Cat Petting Chart – Leer hoe u uw huisdier moet aaien


Hoewel het aaien van een kat misschien gemakkelijk lijkt, is het belangrijk om de do’s en don’ts van het benaderen en aanraken van een kat te begrijpen, vooral voor kinderen of mensen die niet veel tijd in de buurt van katten hebben doorgebracht.

Een kattenaaikaart helpt je te begrijpen wat en waar je je kat mag aanraken en waar het een verboden plek is!

Sommige katten kunnen geagiteerd en bijten of krabben als ze op de verkeerde plaats worden geaaid, met te veel kracht of te snel. Volgens experts moet je de toestemming van de kat vragen voordat je hem aait en de kat laten beslissen hoe de interactie zal verlopen.

Er zijn een paar plekken waar het moeilijk is om een fout te maken; de met geurklieren bedekte gebieden van katten zijn ideaal om te aaien. Door hun geur te verspreiden, geven ze hun omgeving een geruststellend aroma daar worden ze blij en tevreden van.

Een beetje kat-mens contact kan voor jullie beiden leuk zijn als je weet wanneer en waar je moet aanraken. Essentieel je moet het begrijpen kattentaal. Fluffy zal in staat zijn om te ontspannen zodra jullie allebei de kans hebben gehad om elkaar te leren kennen. Houd er rekening mee dat minder meer is bij het aaien van een kat.

In tegenstelling tot honden, die vaak geaaid en aandacht willen krijgen, zijn katten vaak niet geïnteresseerd in menselijk contact. Als jij de persoon bent die een klein wezen ziet en meteen denkt: Mijn kostbaarheid! dat moet je oplossen.

Neem een huisdier. Geef ze zoveel opties als je kunt onze aaigids volgen, en misschien krijg je er wat knuffels voor terug.

Cat Petting Grafiek

Bekijk onze kattenaaikaart om te zien waar katten graag geaaid worden en welke gebieden je zeker moet vermijden.

cat aaien kaart gids

Wat is de beste manier om een kat te aaien?

vrouw die een calico kat aait

Katten geven de voorkeur aan aaien dat in dezelfde richting gaat als hun vacht, dus zorg ervoor dat je heen en weer aaien vermijdt, volgens Samantha Nigbur, een ASPCA Behavioral Sciences Team Counselor. De geurklieren rond het gezicht van een kat zijn meestal de beste plaatsen om haar te aaien.

Wanneer je je hand uitsteekt en ze reageren door je hand tegen hun hoofd of wang te drukken, zijn ze “gors,” of hun geur op je deponeren. Naast het markeren van hun territorium met geur, dient gors als een vorm van communicatie.

De meeste katten genieten van hun geurklieren gebieden geaaid, die worden gevonden tussen hun oren, aan de basis van hun oren, op hun wangen en onder hun kin, geaaid. Ze kunnen ook genieten van zachte druk die net voor hun staart stopt en langs hun nek en rug loopt.

Kattenliefhebbers moeten zich concentreren op delen van de klieren van het gebied bij het aaien van een kat.

Kattenkin

vrouwelijke eigenaar die rode tabby-kat in bed thuis streelt

Begin met het zachtjes krabben aan de kin van je kat. Wrijf zachtjes over de kin, met speciale aandacht voor het gebied waar het kaakbot en de schedel samenkomen. De kat kan zo genieten van de aai dat ze in je duwen of zijn kin uitsteken.

Hoofd en oren

eigenaar huisdieren kat op hoofd en oren

Concentreer je op het gebied achter of tussen de oren. Plaats je pads voorzichtig op het hoofd en begin te wrijven. Katten laten hun geur ook achter aan de basis van hun oren. Ze wijzen je aan als de hunne als ze hun hoofd tegen je “bunten”.

Wangen

De man krabt aan het gezicht van de kat

Net achter de snorharen van de kat streel je zijn wangen. Als de kat ervan geniet, kan hij zijn snorharen naar voren bewegen om een verlangen naar meer aan te geven.

Gezicht

Wrijf zachtjes over de zijkant van het gezicht met de achterkant van je hand. Zodra de kat is opgewarmd, aai je zijn “snor” (het gebied net boven de bovenlip) met je middelvinger terwijl je zijn hele gezicht omcirkelt en de bovenkant van zijn hoofd met je duim aait. Het is allemaal van jou.

Voorhoofd naar de staartbasis

Een zwarte kat die geniet wanneer de eigenaar aan de basis van zijn staart krabt

Van zijn voorhoofd tot zijn staart, voel je vrij om de kat te aaien. Nadat je het voorhoofd hebt geaaid, beweeg je herhaaldelijk je hand van de bovenkant van het hoofd naar de basis van de staart.

Zachtjes in hun nek knijpen zal de spieren masseren. Zet er een beetje druk op en laat het langzaam gaan, continue beweging. Omdat sommige katten er niet van houden om van achteren naar voren te worden geaaid, werken ze maar in één richting (voorhoofd tot staart).

Vermijd het aanraken van de staart of je hand opzij steken. De kat zal zijn rug buigen om meer druk op je hand uit te oefenen als ze het leuk vinden wat je doet.

De kat kan krachtig zijn voorhoofd tegen je hand wrijven terwijl je je hand terugbrengt naar waar je je begon te vragen de beweging te herhalen.

Als je merkt dat je kat zijn oren naar achteren heeft getrokken, of weg wil lopen, is dit een duidelijk teken dat ze niet geaaid wil worden, daarom moet je stop met aaien het.

Je kunt de kat zachtjes krabben terwijl je je hand langs zijn rug beweegt; stop echter niet alleen en kras op één locatie. Houd je hand in beweging.

Met voorzichtigheid, oefen een beetje druk uit aan de basis van de staart. Er zijn katten die het leuk vinden om hun geurklieren in dit gebied te laten krabben. Sommige katachtigen hebben echter, als ze er genoeg van hebben, de gewoonte om plotseling hun tanden op je hand te zetten.

Wat moet je niet doen bij het aaien van een kat?

Cat Family Pet Emotionele ondersteuning Dier in de schoot van een oudere man

Niet van richting wisselen

Verander niet van richting tijdens het aaien van de katachtige; ga verder van het hoofd naar de staart. Sommige katten vinden het niet leuk om hun hele lichaam te laten strelen.

Aai de kat niet

Geef nooit een kat een aai over de bol. Als je niet gewend bent om in de buurt van katten te zijn, is het het beste om te voorkomen dat je experimenteert, tenzij je de kans wilt nemen om gebeten of gekrabd te worden. Sommige katten vinden het leuk, maar sommige niet.

Houd je handen van de buik af

Vermijd het aanraken van de buik. Ook al rollen katten op hun rug als ze je zien omdat ze blij zijn dat je er bent, onthoud dat veel katten vinden het niet leuk als je over hun buik wrijft.

Dit is zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen potentiële roofdieren in het wild, in tegenstelling tot honden die zelfverzekerder zijn en ervan genieten om hun buiken te laten krabben.

Veel katten zullen zichzelf gaan verdedigen als hun maag wordt aangeraakt, omdat de buik het deel van hun lichaam is waar al hun vitale organen zich bevinden.

Kat houdt alleen van buikwrijven in speciale, bijzondere omstandigheden, maar ze interpreteren het meestal als een verzoek om rough te spelen of neem deel aan krabbende en klauwgrijpende gevechten. Je hand of arm wordt omringd door hun klauwen, waar ze in bijten en vervolgens krachtig krabben met zowel hun voor- als achterpoten.

Dit is hoe sommige katten “worstelen”, niet altijd als een aanval. Houd stil en laat de kat zijn klauwen loslaten als hij je met zijn poten vastpakt. Om weg te komen van de toorn van klauwen, gebruik je je andere hand en verwijder je voorzichtig de poot van de kat uit je hand.

Als hun klauwen worden gevangen, krabben katten vaak diep, zelfs als ze dat niet willen. Wanneer katten je willen tegenhouden, zullen ze hun klauwen gebruiken om je te waarschuwen.

Benader de voeten voorzichtig

Benader voorzichtig de voeten. Als je een kat niet goed kent en er zeker van bent dat ze het leuk vinden om met hun voeten te spelen, vermijd dan het spelen met hun voeten. Begin met het simpelweg aaien van de kat om ze te kalmeren, raak dan een van zijn voeten aan met je vinger om toestemming te vragen om ze te aaien.

Veel katten houden er helemaal niet van dat hun voeten worden aangeraakt, maar met geduld en een langzaam, progressief beloningssysteem kunnen ze worden getraind om het mogelijk te maken voor taken zoals klauw trimmen.

Als de kat geen bezwaar maakt, aai die voet dan voorzichtig in de richting waarin de vacht van nature groeit – van de pols tot de tenen. Als de kat begint te sissen, zijn voet wegtrekt of zijn oren platdrukt, stop dan met wat je je kat aandoet.

GERELATEERD: Waarom loopt mijn kat van me weg

Wat kun je doen om succesvol te aaien

meisje huisdieren kat onder kin terwijl de kat spint

Hier zijn enkele tips die u kunt doen om uw kat naar u toe te laten komen.

• Voordat u de kat aait, geef het een kans om je te besnuffelen zodat ze aan je kunnen wennen. Geef de kat de kans om zijn neus tegen de jouwe te wrijven door een hand of vinger uit te steken. Als ze je hand negeren of er gewoon met argwaan naar staren, moet je twee keer nadenken voordat je ze aait.

Probeer het later opnieuw wanneer de kat misschien in een beter humeur is. U bent vrij om uw kat aan te raken als de kat miauwt, aan uw hand snuffelt en zijn kin of de zijkant van haar hoofd of lichaam tegen uw hoofd wrijft. Open je handpalm en raak het lichaam van de kat er voorzichtig mee aan.

Wacht tot de kat zijn kop tegen je aan borstelt. Een kattenkop die tegen je hand botst, is een teken dat ze je aandacht willen. Om de kat te laten zien dat je hem niet negeert als je het momenteel druk hebt, aai je hem op zijn minst een of twee keer.

Aai je kat een keer als ze in je schoot komen om de toon te zetten. Om te zien of ze terugdeinzen. Als ze dat doen, is het mogelijk dat ze gewoon op zoek zijn naar ontspanning, omdat mensen een geweldige bron van lichaamswarmte zijn. Je kunt hun ruggengraat zachtjes blijven strelen als ze niet bewegen.

• Katten moeten worden geaaid terwijl ze op hun zij liggen. Katten zijn gewoon dol op die positie terwijl je ze aait. Strijk lichtjes over de naar boven gerichte kant. Ze kunnen plezier uitdrukken door te miauwen of te spinnen. Maar blijf uit de buurt van de maag.

Leer de kattentaal. De kat spint, wat een laag geluid is dat hij maakt. Een manier waarop een kat zijn sociale stemming en verlangen naar aandacht communiceert, is door te spinnen. Als je merkt dat je kat je heup of hoofd stoot, of enkeltweeling, is dit een duidelijk teken dat ze geaaid wil worden.

Soms is alles wat een kat wil een snelle aai, zoals een handdruk of een begroeting, in tegenstelling tot een lange knuffel- en knuffelsessie. Het volume van het spinnen van een kat geeft aan hoe tevreden het is. Hoe gelukkiger de kat op dit moment is, hoe luider zijn spinnen is.

Een rustig spinnen duidt op tevredenheid, terwijl een luid spinnen aangeeft extreem geluk. Wees voorzichtig, want te luid spinnen duidt vaak op overdreven geluk, wat snel kan veranderen in ergernis.

Houd aanwijzingen in de gaten dat de kat niet meer geaaid wil worden. Zelfs aaien dat de kat leuk vindt, kan af en toe te stimulerend of raspend worden, vooral als het herhaaldelijk gebeurt.

Een zachte, ingetogen beet of kras kan een waarschuwing zijn om te stoppen als je niet oplet. Voordat hij bijt, zal een kat vaak een aantal subtiele signalen uitzenden dat hij niet langer geaaid wil worden. Houd deze vroege tekenen in de gaten en als je ze ziet, stop dan met aaien:

• Friemelen

• Oren die tegen het hoofd afvlakken

• Sissen of grommen

• Staart trillen

Inpakken

Jonge Aziatische vrouw rusten met kat in bank thuis in zonnig

Tot slot helpt een kattenaaikaart u te begrijpen waar uw kat graag wordt aangeraakt en welke gebieden u moet vermijden.

Gebruik het wanneer je twijfelt en wees zachtaardig tegen je kat, wat er ook gebeurt. Als je ziet dat de kat niet veel geniet van de knuffels en knuffels, laat haar dan achter. Kat versus mens contact moet voor jullie beiden plezierig zijn, dus duw het niet.

Gerelateerde inhoud

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Begrijpen katten kusjes – In de emoties van de kat

Waarom houden katten niet van hun poten aangeraakt?