Kun je een kat klonen? Kosten, Procedures, &Ethiek

Twee bijna identieke lappenpopkatten

Sinds 2005 is het mogelijk om huisdieren te klonen in speciale kloonlaboratoria. Levende of onlangs overleden huisdieren kunnen worden gekloond voor huisdierouders die een genetisch identiek huisdier willen maken en zo hun aanbeden huisdier in de toekomst willen behouden.

Snel overzicht

01

Het klonen van huiskatten is wereldwijd slechts in een paar laboratoria verkrijgbaar en is in veel landen illegaal.

02

Voordelen van klonen zijn onder meer het reproduceren van een huisdier dat genetisch identiek is aan een ander zeer speciaal huisdier, het potentieel voor het behoud van beschermde soorten en het bevorderen van vooruitgang op andere wetenschappelijke en medische gebieden.

03

Het klonen van huisdieren is controversieel, met name rond het gebruik van eiceldonordieren en draagmoeders, plus bredere ethische zorgen.

Spraakmakende beroemdheden zoals Barbra Streisand hebben openlijk gesproken over het klonen van hun huisdieren. In 2017 kloonde een eigenaar van een huisdier genaamd Kelly Anderson haar geliefde kat Chai, die op 5-jarige leeftijd stierf. Haar nieuwe kat, Belle, werd al snel een TikTok-beroemdheid (@clonekitty) en sindsdien is het internationale bewustzijn van het klonen van huisdieren gesneeuwbald.

Lees ook: 12 zeldzame vachtkleuren en -patronen bij katten

Wat is genetisch klonen?

vrouwelijke technicus in laboratorium voor genetica

Klonen creëert een exacte genetische kopie van een dier, in wezen een identieke tweeling.

Kunstmatige inseminatie wordt al vele jaren beoefend, waarbij sperma wordt gecryopreserveerd totdat het in veel gevallen nodig is. Maar klonen tilt dit naar een heel nieuw niveau.

Klonen is het wetenschappelijke proces van het repliceren van genetisch materiaal om een exacte kopie van een cel, weefsel of levend wezen te produceren. Met dieren maak je in feite een identieke tweeling met behulp van laboratoriumtechnieken.

Sinds de jaren 1970 hebben wetenschappers muizenembryo’s gekloond, maar het was pas in 1996 dat een volwassen zoogdier met succes werd gekloond met behulp van de somatische cel uit een schapenurier. Het klonen van Dolly de schapen was de katalysator voor het klonen van vele andere boerderijdieren en uiteindelijk huisdieren.

In 2001 produceerden wetenschappers de eerste huiskatkloon genaamd CC (afkorting voor Copy Cat). Dit werd kort gevolgd in 2005 toen een laboratorium in Zuid-Korea de eerste hond kloonde, een Afghaanse windhond. Het duurde meer dan 100 zwangerschappen voordat één kloonpuppy het overleefde.

Lees ook: Basepaws Cat DNA Test Review (we hebben het geprobeerd)

Waarom een dier klonen?

tweeling katten

Klonen biedt veel potentiële wetenschappelijke mogelijkheden, waaronder medisch onderzoek en het behoud van bedreigde diersoorten.

Het klonen van dieren heeft veel potentiële toepassingen. Het meest opvallend is het potentieel voor medische toepassingen, zoals de synthese van eiwitten om menselijke ziekten in de melk van melkproducerende dieren te behandelen. Door de ontwikkeling van wetenschappelijke technieken die worden gebruikt om dieren te klonen, is er een beter begrip van genetica, wat andere gebieden in het menselijk medisch onderzoek heeft beïnvloed, bijvoorbeeld ziekten zoals Alzheimer en diabetes.

In de landbouw kan klonen dieren produceren met een hogere melkgift of vlees van betere kwaliteit, hoewel de kosten deze praktijk waarschijnlijk nog steeds zullen verbieden. Bovendien kan klonen replica’s produceren van hoogwaardige prestatiedieren, zoals paarden. Klonen wordt echter gecontroleerd door paardensportbesturen en is in sommige sectoren van de sport verboden.

Klonen is ook onderzocht bij het behoud van bedreigde soorten en kan een manier zijn om soorten te redden voor of zelfs nadat ze zijn uitgestorven. Voor wezens zoals olifanten met lange zwangerschappen en een lange tijd om geslachtsrijp te worden, kan klonen het antwoord zijn op het verminderen van intervallen tussen generaties.

Als het gaat om het klonen van huisdieren, variëren de redenen voor het klonen. Meestal is er een motivatie om een nieuw huisdier te hebben met dezelfde kenmerken als een ander, mogelijk overleden of bejaard, geliefd huisdier. Sommige katten hebben die unieke kwaliteit die moeilijk aan te wijzen is. Het kunnen uitzonderlijke personages zijn die diep intuïtief zijn en verbonden met hun huisdierouder.

In dat geval is het gemakkelijk om de verwoesting van het verliezen van een speciaal huisdier te begrijpen en hoe de latere creatie van een identieke tweeling uiterst geruststellend zou zijn. Bij raszuivere katten en honden kan zorgvuldig genenpoolbeheer klonen mogelijk maken om de genetische biodiversiteit te verbeteren en te voorkomen dat een zeldzaam ras in de geschiedenisboeken verdwijnt.

Lees ook: 23 interessante feiten over kattenbont die je misschien niet kende

Hoe kloon ik mijn huisdier?

Russisch Blauwe kattentweeling

Het klonen van huisdieren is beschikbaar via verschillende bedrijven over de hele wereld.

Veel bedrijven worldwide biedt genetische monsterverzameling en zal cellen bewaren, opslaan en kweken voorafgaand aan het klonen. Het klonen van huisdieren is echter nog steeds illegaal in veel landen. In de Verenigde Staten is ViaGen Pets, gevestigd in Texas, het toonaangevende bedrijf in het klonen van huisdieren.

Voor de huisdierouder is het proces van het klonen van katten relatief eenvoudig. De gecompliceerde fasen worden in het laboratorium uitgevoerd zodra de eerste monsters zijn verzameld.

Om uw huisdier te klonen, moet een weefselmonster worden verkregen. Om dit te doen, voert uw dierenarts een huidbiopsie uit op uw huidige huisdier. Het biopsiemonster wordt vervolgens naar het kloonbedrijf gestuurd, dat het nauwgezette proces van genetische conservering onderneemt. DNA wordt geëxtraheerd en kan worden ingevroren en jarenlang worden bewaard.

Wanneer met het klonen wordt begonnen, wordt nucleaire overdracht uitgevoerd. Nucleaire overdracht houdt in dat de kern in de eicel van een donorvrouw wordt vervangen door het bewaarde DNA van uw huisdier. Als alternatief kunnen een lege donoreicel en de cel van uw kat worden gefuseerd met behulp van een elektrische stroom. De eicel wordt vervolgens in het laboratorium vermenigvuldigd totdat deze een embryo vormt.

Het embryo wordt geïmplanteerd in de baarmoeder van een surrogaatkat. Als alles goed gaat, volgt een normale zwangerschap en wordt er een genetische tweeling van je kat geboren. Zodra het kitten oud genoeg is, worden ze opnieuw ondergebracht bij hun nieuwe familie.

Lees ook: Zwangere kattentepels versus normale kattentepels: hoe het verschil te zien?

Hoeveel kost het om mijn huisdier te klonen?

Het klonen van een huisdier is een prijzige onderneming en kost gemiddeld $ 50.000.

Klonen is een langdurig en technisch uitdagend proces met meerdere stappen; daarom komt het met een aanzienlijk prijskaartje. Het klonen van een kat kost op het moment van schrijven ongeveer $ 50.000. De kosten van genetische bewaring en bemonsteringskosten kunnen bovenop deze prijs komen.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2023

Waarom is het klonen van huisdieren controversieel?

Ethische vragen rijzen rond het gebruik van surrogaatkatten, die nodig zijn om gekloonde huisdieren te produceren.

We hebben de potentiële voordelen van klonen en het forse prijskaartje besproken. Maar er zijn andere, potentieel grotere kosten van klonen, en deze leiden tot een groot debat en controverse.

Kloonlaboratoria vereisen dat draagmoeders de gekloonde foetus naar een voldragen zwangerschap dragen. Surrogaatkatten worden speciaal gefokt voor gebruik in het programma, zodat ze een goede gezondheid en een rustig temperament hebben. Ondanks dat laboratoria melden dat deze huisdieren goed worden verzorgd, is hun primaire doel om zich voort te planten, vaak via een keizersnede.

Draagmoederschap roept zorgen over dierenwelzijn op en stelt het dilemma: is het goed voor een dier om zijn leven door te brengen in een laboratoriumomgeving, waarbij hij herhaalde zwangerschappen ervaart in ruil voor het leven van een ander huisdier en ten behoeve van een berooid huisdierouder?

Het is ook een uitdaging om dit te onderscheiden van reguliere fokpraktijken. In veel gevallen kunnen de honden en katten in een kloonlaboratorium beter worden verzorgd dan die welke worden gebruikt door onbetrouwbare puppy- of kittenfokkers.

Helaas gaan de zorgen rond draagmoederschap dieper dan dit. Klonen omvat het oogsten van eieren van een donorkoningin en embryo-implantatie in de draagmoeder. Dit zijn medische procedures die vele malen worden opgelegd aan donor- en surrogaatkatten. Hormonale behandelingen kunnen ook onaangename bijwerkingen veroorzaken voor deze katten.

Maar dat is niet alles. Ondanks alle vooruitgang in kloontechnieken, zal slechts een deel van de embryo’s overleven tot de geboorte, dus er kunnen talloze miskramen zijn voordat het gekloonde huisdier uiteindelijk wordt geboren. Daarom kunnen verschillende surrogaten nodig zijn voor een enkel kitten om de volledige zwangerschap te overleven en levend geboren te worden.

Lees ook: Bevallende kat: wat moet je weten?

De bredere ethiek van het klonen van huisdieren

Twin oranje tabby kittens slapen

Sommige mensen zijn van mening dat klonen niet mag plaatsvinden terwijl dakloze huisdieren wegkwijnen in dierenasielen die wachten om te worden geadopteerd.

Bij huisdieren, als klonen wijdverspreid zou zijn, met meerdere nakomelingen die van één dier worden gekloond, zou de genenpool dramatisch worden beperkt. Dit zou leiden tot problemen van inteelt en genetische mutaties in toekomstige generaties. Dus vanuit een gezondheidsperspectief heeft klonen op grotere schaal enorme implicaties.

Sommige activisten beweren dat beroemdheden en leden van het publiek die het klonen van huisdieren in de media goedkeuren, de aandacht van mensen afleiden van het toenemende aantal huisdieren in opvangcentra. Niet alleen dat, velen geloven dat het klonen van huisdieren bedrijven misbruik maken van kwetsbare huisdierouders die rouw ervaren.

Met een bredere kijk op klonen, beweren sommigen dat het klonen van huisdieren slechts een stap dichter bij het klonen van mensen is, wat uitgebreidere en zorgwekkendere ethische implicaties heeftCaties. Het concept van het klonen van mensen wordt over het algemeen afgekeurd en is in veel landen illegaal.

Lees ook: Kattenzwangerschapscalculator

Klonen van huisdieren: laatste gedachten

Foto van mooie tweelingkatten

Afgezien van hoge kosten, roept het klonen van huisdieren veel ethische vragen en discussies op.

Het klonen van huisdieren is een complex en controversieel onderwerp dat vaak de meningen verdeelt. Mensen die hun huisdieren hebben gekloond, ontlenen veel vreugde en troost aan de wetenschap dat een stuk van hun overleden huisdier nog steeds voortleeft. Maar klonen brengt veel ethische verantwoordelijkheden met zich mee rond die dieren die het kloonproces mogelijk maken en de uiteenlopende problemen die gepaard gaan met het vermogen om genetisch identieke levende wezens te produceren.

Lees ook: 5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

Veelgestelde vragen

Zien genetische klonen er altijd identiek uit?

Klonen zijn genetisch identiek, dus ze lijken waarschijnlijk erg op elkaar, net als identieke tweelingen. Maar niet alle klonen zien er precies hetzelfde uit. Afgezien van genen die iemands uiterlijk dicteren, zijn omgevingsfactoren en willekeurige genexpressie ook zeer invloedrijk.

In feite was de eerste gekloonde kat, genaamd CC of Copy Cat, heel anders qua uiterlijk dan haar gekloonde moeder. Dit komt omdat genen in de vrouwelijke X-chromosomen die verschillende gekleurde vachten tot expressie brengen, willekeurig kunnen worden in- of uitgeschakeld bij verschillende individuen. Dieet en blootstelling aan verschillende omgevingen, levenservaringen en ziekten kunnen ook de groei, het uiterlijk en de persoonlijkheid van een kat beïnvloeden.

Kun je een dier klonen dat is gestorven?

Ja, huisdieren kunnen na de dood worden gekloond. Verschillende laboratoria bevelen aan dat biopsieën binnen verschillende tijdsbestekken worden verzameld. Tot vijf tot zeven dagen postmortaal wordt vaak vermeld. Koeling is de voorkeursmethode voor opslag voorafgaand aan biopsie en monsters mogen niet worden verkregen nadat het lichaam van een overleden huisdier is ingevroren.

Kun je een kloon klonen?

Theoretisch is een kloon een normaal levend wezen, dus hetzelfde kloonproces kan worden herhaald. Dit werd beroemd uitgevoerd met Snuppy, de eerste gekloonde hond. Het is echter onduidelijk of er waarschijnlijk repercussies zullen zijn na de productie van meerdere generaties klonen.

Bronnen weergeven

Kim, M.J., Oh, H.J., Kim, G.A., Park, J.E., Park, E.J., Jang, G., Ra, J.C., Kang, S.K., Lee, B.C. (2012). Lessen geleerd van het klonen van honden. Reproductie van huisdieren. 47(4),115-9. Toegankelijk maart 28, 2023

Kim, M.J., Oh, H.J., Kim, G.A., Setyawan, E.M.N., Choi, Y.B., Lee, S.H., Petersen-Jones, S.M., Ko, C.J., Lee, BC (2017). Geboorte van klonen van ’s werelds eerste gekloonde hond. Wetenschappelijke rapporten. 7(1), 15235. Toegankelijk maart 28, 2023