Skip to Content

Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

Het is frustrerend als je kat het voedsel van je andere kat steelt, vooral als ze om gezondheidsredenen verschillende diëten volgen. Het kan zijn dat je kat honger heeft, of dat het eten van de andere kat beter smaakt, maar het kan ook pestgedrag zijn.

Snel overzicht

01

Katten kunnen voedsel stelen omdat ze honger hebben of de smaak van het andere voedsel beter vinden, of als onderdeel van het bewaken van hulpbronnen of pestgedrag.

02

Voedsel stelen kan leiden tot gewichtstoename en obesitas, evenals stress en gedragsproblemen.

03

U kunt voorkomen dat katten voedsel stelen door uw katten apart te voeren of zelfs hetzelfde voedsel te geven als het is goedgekeurd door uw dierenarts.

Meer eten dan hun eerlijke deel zal waarschijnlijk leiden tot gewichtstoename, obesitas en een groot aantal gerelateerde gezondheidsproblemen, maar het kan ook leiden tot stress en gedragsproblemen. Laten we eens kijken waarom uw kat het voedsel van een andere kat steelt en wat u eraan kunt doen.

Redenen waarom uw kat het voedsel van uw andere kat kan stelen

1. Resource Guarding en pesten

Sommige katten maken zich zorgen dat er niet genoeg voedsel zal zijn, dus “bewaken” ze deze kostbare hulpbron om het voor zichzelf te houden.

Huiskatten zijn inherent solitaire dieren, die over het algemeen de voorkeur geven aan alleen leven, in een goed gedefinieerd territorium. Hoewel een paar individuen gelukkig zijn in nauw verbonden paren of groepen, zullen de meeste allianties mislukken als de katten merken dat er niet genoeg van een belangrijke hulpbron is – zoals voedsel – om rond te gaan. Dit is een instinct dat hen in staat stelde om te overleven als solitaire jagers.

Conflicten tussen katten die samenleven zijn vaak subtiel en worden gemakkelijk gemist door hun menselijke familie, of het is afgedaan als spelend. Een teken van katachtige agressie dat je misschien ziet, is echter een kat die het voedsel van een andere kat steelt.

Als alles niet in orde is in het kattenhuishouden, zal de ene kat vaak de toegang van de andere kat tot belangrijke bronnen, zoals voedsel, blokkeren. Je zou kunnen zien dat ze hun lichaam over beide kommen richten, waardoor ze allebei voor zichzelf blijven, of ze kunnen beide kommen opslokken terwijl de andere kat toekijkt.

Het lijkt misschien alsof ze hen hun voedsel laten eten, maar het is belangrijk om te beseffen dat ze het waarschijnlijk kwalijk nemen, zelfs als ze je niet lastig vallen. Kattengedrag is complex en het is gemakkelijk om enkele van de meer subtiele tekenen van stress te missen.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Het smaakt beter

Als het ene voer lekkerder is dan het andere, wil je kat zichzelf misschien helpen aan het betere voer.

Als uw katten verschillende diëten volgen vanwege medische redenen of omdat ze verschillende leeftijden hebben, is het mogelijk dat het voedsel van uw andere kat interessanter of smakelijker is. Kittenvoer is eiwitrijker dan volwassen kattenvoer en dit maakt hun voedsel lekkerder. Als uw volwassen kat het voedsel van uw kitten steelt, kan dit de reden zijn.

Katten met obesitas, diabetes, hyperthyreoïdie, nierziekte, prikkelbare darmziekte (IBD) en andere medische aandoeningen kunnen diëten volgen die speciaal zijn afgestemd op hun voedingsbehoeften.

Deze diëten kunnen echter minder eiwitten bevatten (zoals nierdiëten) of vetten (zoals diëten voor obesitas), waardoor ze minder smakelijk zijn dan het voedsel van uw andere kat. Dit kan frustrerend zijn, omdat deze diëten duur kunnen zijn en in de meeste gevallen moeten ze uitsluitend worden gevoerd om te werken. Uw kat kan zichzelf schade berokkenen door voedsel van uw andere kat te stelen.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

Aan de andere kant kan het zijn dat uw andere kat het medische probleem heeft – sommige voedingsmiddelen zijn ontworpen om ultra-smakelijk te zijn, vooral die voor katten met darmproblemen, hersteldiëten of diëten voor oudere katten.

In dit geval kan de kat op een typisch dieet proberen voedsel te stelen van de kat met een medische aandoening. Hoewel dit minder snel problemen veroorzaakt dan andersom, is het nog steeds duur – en het kan betekenen dat je andere kat niet de voeding krijgt die ze nodig hebben.

3. Ze geven de voorkeur aan de kom of het gebied

Als katten uit verschillende kommen of in verschillende gebieden eten, kunnen ze besluiten dat de andere kat beter is dan die van hen.

Katten kunnen gewoonte- en routinedieren worden en zich het veiligst voelen als er niets verandert. Ze vormen ook voorkeuren op jonge leeftijd en kunnen moeite hebben om hiervan af te komen. Als uw katten verschillende kommen gebruiken of als u ze op verschillende plaatsen in huis voert, kan het zijn dat uw kat de voorkeur geeft aan de kom of het gebied dat de andere kat gebruikt.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken (gekocht en getest)

4. Ze hebben nog steeds honger

Als uw kat zijn portie op heeft en nog steeds honger heeft, kan hij doorgaan naar de volgende kom met voedsel.

Het kan zijn dat je kat nog steeds honger heeft, vooral als je hem op dieet hebt. Zelfs als ze hun eten nog niet hebben opgebruikt, kunnen ze een hap van het voedsel van je andere kat nemen, vooral als de kom er voller uitziet, of zelfs pesttactieken gebruiken (hierboven besproken) om beide kommen te houden.

Zelfs als je kat niet op dieet is, kan honger de reden zijn dat hij voedsel van je andere kat steelt. Ziekten zoals hyperthyreoïdie en diabetes zorgen ervoor dat katten zich hongeriger voelen en ze zullen eerder voedsel stelen.

Evenzo kunnen ziekten van de maag of darm (zoals sommige soorten diarree en IBD) of een zware lading parasieten betekenen dat ze geen voedingsstoffen opnemen, waardoor ze hongerig zijn, ook al eten ze veel.

Hoewel de meeste van deze aandoeningen gepaard gaan met andere symptomen (zoals braken, diarree, onophoudelijk miauwen of dorst), kunt u ze niet uitsluiten zonder een dierenartsbezoek, dus u moet deze in gedachten houden als uw kat onlangs extra honger heeft geleken.

Manieren om te voorkomen dat uw kat het voedsel van uw andere kat steelt

Afhankelijk van de situatie en behoeften van uw katten, kunt u verschillende strategieën proberen om het stelen van voedsel te stoppen.

Hopelijk heb je door het lezen van de lijst met oorzaken van katten die elkaars voedsel stelen hierboven, een redelijk goed idee dat het geval is met je katten. In sommige gevallen is het niet zo’n groot probleem als je kat het voer van je andere kat opeet, zolang er maar genoeg is om rond te gaan.

In andere gevallen kan het ervoor zorgen dat ze ziek worden. Er zijn een paar dingen die u kunt proberen om te voorkomen dat uw kat ander kattenvoer eet, en ze zullen niet allemaal relevant zijn voor elke situatie.

1. Creëer aparte voergebieden

Een van de meest succesvolle manieren om te voorkomen dat katten voedsel stelen, is door ze apart te voeren en restjes te verwijderen wanneer ze klaar zijn met eten.

Het is belangrijk om aparte voedingszones te creëren om stress in een huishouden met meerdere katten te verminderen. Idealiter moeten de voedergebieden voldoende gescheiden zijn dat de ene kat de toegang tot beide niet kan blokkeren – gebruik geen twee delen van de keuken als uw kat bij de deur kan zitten en voorkomen dat de andere kat eet. Dit geldt ook voor water!

In sommige gevallen kunt u uw katten in verschillende kamers afsluiten of zelfs de voergebieden scheiden met behulp van kattenluiken met microchips. Ik zag eens een geval waarin de kom van elke kat in een kast stond, met een microchip kattenluik in de deur.

Dit klinkt extreem, maar kan nodig zijn als het essentieel is dat uw katten niet hetzelfde voedsel eten, bijvoorbeeld als een zwaarlijvige kat en een magere kat samenleven, vooral als u een van de katten nodig hebt om gratis voer te kunnen voeren.

Lees ook: Hoe help je katten om met elkaar om te gaan?

2. Wissel kommen

Probeer hetzelfde type kommen voor beide katten te gebruiken om te zien of dat het probleem met het stelen van voedsel oplost.

Als het mogelijk is dat uw kat gewoon een voorkeur heeft voor de kom of de opstelling van uw andere kat, probeer dan te ruilen en kijk of dit het probleem oplost.

3. Gebruik Microchip Feeders

Bepaalde automatische feeders gebruiken technologie om een deksel alleen te openen voor de kat die de juiste tag draagt.

Sommige feeders kunnen alleen worden geprogrammeerd om te openen wanneer de juiste microchip in de buurt is. Dit is een goede optie om te voorkomen dat uw katten elkaars voedsel stelen, maar ze kunnen duur zijn. Je moet ze nog steeds scheiden om te voorkomen dat één kat beide kommen bewaakt – iets wat ze misschien doen, zelfs als ze geen toegang hebben tot het voedsel binnenin!

Lees ook: De 7 beste automatische kattenvoeders

4. Overweeg om hetzelfde voedsel te voeren

Als u de OK van uw dierenarts krijgt, kan het voeren van beide katten hetzelfde voedsel elimineren.

Waarom volgen uw katten verschillende diëten? Als het niet aan een medische aandoening ligt, kunnen ze dan hetzelfde voedsel gebruiken en nog steeds aan hun voedingsbehoeften voldoen? Kittens kunnen bijvoorbeeld vaak na castratie overstappen op een volwassen kattenvoer, zelfs als ze pas 6 maanden oud zijn.

En het kan geen kwaad om kattenvoer voor oudere katten aan uw gezonde volwassen kat te voeren, zolang het geen calorierijk senior kattenvoer op recept is. In sommige gevallen zal het voeren van uw kat met een voorgeschreven dieet hem geen kwaad doen, zelfs als hij de aandoening niet heeft, hoewel het misschien wat meer kost.

Als u het niet zeker weet, praat dan met uw dierenarts over de vraag of uw katten hetzelfde kattenvoer kunnen krijgen om het leven voor u gemakkelijker te maken!

5. Schakel het voer van uw kat over

Als uw kat de smaak van zijn voedsel niet lekker vindt, kan het helpen om over te schakelen naar een andere smaak of merk.

Als je niet hetzelfde dieet kunt geven, is het de moeite waard om te kijken of je iets kunt vinden dat bij je kat past dat wat lekkerder is. Als uw kat bijvoorbeeld een nierziekte heeft en de voorkeur lijkt te geven aan het voedsel van zijn metgezel, kijk dan of er een nier is dieet dat vergelijkbaar is in smaak of textuur.

6. Laat een dierenarts controleren

Plan een dierenartscontrole om te zien of het stelen van voedsel door uw kat te wijten is aan overmatige honger door een medische aandoening.

Als uw kat een verhoogde eetlust heeft, is het zeker de moeite waard om een bezoek aan uw dierenarts te plannen. Hoewel er verschillende ziekten zijn die ervoor kunnen zorgen dat een kat extra honger krijgt, is het meestal eenvoudig om onderscheid te maken tussen hen en medische aandoeningen uit te sluiten als oorzaak van de honger van uw kat.

Lees ook: Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Laatste gedachten

Pak voedsel stelend gedrag aan, zodat uw katten de juiste voeding krijgen en harmonieus samen kunnen leven.

Katten stelen vaak elkaars voedsel om gedragsredenen, maar er zijn ook enkele medische oorzaken voor hebzucht. Als uw kat het voedsel van uw andere kat steelt, is het het beste om ze tijdens de maaltijd te scheiden totdat u een oplossing kunt vinden, wat kan inhouden dat u ze voor een dierenartscontrole moet nemen om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is.

Het belangrijkste is dat het het beste is om dit gedrag meteen aan te pakken, omdat het stelen van voedsel kan leiden tot stress en obesitas, die beide gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Lees ook: Hoeveel moeten katten eten en hoe vaak

Veelgestelde vragen

Waarom duwt mijn kat mijn andere kat weg van de voerbak?

Het is waarschijnlijk dat uw kat een kostbare hulpbron bewaakt – voedsel – om het voor zichzelf te houden. Dit is een natuurlijk gedrag bij solitaire soorten zoals katten en mag niet worden gestraft. In plaats daarvan is het beter om de eetgebieden van uw katten te reorganiseren, zodat beide katten kunnen eten zonder te botsen.

Is er een pikorde bij katten?

Katten zijn over het algemeen geen sociale dieren, dus ze hebben geen “pikorde” als zodanig (ze hebben geen vaste manier om te communiceren wie waar is in een sociale situatie). Katten die agressiever of assertiever zijn, zullen echter waarschijnlijk de leiding nemen, waardoor katten die van nature angstiger zijn om ze te vermijden, wat een beetje op een pikorde kan lijken.

Hoe voer je twee katten apart?

Er zijn veel manieren om twee katten afzonderlijk te voeren. Je kunt ze verschillende kommen in verschillende kamers geven, microchip-feeders gebruiken of ze tijdens de maaltijd aparte delen van het huis geven. Speel rond om te zien wat voor jou werkt.

Kunnen katten voerbakken delen?

Het is het beste om katten niet toe te staan voerbakken te delen, omdat dit waarschijnlijk tot conflicten zal leiden. Probeer katten aparte voergebieden te geven, zodat ze niet te dicht bij elkaar staan.