen.

divider-catclaw1De 10 redenen waarom katten op beton rollen

1. Markering van hun territorium

Wanneer je kat zijn lichaam op beton wrijft, laat hij zijn geur achter. Katten hebben geurklieren in hun wangen, poten en staarten. Wanneer ze op beton rollen, kunnen ze een deel van die geur op de grond overbrengen. Dit is hun manier om hun territorium te markeren. Zoals je zou verwachten, zullen andere katten kennis nemen van dit geurmerk. Als ze toevallig in hetzelfde gebied zijn, weten ze dat een andere kat het al als hun eigen kat heeft geclaimd. Dus als je je kat op de grond ziet rollen, maak je dan geen zorgen – ze doen gewoon wat voor hen vanzelfsprekend is.

Kat, wrijven, tegen, eigenaren, benen.
Afbeelding credit: Evan Abram McGinnis, Shutterstock
thematische pauze

2. Jeuken

Krabben aan moeilijk bereikbare plekken is een andere reden waarom katten graag op beton en asfalt rollen. Katten worden vaak creatief bij het krabben aan hun rug, omdat ze hun poten niet kunnen bereiken met hun poten. Om deze drang te bevredigen, wrijven veel katten zich tegen muren of de grond. Het oppervlak van beton is perfect voor krabben door katten. Ze kunnen er krachtig met hun rug tegenaan wrijven omdat het stevig, plat en een ruwe textuur heeft.

Het beton is grof, maar het is niet zo schurend dat het verwondingen kan veroorzaken. De meeste wijken hebben ook veel beton. Beton zal zeker in de buurt zijn, ongeacht waar u en uw kat wonen: landelijk, stedelijk of voorstedelijk.

thematische pauze

3. Koel blijven

Uw kat kan op beton rollen om koel te blijven. Katten zijn warmtezoekers en ze houden ervan om in de zon te loungen. Maar als de temperaturen te warm worden, gaan ze op zoek naar koelere plekken om rond te hangen. Een van hun favoriete plekken om af te koelen is beton. Beton geleidt warmte beter dan de meeste materialen, dus het is de perfecte plek voor uw kat om te ontspannen op een warme dag. Bovendien is het meestal glad en koel om aan te raken, wat goed voelt op hun warme vacht.

Als je merkt dat je katachtige vriend op beton ligt, zorg er dan voor dat je kat toegang heeft tot schaduwrijke plekken en veel water, zodat ze niet oververhit raken.

Katten-rollen-in-dirt_Sofia-EcoPsychologyArt_shutterstock
Credit: Sofia EcoPsychologyArt, Shutterstock
thematische pauze

4. Opwarmen

Als het buiten koud is, kan je kat op zoek gaan naar warmere oppervlakken om op te liggen. Als je merkt dat je kat op het beton rolt, probeert hij waarschijnlijk op te warmen. Katten worden aangetrokken door warmte, dus het is niet ongebruikelijk dat ze op zonverwarmd beton of asfalt liggen. Als je je kat op de grond ziet rollen, maak je dan geen zorgen – ze proberen gewoon warm te blijven. U moet er echter voor zorgen dat ze toegang hebben tot een warm, comfortabel bed binnen, zodat ze kunnen rusten wanneer dat nodig is. Als uw kat een buitenkat is, wilt u hem misschien voorzien van een verwarmingskussen voor buiten.

thematische pauze

5. Onderdanig aan jou handelen

Je kat laat je niet per ongeluk zijn buik zien als hij op beton rolt. Ze vertonen eigenlijk een heel natuurlijk gedrag dat duidt op onderwerping aan jou als hun eigenaar. Wanneer uw kat zijn buik aan u laat zien, is dit een teken van onderwerping. Dit is hun manier om te zeggen dat ze je vertrouwen en zich op hun gemak voelen bij je. Katten zullen hun maag alleen laten zien aan mensen bij wie ze zich veilig voelen. Als je kat je zijn buik laat zien, moet je je vereerd voelen.

Door op beton te rollen, stuurt uw kat een bericht dat hij u als leider van de kattenroedel indient. Als je ziet dat je kat dit gedrag vertoont, is het een goed idee om hem wat aandacht en genegenheid te geven. Dit wilik help de band tussen jou en je katachtige vriend te versterken.

calico-kat-rollen-in-de-dirt_Cathleen-Wake-Gorbatenko_shutterstock
Bron: Cathleen Wake Gorbatenko, Shutterstock
thematische pauze

6. Inzending aan andere katten tonen

Je kat rolt misschien op beton om onderwerping aan andere katten te tonen. Hoewel dit gedrag misschien vreemd voor ons lijkt, is het volkomen natuurlijk voor onze katachtige vrienden. Wanneer een kat op zijn rug rolt en zijn buik blootlegt, sturen ze ook een onderdanige boodschap naar andere katten. Dit gedrag wordt vaak gezien tijdens vriendschappelijke interacties tussen katten, omdat ze proberen mogelijke conflicten te vermijden. Uw kat geeft aan dat hij niet geïnteresseerd is in vechten en zich onderwerpt aan de andere katten.

Dit gedrag wordt soms gezien wanneer twee onbekende katten elkaar voor het eerst ontmoeten. De blootgestelde buik is een teken van vertrouwen en kwetsbaarheid, en door deze kwetsbaarheid te tonen, vertelt je kat de andere kat dat ze geen kwaad bedoelen. Als je ziet dat je kat zijn buik blootstelt aan een andere kat, maak je dan geen zorgen – ze proberen gewoon vrienden te maken. Rollen op beton is slechts één manier waarop katten met elkaar communiceren. Als je je kat dit ziet doen, is het een goed teken dat hij zich op zijn gemak voelt bij de andere katten in zijn omgeving.

thematische pauze

7. Kattenkruid Hoog

Katten houden van kattenkruid. Als ze het ruiken, kunnen ze niet anders dan erin rollen. Maar waarom doen ze dit? Kattenkruid is een lid van de muntfamilie. Het bevat een chemische stof genaamd nepetalacton, die vergelijkbaar is met een verbinding die wordt aangetroffen in valeriaanwortel. Wanneer sommige katten deze verbinding ruiken, zorgt dit ervoor dat ze zich ontspannen en gelukkig voelen. Ze kunnen ook een gevoel van euforie ervaren, daarom lijken ze “high” te zijn wanneer ze rondrollen in kattenkruid. Bovendien zorgt nepetalacton ervoor dat het lichaam van katten meer feromonen produceert. Als gevolg hiervan hebben katten de neiging om grote, vlakke gebieden leuk te vinden om op te rollen, zoals beton, wat het perfecte oppervlak is om hun feromonen te verspreiden.

Dus, als je kat op het beton rolt nadat je hem kattenkruid hebt gegeven, maak je geen zorgen – ze genieten gewoon van hun kattenkruid hoog!

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock
thematische pauze

8. Instincten

Je kat rolt op beton mede door de instincten van zijn voorouders. Huiskatten zijn afstammelingen van grote katten die vroeger op de platte savannes rondliepen. Hun voorvaderen in Afrika rollen nog steeds op de grond om hun territorium met geur te markeren. Hoewel uw kat zich hier misschien niet bewust van is, is het instinct om op de grond rond te rollen nog steeds aanwezig en wordt het in hun genetica doorgegeven door beesten die honderdduizenden jaren geleden over de aarde zwierven.

thematische pauze

9. Uw kat is loops

Een kat die op beton rolt, kan ook een teken zijn dat ze loops zijn. Dit komt omdat ze proberen hun geur te verspreiden om partners aan te trekken. Loopse katten zullen ook joggen en om partners roepen. Ze kunnen ook aanhankelijker naar je toe lijken dan normaal. Als je een niet-gecastreerde kater of -vrouw hebt, is het het beste om ze binnen te houden. Beter nog, tenzij u van plan bent om uw kat te fokken, laat ze steriliseren of castreren. Er zijn veel voordelen aan het steriliseren of castreren van uw kat, het kan bijvoorbeeld helpen om het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals kanker van de voortplantingsorganen, te verminderen.

Het is niet alleen goed voor de gezondheid van uw kat, maar sterilisatie of castratie kan ook helpen om het aantal dakloze dieren te verminderen. Jaarlijks belanden miljoenen katten in asielen omdat er simpelweg te veel dieren en te weinig huizen zijn. Het steriliseren of castreren van uw kat helpt dit te voorkomen.

kat die op het zand ligt
Afbeelding Credit: Birgit, Pixabay
thematische pauze

10. Vachtverzorging

In plaats van een bad in water en zeep te nemen, genieten katten van een bad in vuil en stof. Naast het verzachten van de jeukende huid, rollen katten op beton om parasieten en plantenmateriaal te verwijderen. Omdat betonnen opritten ongelijk en krassend zijn, werken ze goed en katten geven de voorkeur aan rauwe aarde omdat ze je kat niet bedekt met vuil achterlaten. Rollen is ook een geweldige manier om opgebouwd bont los te maken, en het helpt om natuurlijke oliën gelijkmatig over de vacht van je kat te verdelen, waardoor het gezond blijft en er glanzend uitziet.

Als je ziet dat je kat zich regelmatig overgeeft aan dit soort verzorging, wil je hem misschien een of twee keer per dag goed borstelen.

divider-catclaw1Conclusie

Kortom, er zijn een paar redenen waarom uw kat het leuk zou kunnen vinden om op beton te rollen. Misschien houden ze van het gevoelg van het koele oppervlak op hun vacht, of ze kunnen proberen hun territorium te markeren met hun geur. Wat de reden ook is, het is belangrijk om ze een veilige ruimte te bieden om dit te doen en om ze in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat ze niet te vies worden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock