Hoe vallen katten zo snel in slaap? Kattenslaapcyclus uitgelegd

Dus we hebben waarschijnlijk allemaal de term ‘catnap’ gebruikt om een kort stuk slaap te beschrijven dat we overdag nemen. Misschien omdat katten als lui worden gezien? Nou, iedereen die met een kat leeft, weet dat dit nauwelijks de waarheid is! Hoewel katten behoorlijk slapen, zitten ze ook vol energie en vermaken ze ons constant met hun speelse capriolen of verkenning van hun omgeving.

Een deel van de manier waarop katten die energie voeden en zichzelf fysiek en mentaal gezond houden, is door op een zeer unieke manier te slapen. Een van de meest onderscheidende dingen over hoe katten slapen, is hoe verdomd snel ze erin slagen om in slaap te vallen! Ze kunnen dit doen omdat ze in en uit de lichtere ‘slow-wave’ slaap drijven.

Dit artikel legt uit hoe katten zo snel in slaap vallen en waarom ze zoveel slapen als zij.

3 kattenverdeler

Hoe vallen katten zo snel in slaap?

Van de vele geweldige dingen om te waarderen over katten, verrast hun vermogen om heel snel in slaap te vallen vaak hun mensen. Het ene moment zijn ze actief en alert – ze jagen een favoriet speeltje door de keuken of ruw met andere huisdieren in huis. Dan, schijnbaar uit het niets, beginnen hun ogen te hangen en beginnen ze hun favoriete kussen of deken te kneden. Al snel beginnen ze dieper te ademen, of zelfs een beetje te snurken, voordat ze in slaap vallen.

Katten vallen vooral zo snel in slaap omdat ze een groot deel van hun dag (12-18 uur voor de meeste katten) in en uit lichte slaapstadia drijven. Dit soort verlengde slaapcyclus wordt een polyfasische slaapcyclus genoemd.

kat die in een half broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: InstagramFOTOGRAFIN, Pixabay

Slow-Wave Slaap

Tijdens de niet-REM-slaap ervaren katten wat bekend staat als “slow-wave slaap”, die wordt gekenmerkt door langzame, gesynchroniseerde hersengolven. Dit type slaap is belangrijk voor fysiek herstel en groei, en het wordt ook beschouwd als belangrijk voor geheugenconsolidatie en leren. In de slow-wave slaapfase brengen katten ongeveer 15-30 minuten door met dommelen. Gedurende deze tijd geniet een kat van wat gesloten ogen terwijl hij rechtop zit met zijn poten erin, een positie die joviaal bekend staat als de ‘broodpositie’.

Katten gaan snel en gemakkelijk in slow-wave slaap. Als je in deze fase naar een kat kijkt, zul je merken dat ze hun hoofd omhoog houden en dat hun oren vaak verschuiven over het oppikken van geluiden en geluiden. Ze krijgen de voordelen van rust terwijl ze zich zeer bewust blijven van hun omgeving.

Rapid Eye Movement Slaap

Tijdens de REM-slaap ervaren katten daarentegen snelle oogbewegingen, spierverlamming en een actiever brein. Snelle oogbewegingen bij zowel katten als mensen duiden op hersenactiviteit, met name dromen.1 Dit type slaap wordt beschouwd als belangrijk voor emotionele regulatie en verwerking, evenals om de cognitieve functie te verbeteren. U kunt merken dat de spieren en poten van uw kat tijdens deze fase trillen; dit komt omdat hun hersenen bijna net zo actief zijn als wanneer ze wakker zijn.

Kat slapen op stro
Afbeelding credit: Alexandr Popel, Shutterstock

Niet-REM-slaap

In de niet-REM-fase (NREM) van de slaap is het onwaarschijnlijk dat katten veel bewegen en zijn ze afgestemd op wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Dit is de diepste vorm van slaap en is cruciaal voor het behoud van de gezondheid van een kat. Tijdens de NREM-slaap bouwen katten hun lichaam opnieuw op en repareren ze het.

Katten in NREM zullen zichzelf wegstoppen om te slapen, omdat ze op hun kwetsbaarst zijn en hun instincten hen vertellen om zichzelf in deze tijd te beschermen. Als u uw kat onder uw bed vindt, in een kast, ingegraven onder dekens of in wat ze ook maar als hun veiligste en gezelligste ruimte beschouwen, bevindt hij zich waarschijnlijk in de NREM-slaap. Kittens hebben meer non-REM-rust nodig dan volwassen katten omdat ze hun immuunsysteem gedurende deze tijd opbouwen, versterken en revitaliseren.

Instinct en wilde biologie

Ten slotte zijn de hersenen van katten van nature bedraad om snel in slaap te kunnen vallen. Hun wilde voorouders moesten snel kunnen rusten, zodat ze klaar zouden zijn om te reageren op bedreigingen, roofdieren of kansen voor voedsel. Dit instinct is van generatie op generatie doorgegeven, waardoor katten nog steeds snel in slaap vallen, zelfs als gedomesticeerde dieren.

cat + lijnverdeler

Waarom slapen katten zoveel?

Energiebehoud

Katten staan bekend om hun vermogen om energie te besparen en slapen is een manier waarop ze dit doen. Door de hele dag door vaak te slapen, in plaats van in één diepere (maar kortere) sessie, kunnen ze hun energie sparen voor wanneer ze het nodig hebben. Huiskatten delen dit aspect van hun natuur met hun wilde voorouders.

Crepusculaire naturen

Katten zijn crepusculaire dieren, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de ochtenduren (tussen 5.00-8.00 uur) en de schemering (tussen 18.00-21.00 uur). Ze hebben een natuurlijke drive om in deze tijden te jagen, omdat hun prooi tijdens deze uren ook op zoek is naar voedsel.

De roofdieren van een kat kunnen ook op pad zijn, dus het is belangrijk dat katten genoeg energie hebben om zichzelf veilig te houden. Van katten is ook bekend dat ze actief zijn op andere momenten van de dag en nacht, vooral als ze worden gestimuleerd of als hun eigenaar een voedingsschema heeft opgesteld dat vereist dat ze op bepaalde tijden actief zijn.

kat die in broodpositie slaapt
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay

Koel blijven

In warmere delen van de wereld en tijdens de hete zomermaanden slapen katten vaker om energie te besparen en hun lichaamstemperatuur koel te houden. Wanneer de zon ondergaat, kunnen katten tot acht uur per keer slapen.

Als een kat te veel energie verbruikt als het warm is, kunnen hittegerelateerde ziekten ontstaan. Deze kunnen snel escaleren en zelfs de dood veroorzaken als ze onbehandeld blijven. Houd deze symptomen van hittegerelateerde ziekten in de gaten:

  • Lethargie
  • Overmatig zweten
  • Hijgen
  • Roodheid van de tong en mond
  • Struikelen of duizeligheid
  • Braken
  • Bewusteloosheid
  • Rusteloosheid

3 kattenverdeler

Conclusie

Iedereen die met een kat leeft, kan zich afvragen hoe ze mogelijk zoveel moeten slapen als zij. Een van de vele unieke aspecten van hun katachtige aard is een lange, polyfasische slaapcyclus die zich heeft ontwikkeld tot een proces waardoor katten gezond en veilig kunnen blijven.

Katten lijken heel snel in slaap te vallen, maar brengen eigenlijk tijd door in een enigszins wakkere fase van de slaap die hen voorbereidt op een diepere slaap later. Al hun slaapstadia werken samen om je kat in goede moed en een goede gezondheid te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock