Waarom zijn de snorharen van mijn kat zo lang?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom zijn mijn katten snorharen zo lang

Heb je ooit tijd besteed aan het kijken naar je kat en plotseling opgemerkt dat hun snorharen gewoon zo…lang lijken!

Waarom zijn de snorharen van je kat dan zo lang? De snorharen van uw kat zijn meestal net zo lang als uw kat breed is. Een van de belangrijkste taken van de snorharen is uw kat te helpen begrijpen of hij wel of niet door een bepaalde opening kan.

Snorharen doen veel meer dan alleen uw kat helpen navigeren door krappe ruimtes. Ze helpen uw kat ook in evenwicht te blijven, bewegingen van prooien te volgen, met lichaamstaal te communiceren, en het gezicht van uw kat te beschermen!

Maar als je plotseling hebt gemerkt hoe lang de snorharen van je kat zijn, vraag je je misschien af…

Zijn de snorharen van mijn kat te lang?

Nee, de snorharen van je kat zijn niet te lang. Integendeel, ze hebben de perfecte lengte, omdat de snorharen van uw kat in dezelfde verhouding groeien als de breedte van uw kat. Een grotere kat, zoals een Maine Coon, bijvoorbeeld, zal een langere, bredere en grotere snorharen hebben die passen bij hun grotere lichaam.

Snorharen helpen je kat te begrijpen of ze wel of niet door een krappe ruimte passen zonder er helemaal doorheen te hoeven. Als de toppen van hun snorharen de randen van de ruimte raken, helpt dat ze te begrijpen hoeveel ruimte ze hebben.

Het is niet alleen jouw kat die snorharen op deze manier gebruikt, de meeste dieren met snorharen hebben dit vermogen tot op zekere hoogte!

Worden Katten Snorharen Langer Als Ze Dikker Worden?

Als kattensnorharen overeenkomen met de breedte van uw kat, leidt dat natuurlijk tot de vraag of snorharen langer worden naarmate uw kat dikker wordt. Het korte antwoord is nee, na het zien en onderzoeken van duizenden (en duizenden) dikke katten met overgewicht, heb ik nog nooit een merkbare toename in de lengte van de snorharen gezien. Ik heb ook nooit enig wetenschappelijk bewijs gezien dat suggereert dat snorharen groeien naarmate een kat dikker wordt.

Wat heel logisch is, als je erover nadenkt. Tenslotte is zwaarlijvigheid niet iets waar de wilde voorouders van je kat mee te maken zouden hebben gehad, dus het idee dat je kat geƫvolueerd is om extreme gewichtstoename te compenseren zou gewoon niet logisch zijn.

Kan ik de snorharen van mijn kat trimmen?

Absoluut niet! Naast het feit dat het niet nodig is, betekent het verwijderen, trimmen of knippen van de snorharen van je kat dat je een groot deel van hun zintuiglijke vermogens wegneemt. Onthoud dat snorharen uw kat helpen bij alles van het navigeren door de wereld om hen heen tot het daadwerkelijk beschermen van hun gezicht!

Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat afknipt?

Het knippen of verwijderen van de snorharen van je kat zal het moeilijker voor ze maken om te navigeren in kleine ruimtes. Afhankelijk van hoeveel er geknipt of verwijderd wordt, kan het bijna zijn alsof je een van je zintuigen weghaalt, aangezien snorharen zo veel voor je kat doen!

Terwijl een kat die zijn snorharen verbrandt terwijl hij te dicht aan een kaars snuffelt misschien slechts een klein ongemak heeft, kan het volledig afknippen van de snorharen van een kat grote problemen voor hen veroorzaken.

Hoe lang duren snorharen van een kat om te groeien?

Vallen snorharen van katten uit?

Het is volkomen normaal dat snorharen de hele tijd groeien en uitvallen. Dus tenzij je plotseling veel snorharen op de grond liggen (genoeg om te merken dat je kat snorharen mist) is er waarschijnlijk niet veel om je zorgen over te maken.

Snorharen zijn gewoon een ander fascinerend ding over onze katten. Hoewel ze onze katten er interessant en uniek uit laten zien, doen ze veel meer dan er alleen maar cool uitzien! Nu weet je niet alleen waarom de snorharen van je kat zo lang zijn, maar ook wat ze eigenlijk doen!