Waarom zit er Agar-Agar in kattenvoer?

in Voeding & Dieet laatst bijgewerkt op april 2021

agar agar in kattenvoer

Agar-agar roept misschien geen beelden op van volwaardige voedingsmiddelen zoals kalkoen of zoete aardappel, maar het heeft wel degelijk een goedaardig doel in het voer van uw kat. Als liefhebbende katteneigenaren streven we ernaar dat schadelijke of onnodige vulstoffen ver van de etensschaal blijven. Hier bespreken we de oorsprong, het doel en de veiligheid van agar-agar in kattenvoer, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken over dit additief.

Dus wat doet agar-agar in kattenvoer? Afgeleid van rode algen, zorgt agar-agar veilig voor een smakelijke textuur aan ingeblikt kattenvoer door zijn gelerende eigenschappen. Het is niet hetzelfde als carrageen, en veroorzaakt geen schade in nat kattenvoer. Gezondheidsvoordelen voor katten zijn niet bewezen, hoewel mensen agar-agar gebruiken voor constipatie en gewichtsverlies.

Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Wat is Agar-agar?

De Gelidium en Gracilaria soorten van rode algen worden commercieel gekweekt voor de productie van agar-agar. Agar-agar is afkomstig van de celwand van deze soorten, en bestaat uit twee polysacchariden: agarose en agaropectine. Agarose zorgt voor de sterke gelerende eigenschappen. Gracilaria moet een alkalische voorbehandeling ondergaan om sulfaten te verwijderen, waardoor het beter kan geleren.

Deze colloïdale polysaccharide wordt wereldwijd gebruikt als geleermiddel, stabilisator en verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen voor mens en dier. De Food and Drug Administration (FDA) en andere regelgevende instanties op het gebied van voedsel internationaal beschouwen agar-agar veilig om te consumeren als een levensmiddelenadditief. Het wordt ook gebruikt in geneesmiddelen, cosmetica en wetenschappelijke toepassingen.

Of je nu veganist bent of een biefstukliefhebber, je hebt waarschijnlijk wel eens agar-agar in een of andere vorm geconsumeerd. Agar-agar wordt gebruikt voor zijn gelerende eigenschappen sinds zijn ontdekking in Japan in de 17th eeuw. Dit geur- en smaakloze additief wordt wereldwijd algemeen gebruikt in geleien, pudding, roomkaas, yoghurt, taartvullingen, zachte snoepjes, bakkerijprodukten en vleesconserven. Agar-agar wordt beschouwd als halal, koosjer, glutenvrij en veganistisch, en vervangt gelatine van dierlijke oorsprong.

Waar komt Agar-agar vandaan?

Gelidium wordt geoogst in Spanje, Portugal, Marokko, Japan en Mexico, terwijl Gracilaria, waaraan de voorkeur wordt gegeven voor agar-agar van levensmiddelenkwaliteit, commercieel wordt geteeld in Zuid-Amerika, Indonesië, China, de Filippijnen en Vietnam.

Rode algen worden in de zomer geoogst, gedroogd, gebleekt, en gekookt om de agar te extraheren. De agar ondergaat de laatste bewerkingsstappen alvorens te worden verpakt. Agar-agar van levensmiddelenkwaliteit is verkrijgbaar in vier vormen: repen, staven, vlokken en poeders. Agar-agar wordt als natuurlijk beschouwd, maar door de alkalinerende voorbehandeling van de Gracilaria-soorten wordt het technisch gezien als synthetisch geclassificeerd.

Gezondheidsclaims bij mensen

Agar-agar is aangeprezen als een gezond supplement, vaak geconsumeerd in poedervorm vermengd met hete thee of water. In Japan wordt gezegd dat dit “Kanten-dieet” gewichtsverlies bevordert door een gevoel van verzadiging te geven omdat het bij het eten opzwelt. Het wordt ook geconsumeerd als laxeermiddel, hoewel het slokdarm- en darmobstructie indien niet ingenomen met voldoende water.

Geen van deze gezondheidsclaims is bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Er zijn anekdotische verslagen van eigenaren die met succes kleine hoeveelheden agar-agar met water aan hun katten geven als laxeermiddel, maar deze voordelen zijn niet bewezen en een dierenarts kan vele veilige en natuurlijke alternatieven voor constipatie bij katten voorstellen.

Agar-agar in Kattenvoer

In kattenvoer in blik zorgt agar-agar voor een gewenste gelconsistentie en het is veel minder gebruikelijk om het te vinden in droge kattenvoer merken. Er zijn geen bewezen gezondheidsvoordelen of schadelijke effecten. Eigenaren zouden dit ingrediënt kunnen vermijden voor katten met ondergewicht of die met gemakkelijk verstopte darmen, gezien het anekdotische effect bij mensen, maar er is geen bewijs dat katten sneller verzadigd raken. Darmobstructie is ook niet gemeld bij katten na inname van agar-agar in kattenvoer.

Het voedseladditief carrageen, afgeleid van een rood zeewier bekend als Iers mos, is een ander product en een bron van controverse over de veiligheid. Agar-agar en carrageen worden soms door consumenten verward.

De kern van de zaak

Agar-agar is een onschadelijk voedseladditief dat wereldwijd in vele vormen wordt gebruikt, inclusief kattenvoer in blik. Het wordt commercieel verwerkt, maar er zijn geen voedingsmiddelen teruggeroepen als gevolg van agar-agar en er zijn geen schadelijke effecten bekend. Er zijn ook geen bewezen voordelen voor de gezondheid. Agar-agar zorgt voor een smakelijke consistentie in nat kattenvoer en vervangt niet-veganistische gelatines.