Waarom zijn sommige katten schootkatten terwijl anderen dat niet zijn? 6 Mogelijke redenen

Elke kat heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en voorkeuren. Dit is de reden waarom sommige katten uiteindelijk natuurlijke schootkatten zijn, sommigen zullen leren om schootkatten te zijn en sommige zullen nooit schootkatten zijn. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar kattengedrag om meer definitieve antwoorden te geven op de vraag waarom sommige katten schootkatten worden en anderen niet. Het is echter heel goed mogelijk dat sommige katten geen schootkatten worden, omdat vastgehouden worden een onnatuurlijk gevoel voor hen is.

Dus als je kat het niet leuk vindt om op je schoot te zitten of te knuffelen, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je kat je niet leuk vindt. Het is meer een voorkeursding en je kat heeft waarschijnlijk liever een band met je op andere manieren.

garen ball divider

De 3 mogelijke redenen waarom katten schootkatten zijn

Er zijn geen duidelijke factoren die ervoor zorgen dat katten schootkatten worden. De volgende factoren kunnen echter een rol spelen bij het rijden van uw kat om comfortabel op uw schoot te zitten.

1. Ras en Genetica

Het ras en de genetica van uw kat kunnen een rol spelen bij het bepalen of het een schootkat wordt. Specifieke rassen hebben algemene temperamenten die je van hen kunt verwachten, en sommige kunnen aanhankelijker zijn dan andere.

Van de volgende kattenrassen is algemeen bekend dat ze aanhankelijker zijn:


  • Abessinisch

  • Birmaans

  • Cornish Rex

  • Himalaya

  • Oosters Korthaar

  • Perzisch

  • Lappenpop

  • Schotse Vouw

  • Siamees

  • Sphynx

Onderzoek toont aan dat sommige kattengedragingen erfelijk zijn, dus als een kat sociale ouders heeft, is de kans groter dat hij ook een sociale persoonlijkheid heeft.1

Vrouw breit met een grijze kat op haar schoot
Afbeelding Credit: Sam Lion, Pexels
thematische pauze

2. Op zoek naar warmte

Sommige katten geven er misschien de voorkeur aan om schootkatten te zijn omdat ze op zoek zijn naar warmte. Katten geven meestal de voorkeur aan warmere temperaturen en zijn graag in kamers tussen 80 ° F en 90 ° F.2 Deze temperatuur heeft vaak niet de voorkeur voor mensen, en omdat we de thermostaat regelen, kunnen onze huizen op een temperatuur zijn die enigszins koud kan zijn voor katten.

Hoewel katten prima kunnen leven in huizen die zijn ingesteld op ongeveer 70 ° F, willen ze eerder warme plekken vinden en daar rusten. Dit is de reden waarom je vaak katten zult vinden die zonnebaden, graven onder warme dekens of rusten in een mand met wasgoed die onlangs uit de droger is gehaald. Als uw kat zich op zijn gemak voelt bij u, kan hij op u leunen of op uw schoot rusten omdat hij warmte zoekt.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock
thematische pauze

3, Aandacht zoeken

Sommige katten kunnen meer aandacht zoeken dan anderen. Ze kunnen dus op je schoot gaan zitten als ze je aandacht willen of zich genegeerd voelen. Deze katten willen misschien ook uw volledige aandacht en ontvangen enkele huisdieren van u.

Kattenkogelverdeler 1

De 3 mogelijke redenen waarom katten geen schootkatten zijn

Er zijn tal van redenen waarom een kat het misschien niet leuk vindt om op schoot te zitten, en het heeft niet echt iets te maken met hun relatie met zijn eigenaar. Hier zijn enkele verklaringen waarom sommige katten uiteindelijk geen schootkatten worden.

1. Ze worden liever niet vastgehouden

Jonge kittens kunnen gewend zijn om bij het nekvel te worden gehouden, omdat hun moeders ze zo van plaats naar plaats zouden vervoeren. De meeste katten zullen echter groeien uit hun gemak met het gevoel vastgehouden te worden als ze volwassen worden. Ze zullen het van nature niet leuk vinden om vastgehouden te worden, vooral als hun achterpoten niet worden ondersteund en in de lucht bungelen.

kat slaapt op de schoot van de eigenaar
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze hebben een actieve levensstijl

Sommige katten hebben gewoon een actieve levensstijl en zijn graag in beweging. Ze kunnen misschien niet lang stilzitten, dus ze zullen het niet echt leuk vinden om op je schoot te zitten en een dutje te doen. Dit soort katten hebben de neiging om veel energie te hebben en veel beweging nodig te hebben. Ze spelen of klimmen veel liever op kattenbomen en meubels dan gedwongen te worden stil te zijn.

thematische pauze

3. Ze hebben tijd nodig om comfortabel te worden

In sommige gevallen heeft je kat gewoon tijd nodig. Katten kunnen enige tijd nodig hebben om zich volledig aan te passen aan de nieuwe omgeving en een sterke band met hun eigenaren te vormen. Je kunt een kat niet dwingen om zich op zijn gemak te voelen bij jou, maar je kunt wel consequent zorgen voor een veilige en stimulerende thuisomgeving voor je kat. Uiteindelijk, yonze kat zal zich veilig gaan voelen, je vertrouwen en je opwarmen.

De persoonlijkheid van een kitten kan ook veranderen naarmate het volwassen wordt. Kittens zijn over het algemeen een stuk actiever en kronkeliger dan volwassen katten. Ze spelen vaak liever dan stil te zitten. Het is mogelijk dat naarmate uw kat ouder wordt en uitgroeit tot zijn volwassen persoonlijkheid, hij in een schootkat verandert.

Als uw kat voedselgemotiveerd is, kunt u hem misschien trainen om zich comfortabeler op uw schoot te voelen. Probeer enkele van zijn favoriete lekkernijen op je schoot te leggen en moedig je kat aan om daar te staan of te zitten. Geef ze een traktatie elke keer dat ze op je schoot stappen. Na enige tijd kan uw kat leren een positieve associatie te ontwikkelen met zich gedragen als een schootkat en kan hij er uiteindelijk de voorkeur aan geven om op uw schoot te zitten.

kat die op de schoot van de eigenaar zit
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1

Andere manieren om te weten dat je kat van je houdt

Omdat schootkat zijn een voorkeur heeft, hoef je je niet beledigd of bezorgd te voelen als je kat uiteindelijk geen schootkat wordt. Er zijn tal van andere manieren om te weten dat je kat van je houdt en zich veilig en comfortabel voelt bij jou. Weten hoe uw kat genegenheid uitdrukt, kan u helpen een betere katteneigenaar te worden, omdat u meer afgestemd bent op het weten hoe u voor uw kat moet zorgen om ervoor te zorgen dat hij gelukkig is in uw huis.

Raak eerst vertrouwd met kattengedrag en lichaamstaal. Katten die graag in je huis zijn, zullen met hun lichaamstaal tekenen vertonen dat ze zich veilig voelen. Als je kat op zijn zij gaat liggen en er helemaal ontspannen uitziet, is het een heel goed teken dat hij zich veilig en comfortabel voelt in je huis.

Katten met speelse persoonlijkheden zullen het geweldig vinden om te spelen met de mensen van wie ze houden. Dus als je kat een speelsessie met je begint door een speeltje mee te nemen, is dat een heel goed teken dat hij je leuk vindt. Sommige katten genieten misschien niet van fysiek contact, maar ze geven er misschien gewoon de voorkeur aan om in hetzelfde gebied als jij te zijn. Als je kat je van kamer naar kamer volgt, is dit vaak een teken dat hij je ziet als een persoon van veiligheid en liever in je gezelschap is.

garen ball divider

Conclusie

Het is misschien nooit volledig verklaarbaar waarom sommige katten schootkatten worden en anderen niet. Veel ervan lijkt een persoonlijke voorkeur te zijn. Wat zeker is, is dat uw kat u op zijn eigen manier genegenheid zal tonen. Dus, terwijl je de persoonlijkheid van je kat blijft leren kennen, kun je doorgaan met het opbouwen van je band terwijl je leert om hem liefde te tonen op manieren die hij begrijpt en waardeert.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock