Beste kattenbakmatten in 2023

Bent u veel tijd kwijt met het opruimen van de kattenbakkorrels die uw kat overal achterlaat? De kattenbakvulling hoopt zich op onder zijn poten en verspreidt zich naar elke hoek van uw huis. De oplossing ligt in de kattenbakmat, een onmisbaar accessoire voor de verzorging van uw pelsbal! Volg onze gids om het beste model te vinden.

Beste kattenbakmat overzicht

Flamingo – groen/blauw – 40 x 30 cm

Flamingo - groen-blauw - 40 x 30 cm
Plaats de mat onder je kattenbak en het zorgt voor een anti-slip effect. De kattenbak mat is verkrijgbaar in 2 hippe kleuren: blauw en groen. let op; je ontvangt 1 exemplaar in willekeurige kleur.

Bekijk de dagprijs

V&B Pet Products Waterdichte

V&B Pet Products Waterdichte
De Pet-Com kattenbakmat zal ervoor zorgen dat je volop kan genieten van het gezelschap van je kat zonder je telkens te ergeren aan de troep die hij achter laat. Je voelt je meer ontspannen en ziet het resultaat meteen: een schoon en opgeruimd huis! Tevens is het een duurzame manier van het opvangen en hergebruiken van 98% van al het grit dat normaliter door het huis slingert!

Bekijk de dagprijs

Dirty Cat

Dirty Cat - Droogloopmat Ka
De Dog Gone Smart Dirty Cat droogloopmat is de perfecte deurmat voor jou en je kat. Deze mat is super absorberend en neemt maar liefst 7 keer het eigen gewicht aan vuil en water op.

Bekijk de dagprijs

Pet-Com

Pet-Com oorspronkelijke kattenbakmat
Bent u er helemaal klaar mee dat er overal in huis kattengrit terug te vinden is? En dus ook met het vervelende grit wat onder uw voeten blijft zitten? En bent u daarom vaker aan het stofzuigen? Dan is de Pet-Com kattenbakmat het meest passende product om deze problematiek voor u op te lossen. Deze kattenbakmat is voorzien van een dubbele laag en met de honinggraat vangt de mat al het grit netjes op.

Bekijk de dagprijs

Springos 55 X 75 CM – Zwart

Springos Kattenbakmat - Grit Opvanger
De Springos kattenbak is een mat wat er voor zorgt dat je niet constant hoeft op te ruimen na dat je kat op de kattenbak is gewees. Die mat wordt gebruikt om het strooisel dat samen met het huisdier uit de kattenbak komt tegen te houden . De mat is een uiterst praktische toevoeging aan het huis van elke kattenbezitter.

Bekijk de dagprijs

Trixie

Trixie Schoonloopmat Kattenbak
Deze schoonloopmat vangt kattenbakvulling van de pootjes op wanneer de kat de bak verlaat. Geen grit meer door het hele huis. De mat is makkelijk voor de kattenbak te plaatsen. Door de structuur van de mat vangt deze kattenbakvulling van de pootjes op. De mat is geschikt voor alle soorten kattenbakken en ook ultra-kattenbakvullingen. De mat is slipvast en ook voor gevoelige katten te gebruiken.

Bekijk de dagprijs

SIMU Lifestyle

SIMU Lifestyle - Kattenbakmat
Dankzij de de Kattenbakmat van SIMU Lifestyle is dit voortaan verleden tijd! Eindelijk niet meer onnodig stofzuigen en vegen in huis! De kattenbakmat vangt het grit op in 2 lagen, op de bovenste laag worden de grotere gritkorrels opgevangen zodat je deze ook nog eens kunt hergebruiken.

Bekijk de dagprijs

Behave

Behave Kattenbakmat
Voortaan geen grit meer door heel het huis dankzij de kattenbakmat van Behave! Door het dubbel-laags systeem wordt 98% van al het grit opgevangen.

Bekijk de dagprijs

Hoe kies je een kattenbakmat

Als u een kat hebt en een kattenbak gebruikt, hebt u een kattenmat nodig die voldoet aan de volgende basiscriteria:

Criterium 1: Omvang

Het eerste wat gecontroleerd moet worden is de grootte van de toiletmat. De afmetingen van de toiletmat moeten overeenkomen met de afmetingen van de kattenbak. Neem dus de tijd om het toilethuisje op te meten en kies een veel grotere mat. Zo kan de mat zijn werk goed doen. Dit betekent dat de mat in staat zal zijn om de deeltjes op de poten van uw huisdier te vegen en te houden, zodat uw huisdier ze niet door het hele huis kan verspreiden.

Criterium 2: Materiaal

Om het perfecte tapijt te vinden, moet u ook aandacht besteden aan het materiaal waarvan het is gemaakt. Het comfort en de duurzaamheid van het tapijt hangen ervan af. Op de markt kunt u kiezen voor een mat van ethyleenvinylacetaat-copolymeer (EVA), rubber of PVC. Als u op zoek bent naar een materiaal dat zacht is voor de pootjes van uw huisdier, kunt u de voorkeur geven aan een EVA-model. Voor een betere absorptie kan rubber worden gekozen. Als u op zoek bent naar een duurzame en gemakkelijk te onderhouden mat, kies dan voor een PVC-mat. Het is kras- en slijtvast. Het zal niet gemakkelijk scheuren.

Criterium 3: Antislip

Voordat u een kattenbakmat voor uw kat koopt, moet u ook controleren of het accessoire antislip is of niet. Het voordeel van het antislip model is dat het niet wegglijdt of verschuift. Dit betekent dat u het niet telkens onder de bak hoeft te stoppen als uw kat erin of eruit gaat. Het voorkomt ook dat het dienblad omvalt en de vloer bevuilt.

Ons advies

Soms beschadigt u de mat onbedoeld door hem met water schoon te maken, ook al is hij niet waterdicht. Een waterdicht model is uitstekend omdat het zonder problemen kan worden gewassen. Als u voor zo’n mat kiest, loopt u geen risico, vooral niet als de fabrikant geen informatie geeft over het onderhoud van het product.

Criterium 4: Waterdicht

U moet ook rekening houden met de waterdichtheid van een mat die uw aandacht heeft getrokken. Zo weet u meteen of het kattenbakaccessoire uw vloer kan beschermen tegen urine. Als u bijvoorbeeld een waterdichte mat gebruikt, zult u geen druppels of afval op uw vloeren aantreffen. Uw huis zal schoon en droog blijven.

Criterium 5: Vorm

Er zijn verschillende vormen kattenbakmatten op de markt. U kunt kiezen uit rechthoekig, rond, vierkant, kattenpootvormig… Het hangt allemaal van je smaak af. Wij raden u echter aan een grote rechthoekige mat te kopen om uw kat meer ruimte te geven om zichzelf te verzorgen. Zodra uw huisdier de kattenbak gebruikt, kan het de kattenbakkorrels hier en daar verspreiden. En omdat uw kat de neiging heeft aan de bak te krabben en de kattenbakvulling overal rond te strooien, kunt u het beste een lange mat gebruiken die bijna tot aan de muur reikt (lengte: meer dan 45 cm).

Hoe werkt een kattenbakmat?

Wanneer uw kat zijn behoefte doet in de kattenbak, kleven er deeltjes kattenbakvulling aan zijn pootjes. Dit betekent dat ze uit de kattenbak komen met sporen van urine of uitwerpselen. Het bevuilt uw vloer en laat zelfs een vieze geur achter. Om dit te vermijden, zal de kattenbakmat met zijn licht ruwe oppervlak de pootjes van uw kat borstelen. Schuif het gewoon onder het dienblad of plaats het er recht voor. Plaats het op een toegankelijke plaats, zodat het dier erop kan lopen wanneer het het toilethuis verlaat. De kat zal de kattenbakkorrels niet langer overal rondstrooien als hij erop loopt.

Het binnenoppervlak van deze mat is zo ontworpen dat uw haarbal niet over de vloer glijdt nadat hij zijn behoefte heeft gedaan. De buitenkant reinigt de pootjes zachtjes. Het doel is om al het vuil dat eraan kleeft, ongeacht de grootte of de aard ervan, vast te houden, zodat het niet wordt verspreid. Om ze te verwijderen, hoeft u het tapijt alleen maar dagelijks op te schudden of te stofzuigen om het volledig te ontgeuren en te reinigen. U kunt de kattenbakmat ook elke week wassen voor een perfecte hygiëne, tenminste als hij wasbaar is.

Een nestmat ter voorkoming van bepaalde zoönoses

Gebruik een kattenbakmat om het risico van overdracht van echinokokkose en toxoplasmose op vatbare personen te verminderen. Dit accessoire beschermt tegen deze ziekten.

De verschillende soorten kattenbakmatten

Wij hebben de drie soorten kattenbakmatten op de markt geanalyseerd. Kijk wat wij vinden van elk type.

Eenlaagse Nestmat

Eenlaagse Nestmat
Met groeven aan de bovenzijde vangt deze mat met één laag kattenbakvulling deeltjes op na het schoonmaken van de pootjes van de kat tijdens het passeren. Het moet vaak worden geschud om het residu van het holle oppervlak te verwijderen. Naar onze mening is deze methode van afvalverwijdering enigszins onnauwkeurig en moet er meestal een beetje gestofzuigd worden voor een optimale reinheid.

Afvalmat met dubbele laag

Afvalmat met dubbele laag
Deze dubbel gelaagde honingraatmat is in staat om de maximale hoeveelheid afval op te slaan. De onderlaag is speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat de hele mat waterdicht is. Om de deeltjes die in het compartiment (tussen de twee lagen) opgesloten zitten te verwijderen, brengt u ze gewoon over naar de toiletpot of naar buiten als een stofzuigerzak. Er is niets moeilijks aan het onderhoud van dit type mat!

Rubber tegels

Rubber tegels
Dit type product is een toiletmat van tegels met een rubberen inlage. Plaats het gewoon voor de kattenbak van uw kat om de verspreiding van kattenbakkorrels te voorkomen. Dit accessoire is voorzien van spikes, en de resten worden tussen deze holten opgesloten. Hij werkt op dezelfde manier als een gegroefde mat, maar hij voelt harder aan en is daarom minder geschikt voor katten met gevoelige poten.

Nestmat of nepgrasmat?

Nestmat

De kattenbakmat is een noodzakelijk accessoire voor het toilet van uw kat. Het vangt vuil en afval op en voorkomt dat het zich door de kamer verspreidt. Door dit product te gebruiken, zal uw huisdier altijd gezond en schoon zijn. De leden van uw huishouden zullen ook minder risico lopen om een zoönose op te lopen. Toch ondervinden gebruikers van afvalmatten soms problemen met grip en uitglijden. Daarom is het belangrijk uw accessoire zorgvuldig te kiezen, en te opteren voor antislipmodellen.

Nep grasmatten

Sommige huishoudens gebruiken een nepgrasmat als kattenbakmat. Deze is vaak ontworpen in XXL-formaat om te worden versneden voor decoratieve doeleinden. Gebruikers beweren dat het afvaldeeltjes vasthoudt, hoewel het daar niet voor ontworpen is. Het moet echter zeer zorgvuldig worden gesneden. De mat moet verder reiken dan elke kant om effectief te zijn. Ook de waterdichtheid en het absorptievermogen zijn slecht. Bovendien zijn er synthetische grasmatten met een afvalvanger, die speciaal zijn ontworpen voor de verzorging van huisdieren, maar die zijn erg duur.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een toiletmat die de netheid van uw huis en uw kat echt garandeert en die het kleinste beetje materie (vloeistof, vaste stof, gas) doeltreffend tegenhoudt, aarzel dan niet om voor een kattenbakmat te kiezen. Een nepgrasmat is zeker decoratief, maar houdt het afval niet zo goed vast als een kattenbakmat. Bovendien kunnen deze een maximale hoeveelheid afval opslaan en gemakkelijk worden geleegd.

Tips

Gebruik kleine korrels.

Hoe goed een toiletmat ook ontworpen is, afhankelijk van de grootte van de afvalkorrels zal hij zijn werk goed doen. Het kan nodig zijn een bakje met kleine deeltjes te kiezen om ervoor te zorgen dat deze op het absorberende oppervlak van de mat worden vastgehouden.

Gebruik een gesloten kattenbak.

Als uw kat niet bang is voor afgesloten ruimtes, aarzel dan niet om een gesloten doos te geven. Op deze manier, als hij verwoed in de kattenbak krabt, zullen de korrels zich niet naar buiten verspreiden. Dit betekent dat u minder hoeft schoon te maken. Natuurlijk heb je nog steeds een mat nodig om de resten van de poten van je huisdier te houden.

Voeg richels toe aan een open doos.

Als uw kat claustrofobisch is, heeft ze waarschijnlijk een open kattenbak nodig. U kunt het strooien van afval echter beperken door randen te maken die uw haarbal niet volledig omsluiten. Knip een paar stukken karton van 18 cm hoog en leg ze op de randen van de bak.

Installeer matten.

Naast de kattenbakmat voor de bak, kunt u ook een mat leggen op de plaatsen waar uw kat gewend is te vertoeven. Het kan wat rondvliegende deeltjes opvangen, maar het materiaal is niet zo gripvast als een echte kattenbakmat.

Trim het haar onder de poten.

Uw kat heeft overtollig haar onder de pootkussentjes, en deze zijn ook erg lang. Je moet zijn vacht onderhouden. Kam en trim de meest hardnekkige knopen. Dit zal minder zwerfvuil aantrekken.

Faq

Wat is de beste kattenbakmat?

De beste kattenbakmat hangt af van uw behoeften en uw budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Kan de kattenbakmat in de machine gewassen worden?

Dit is niet aan te bevelen! Idealiter moet het met de hand worden gewassen met water en een beetje zeep of afwasmiddel. De antibacteriële eigenschappen van deze twee oplossingen garanderen een betere hygiëne van de strooiselmat.

Zijn kattentoiletmatten geschikt voor kittens?

Ja, het reinigingssysteem van een kattenbakmat is veilig voor de pootjes van een jonge kat. Als het kitten echter gevoelige voetzooltjes heeft, is het beter om rubberen tegels te vermijden.

Zal de kattenbakmat de kat niet afschrikken?

Nee! Katten vinden het lekker op matten! Een kattenbakmat zal ze niet afschrikken. Integendeel, zij zullen er zeer snel aan wennen en er zelfs op gaan liggen luieren.

Is het echt belangrijk om de beste kattenbakmat te hebben?

Dat is het zeker! Door de verspreiding van kattenbakkorrels te beperken, wordt het risico dat iemand een van de parasitaire kattenziekten zoals hondsdolheid, ringworm en toxoplasmose oploopt, sterk verminderd.