Tapiocazetmeel in kattenvoer (moet je je zorgen maken?)

in Voeding & Dieet laatst bijgewerkt op april 2021

tapiocazetmeel in kattenvoer moet je je zorgen maken

Onze katten geven ons troost, gezelschap en amusement, dus natuurlijk streven we ernaar om ze de hoogste kwaliteit voeding te geven om een lang en gezond leven te garanderen.

Maar hoe kun je marketingclaims onderscheiden van wetenschappelijk onderbouwde voeding? Tapiocazetmeel is een van die mysterieuze ingrediënten die opduiken op dierenwelzijnsforums en meer vragen oproepen dan antwoorden geven.

Waarom gebruiken dierenvoedingsbedrijven tapiocazetmeel in sommige soorten kattenvoer? Is het veilig? Is het voedzaam voor katten?

Tapiocazetmeel dient als bindmiddel en koolhydraat in sommige graanvrije diervoeders. Tapiocazetmeel is afgeleid van cassave en bevat noch het giftige waterstofcyanide, noch belangrijke voedingsstoffen. Het is veilig voor gezonde katten, maar moet worden vermeden bij zwaarlijvige en diabetische katten. Katten met zeldzame graanallergieën kunnen baat hebben bij deze diëten.

Het is veilig, maar bieden graanvrije kattenvoeders met tapiocazetmeel enig voordeel ten opzichte van diëten met granen? Er is veel verkeerde informatie over dit onderwerp, dus laten we een aantal relevante overwegingen op een rijtje zetten om te beslissen of tapiocazetmeelhoudend kattenvoer geschikt is voor uw kat. Op die manier kunt u gerust zijn, wetende dat u een weloverwogen keuze hebt gemaakt.

Wat is tapiocazetmeel, en Wwaar komt het vandaan?

Tapiocazetmeel wordt geproduceerd uit de grote wortels van de cassaveplant (Manihot esculenta). Cassave is ook bekend onder de namen maniok en yuca (niet te verwarren met de sierplant yucca). Deze houtige struik, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, voedt meer dan 800 miljoen mensen in Zuid-Amerika, Afrika, Zuid-Azië en de Caraïbische eilanden. In deze regio’s komt de plant na rijst en maïs op de derde plaats als bron van calorieën.

Cassave, dat bestand is tegen droogte en plagen en veelzijdig is, heeft eeuwenlang bevolkingen in stand gehouden. Portugese ontdekkingsreizigers introduceerden cassave in Afrika in de jaren 1600, en al snel werd het gewas in Zuid-Azië verbouwd. Momenteel staat Nigeria op de eerste plaats als grootste teler van cassave, terwijl Thailand de meeste van cassave afgeleide ingrediënten exporteert.

Waarom wordt tapiocazetmeel toegevoegd aan sommige kattenvoeders?

Tapiocameel wordt gebruikt bij het bakken en voor jus en sauzen voor menselijke consumptie vanwege de verdikkende eigenschappen en de flauwe smaak. Voor mensen met glutenintolerantie of -allergieën kan tapiocameel cupcakes en koekjes weer op hun bord brengen. Op vraag van de consument produceren veel dierenvoedingsbedrijven ook graanvrije producten. Aardappelen, erwten en tapiocazetmeel vervangen vaak glutenbevattende granen zoals tarwe, of glutenvrije granen zoals rijst.

Dierenvoeding haalt calorieën, of energie, uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Naast energie moet voer voor huisdieren ook essentiële voedingsstoffen bevatten en ingrediënten die het voer smakelijk maken – als je kat zijn neus ophaalt, maakt het niet uit of het voer voedzaam is.

Verder moet commercieel voer voor huisdieren vers blijven en ingrediënten bevatten die een goede consistentie mogelijk maken. We verwachten bijvoorbeeld dat het beste droogvoer voor katten uniforme, knapperige brokjes zijn die niet in kruimels uiteenvallen wanneer de zakken worden vervoerd of opgeslagen.

Tapiocazetmeel dient als bindmiddel om meerdere ingrediënten bij elkaar te houden en de juiste textuur te creëren. De flauwe smaak en lage kostprijs maken het een aanvaardbare koolhydraatbron die de smaak niet zal bederven. Fabrikanten van kattenvoer gebruiken tapiocazetmeel zowel als vervangend koolhydraat en als bindmiddel voor diegenen die een graanvrij alternatief zoeken. Hierover zo dadelijk meer.

Is Tapiocazetmeel Voedzaam?

Tapioca bevat een klein aantal mineralen zoals ijzer, maar heeft over het algemeen geen voedingswaarde vergeleken met volle granen. Het bevat veel minder eiwitten dan rijst of tarwe.

Het kan echter verwarrend worden als je bedenkt dat Cassave, waar tapiocazetmeel vandaan komt, wel veel voedingsstoffen bevat. Maar de intensieve verwerking die nodig is om tapiocazetmeel te produceren vermindert de voedingswaarde, dus verwar de twee niet. Tapiocazetmeel is in de eerste plaats een bindmiddel en een koolhydraat.

Is het waar dat tapiocazetmeel de giftige stof cyanide bevat?

Nope!

Misschien heb je een paar behoorlijk enge – oké angstaanjagende – artikelen gelezen over cyanidevergiftigingen bij mensen. Laten we de controverse uit de weg ruimen en ons concentreren op de feiten, want, zoals vaak het geval is, komt verkeerde informatie voort uit gerelateerde feiten.

Waar: Onbewerkte of slecht bewerkte cassave kan dodelijk zijn.

Cassaveplanten produceren bitter smakende cyanogene glycosiden om grazers en insecten af te weren, net zoals doornen rozen beschermen tegen hongerige dieren. Deze verbindingen komen voor in meer dan 2000 plantensoorten, en zijn relatief niet giftig. Echter, als de cassave plant gepureerd wordt bij het kauwen of verteren, zetten enzymen de verbindingen om in waterstofcyanide. Maar voordat je je speciale kattenvoer dumpt, lees eerst verder.

Hoe kan een zeer giftige plant een basisvoedselbron zijn voor meer dan 700 miljoen mensen? Het antwoord is tweeledig. Er bestaan twee hoofdvariëteiten van cassave, zoet en bitter, en ze worden voor verschillende doeleinden geteeld. De wortels van de zoete variëteit vormen een veelzijdige voedselbron, vergelijkbaar met aardappelen, terwijl de bittere soort wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Beide bevatten cyanogene glycosiden (linamarin en lotaustralin) die bij inname kunnen worden omgezet in het giftige waterstofcyanide.

Bittere cassave heeft echter ongeveer tien tot vijftig maal zoveel waterstofcyanide als zoete cassave. Zoals met de meeste giffen, zit het gevaar in de dosis. Lees verder, want ik stel niet voor dat u of uw kat kleine hoeveelheden cyanide eet.

Zoete cassave, gebruikt om tapiocapoeder te maken, kan verwerkt worden om het veilig te maken voor consumptie. De giftige schil wordt zorgvuldig verwijderd. De inheemse bereidingswijze bestaat uit wassen, snijden en dagen in de zon drogen om de toxinen te laten verdampen. Waterstofcyanide is oplosbaar in water (gemakkelijk weg te wassen met water) en vluchtig (breekt af). Voor de industriële verwerking van zoete cassave tot geraffineerde producten zijn gevestigde en consistente protocollen nodig.

Het eindproduct is volkomen veilig en wordt in vele vormen wereldwijd dagelijks zonder schade gegeten.

Hoe heeft Cassave dan een giftige reputatie gekregen?

Vervanging van zoete cassave door bittere variëteiten, een ondervoede bevolking, en onjuiste verwerking om giftige stoffen te verwijderen zijn allemaal betrokken bij tragische vergiftigingen die snel de dood tot gevolg hadden. Chronische blootstelling aan cyanide in minuscule hoeveelheden kan leiden tot neurologische problemen en schildklieraandoeningen (struma).

In Afrika hebben zich op grote schaal gevallen voorgedaan van vergiftiging van mensen door slecht verwerkte cassave. Deze bevolkingsgroepen zijn vaak ondervoed en het zeer lage eiwitgehalte in het dieet zou bijdragen tot de kwetsbaarheid voor toxines.

Meer recentelijk heeft een hongercrisis in Venezuela geleid tot sterfgevallen toen mensen de bittere vorm van cassave consumeerden. In Oeganda werden kinderen vergiftigd door chips gemaakt met cassavemeel van een wilde vorm van de plant. In Australië werden zelfs crackers teruggeroepen wegens een ongewoon hoog gehalte aan cyanogene glycosiden uit cassave. In deze gevallen ging het om cassave, niet om het verder verwerkte tapiocazetmeel. Er is geen katten- of hondenvoer teruggeroepen in verband met cyanidegehaltes uit tapiocazetmeel.

Tapioca zetmeel is niet giftig, en in tegenstelling tot het melamine schandaal in dierenvoeding, hebben fabrikanten geen bijbedoelingen om cyanide in kattenvoeding te stoppen. (Melamine werd toegevoegd om het vermeende eiwitgehalte te verhogen, wat ziekte en dood veroorzaakte).

Zijn graanvrije diëten niet gezonder?

Graanvrije diëten.

Wat een marketing briar patch!

Dit is waar marketing de wetenschap uit de weg ruimt. Graan werd meer dan twintig jaar geleden gedemoniseerd in het menselijk dieet, en controverse volgde snel. Het dieet met veel proteïnen en weinig koolhydraten hielp veel mensen gewicht te verliezen, maar de claim van een betere cardiovasculaire gezondheid werd hevig bediscussieerd.

Vervolgens werd gluten gedemoniseerd als een ontstekingsbevorderend ingrediënt dat bij sommige mensen maag- en darmproblemen veroorzaakte. Degenen met echte voedselallergieën of intoleranties zoals coeliakiepatiënten vereisen de eliminatie van gluten uit het dieet. Veel eigenaren van gezelschapsdieren zochten een soortgelijk dieet voor hun huisdieren en diervoedingsbedrijven sprongen in het gat om die markt te veroveren.

Laat me je verzekeren, granen zijn geen vijand voor gezonde katten.

Het is waar dat katten uniek zijn in die zin dat ze obligate carnivoren zijn. Dit betekent dat het aminozuur taurine, dat voorkomt in dierlijke eiwitten, een essentieel onderdeel is van hun dieet – ze kunnen het niet aanmaken uit andere eiwitten. Zonder taurine ontwikkelen ze een verdikt hart (hypertrofische cardiomyopathie) en kunnen ze uiteindelijk sterven aan een hartziekte.

Maar dat betekent niet dat granen schadelijk zijn!

In feite kunnen ze een gezondere bron van koolhydraten zijn dan die in graanvrije diëten. Graanvrije diëten hebben niet noodzakelijk minder koolhydraten. Granen zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren en zijn niet slechts vulmiddelen in diervoeders. Katten zijn in staat deze voedingsstoffen efficiënt te verteren en te gebruiken. Vezels dragen bij aan een goede darmwerking en een gezonde ontlasting, waardoor het darmmicrobioom beter gedijt. Het helpt haarballen passeren. Het kan de spijsvertering vertragen en voorkomen dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Vezels helpen katten ook bij het poepen.

Maar wacht, wilde katten eten geen kom rijst met hun muizen, toch? Leeuwen maken geen havermout elke morgen op de savanne.

Dus je vraagt je misschien af waarom je huiskat vezels nodig heeft. Hoogwaardige commerciële diëten zijn samengesteld om de voeding voor huiskatten te maximaliseren. Wanneer wilde katachtigen hun prooi opeten, krijgen ze ook de plantaardige maaginhoud binnen. De vacht, veren en botten kunnen ook een deel van de voordelen van vezels leveren als ze door het darmkanaal gaan. Huiskatten zijn meer sedentair en hebben daarom andere voedingsbehoeften.

Typische hoogwaardige diëten bevatten complexe koolhydraten die de spijsvertering en de afgifte van insuline vertragen. Eenvoudige koolhydraten zoals suiker veroorzaken een snelle afgifte van insuline. Tapiocazetmeel is een sterk geraffineerd eenvoudig koolhydraat en licht verteerbaar.

Hoewel er momenteel geen bewijs is dat een commercieel dieet diabetes bij katten veroorzaakt, kunnen diabetische katten of zwaarlijvige katten met een risico op diabetes baat hebben bij het eten van een eiwitrijker dieet met een complex koolhydraat. Sterk geraffineerde zetmelen zoals tapioca zetmeel kunnen insuline pieken en gewichtstoename veroorzaken, en zijn dus geen ideale diëten voor deze katten.

Nu we het toch over katten hebben, laten we het ook even over honden hebben, voor het geval uw kat een hond heeft. Graanvrije diëten kunnen schadelijk zijn voor honden. Honden op graanvrije diëten hebben gedilateerde cardiomyopathie ontwikkeld, een ernstige hartziekte. Dit is goed gedocumenteerd. Tot nu toe is niet aangetoond dat katten soortgelijke problemen ontwikkelen, maar ik dacht dat het de moeite waard was om het te vermelden.

Hoe zit het met voedselallergieën en tapiocazetmeel?

Veel katteneigenaren zijn bang dat hun kat een allergie heeft voor granen, en zoeken om die reden een graanvrij dieet. Voedselallergieën kunnen bij katten jeuk, haaruitval en maag- en darmstoornissen veroorzaken.

Maar de overgrote meerderheid van echte voedselallergieën zijn voor dierlijke eiwitten zoals kip of vis, niet voor granen. Allergieën voor granen zijn uiterst zeldzaam bij katten! Uw dierenarts kan u helpen bij het opstellen van een plan om te bepalen of uw kat een voedselallergie heeft, aangezien een diagnose niet eenduidig is. Een voedingsproef met een nieuw eiwitdieet of een gehydrolyseerd eiwitdieet gedurende acht tot twaalf weken kan helpen bepalen of uw kat een voedselallergie heeft. Er zijn andere oorzaken voor deze symptomen, dus overschakelen op een graanvrij dieet is manier op de lijst van te ondernemen stappen als de vacht van uw kat dunner wordt. ‘

Slotgedachten

Dat was veel om uit te pakken alleen maar om ontbijt te serveren aan je miauwende vriend!

Waar het op neerkomt: hoogwaardige commerciële diervoeding is samengesteld om de meeste katten een evenwichtige voeding te bieden. Een kat met een zeldzame allergie voor bepaalde granen zoals maïs of tarwe kan baat hebben bij een dieet waarbij die granen worden vervangen door tapiocazetmeel.

De cyanideschrik met tapiocazetmeel is niet echt een probleem, ervan uitgaande dat de zoete cassaveplant op de juiste manier wordt verwerkt. Miljoenen mensen wereldwijd eten tapiocazetmeel in verschillende vormen zonder ziek te worden. Als u niet zeker weet wat u uw kat moet voeren, overleg dan met uw dierenarts om te zien of er specifieke gezondheidsproblemen zijn, zoals overgewicht, die u in de richting van een specifiek dieet kunnen sturen. Een commercieel kattendieet met hoogwaardige eiwitbronnen en granen kan uw katachtige vriend in staat stellen nog jaren te gedijen.

Als je geïnteresseerd bent in meer diepgaande duiken in specifieke ingrediënten, bekijk dan dit artikel dat ik schreef over montmorilloniet klei in kattenvoer.

Referenties: