Kunnen Britse korthaar katten zwemmen? Houden ze van water?

Britse korthaar katten zijn te herkennen aan hun afgeronde wangen en dikke, zachte vacht. Ze zijn rond en zwaarder dan sommige andere rassen, en je kunt je afvragen of ze wel of niet kunnen zwemmen. Het antwoord is ja; de meeste Britse kortharen kunnen zwemmen. Zwemmen is instinctief bij katten; ze zullen niet uit vrije wil zwemmen, maar als ze worden geconfronteerd met een situatie waarin ze het risico lopen te verdrinken, kunnen Britse korthaarkatten effectief genoeg zwemmen om zichzelf uit gevaar te halen.

Ze kunnen veilig zwemmen, maar zijn geen sterke zwemmers omdat ze er niet voor gebouwd zijn. Ze worden vaak moe tegen sterke stromingen of diep water, dus bescherm je kat altijd rond waterlichamen, zoals zwembaden, vijvers of rivieren.

3 katten gezichtsverdeler

Houden Britse korthaarkatten van water?

Het is waar dat de meeste katten niet van water houden. Sommige rassen, waaronder de Britse korthaar, zijn echter meer geneigd om ervan te genieten. Ze staan erom bekend dat ze houden van en gefascineerd zijn door beweging, inclusief die van stromend water. Dit betekent dat stromend water of een druipende kraan hen meer kans kan geven om het te verkennen, maar er is geen echte manier om definitief te zeggen of uw Britse korthaar van water zal houden.

Sommige mensen zullen worden gehypnotiseerd door de beweging van water en zullen het niet kunnen weerstaan om een duik te nemen, maar anderen zullen rennen wanneer een kleine druppel hen raakt. Hoe goed een kat water neemt, wordt vaak bepaald door hoe ze er als kitten mee werden gesocialiseerd.

Brits korthaar
Afbeelding Credit: FotoMirta, Shutterstock

Wat moet ik doen als mijn Britse korthaar kat in het water komt?

Britse korthaar katten hebben een dichte vacht, die hen kan beschermen tegen kou, maar ze zullen nog steeds snel wateroverlast krijgen. Als je Britse korthaar in het water valt, trek ze er dan zo snel mogelijk uit. Droog ze onmiddellijk af met een zachte, warme handdoek en stel ze gerust. Je kat zal waarschijnlijk ongelooflijk gestrest zijn, dus hij moet in een stressvrije omgeving worden geplaatst die warm, kalm en stil is.

Observeer uw kat nauwlettend na een val in het water, met name kijkend naar zijn ademhaling en algemene houding. Sommige katten zullen snel herstellen van een mogelijk traumatiserende gebeurtenis, maar sommigen zullen zich verstoppen en misschien niet naar buiten komen voor voedsel of om te spelen. Door je Britse korthaar een veilige ruimte te bieden met hun kattenbak, voedsel en waterbakken dicht bij de hand, kun je ze comfortabel houden als ze niet uit hun schuilplaats willen komen, maar zorg ervoor dat je hun ademhaling regelmatig kunt beoordelen.

Het inademen van water, vooral vijver- of zwembadwater, kan aspiratiepneumonie veroorzaken die dodelijk kan zijn als het niet wordt behandeld.

Tekenen van aspiratiepneumonie om op te letten zijn onder meer:

  • Verhoogde ademhalingsfrequentie
  • Verhoogde hartslag
  • Groene of gele neusafscheiding (snot)
  • Hoesten of piepende ademhaling
  • Lethargie
  • Ademnood en ademhalen met open mond

Dit betekent dat bacteriën in het water waarin uw kat is gevallen, via ingeademd water naar hun longen zijn gereisd. Zodra het vat krijgt, kan het een infectie veroorzaken die de ademhaling beperkt. Breng uw kat naar de dierenarts als hij tekenen van longontsteking ervaart.

Kan ik mijn Britse korthaar laten genieten van water?

Veel katten zijn bang voor water omdat ze er niet vroeg in hun leven aan worden blootgesteld. Er is dus geen reden om uw kat kennis te laten maken met water in het algemeen, en ze hoeven alleen te baden als ze erg vies zijn of als ze in contact komen met giftige of schadelijke stoffen.

Als u uw kat echter aan water wilt laten zien, moet u dit langzaam doen en op hun tempo gaan. Je kunt ze kennis laten maken met water door speelgoed in een bakje water te gebruiken of ze in de badkamer te laten zitten als je aan het baden bent. Als ze interesse tonen, kunt u druppelende douches of kleine hoeveelheden warm water in het bad verkennen. Sommige Britse korthaar katten zullen dit onmiddellijk doen, maar sommige hebben misschien meer tijd nodig om zich aan te passen. Het is belangrijk om te onthouden dat je je kat nooit in water moet dwingen of in een volledig bad moet laten vallen; dit zal hen traumatiseren en kan in de toekomst blijvende gedrags- en fysieke problemen veroorzaken.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Britse kortharen staan bekend als nieuwsgierige wezens die vaak niet bang zijn om met water te spelen. Veel katten houden er echter niet van om nat te worden of het water in te gaan, omdat ze er niet als kittens mee gesocialiseerd zijn.

Het observeren van het gedrag van uw kat en het opmerken van enige nieuwsgierigheid naar water is een goede indicator of u hem eraan zou kunnen introduceren, zoals het introduceren van een ondiepe waterbak of een druppelende douche. U may vinden dat je Britse korthaar van water houdt; het is niet ongehoord, want deze katten kunnen zich door hun nieuwsgierigheid laten leiden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit; Zulkarnieiev Denis, Shutterstock