Is de boterbloem (ranonkel) giftig voor katten? Wat je niet wist!

De boterbloemplant, ook bekend als ranonkel, is een lid van de Ranunculaceae-familie (dat is een mondvol!). Het is een veel voorkomende gele plant in de VS. Als je in de buurt van hen bent opgegroeid, heb je ze misschien gebruikt om je gezicht als kind geel te schilderen. Laat je niet voor de gek houden door te denken dat ze huisdierveilig zijn! Ze zijn eigenlijk heel gevaarlijk voor een verscheidenheid aan dieren, waaronder katten. Gelukkig moeten ze meer dan een klein hapje eten om ziek te worden, en ze houden niet bijzonder van de smaak. Wil je meer weten? Laten we een diepere duik nemen.

divider-catclaw1Over de Boterbloemplant

Hoe het eruit ziet

De boterbloemplant komt overal in de VS voor. Het is een kruidachtige vaste plant die meestal in het voorjaar bloeit. De plant heeft meestal felgele (boterkleurige) vijfbladige bloemen; de bloemblaadjes kunnen echter ook roze, wit, rood of oranje zijn. Elke boterbloem is ongeveer een centimeter breed. De bladeren van deze plant zijn donkergroen en glanzend en ze groeien in een basale rozet. De stengels van de plant zijn kwetsbaar en haarloos en ze kunnen tot twee voet lang worden, waardoor ze er een beetje langbenig uitzien, vooral met zulke kleine bloemen.

Boterbloem Plant
Afbeelding Credit: Pixabay

Waar de boterbloemplant wordt gevonden

Zoals eerder vermeld, wordt de boterbloemplant over de hele wereld gevonden in vochtige habitats. Ze komen vooral veel voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze planten zijn vaak te vinden in weilanden, bossen en moerassen. Als je in de buurt van een van deze habitats woont, is de kans groot dat je in de buurt wat boterbloemen zult vinden. Als je hoog gras, verlaten eigendommen of wilde stukken land hebt, zul je ze waarschijnlijk zien. Ze groeien ook op plaatsen zoals de zijkant van de snelwegen, sloten en de randen van bebost eigendom. De kans is groot dat je dan hebt waar je woont, of niet ver weg.

3 katten gezichtsverdeler

Is buttercup giftig voor katten?

De boterbloemplant is giftig voor katten. Het bevat een giftige verbinding genaamd protoanemonine. Protoanemonine wordt omgezet in anemonine wanneer de plant wordt gekauwd of geplet, wat ernstige orale ulceratie kan veroorzaken. Alle delen van de boterbloemplant zijn giftig voor katten, maar de bloemen bevatten de hoogste concentratie protoaanmonine.

Boterbloem Plant
Afbeelding Credit: Pixabay

Hoeveel moet een kat eten voordat hij ziek wordt?

Katten zijn beter bestand tegen de effecten van protoaanmonine dan honden of mensen, dus ze zouden een grotere hoeveelheid van de plant moeten eten om ziek te worden. Een kleine kat zou ongeveer 3 gram boterbloemplantmateriaal moeten eten om tekenen te vertonen, terwijl een grote kat ongeveer 6-9 gram zou moeten eten. Ter referentie, een theelepel is ongeveer 5 gram. Uw kat zou dus minstens één theelepel van het plantmateriaal moeten eten, en mogelijk tot twee theelepels, om tekenen te gaan vertonen.

Tekenen dat uw kat mogelijk een boterbloemplant heeft gegeten

Als u denkt dat uw kat een deel van een boterbloemplant heeft gegeten, is het belangrijk om ze onmiddellijk naar de dierenarts te brengen.

Ze kunnen de volgende tekenen ervaren:


  • Overmatig kwijlen

  • Wiebelige gang

  • Depressie

  • Braken

  • Diarree

Hoewel de meeste katten zullen herstellen van boterbloemplantvergiftiging als ze snel worden behandeld, kan het fataal zijn als het onbehandeld blijft.

Boterbloem Plant
Afbeelding Credit: Pixabay

garen ball divider

Behandeling voor buttercup plant vergiftiging bij katten

Als u denkt dat uw kat een boterbloemplant heeft gegeten, moet u eerst uw dierenarts bellen. Ze zullen waarschijnlijk braken willen opwekken en uw kat houtskool willen geven om de gifstoffen te absorberen. Het kan ook nodig zijn dat uw kat IV-vloeistoffen krijgt en deze worden gecontroleerd op tekenen van bloedarmoede of een lage bloedsuikerspiegel. In ernstige gevallen moet uw kat mogelijk een paar dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Hoe te voorkomen dat uw kat boterbloemplanten eet

De beste manier om te voorkomen dat uw kat boterbloemplanten eet, is door ze uit de buurt te houden van gebieden waar de planten worden gevonden. Als u boterbloemen op uw terrein heeft groeien, zorg er dan voor dat uw kat er niet bij kan. Je moet ook voorzichtig zijn bij het in huis halen van nieuwe planten, omdat sommige potgrond boterbloemzaden kan bevatten.

3 kattenverdeler

Boterbloemplantvergiftiging bij katten Veelgestelde vragen

Kan mijn kat boterbloemplanten eten?

Nee. Hoewel het waar is dat de meeste katten minstens een theelepel moeten eten voordat ze ziek worden, kun je nooit zeker weten hoeveel je individuele kat moet eten voordat ze een reactie hebben. Sommige katten kunnen niet zoveel verdragen als anderen. Het is veiliger om eenmaak deze plant helemaal leeg.

Hoe vaak komt boterbloemplantvergiftiging voor bij katten?

Boterbloemplantvergiftiging is relatief zeldzaam bij katten, omdat ze zich meestal niet aangetrokken voelen tot de planten. Als ze een hap nemen, houden ze meestal niet van de smaak en nemen ze nooit een andere. Toch zijn alle katten anders. Sommige katten eten planten die de meeste andere katten niet leuk vinden. Sommige katten hebben meer ernstige symptomen dan anderen. Een ander ding om te overwegen is dat een kat die ziek, uitgedroogd, gestrest of uitgehongerd is, dingen kan eten die hij niet zou moeten eten.

Boterbloem Plant
Afbeelding Credit: Pixabay

Kunnen boterbloemplanten katten doden?

Boterbloemplanten kunnen dodelijk zijn voor katten als ze niet snel worden behandeld. Als u denkt dat uw kat een boterbloemplant heeft gegeten, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. De kat moet veel van de plant hebben gegeten om te sterven. Bovendien zou uw kat waarschijnlijk dagen of weken tekenen vertonen en het is moeilijk te negeren. Toch houden sommige katten ervan om zich te verstoppen als ze zich niet goed voelen, wat een zorg is voor elke eigenaar van een buitenkat.

Wat veroorzaakt boterbloemplantvergiftiging?

Boterbloemplantvergiftiging treedt op wanneer een kat het plantmateriaal binnenkrijgt. De plant bevat een giftige verbinding genaamd protoanemonine, die wordt omgezet in anemonin wanneer de plant wordt gekauwd of geplet. Dit kan ernstige orale ulceratie bij katten veroorzaken.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Zijn er planten die lijken op de boterbloemplant?

Er zijn een paar planten die lijken op de boterbloemplant, waaronder de columbineplant (Aquilegia), de leeuwerikenpurplant (Delphinium) en de aconietplant (Aconitum). Als u niet zeker weet of een plant veilig is voor uw kat, is het altijd het beste om voorzichtig te zijn en ze er vanaf te houden.

Kattenkogelverdeler 13 katveilige tips voor het verwijderen van boterbloemplanten van uw eigendom

Door deze tips te volgen, kunt u uw kat helpen beschermen tegen boterbloemplanten en andere giftige planten.

1. De beste manier om boterbloemplanten op uw terrein te verwijderen, is door ze bij de wortels op te graven.

Je kunt de planten dan weggooien in een vuilniszak. Als je ze niet wilt opgraven, kun je ook proberen ze te besproeien met een organisch herbicide. Zorg ervoor dat je je kat uit de buurt van het gebied houdt totdat de planten dood zijn.

thematische pauze

2. Zorg ervoor dat andere planten op uw terrein die giftig kunnen zijn voor katten niet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Je kunt dit doen door ze in een omheind gebied te houden of in potten die te zwaar zijn voor je kat om te kantelen. Controleer uw eigendom regelmatig op nieuwe planten die mogelijk zijn ontkiemd, omdat sommige zaden uit andere gebieden kunnen binnenwaaien.

Image Credit: Free-Foto’s, Pixabay
thematische pauze

3. Als je in een landelijk gebied woont met veel buiten- of schuurkatten, hoef je niet in angst te leven.

Katten voelen zich meestal niet aangetrokken tot deze planten en eten ze meestal niet. Toch zijn katten nieuwsgierige en intelligente wezens, dus het is nooit uitgesloten.

kattenpootverdeler

Waar het op neer komt

Boterbloemen komen zo vaak voor, maar gevallen van boterbloemvergiftiging zijn zeldzaam. Waar het op neerkomt is dat het onwaarschijnlijk is dat je kat een boterbloem zal eten, maar het is gemakkelijk mogelijk. Om je wat perspectief te geven, elke buitenkat is waarschijnlijk binnen bereik van tientallen, zo niet honderden, giftige planten (en andere dingen) elke dag die ze nooit eten. De natuur zit vol gevaren. De meeste katten hebben goede instincten, maar sommige zijn onervaren buiten en weten niet waar ze van weg moeten blijven. Je hoeft je eigendom niet af te branden als je deze planten hebt, maar als je merkt dat je kat er graag mee knoeit of op rare dingen kauwt, ga je gang en graaf de boterbloemen uit, of blokkeer de toegang tot de planten, gewoon om veilig te zijn.

Boterbloem Plant
Afbeelding Credit: Pixabay

divider-catclaw1Conclusie

De boterbloemplant (ranonkel) is giftig voor katten en kan ernstige orale ulceratie veroorzaken. Je kat zal ze waarschijnlijk niet eten, maar het gebeurt wel. Als u denkt dat uw kat een boterbloemplant heeft gegeten, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. De beste manier om te voorkomen dat uw kat boterbloemplanten eet, is door ze uit de buurt te houden van gebieden waar de planten worden gevonden. Controleer uw eigendom regelmatig op nieuwe planten die mogelijk zijn ontkiemd, omdat sommige zaden uit andere gebieden kunnen binnenwaaien. Boterbloemplanten zijn slechts een van de vele giftige planten die schadelijk kunnen zijn voor katten. Door je bewust te zijn van de gevaren en stappen te ondernemen om je kat veilig te houden, kun je helpen een lang en gezond leven voor je katachtige vriend te garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay