7 verbazingwekkende feiten over witte katten (verrassend en leuk)

Hoewel alle katten ongelooflijk en perfect zijn, hebben witte katten hun eigen speciale magie. Sommige kattenminnende mensen beweren dat witte katten de neiging hebben om een beetje aan de verlegen kant te zijn. Anderen zweren dat de lieve kitties geluk brengen. In Rusland worden witte katten geassocieerd met geld en welvaart. Er wordt ook gezegd dat ze langer wrok koesteren dan andere katten, maar het vasthouden van kattenwrok is meestal prachtig gekoppeld aan de ernst van de menselijke overtreding, niet aan de vachtkleur. Hieronder vind je zeven verbazingwekkende feiten over witte katten.

divider-catclaw1

De 7 verbazingwekkende feiten over witte katten

1. Ze zijn te vinden in verschillende rassen

Witte vacht komt veel voor bij verschillende rassen, waaronder Perzische en Maine Coon-katten. Siamezen, Turkse Angora en Noorse boskatten kunnen ook een witte vacht hebben. Hoewel wit vaak de kleur is die het meest wordt geassocieerd met Turkse Angora-katten, kunnen ze ook een zwarte, bruine en rode vacht hebben!

Witte jassen zijn gekoppeld aan een specifiek gen dat de melanineproductie beïnvloedt door de expressie ervan te beperken of te onderdrukken. Katten met witte vachtgenen kunnen melanine maken, maar dat doen ze op sommige plaatsen gewoon niet.

Witte Ragdoll Kat
Afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze hebben specifieke oogkleuren

Kattenogen zijn er in verschillende kleuren: oranje, geel, hazelaar, blauw, groen en koper. Maar witte katten hebben meestal ogen die blauw, goud of koper zijn, hoewel sommige ogen van verschillende kleuren hebben.

Alle kittens worden geboren met blauwe ogen; het is de manier waarop de ogen van katten verschijnen voordat pigmentatie zich ontwikkelt. De ogen van kittens beginnen van kleur te veranderen als ze ongeveer 4 tot 8 weken oud zijn. Donkere ogen hebben meer melanine en reflecteren daardoor minder licht. Het gen dat de melanineproductie vermindert, heeft ook invloed op kattenogen, daarom hebben witte katten vaak blauwe ogen.

thematische pauze

3. Ze zijn soms doof

Tussen de 65 en 85 procent van de witte katten met blauwe ogen wordt doof geboren. Het gen dat die prachtige witte vacht creëert, is gekoppeld aan kattendoofheid. De meeste dove katten leven een gelukkig en gezond leven, en ze navigeren vaak vrij goed door de wereld door te vertrouwen op hun andere katachtige superzintuigen, zoals geur en trillingen die door hun poten en snorharen worden opgepikt.

Dove katten doen het meestal beter binnenshuis, omdat hun gebrek aan gehoor hen kwetsbaar kan maken voor roofdieren wanneer ze genieten van onbewaakte buitentijd.

Witte Britse korthaar
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze kunnen gevoelig zijn voor de zon

Katten met een witte vacht kunnen gemakkelijk verbranden als ze te veel tijd buiten doorbrengen in direct zonlicht. Katachtige oren en neuzen zijn bijzonder kwetsbaar. Katten met een witte vacht die veel tijd in de zon doorbrengen, lopen vaak een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals huidkanker en plaveiselcelcarcinoom. Terwijl buitenkatten een hoger risico lopen, kunnen huisdieren binnenshuis verbranden als ze worden blootgesteld aan UV-stralen door ramen.

thematische pauze

5. Ze komen niet erg vaak voor

Verschillende katten hebben jassen die een beetje wit zijn, zoals smokingkatten en tweekleurige katten. Maar volledig witte katten vormen slechts een klein percentage van de kattenwereld, hoewel het noemen van hen zeldzaam zou zijn. In tegenstelling tot calico en oranje tabby katten, zijn witte katten meestal niet mannelijk of vrouwelijk.

Witte Britse korthaar
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock
thematische pauze

6. Het zijn geen Albino-katten

Albino katten hebben een witte vacht, maar het zijn niet echt witte katten. De aandoening is gekoppeld aan een zeldzaam recessief gen; beide ouders moeten ten minste één exemplaar voor kittens dragen om de eigenschap uit te drukken. Albino-katten kunnen geen melanine produceren, vooral niet in hun vacht, huid en ogen, terwijl de melanineproductie wordt onderdrukt bij witte katten.

Er zijn andere fysieke verschillen tussen de twee, waaronder de oogkleur. Witte katten hebben vaak gouden, blauwe of koperen ogen, maar lichtblauw, rood en roze zijn de meest voorkomende oogkleuren bij albinokatten.

thematische pauze

7. Ze zijn overal in de populaire cultuur

Witte katten zijn in de loop der jaren op het grote scherm verschenen, waaronder in de klassieke animatiefilm van Disney, De Aristokatten. Witte katten hebben ook rollen gehad in James Bond- en Austin Powers-films. Een witte kat was te zien in De Witte Kat en de Mak, een geïllustreerde heruitvinding van een klassieke Ierse legende die door de New York Times Book Review is uitgeroepen tot een van de 10 best geïllustreerde kinderboeken van 2016.

Witte Schotse vouw
Afbeelding Credit: nat Hongkham, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

Witte katten zijn er in alle soorten, maten en variëteiten. De kleur is niet specifiek voor een bepaald ras. Het wordt vaak gevonden bij Perzische, Maine Coon en Britse korthaar katten. Het is ook te zien in lieve, schattige moggies! Veel witte katten met blauwe ogen worden doof geboren, omdat het gen dat resulteert in hun besneeuwde kleur ook van invloed is op hun gehoor. Hoewel witte katten meer uitdagingen kunnen tegenkomen dan katachtigen met andere vachtkleuren, zoals het risico op zonnebrand, zijn ze uitstekende huisdieren en metgezellen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: cristofordraghici, Shutterstock