Waarom zijn de tongen van katten ruw?

Als je ooit een snelle verzorging van je kat hebt gekregen, zul je meteen gemerkt hebben dat hun tong ruw aanvoelt tegen je huid. Als je heel dicht bij je kat komt als hij gaapt of verzorgt, heb je misschien zelfs het vreemde hobbelige uiterlijk van een kattentong opgemerkt.

Snel overzicht

01

De tong van een kat is bedekt met naar achteren gerichte, gehaakte weerhaken die de tong ruw laten aanvoelen als schuurpapier.

02

De weerhaken op de tong van een kat, filiforme papillen genoemd, helpen katten eten, drinken, zichzelf verzorgen en de lichaamstemperatuur reguleren.

03

Een prikkeldraadtong helpt katten zelfvoorzienend te zijn, iets dat nodig is voor deze vaak solitaire soort.

Dus waarom zijn de tongen van katten zo anders dan andere dieren zoals honden? Welnu, het blijkt dat dit super nuttige orgaan is aangepast voor allerlei nuttige functies voor katten, van eten en drinken tot verzorging. Lees verder voor meer!

Wat maakt een kattentong ruw?

De tong van een kat is bedekt met naar achteren gerichte weerhaken in de vorm van haken die de tong ruw laten aanvoelen.

Een tong is een sterke spier met meerdere toepassingen. De tongen van katten zijn extra speciaal omdat ze bedekt zijn met kleine naar achteren gerichte weerhaken, filiforme papillen genoemd. Deze hebben de vorm van haken, waardoor de tong ruw aanvoelt als schuurpapier.

De weerhaken variëren in lengte, waarbij die in het midden van de tong langer zijn. Het zijn niet alleen onze huiskatten die deze schuurpapieren tongen hebben – grotere katachtige soorten, waaronder leeuwen, hebben ook deze weerhaken. De papillen zijn gemaakt van keratine, een sterk eiwit dat voorkomt in haar en nagels, waardoor ze hard en taai zijn.

Lees ook: 10 verbazingwekkende feiten over de tong van je kat

Waarom hebben katten ruwe tongen nodig?

Dieren zijn vaak goed aangepast aan hun omgeving, dieet en gewoonten, en katten zijn geen uitzondering. Hun ruwe tongen zijn nuttig op verschillende manieren om aan hun natuurlijke habitat en gewoonten te voldoen.

1. Dieet

In het wild helpen prikkeldraadtongen katten om vlees van hele prooien te verwijderen.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van dierlijke eiwitten voor hun belangrijkste voedingsbehoeften. Vanwege deze neiging om vlees te eten, is een prikkeldraadtong nuttig om het vlees letterlijk van de botten te likken en ook om het voedsel op zijn plaats te houden. Onze huiskatten jagen meestal op kleine prooien zoals woelmuizen, muizen en kleine vogels, die ze heel kunnen eten, maar af en toe is er een grotere prooi beschikbaar.

Grote kattensoorten zoals leeuwen eten natuurlijk geen prooi in hun geheel, en die ruwe tongen zijn goed aangepast om vlees van botten te ontdoen, wat leidt tot een efficiënte consumptie van voedingsstoffen en geen risico op blokkades van de niet-verteerbare botten, snavels, vleugels en veren. Deze handige papillen spelen ook een rol bij het detecteren van smaak en textuur.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer

2. Water

De tong van een kat helpt de kat water op te schuiven.

Heb je ooit een kat water zien drinken? Ze hebben een zeer interessante en unieke techniek! Ze steken hun mond niet in het water, in plaats daarvan schuiven ze heel snel met hun tong. De tongen zelf hebben de vorm van een lepel en de papillen op de tong trekken water in een continue stroom omhoog in de mond die uw kat vervolgens kan doorslikken.

Dit is een zeer efficiënte manier van drinken. Het betekent echter ook dat de kat waakzaam en alert kan blijven tijdens het drinken, een zeer nuttige vaardigheid voor een territoriaal en solitair dier.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

3. Verzorging

De gehaakte weerhaken op de tong van een kat helpen bij het verzorgen door door de vacht te kammen.

De ruwheid van de tong van uw kat betekent dat deze werkt als een natuurlijke kam. De gehaakte weerhaken trekken door de vacht terwijl je kat zichzelf likt. De tong scheidt de vacht en verwijdert klitten, dood haar en puin of vuil. Het haar blijft plat liggen en in uitstekende staat.

De filiforme papillen stimuleren ook talgklieren in de huid rond de basis van elk haar, waardoor natuurlijke oliën over de vacht kunnen worden verspreid om deze in goede conditie te houden.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Nogmaals, omdat katten een vaak solitaire soort zijn, zijn deze aanpassingen van dit multifunctionele orgaan ideaal voor hun natuurlijke omgeving, waar ze alleen op zichzelf moeten vertrouwen om hun vacht te verzorgen en te verzorgen.

Sommige kattenrassen zijn hoog gefokt voor hun haar en hebben nu luxe en dikke jassen. Deze zijn mooi, maar zelfs de goed aangepaste kattentong kan moeite hebben om de dikke luchtigheid te penetreren.

Katten kunnen eindigen met een mond vol vacht, die niet opnieuw kan worden uitgespuugd vanwege deze naar achteren gerichte stekels en kunnen cagebruik een darmblokkade of ongemak. Deze langer gecoate rassen hebben extra borsteling van hun eigenaren nodig om hen te helpen bij het verzorgen.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

4. Warmteregeling

De weerhaken op de tong van een kat zijn hol en gevuld met speeksel, dat de huid nat maakt tijdens het verzorgen, waardoor de kat koel blijft.

Katten stammen af van wilde katachtigen die in de Afrikaanse woestijnen leven en zijn goed aangepast aan warm weer. Echter, met zweetklieren alleen in hun poten, hebben ze een aantal andere methoden nodig om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Bij warm weer kunnen de holle spikes zich vullen met speeksel en dit over de huid overbrengen, waardoor de kat wordt afgekoeld terwijl deze verdampt. Knap toch?!

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

In het kort

De tong van een kat is aangepast om te helpen bij het eten, het drinken van water, het regelen van de lichaamstemperatuur en het verzorgen.

Katten zijn intelligente wezens en zijn buitengewoon goed aangepast aan hun omgeving op een groot aantal manieren. Het zou geen verrassing moeten zijn dat zelfs de tongen van katten slim zijn.

Het blijkt dat dit multifunctionele is aangepast voor hun specifieke dieet en prooi, voor het drinken van water, het regelen van de lichaamstemperatuur en voor verzorging. Al deze functies zijn hoogst noodzakelijk voor katten en als een vaak solitaire soort moeten ze zelfvoorzienend zijn in deze zaken.

Lees ook: De 8 beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de tongen van katten zo ruw en de tongen van honden glad?

De tongen van katten zijn bedekt met haakvormige weerhaken, filiforme papillen genoemd. Ze maken de tong ruw, wat handig is voor het strippen van vlees van botten en verzorging. Hondentongen hebben deze weerhaken niet, dus hun tongen zijn glad.

Waarom hebben katten getextureerde tongen?

Katten hebben ruwe, schuurpapierachtige tongen om te helpen bij het verzorgen van zichzelf; het vangen, vasthouden en eten van prooien; en afkoelen in de hitte.

Waarom zijn de tongen van katten stekelig?

Katten hebben haakvormige weerhaken die filiforme papillen worden genoemd op hun tong. Hierdoor voelen ze ruw en stekelig aan. De spikes helpen bij het vasthouden en eten van prooien en bij het verzorgen.

Hoort de tong van een kat droog en ruw te zijn?

Ja, het is volkomen normaal dat de tong van een kat droog en ruw aanvoelt als schuurpapier. Dit komt door de weerhaken op hun tong, die helpen bij het eten van vlees en het verzorgen van zichzelf.