Hoe een kitten te socialiseren: 6 door de dierenarts goedgekeurde stappen

De beste tijd om een kitten te socialiseren is vanaf de geboorte, met hun moeder. Dus als je een kat hebt die een nest kittens heeft gehad, goed gedaan om na te denken over het lekker vroeg socialiseren van ze.

In de meeste gevallen echter, tegen de tijd dat u uw nieuwe kitten krijgt, zijn ze misschien al enige tijd gescheiden van hun moeder, of ze nu een met de hand opgevoed weeskatje zijn of een moeder hebben verlaten voordat ze in een dierenasiel of bij een reddingsgroep terechtkomen. Toch kunnen kittens in sommige gevallen nog steeds worden gesocialiseerd, dus hoe eerder je begint, hoe beter.

Snel overzicht

01

Kittens die zijn gesocialiseerd aan het hanteren en gewend zijn aan de geluiden van een huishouden, zullen minder gestreste volwassen katten zijn en meer kans hebben om te genieten van het gezelschap van mensen.

02

De kritische socialisatieperiode voor kittens is 2 tot 7 weken. Na de leeftijd van 7 weken is het technisch niet mogelijk om kittens te socialiseren, maar het is mogelijk om ze te helpen zich rond mensen te vestigen met veel positieve bekrachtiging.

03

Het is essentieel om socialisatie-ervaringen positief te houden, zodat je het kitten niet bang maakt en een negatieve associatie creëert.

Wat hun omstandigheden ook zijn, het socialiseren van kittens is belangrijk – het helpt hen zich aan te passen aan het leven in menselijke huizen en stelt hen in staat om zelfverzekerde en vriendelijke leden van het gezin te zijn.

Wat betekent het om een kitten te socialiseren?

Vanaf ongeveer 2 tot 7 weken oud weegt de nieuwsgierigheid van een kitten zwaarder dan hun angst.

Wanneer we het hebben over het “socialiseren” van kittens, bespreken we het gebruik van een kritieke periode van ontwikkeling om onze kittens te helpen sterk en sociaal op te groeien. Vanaf de leeftijd van 2 tot 7 weken staan de hersenen van kittens open voor nieuwe ervaringen.

Gedurende deze tijd hebben ze de neiging om nieuwe ervaringen als interessant te beschouwen, in plaats van beangstigend, en ze zullen ervaringen als ‘normaal’ wegzetten. Met andere woorden, tijdens deze socialisatieperiode leert uw kitten wat het betekent om een moderne kat te zijn en werkt hij de vaardigheden uit die hij nodig heeft om door de wereld te navigeren.

Zonder positieve ervaringen met mensen, zoals wat er gebeurt met verwilderde kittens, zullen katten op deze leeftijd leren bang te zijn voor mensen, auto’s, huizen en andere aspecten van het moderne leven. Dit maakt ze erg moeilijk om later te temmen.

Als we willen dat onze katten gelukkig zijn, hebben we ze nodig om te genieten van menselijk gezelschap en zich kalm en zelfverzekerd te voelen in onze huizen. Dit betekent veel positieve blootstelling aan alledaagse prikkels om vertrouwen op te bouwen.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

De soorten dingen waaraan u uw kitten misschien wilt blootstellen, zijn onder meer:

  • Behandeling (inclusief een dierenartsonderzoek)
  • De kattendrager en autoritten
  • Verzorging en tandenpoetsen
  • Geluiden (inclusief vuurwerk en onweer)
  • Verschillende soorten zwerfvuil en kattenbakken
  • Verschillende texturen van kattenvoer (natvoer en droogvoer)
  • Verschillende mensen (idealiter inclusief een mix van leeftijden en etniciteiten)
  • Ander speelgoed
  • Andere huisdieren

Lees ook: Single Kitten Syndroom: Wat is het?

Is het goed om een kitten te socialiseren?

Het socialiseren van een kitten helpt hen op te groeien om menselijke interacties te accepteren – op hun eigen voorwaarden natuurlijk.

Kitten socialisatie is uiterst belangrijk. Het zijn deze vroege, positieve ervaringen die het verschil maken tussen een verwilderde kat en een familielid. Kittens die zijn gesocialiseerd aan het hanteren en gewend zijn aan de geluiden van het huishouden, zullen minder gestreste volwassen katten zijn.

Ze zullen minder vatbaar zijn voor ziekten die verband houden met stress, ze zullen gemakkelijker te verzorgen zijn en naar de dierenarts gaan wanneer dat nodig is, en ze zullen eerder van uw gezelschap genieten.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Wat gebeurt er als je een kitten niet socialiseert?

Kittens die niet worden gesocialiseerd en behandeld terwijl ze jong zijn, kunnen bang zijn voor menselijk contact en veel verbergen.

Zelfs als je een kitten niet actief socialiseert, kunnen ze een aantal positieve ervaringen opdoen als ze in een gezinshuis worden opgevoed. Een kitten die bijvoorbeeld in een huis woont dat elke dag door een mens is gevoed en is blootgesteld aan alledaagse huishoudelijke geluiden, zal een aantal positieve ervaringen met mensen hebben.

Vergelijk dit met een verwilderde kat die als kitten nog nooit aan deze dingen is blootgesteld, en je kunt zien dat er een spectrum van socialisatie is met een breed scala aan mogelijke uitkomsten.

Als je een kitten helemaal niet socialiseert en ze hebben geen blootstelling aan positieve ervaringen, is het mogelijk dat ze zich gedragen als een verwilderd kitten – ze zullen bang zijn voor menselijk contact, veel verbergen en zelfs agressief wordene wanneer behandeld. Helaas kunnen deze katten extreem gestrest zijn door binnen te worden gehouden en soms is het vriendelijker om ze een thuis te vinden als schuurkat, zodat ze kunnen leven met weinig menselijke interactie.

De meeste kittens die in een gezinshuis worden grootgebracht, zullen van nature kleine hoeveelheden socialisatie oppikken. Ze kunnen bijvoorbeeld het geluid van het vacuüm leren kennen, positieve interacties met mensen hebben wanneer ze worden gevoerd en zelfs andere dieren zoals honden ontmoeten. Deze gedeeltelijk gesocialiseerde katten zijn vaak prima om in een huis te wonen.

Negatieve ervaringen op deze leeftijd (zoals bang zijn door een hond of gekwetst worden door een overenthousiast kind) kunnen echter uiterst schadelijk zijn – tenzij socialisatie zorgvuldig wordt beheerd, kan het meer kwaad dan goed doen.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Hoe een kitten te socialiseren

Socialisatie zou idealiter moeten gebeuren vóór de leeftijd van 7 weken oud, dus het is niet altijd iets waar je veel controle over hebt als je een kitten adopteert.

Probeer een fokker of reddingsvrijwilliger te vinden die de kittens goed heeft gesocialiseerd voordat je ze mee naar huis neemt. Als uw kat een nest kittens heeft gehad of als u een weeskatje met de hand hebt grootgebracht, is het uw taak om de gezelligheid te doen voordat ze naar hun nieuwe huis gaan. Hier zijn enkele tips:

1. Begin klein

Stel uw kitten bloot aan mogelijk enge dingen in kleine doses om ze niet te overweldigen.

U wilt voorkomen dat u uw kitten overweldigt, dus haast u niet meteen in een enge situatie. Begin in plaats daarvan klein. Voor geluiden start je ze rustig of in een andere kamer. Haast je voor het hanteren niet om ze voor lange tijd op te halen. Wanneer uw kittens nieuwe mensen ontmoeten, zorg er dan voor dat het voor een kort bezoek is.

Om andere dieren te ontmoeten, laat uw kitten ze meerdere keren door een barrière zien voordat u ze laat ontmoeten. Zodra uw kitten vertrouwen heeft in deze dingen in zijn kleinere / kortere / stillere vorm, kunt u opbouwen naar een langere behandeling, luidere geluiden.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

2. Maak het positief

Spelen met kittens met speelgoed is een geweldige manier om positieve associaties te vormen.

Het is essentieel dat deze ervaringen positief worden gehouden – het laatste wat u wilt is uw kitten bang maken en een negatieve associatie creëren. Dit betekent het gebruik van positieve modifiers zoals voedsel en traktaties voor gespeende katten en de nabijheid van moeder voor niet-gespeende katten, om de ervaring positief te maken.

Speelgoed is ook een geweldige manier om positieve associaties op te bouwen. Probeer met een toverstokje te spelen om de aandacht van uw kitten van de enge prikkels af te houden.

3. Reageer op de stemming van uw kitten

Als een kitten overweldigd raakt door een nieuwe stimulus of interactie, bel dan dingen terug en probeer het later opnieuw.

Als uw kitten tekenen van angst vertoont, is het erg belangrijk dat u reageert door de situatie minder eng te maken. Maak het geluid stiller, leg ze neer of neem wat afstand van het enge object.

Sommige mensen pleiten ervoor dat je ze probeert te “overspoelen” – met andere woorden, blijf ze blootstellen aan het enge ding, ongeacht hun angst, in de hoop dat ze besluiten dat het toch niet eng is. Deze strategie wordt echter niet aanbevolen en heeft een grote kans op het veroorzaken van angst en fobieën op de lange termijn.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor kittens

4. Herhalen, Herhalen, Herhalen

katje

Geef uw kitten herhaalde, positieve blootstellingen zodat hij eraan gewend raakt.

Het heeft geen zin om een kitten een keer bloot te leggen en het klaar te noemen. Regelmatige blootstelling is veel effectiever. Dat betekent dat je elk socialisatieonderwerp meerdere keren moet herhalen tussen de leeftijd van 2 en 7 weken om er zeker van te zijn dat het werkt.

5. Inclusief moeder

Als je een goede band en relatie met de moederkat hebt, zal ze die positieve vibes doorgeven aan de kittens.

Als de moeder van uw kitten in de buurt is, is het belangrijk om haar vertrouwen te winnen. Ze zal berichten doorgeven aan haar kittens over wat veilig en goed is en wat eng en nieuw is, dus het hebben van een goede relatie met haar is de sleutel. Als je een zwangere moederkat adopteert, probeer dan met de moeder samen te werken om een band te vormen voordat de kittens langskomen.

6. Volg een grafiek

Het kan helpen om een schriftelijk verslag bij te houden van de dingen waaraan u de kittens hebt blootgesteld, evenals hoe vaak.

Het is een goed idee om een socialisatiegrafiek te volgen om ervoor te zorgen dat je alle juiste dingen opneemt. Deze grafieken geven een overzicht van de dingen waaraan u uw kitten moet blootstellen en herinneren u eraan om ze regelmatig te herhalen. Je kunt ook een afspeellijst met socialisatiesoundtrack gebruiken om ervoor te zorgen dat je geen geluiden mist.

Kitten Socialisatie: laatste gedachten

Het socialiseren van een kitten is een uiterst belangrijk onderdeel van raising een nieuwe kat, en is de sleutel tot het hebben van een gelukkige, goed aangepaste volwassen kat die geniet van menselijk gezelschap. Als u een kitten adopteert, vraag dan uw reddingswerker of fokker naar het socialisatieprogramma dat ze hebben gevolgd om ervoor te zorgen dat u een zelfverzekerd nieuw lid van het gezin krijgt.

Lees ook: Vervagend kittensyndroom: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een kitten te socialiseren?

Het socialisatieproces duurt lang – u moet beginnen met 2 weken en langzaam de behandeling en blootstelling aan geluiden en bezienswaardigheden opbouwen totdat het kitten ouder is dan 7 weken. Het is belangrijk om ervaringen positief te houden en te reageren op de tekenen van uw kitten als hij zich niet op zijn gemak voelt.

Hoe socialiseer ik mijn agressieve kitten?

Als uw kitten jonger is dan 7 weken, kunt u het gebruikelijke socialisatieprotocol volgen en ervoor zorgen dat u de dingen langzaam doet om ze niet bang te maken.

De meeste jonge kittens zijn van nature nieuwsgierig, dus ga een tijdje bij ze zitten en laat ze eraan wennen dat je bij hen in de buurt bent voordat je probeert verder te gaan. Als uw kitten ouder is dan 7 weken, is het misschien het beste om met een ervaren reddings- of gedragstherapeut te bespreken wat de beste manier is om hem te benaderen.

Op welke leeftijd is de kritieke socialisatieperiode voor kittens?

De kritische socialisatieperiode voor kittens is 2 tot 7 weken. Dit is het moment waarop de hersenen van een kitten het meest openstaan voor nieuwe ervaringen en ze hun plaats in de wereld leren kennen, en daarom de tijd waarin ze het beste kunnen reageren op positieve nieuwe ervaringen.

Hoe socialiseer je een ondergesocialiseerde kat?

Zodra een kitten de leeftijd van 7 weken is gepasseerd, is het technisch niet mogelijk om ze te socialiseren. Hun hersenontwikkeling is voorbij het punt gegaan waarop socialisatie op dezelfde manier werkt. Het is echter mogelijk om hen te helpen zich rond mensen te vestigen met veel positieve bekrachtiging. Het is altijd het beste om katten in hun eigen tijd naar je toe te laten komen in plaats van ze te dwingen om te communiceren.