Waarom zijn kattenneuzen nat – 5 mogelijke redenen


Moeten katten vochtige neuzen hebben? Wanneer u ’s ochtends de neus van uw gezonde kat of kitten “boopt” om een knuffelsessie te starten, kunt u erachter komen dat hun schattige neus vochtig is. Maar is de neus van een natte kat normaal? Ja, de neus van een kat moet meestal nat zijn in plaats van droog. Maar waarom zijn kattenneuzen nat?

De nattigheid (of droogheid) van de neus van een kat hangt in werkelijkheid af van veel verschillende dingen om eerlijk te zijn. Maar we zullen nu controleren waarom dit normaal is en wanneer je je zorgen moet maken over de gezondheid van je harige vriend.

Waarom hebben katten natte neuzen?

Grijze kattenneus en mond macro close-up

De zweetklieren op het rhinarium, de haarloze huid die de neusgatopeningen omringt, zijn de primaire bron van het vocht dat door de neus van een kat wordt geproduceerd.

Tal van omgevings-, fysieke en gezondheidsfactoren kunnen een natte neus veroorzaken. Het is misschien zoiets eenvoudigs als vocht dat overblijft van de verzorging of iets ingewikkelders zoals een infectie van de bovenste luchtwegen.

Af en toe droogvallen van de neus van uw kat is ook mogelijk en geen reden tot ongerustheid. Maar houd er rekening mee dat als er andere gedrags- of fysieke veranderingen plaatsvinden samen met de neusverschillen van de kat, u voor een dierenartscontrole moet gaan.

1. Drinken

De meerderheid van de katten zijn zorgvuldige drinkers en zijn zeer bedreven in het droog en schoon houden van hun gezicht terwijl ze dit doen.

Wanneer u probeert te drinken, kan uw kat onbedoeld zijn neus iets te ver indompelen als het waterniveau in zijn kom laag is. Hoewel een dergelijke natte neus meestal niet lang meegaat, kan het overmatig likken, waardoor het nog een tijdje nat blijft.

2. Milieu

Blauwogige Kat kijkt op afstand

De temperatuur en luchtvochtigheid in het gebied hebben een grote invloed op hoe nat de neus van uw kat is. Wanneer het buiten warm en vochtig is, condenseert waterdamp in de lucht die je kat uitademt, waardoor de buitenkant van de neus vochtig blijft.

Aan de andere kant kan koude, droge lucht de neus juist van zijn vocht beroven, wat leidt tot een droge en mogelijk gebarsten neusplanum. Een andere manier om je neus uit te drogen en er vocht uit te verwijderen, is door in de hete zon of dicht bij een kachel te liggen.

3. Tranen

Het nasolacrimale kanaal zorgt ervoor dat overtollig vocht van scheurende ogen van de kat uit de oogleden kan lopen en naar de neus kan reizen. Elke keer dat uw kat veel huilt, zoals wanneer hun ogen jeuken van allergieën of een ziekte, daalt het vocht neer en resulteert in een natte neus.

De drainage van de traankanalen van een kat, naast de klieren op de Rhinarium, draagt ook bij aan de natte neus van het dier.

4. Likken

schattige kat likken lippen

De tong van een kat kan gemakkelijk zijn neus raken, dus elk likken kan mogelijk vocht naar de neus verspreiden. Katten verzorgen zichzelf vaak, waardoor hun neus door natte vacht wordt geduwd en vocht verzamelt terwijl ze zichzelf likken.

Katten kunnen alleen maar zweten door de pads van hun voeten en kan nergens anders zweten, dus door hun neus nat te houden, kunnen ze koel blijven bij warm weer. Om oververhitting te voorkomen, geven mensen die hun neus likken vocht af dat zal verdampen en een deel van hun lichaamswarmte zal helpen vrijgeven.

Katten kunnen hun reukvermogen resetten door die ingesloten geurdeeltjes op te ruimen wanneer ze hun neus likken.

GERELATEERD: Waarom likt mijn kat alles?

5. Bovenste luchtweginfecties

Veel verschillende infecties van de bovenste luchtwegen kunnen katten treffen. Die infecties kunnen zich manifesteren in Hoesten Lopende neus en ogen en Niezend. Een natte neus kan het gevolg zijn van een van deze tekenen.

Het verhoogde reukvermogen van een kat

Kat ruikende grasstrengen

De neus van een kat is veel complexer dan alleen het vochtgehalte. De neus helpt hen als de ingang van het meest cruciale zintuig van uw kat- geur.

De waarheid is dat katten een beter reukvermogen hebben dan honden, ondanks het feit dat je misschien een hond een persoon of een ander dier hebt zien volgen terwijl hij zijn neus op de grond hield.

Katten hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neusholte.  Dankzij hen kunnen ze hun favoriete mensen, andere dieren herkennen, hun woonplaats en hun prooi lokaliseren. Met slechts één snelle zweepslag kunnen ze ook bepalen waar je de hele dag bent geweest.

Katten hebben een geurklier genaamd het Jacobson’s Organ boven het dak van hun mond. Ze kunnen dit doen omdat ze door hun mond ademen, en af en toe houden ze hun mond iets open in een “sneer” om een goede geur te vangen. Dit staat bekend als de reactie van flehmen.

Een ander belangrijk aspect van eten is geur. De geur van het voer van een kat is veel belangrijker voor katten dan de smaak omdat ze minder smaakpapillen hebben dan andere dieren. Om hun reukvermogen te deblokkeren, kunnen katten met problemen met de bovenste luchtwegen stoppen met eten.

Hebben alle katten natte neuzen?

  schattige Siberische kat kijkt uit vanachter meubels

Gezien het feit dat we het net hebben gehad over de mogelijkheid dat de neus van je kat in de loop van de dag kan afwisselen tussen nat en droog zijn, is het veilig om aan te nemen dat wilde katten niet anders zijn.

Als het buiten warmer is, kunnen hun neuzen natter zijn en als het buiten kouder is, kunnen hun neuzen droger zijn.

Het is logisch dat wilde katten baat hebben bij een snuffelaar die vochtiger is, omdat het hebben van een natte neus kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur meer dan het hebben van een drogere neus en sommige mensen speculeren zelfs dat het het vermogen van een kat om te ruiken kan verbeteren.

Wat is de vloeistof op de neus van een kat?

Meestal zijn speeksel van likken of tranen die uit de ogen zijn opgedroogd de stoffen die ervoor zorgen dat de neus van uw kat nat wordt. Als je kat zich onwel voelt, kan het ook snot zijn. De afscheidingen van de neusholte kunnen ervoor zorgen dat de neus van een kat ook vochtig wordt.

De neus van een kat helpt om ze gezond te houden en hun lichaam te reinigen van potentiële allergenen door ze voorzichtig uit de neusholte te spoelen voordat ze de kans krijgen om diep in het lichaam door te dringen.

Wat betekent het als de neus van een kat droog is?

Schattige roze en sproetige neus van een slapende kat

De luchtvochtigheid in de lucht heeft ook invloed op het vochtgehalte in de neus. Dit geldt vooral op veel plaatsen in de winter.

Uitdroging, veroorzaakt door verminderde waterinname of verhoogd vochtverlies, is de belangrijkste reden waarom je een droge kattenneus ziet. Als uw kat uitgedroogd lijkt, raadpleeg dan uw dierenarts. Hier zijn tekenen van uitdroging die u bij uw kat kunt zien:

Depressie

• Ingevallen ogen

•Lethargie

• Elasticiteit van de huid

•Xerostomie

•Hijgen

• Verhoogde hartslag

Verlies van eetlust

Is een droge kattenneus alarmerend?

Over het algemeen betekent de droge neus van je katachtige vriend niets meer dan dat ze misschien onder de plafondventilator hebben gestaan of dat het weer koud kan worden. Dus dat zou niet zo veel reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Wanneer een droge neus aanwezig is, samen met andere verontrustende symptomen of gedragingen zoals koorts, verminderde eetlust of lethargie, zou dit enkele rode vlaggen moeten veroorzaken.

Het aanraken van de neus of oren van uw kat kan u helpen hun relatieve lichaamstemperatuur te bepalen, dus een droge, hete of warme neus kan een teken zijn van een ziekte of zelfs een hitteberoerte. Als uw kat naast een droge neus nog andere vreemde symptomen of gedragingen vertoont, zorg er dan voor dat u ze naar de dierenarts brengt.

Eenvoudigweg let beter op aan het ongewone gedrag van uw kat als u merkt dat zijn neus plotseling droog is, zodat u alles kunt zien dat een beetje vreemd lijkt of op een gezondheidstoestand wijst.

Houd er rekening mee dat de haarloze neuzen van de kat zonnebrand kunnen krijgen en zwelling, droogheid, schilferige huid en droogheid kunnen veroorzaken.

Wat als de neus van mijn kat te nat is?

Pluizige grijze kattentong die zijn neus likt

De neus van uw kat kan in de loop van de dag min of meer nat worden. Tenzij er extra problemen lijken te zijn, wees niet gealarmeerd. Een loopneus of druipneus kan een teken zijn van allergieën of een infectie van de bovenste luchtwegen.

Let op de kleur van de drainage. Hoewel duidelijke drainage kan wijzen op een virale infectie of allergieën, duidt dikke, gekleurde drainage meestal op een bacteriële infectie. Meestal omvatten deze ziekten ook loopogen, hoesten en niezen.

Lethargie, een verlies van eetlust en koorts zijn vaak andere symptomen. Bezoek onmiddellijk uw dierenarts als de loopneus van uw kat gepaard gaat met andere symptomen of gedragsveranderingen.

Is mijn kat ziek?

Omgekeerd zijn de neustemperatuur en het vochtgehalte van uw kat geen nauwkeurige indicatoren of hij ziek is. Richt je in plaats daarvan op acties en gedragingen zoals gebrek aan eetlust, slaperigheid, verhoogde dorst, gastro-intestinale nood of verhoogde vocalisatie.

Als de neus van uw kat echter plotseling warmer en droger wordt dan normaal en zo blijft, samen met andere symptomen, kan dit wijzen op koorts of uitdroging. Vanwege de notoir slechte drinkgewoonten van katten, is het cruciaal om te letten op tekenen van uitdroging.

Een natte neus die in feite druipnat is, kan aan de andere kant enkele problemen veroorzaken. Als de neus van uw kat natter is dan normaal, kan dit te wijten zijn aan een afscheiding veroorzaakt door een luchtweginfectie, allergieën of andere gezondheidsproblemen.

Piepende ademhaling of congestie kan hiermee gepaard gaan. Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts om een onderzoek te plannen.

Waarom zijn kattenneuzen zo interessant?

kat gluurt van onder de deken

Als het feit dat katten een verbeterd reukvermogen hebben in vergelijking met honden niet intrigerend genoeg was, misschien de volgende extra neustrivia:

• Net als menselijke vingerafdrukken heeft elke kat een unieke neusprint dat is bijzonder aan die kat. Identificatie van neusafdrukken is momenteel niet mogelijk, maar misschien wel in de toekomst!

•De tint van de huid van uw kat heeft invloed op de kleur van hun neus. Katten met lichtere vachten en neuzen vullen elkaar aan.

• De neusgaten van uw kat hebben spleten aan de onderzijde waar lucht uitkomt en binnenkomt via de voorste, ronde delen. Dankzij dit proces zijn ze beter in staat om de bron van een geur te lokaliseren.

Inpakken

Waarom zijn kattenneuzen nat? Je hoeft je niet af te vragen waarom de kleine neus van je kat nat en koud is de volgende keer dat je hem een ‘boop’ geeft. De neus van een kat kan profiteren van een beetje vocht om zijn reukvermogen te verbeteren en zijn lichaamstemperatuur op warmere dagen te regelen.

Hoewel neusvocht en koelte standaard zijn, duidt een droge of warme neus niet altijd op een gezondheidsprobleem. Het vochtgehalte van de neus van een kat kan gedurende de dag fluctueren, dus maak je geen zorgen als je vinger wordt geconfronteerd met een droge in plaats van een natte.

Als u het typische gedrag van uw kat kent, kunt u beslissen of een bijzonder natte of droge neus iets is waar u zich zorgen over moet maken.

Gerelateerde inhoud

9 Best smakende kattenvoer voor kieskeurige eters

Waarom hebben katten zwemvliezen?

Waarom zijn de oren van mijn katten heet? Ontdek 6 redenen ervoor