3 redenen voor kattenniezen en tranende ogen (met oplossingen)


Je hebt deze symptomen honderd keer gezien en ze komen vrij vaak voor bij mensen. Maar waarom zou je kat niezen en tranende ogen hebben? Hoe gevaarlijk kan dit eigenlijk zijn voor katachtigen?

Welnu, het hangt ervan af wat de reden is achter deze symptomen.

In veel gevallen hebben katten met deze klinische symptomen veterinaire zorg nodig. Laten we dus eens kijken wat de meest voorkomende oorzaken zijn van het overmatige scheuren bij katten, evenals je vertelt Groeten de hele dag door!

1. Allergieën

Schattige kat Scottish Fold staat op het punt om te niezen

Katten kunnen ook omgaan met allergieën en je zult deze aandoening herkennen aan symptomen zoals niezen, tranende ogen, hoesten, jeukende huid en in sommige gevallen zelfs braken en diarree.

Volgens Stephen White en Karen Moriello [1], katten kunnen allergisch zijn voor verschillende stoffen, net als mensen. De meest voorkomende allergenen bij katten zijn plantendeeltjes en stoffen die in voedsel en in de lucht worden aangetroffen.

Luchtallergieën bij katten duiden op hun abnormale gevoeligheid voor ingeademde omgevingsallergenen. Getroffen katten zijn meestal ongeveer 5 jaar oud, of zelfs jonger. De meest voorkomende allergenen in de lucht bij katachtigen zijn schimmels, huisstofmijt, onkruid en graspollen.

Katten kunnen tekenen van voedselallergieën vertonen voordat ze 2 jaar oud zijn. Enkele van de meest voorkomende voedselallergenen voor katachtigen zijn melkproducten, rundvlees, vis en kip.

Hoe te behandelen?

De eerste stap hier is om te bevestigen dat uw kat inderdaad een allergische reactie heeft.

Om dit te bereiken, zal uw dierenarts de geschiedenis van uw kat bekijken en haar lichaam en huid onderzoeken. Ook zal de dierenarts ervoor zorgen dat alle andere mogelijke oorzaken van niezen en tranende ogen van de kat worden geëlimineerd.

De behandeling hangt af van het type allergeen en de ernst van de reacties van de kat. Als het mogelijk is, zal de dierenarts voorstellen om de allergenen en immunotherapie te vermijden.

In sommige gevallen zal het nodig zijn om de behandeling een paar keer te veranderen om degene te krijgen die uw kat het beste zal reageren.

Wees ook voorbereid op frequente evaluaties, zodat uw dierenarts de behandeling op de best mogelijke manier kan aanpassen voor de gezondheid van uw kat.

2. Kattengriep

Grijze tabby kat niest en zit op het asfalt

Voel je je moe, zonder eetlust en lijkt het alsof elke centimeter van je lichaam pijn doet? Klinkt als griepverschijnselen, en we haten dit gevoel allemaal! Welnu, mensen zijn niet de enigen die last hebben van griep; Onze katachtige metgezellen kunnen ook met deze ziekte te maken krijgen.

Kattengriep is een infectie van haar bovenste luchtwegen. Volgens Michèle Bergmann en haar medewerkers [2], deze infectie komt vrij vaak voor bij katten, vooral in huishoudens met meerdere katten. Immuungecompromitteerde katten en jonge kittens moeten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen.

Volgens Cats Protection wordt ongeveer 80% van de gevallen van kattengriep veroorzaakt door een van de 2 virussen, Feline Herpesvirus (FHV) of Feline Calicivirus (FCV).

Deze virussen veroorzaken symptomen die lijken op verkoudheid bij mensen, zoals niezen, tranende ogen, neusafscheiding, verlies van eetlust en koorts.

Hoe te behandelen?

Als u griep bij uw kat vermoedt, moet u uw dierenarts raadplegen.

De behandeling voor kattengriep omvat meestal antivirale medicijnen, pijnstillers of antibiotica.

In de meeste gevallen herstellen katten met succes van de griep in een korte tijd.

U moet echter niet wachten om contact op te nemen met uw dierenarts, vooral als u een jong kitten of een oudere kat heeft.

Bij katten zoals deze, griep kan zich ontwikkelen tot longontsteking, en leiden zelfs tot fatale afloop in de meest ernstige gevallen.

3. Conjunctivitis

Niezen maine coon ras kat

Waterige ogen en niezen bij katten kunnen ook een teken zijn van een oogprobleem, met name van conjunctivitis.

Conjunctivitis is een ontsteking van het voorste membraan van het kattenoog – dat het bindvlies wordt genoemd. Dit membraan is essentieel voor katachtigen, omdat het voorkomt dat bacteriën, vuil en stof hun ogen binnendringen.

Samen met dit kunnen katteneigenaren merken dat hun huisdier probeert haar ogen gesloten te houden, of dat ze één oog dichtknijpt.

Over het algemeen is conjunctivitis geen ernstige ziekte voor katten. Een geïnfecteerde kat zal echter ongemak en pijn voelen, en als het niet wordt behandeld, kan deze infectie zelfs leiden tot blindheid bij katten.

Er zijn veel verschillende oorzaken van conjunctivitis die kunnen worden onderverdeeld infectious en niet-infectieuze oorzaken.

Virale en bacteriële conjunctivitis wordt overgedragen via druppeltjes en wordt bijzonder snel overgedragen in huizen met meerdere katten.

Niet-infectieuze oorzaken van conjunctivitis kunnen vreemde lichamen of oogletsel bij katten zijn.

Hoe te behandelen?

De dierenarts zal de ogen van uw kat onderzoeken om te controleren of er een vreemd lichaam in zit, of misschien een wimper waar een kat last van heeft (ja, katten hebben wimpers!).

Als geen van deze twee het probleem is, zal de dierenarts een wattenstaafje nemen om te testen op bacteriën en virussen. Als de resultaten conjunctivitis bij de kat bevestigen, zal hij een geschikte therapie voorschrijven.

Als een bacteriële infectie de conjunctivitis veroorzaakt, wordt de kat voorgeschreven met een oogzalf of antibioticadruppels. In het geval van een virale infectie moet de kat antivirale geneesmiddelen nemen.

In de meeste gevallen herstellen katten met succes van deze ooginfectie in een paar dagen, zonder ernstige schade aan hun ogen.

U moet echter niet wachten om contact op te nemen met uw dierenarts als u conjunctivitissymptomen bij uw kat opmerkt, omdat het niet op tijd genezen oogletsel en zelfs blindheid bij haar kan veroorzaken.

Om het samen te vatten

Baby kat niezen

Niezen van katten en tranende ogen zien er in eerste instantie misschien niet zo eng uit. Toch, als er een paar dagen verstrijken en de dingen niet beter lijken te worden, moet je deze symptomen op geen enkele manier negeren.

Je moet ook niet in paniek raken, omdat dit meestal symptomen zijn van behandelbare en veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katachtigen.

De hulp is slechts één telefoontje verwijderd, dus probeer geen huismiddeltjes in deze situaties. Laat je harige vriend liever in de veilige handen van professionals.

Verwijzingen:

[1] Wit, SD, Moriello, KA: Allergieën van katten. DOI, geraadpleegd op 03 april 2033.

[2] Bergmann, M, et.al. Behandeling van acute virale katachtige infecties van de bovenste luchtwegen. Tierarztl Prax Ausg K Kleintiere Heimtiere, 2019 apr, 47(2):98-109. DOI, geraadpleegd op 03 april 2033.