Waarom ruikt de adem van mijn kat – 7 oorzaken


Waarom ruikt de adem van mijn kat? Katteneigenaren wijten de slechte adem van hun kat aan hun dieet en zeggen dat hun kat slecht voedsel eet.

Volgens Cornell University College of Veterinary Medicine zou een gezonde kat geen stinkende adem moeten hebben. Hoewel de slechte adem van uw kat vaak de oorzaak zal zijn van slechte voeding en voeding, heeft het soms te maken met gezondheidsproblemen.

Slechte adem bij katten is vaak een teken van tandheelkundige gezondheidsproblemen zoals gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en tandvleesaandoeningen.

Het Cornell-team waarschuwt dat onbehandelde tandvleesontsteking en andere mondgezondheidsproblemen kunnen leiden tot problemen met andere delen van het lichaam, zoals nierziekte, darmblokkades en leveraandoeningen.

Als gevolg hiervan is het essentieel om uw kat de juiste mondverzorging te geven om hem in het algemeen gezond te houden en gebitsproblemen en tandvleesontsteking te voorkomen. Hier zijn enkele verklaringen waarom uw kat een stinkende adem kan hebben en enkele suggesties voor tandheelkundige zorg om het te repareren.

7 Zorgt ervoor dat de adem van uw kat kan stinken

grijze kat met open mond

Waarom ruikt de adem van mijn kat? Als je hebt gemerkt dat je lieve katachtige vriend een stinkende adem heeft, blijf dan lezen, want we gaan enkele mogelijke oorzaken ervan ontdekken.

1. Halitose

De medische term voor slechte adem bij katten is halitose. Hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn, is plaque-opbouw in de mond van een kat de meest voorkomende. Je zult uiteindelijk in staat zijn om de bacteriën op de adem van je kat te ruiken, omdat dit hen in staat stelt om te groeien.

2. Parodontitis

Ondanks het feit dat verschillende dingen een slechte adem bij katten kunnen veroorzaken, zijn dierenartsen het erover eens dat parodontitis de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem is. Tandsteenophoping zal het gevolg zijn van plaque-opbouw als deze niet wordt gestopt.

De adem van uw kat zal steeds erger worden naarmate de bacterie zich verspreidt en het zal stomatitis ervaren, een aandoening die ontstekingen en pijn in de mond veroorzaakt.

Het kan ook tandverlies veroorzaken. U moet zo snel mogelijk voor tandheelkundige aandoeningen zorgen, omdat dit andere gezondheidsproblemen bij huisdieren kan veroorzaken.

GERELATEERD: Cat Gum Color Chart – Een gids voor katteneigenaren

3. Medische aandoeningen

oranje kat met open mond

Slechte adem kan de oorzaak zijn van sommige medische aandoeningen, naast slechte tandheelkundige zorg. Ademhalingsproblemen kunnen het gevolg zijn van andere ziekten die de mond beïnvloeden.

Evenzo kunnen problemen met de darm, lever of nieren ervoor zorgen dat uw kat een slechte adem heeft, daarom is het cruciaal om een volledig tandheelkundig onderzoek te krijgen.

Nierziekte

Een slechte adem kan af en toe een teken zijn van een gezondheidsprobleem dat elders in het lichaam begint. Katten die problemen hebben met hun nieren kunnen vertonen gewichtsverliesen stinkende adem en je kunt zien dat ze meer plassen en drink vaker water.

Om te bepalen of nierziekte het probleem is, kan uw dierenarts uw huisdier onderzoeken en bloed- en urineonderzoek uitvoeren.

Volgens Kornreich kunnen veranderingen in het dieet helpen bij het beheersen van nierziekten door de hoeveelheid fosfor in voedsel te verlagen, ervoor te zorgen dat uw kat goed gehydrateerd is en te zorgen voor comorbide aandoeningen zoals bloedarmoede of hoge bloeddruk.

GERELATEERD: Nierziekte bij katten – Wanneer te euthanaseren?

Leveraandoening

Volgens Kornreich kan een kat met een leveraandoening naast een slecht ruikende adem ook geelverkleuring van het oogwit, huid op de oren of tandvlees hebben.

Ze kan ook een slechte eetlust hebben, braken of diarree ervaren en vaker drinken en plassen dan normaal. De behandeling is gebaseerd op de onderliggende oorzaak van leverziekte, beweert hij.

4. Suikerziekte

eigenaar die zijn kat aait

Als je kat een stinkende ademgeur heeft, maar hij ruikt fruitig in plaats van vies, dan heeft hij diabetes. Diabetes zorgt ervoor dat ketonen zich ophopen in het bloed, waardoor dieren een zoete ademgeur krijgen.

Overweeg of uw kat vaker urineert, wat een andere indicatie is van deze aandoening als u deze geur opmerkt. Om deze potentieel gevaarlijke aandoening uit te sluiten, is een snelle reis naar de dierenarts vereist. 7

Fruitige adem kan een teken zijn dat u uw diabetesbehandelingsplan met uw dierenarts moet bespreken als uw kat daadwerkelijk diabetes heeft.

5. Mondkanker

Als zich een plaveiselcelcarcinoom vormt in de mondholte van uw kat, zal mondkanker het gevolg zijn. Elk zacht weefsel, zoals de amandelen, tong, tandvlees en gehemelte, kan afhierdoor aangetast. Meestal maakt het eten uitdagend en resulteert het in een slechte adem.

6. Slechte voeding en voeding

Het dieet en de voeding van de kat beïnvloeden niet alleen de gezondheid van de kat, maar beïnvloeden ook de adem van de kat. Kattenvoer dat vol zit met chemicaliën, additieven en niet-verteerbaar voedsel zal de adem van de kat doen stinken. Een beter dieet en beter kattenvoer zal het maagdarmkanaal repareren en daarom een positief effect hebben op de adem van een kat.

7. Lymfocytische plasmacytische stomatitis

Stinkende adem wordt veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als lymfatische plasmacytische stomatitis, die kan worden geassocieerd met het feline leukemievirus, feline immunodeficiëntievirus, calicivirus of Bartonella, naast andere infecties.

Schoonmaken en tanden verwijderen kan nodig zijn tijdens de behandeling, voegt ze eraan toe. Antibiotica kunnen nodig zijn voor katten met deze aandoening.

Katten met het katachtige calicivirus kunnen ook ervaring hebben met infecties van de bovenste luchtwegen, die gepaard gaan met ulceraties op de tong, loopneus, afscheiding uit de ogen en niezen.

Het zou geweldig zijn om het calicivirus te laten prikken. Hij beweert dat het vaccin katten zal beschermen tegen het oplopen van de ziekte. Het calicivirus is vrij besmettelijk bij katten en komt veel voor in omgevingen met hoge kattendichtheden, zoals asielen.

Het is van cruciaal belang dat eigenaren de vaccinatiegegevens van hun katten up-to-date houden.

Wanneer moet je slechte adem behandelen?

kattentanden

Uw kat kan ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen als de aandoening die zijn slechte adem veroorzaakt niet wordt behandeld. Om dit te voorkomen, moet u deze indicatoren in de gaten houden dat u uw dierenarts moet raadplegen over de halitose van uw kat:

• Braken, anorexia of tandvlees en ogen die geel getint zijn: Als uw kat een slechte adem heeft en een van deze symptomen, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen omdat deze kan wijzen op een ernstig leverprobleem.

GERELATEERD: De meest effectieve huismiddeltjes voor kattenbraken

• Bruine tanden: Als de tanden van uw kat bruin zijn geworden, is er waarschijnlijk een tandsteenophoping daar, waarschijnlijk dicht bij de tandvleeslijn. Het moet worden behandeld als uw kat moeite heeft met eten, als ze kwijlt en als er een ontsteking van het tandvlees is.

• Ammoniak adem: Uw kat kan een nierziekte hebben als zijn adem een urinegeur heeft.

• Zoete of fruitige adem: Dit kan erop wijzen dat uw kat kattendiabetes kan hebben als de fruitige of zoete adem gepaard gaat met frequenter urineren en drinken.

Hoe kan ik van de slechte adem van mijn katten afkomen?

tandenpoetsen van kittens

Het eerste wat u moet doen als uw kat een slechte adem heeft, is een afspraak maken met uw dierenarts voor een volledig lichamelijk onderzoek om andere problemen uit te sluiten.

1. Regelmatig tandenpoetsen

Je moet een taak uitvoeren die veel eigenaren van gezelschapsdieren liever vermijden als je een adem wilt die goed ruikt. Hoewel het tijd en oefening kost, zal het poetsen van de tanden van uw kat nuttig zijn.

Om de tanden van een kat te poetsen, heb je een tandenborstel nodig die speciaal is ontworpen voor katten (of een vingerborstel) en tandpasta gemaakt voor katten. Het is belangrijk op te merken dat katten het niet leuk vinden om hun tanden te laten poetsen en het kan enige tijd en geduld kosten om uw kat aan het proces te laten wennen.

• Begin met het introduceren van uw kat aan de tandenborstel en tandpasta. Laat ze de items ruiken en onderzoeken.

• Begin met zachtjes wrijven het tandvlees van je kat met je vinger of een vingerborstel.

• Na enige tijd zal uw kat eraan wennen en zich er comfortabel bij voelen en kunt u doorgaan met het gebruik van de kattentandenborstel.

• Gebruik een kleine hoeveelheid tandpasta op de borstel en poets in een cirkelvormige beweging aan de buitenkant van de tanden.

• Zorg ervoor dat u lof en beloning uw kat gedurende het hele proces om er een positieve ervaring van te maken.

•Langzamerhand toename de hoeveelheid tijd die u besteedt aan het poetsen van de tanden van uw kat elke dag.

2. Goede voeding en dieet met hydratatie van uw kat

U moet natuurlijk voedsel kiezen en uw kat vaak water geven om een droge mond te voorkomen.

Bij het kiezen van kattenvoer is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

Voedingswaarde: Het voedsel moet evenwichtige en volledige voeding bieden, inclusief eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.

Kwaliteit van het ingrediënt: Het voedsel moet worden gemaakt met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten en minimale vulstoffen of kunstmatige conserveermiddelen.

Levensfase: Katten hebben verschillende voedingsbehoeften in verschillende stadia van het leven, dus zorg ervoor dat u een voedsel kiest dat geschikt is voor de leeftijd en het activiteitsniveau van uw kat.

Heeft u allergieën: Controleer of uw kat allergieën of voedselgevoeligheden heeft en kies een voedsel dat die ingrediënten niet bevat.

Smaken: Katten kunnen kieskeurige eters zijn, dus het is belangrijk om een voedsel te vinden dat je kat echt zal eten en genieten.

GERELATEERD: Beste kattenvoer zonder vulstoffen

3. Koop kattenkauwen voor mondhygiëne

Kattenkauwen zijn geweldig omdat hun ruwe en geribbelde randen helpen het tandsteen te verwijderen tot het volgende tandenpoetsen. Deze kunnen in de mondhygiëneroutine van uw kat worden geplaatst.

4. Probeer wateradditieven en gels

Heb je gehoord van wateradditieven en gels? Dit kan enorm helpen bij stinkende adempreventie. U kunt de gel op de tanden van uw kat wrijven om tandsteen en tandplak te verminderen, of u kunt het toevoegen aan het water dat uw kat elke dag drinkt.

5. Ga naar de dierenartscontrole om een mondeling examen te doen

Mondhygiëne omvat het krijgen van een grondig mondonderzoek en welzijnscontrole van uw dierenarts. Dit onderzoek zal ook alle onderliggende medische aandoeningen uitsluiten die de adem kunnen veroorzaken.

Overweeg een afspraak te maken voor professionele gebitsreiniging als de adem van uw kat bijzonder vies is.

Hoe moet de adem van mijn kat ruiken?

close shot van de open mond van de kat

De geur van de adem van een kat moet erg onduidelijk zijn. De adem van uw kat moet een vrij neutrale geur hebben, volgens de Ontario SPCA Humane Society, en elke onaangename geur is een teken van mondhygiëneproblemen of andere gezondheidsproblemen. Katten hebben vaak een visachtige geur, wat bijna altijd een teken van problemen is.

Hoe stinkende kattenademhaling te voorkomen

Goed en regelmatig tandheelkundige zorg: Poets de tanden van je kat regelmatig met een tandenborstel en tandpasta gemaakt voor katten. U kunt uw kat ook voorzien van tandheelkundige kauwen of speelgoed om zijn tanden schoon te houden.

Het voeden van een gezond dieet: Geef uw kat een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Natvoer is over het algemeen beter voor katten dan droogvoer, omdat het hoger is in watergehalte en eiwitten.

Regelmatige veterinaire controles: Laat het gebit van uw kat minstens één keer per jaar controleren door een dierenarts en plan indien nodig een professionele reiniging.

Toevoegen tandheelkundige zorg Producten: U kunt tandverzorgingsproducten zoals enzymen en probiotica toevoegen aan het voedsel of water van uw kat, wat kan helpen om tandplak en tandsteenopbouw te verminderen.

Vermijd traktaties: Vermijd het geven van traktaties aan uw kat die rijk zijn aan suiker of koolhydraten, omdat deze kunnen bijdragen aan de opbouw van tandplak en tandsteen.

Controleer op onderliggende problemen: Als de adem van uw kat constant stinkt, kan dit een teken zijn van een onderliggend tandheelkundig of gezondheidsprobleem, dus het is belangrijk om uw kat door een dierenarts te laten controleren.

Katteneigenaren vergeten meestal de slechte adem van hun kat, ook al is het een veel voorkomende klacht onder hen. Hoewel voeding ook een belangrijke rol speelt in de mondgezondheid van uw kat, is gebitsreiniging een essentieel onderdeel van het leren behandelen van de slechte adem van een kat.

En omdat het een van de factoren is die je kunt beheersen om een slechte adem te voorkomen, denk er dan aan om ons kattenvoer van menselijke kwaliteit, dat rijk is aan eiwitten, vochtig en vrij van vulstoffen, eens te proberen. Door uw kat gezond voedsel te geven, kunt u een groter welzijn bevorderen en problemen met een slechte adem verminderen.

Inpakken

hand en twee katten

Waarom ruikt de adem van mijn kat? Zoals we hebben gezien, kunnen er verschillende redenen zijn waarom uw kat een stinkende adem kan hebben. De meest voorkomende oorzaak is tandheelkundige problemen zoals plaque en tandsteen opbouw, tandvleesontsteking, of tandbederf.

Andere oorzaken kunnen onderliggende gezondheidsproblemen zijn, zoals nierziekte, diabetes of luchtweginfecties.

Om een slechte adem bij uw kat te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig tandheelkundige zorg te bieden, waaronder regelmatig tandenpoetsen, tandheelkundige kauwen en tandheelkundig speelgoed.

Het voeren van een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten en het bieden van regelmatige veterinaire controles kan ook helpen om de tanden en het tandvlees van uw kat gezond te houden.

Het is also belangrijk om rekening te houden met onderliggende gezondheidsproblemen die de slechte adem kunnen veroorzaken, dus het is altijd het beste om een dierenarts te raadplegen om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten en een goede diagnose en behandelplan te krijgen.

Gerelateerde inhoud

Kat die zwaar ademt tijdens het rusten – 9 oorzaken ervoor

5 redenen voor kattenhoest en kokhalzen

Cat Poop Kleurenkaart – Wat geeft elke kleur aan?