Montmorilloniet klei in kattenvoer

in Voeding & Dieet laatst bijgewerkt op april 2021

montmorillonietklei in kattenvoer

Het lezen van kattenvoer etiketten kan duizelingwekkend zijn. Zelfs etiketten met een korte lijst van volwaardige voedingsmiddelen zoals kip, konijn, erwten en gerst kunnen mysterieuze ingrediënten bevatten en montmorillonietklei is een van die obscure toevoegingen die veel katteneigenaren raadselachtig vinden.

Laten we de dingen ophelderen en het doel, de veiligheid en de gezondheidsclaims in kattenvoer bekijken. Dus wat doet montmorilloniet klei eigenlijk in kattenvoer? Montmorilloniet klei dient als een natuurlijk antiklontermiddel in kattenbrokjes. Voor mensen wordt montmorilloniet klei aangeprezen als een gezond supplement, dat gifstoffen en zware metalen bindt en mineralen toevoegt. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook geldt voor katten. Bij sommige katten kan montmorilloniet klei, ook bentoniet genoemd, constipatie veroorzaken.

Wat is montmorilloniet klei?

Montmorilloniet klei, een aluminium phyllosilicaat klei gevormd uit vulkanische as, werd genoemd naar Montmorillon, Frankrijk, waar het werd ontdekt. Het is echter over de hele wereld aangetroffen. Montmorillonietklei wordt al sinds de Egyptische oudheid voor medicinale doeleinden gebruikt en in meer dan 200 culturen over de hele wereld in de geschiedenis.

Bij mensen wordt gedacht dat deze “levende klei” bindt aflotoxinen (schimmels) en giftige zware metalen in het spijsverteringskanaal als gevolg van zijn moleculaire structuur en negatieve ionische lading. Het is zeer adsorberendwat betekent dat schadelijke, positief geladen moleculen zich hechten aan het grote oppervlak van moleculen in de klei, en zo het spijsverteringskanaal passeren. Er wordt ook gedacht dat de klei gifstoffen absorbeert, waarbij hij effectief werkt als een spons.

Bentoniet klei is genoemd naar Fort Benton, Wyoming, waar het werd ontdekt in de Verenigde Staten en wordt vandaag de dag nog steeds in overvloed gevonden. Vanwege hun vrijwel identieke samenstelling worden de twee termen door elkaar gebruikt.

Waarom zit montmorilloniet klei in kattenvoer?

Commercieel droog kattenvoer heeft een antiklontermiddel nodig om te voorkomen dat brokjes in de verpakking samenklonteren. De meeste van deze middelen zijn door de mens gemaakte chemicaliën. Montmorilloniet klei dient als een natuurlijk en effectief antiklontermiddel in sommige voeders die als hoogwaardig worden aangeprezen. Hoewel diervoederbedrijven niet direct beweren dat het goed is voor de gezondheid, kunnen katteneigenaren onder de indruk zijn van dit ingrediënt op basis van gezondheidsclaims bij mensen.

Voordelen voor katten

Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van orale klei bij katten. Claims van gezondheidsvoordelen bij katten komen voort uit studies bij andere diersoorten of mensen. We kunnen niet concluderen dat hetzelfde zou gelden voor katten, maar het is de moeite waard om na te gaan waar de gezondheidsclaims vandaan komen om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Klei heeft voordelen gehad bij paarden, slachtkuikens, en varkens, inclusief het oplossen van diarree en het binden aflotoxinen in veevoer. Klei bleek effectief in de behandeling van diarree bij honden die een kankerbehandeling ondergaan.

Montmorilloniet klei is gebruikt door eigenaren van gezelschapsdieren als een natuurlijke behandeling na vergiftiging met pesticiden en andere giftige stoffen. Dit mag nooit in de plaats komen van levensreddende diergeneeskundige zorg. Dit voordeel van klei is niet bewezen door wetenschappelijke studies bij katten.

Mogelijke Schade voor Katten

Montmorilloniet klei kan het volgende veroorzaken constipatie. Constipatie kan bij sommige katten een chronische en ernstige aandoening zijn, die medisch ingrijpen vereist.

Als uw kat constipatie ervaart met hun gebruikelijke dieet, kan het overschakelen op een dieet met klei geen verstandige keuze zijn. Bel uw dierenarts voor advies als uw kat zijn regelmatige stoelgang overslaat, aangezien constipatie pijnlijk kan zijn en kan wijzen op ernstige onderliggende problemen.

Montmorilloniet klei kan ook ongewenste zware metalen zoals lood. Studies in het verleden hebben sporen gevonden dioxine in klei die in veevoeders wordt gebruikt. Het is belangrijk dat de leverancier een betrouwbare leverancier is die zijn product test.

Studies bij mensen hebben abdominaal ongemak en misselijkheid gevonden als ongewenste effecten van het innemen van klei wanneer het wordt ingenomen om de blootstelling aan schadelijke aflotoxinen in hun voeding te verminderen. We weten niet of katten deze symptomen kunnen ervaren.

De kern van de zaak

Montmorilloniet klei zorgt ervoor dat droge kattenbrokken niet klonteren. Bij de meeste gezonde katten is het onwaarschijnlijk dat het schadelijk is, maar gezondheidsvoordelen zijn niet bewezen. Zoals bij elk nieuw dieet moet u de eetlust, de ontlasting, de urine en het gedrag van uw kat in de gaten houden. Als iets abnormaal lijkt, bel dan uw dierenarts om te zien of het dieet de oorzaak kan zijn.