Kat heeft aan mijn eten gelikt, mag ik het nog eten?

Kat likt aan mijn eten- kan ik het nog eten

Let op: Ik ben geen arts of dierenarts en niets in dit artikel mag worden beschouwd als medisch of veterinair advies.

Je stapt even weg van je bord met eten… en je komt terug bij je katachtige vriend die knabbelt, likt, of op een andere manier proeft wat jij aan het eten was over om te eten.

Moet je je zorgen maken of kun je nog steeds je eten eten nadat je kat het heeft afgelikt? Als je het 100% veilig wilt spelen, dan moet je het voedsel dat je kat heeft afgelikt weggooien. Hoewel er enkele infecties zijn die van u op uw kat kunnen worden overgebracht, zoals giardia, is het risico doorgaans zeer laag voor de meeste katten en de meeste mensen.

Maar laten we eens wat beter kijken naar wat er gebeurt als een kat aan je eten likt en de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.

Kunnen katten ziektes overbrengen?

Als je niets anders over katten wist dan welke ziektes ze kunnen mogelijk overbrengen op mensen, dan zou je waarschijnlijk doodsbang zijn.

En terecht, het Center for Disease Control somt 15 verschillende ziekten op die katten kunnen overbrengen op hun menselijke metgezellen, variërend van haakwormen en lintwormen tot de eigenlijke pest.

Maar met 100’en miljoenen katten in de wereld, realiseer je je dat katten misschien niet zo’n grote ziekteverspreiders zijn als ze op papier lijken te zijn. Een belangrijke factor hierbij is dat de meerderheid van de katten die bedden en beten delen met hun mensen ook gezonde katachtigen zijn die waarschijnlijk binnenshuis blijven waar ze minder kans lopen om deze infecties op te lopen.

Mensen met een gezond immuunsysteem die niet immuungecompromitteerd zijn, zullen waarschijnlijk ook veel van deze infecties afweren, zelfs als ze eraan worden blootgesteld.

Welke zoönotische ziekten kan een kat overbrengen met een lik?

Zoönosen zijn ziekten die veroorzaakt worden door ziektekiemen of parasieten die kunnen infecteren zowel mensen en dieren. Van de 15 zoönotische ziekten die door de CDC bij katten worden aangetroffen, zijn er 7 die kunnen worden overgedragen door contact met de poep van een kat.

Hier is de lijst:

  • Campylobacteriosis
  • Cryptosporidiose
  • Giardiasis
  • Haakworm
  • Rondwormen
  • Salmonellose
  • Toxoplasmose

En hoewel de pest niet rechtstreeks via de uitwerpselen wordt overgedragen, kan hij ook worden overgebracht als een kat hoest of misschien aan uw eten likt. Maar dat is nog steeds erg onwaarschijnlijk en de pest is in de meeste gebieden zeldzaam.

Maar wat heeft kattenpoep met ons voedsel te maken?

Immers, ik dacht dat we het over onze kat hadden die likte aan ons eten en er niet op poepen, toch?

Nou, wanneer is de laatste keer dat je je kat door een complete verzorgingssessie hebt zien lopen? Niet om grof te zijn, maar ik kan je met zekerheid zeggen dat de mond van je kat niet veilig voor een beetje kattenpoep. Sterker nog, ik zou zeggen dat de meeste katten je zouden vertellen dat als je geen uitwerpselen in je mond krijgt, je je niet goed hebt verzorgd.

Zelfs met een stevige vachtverzorging moet je kat nog steeds snel achter elkaar van zijn achterste likken naar je eten likken om met succes een inwendige parasiet over te brengen. Daarbovenop, zou je snel het voedsel moeten opeten, en dan zou je immuunsysteem moeten falen om het daadwerkelijk te bestrijden.

Dus hoewel het technisch mogelijk is, en zeker is gebeurd, is de kans dat het bij de meeste mensen gebeurt vrij klein.

Katten Likken Meer Dan Je Eten

Voordat je helemaal afzweert om zelfs maar in de buurt van je kat te eten, realiseer je je dat je katachtige vriend veel meer likt dan zichzelf en je eten.

We hebben bijna een dozijn artikelen geschreven over katten die alles likken, van mensen en douchegordijnen tot meer ongebruikelijke items zoals ramen en zelfs jaloezieën. Kortom, veel katten vinden het gewoon leuk om alles te likken.

Hoewel u (hopelijk) niet al deze voorwerpen eet of likt, raakt u ze in uw dagelijks leven wel aan. Nogmaals, het risico van overdracht is hier erg laag, dus in plaats van u bang te maken door te denken dat uw kat alles besmet, is er een betere oplossing.

En dat is uw kat gezond houden!

Gezonde katten verspreiden geen ziektes

Katten zonder ziektes kunnen geen ziektes verspreiden, toch?

Je handen wassen en geen maaltijd delen met je kat zijn geweldige manieren om te voorkomen dat je iets oploopt van je katachtige vriend, maar als je kat gezond is om mee te beginnen dan is het risico nog lager- of zelfs onbestaande.

Een van de beste manieren om je kat gezond te houden is door ze binnen te houden. Buitenkatten staan bloot aan tientallen extra risico’s, variërend van aanvallen door wilde dieren tot aangereden worden door een auto of het oplopen van ziektes, waaronder zoönotische parasieten en infecties die zich kunnen verspreiden naar mensen. Als gevolg daarvan zijn binnenkatten meestal veel langer dan hun soortgenoten buitenshuis en volgens PetMD kunnen “katten die binnenshuis worden gehouden de rijpe leeftijd van 17 jaar of meer bereiken, terwijl buitenkatten gemiddeld slechts twee tot vijf jaar leven.”

Niet alleen zijn binnenkatten veilig voor de risico’s van het buitenleven, door binnen te blijven zijn kattenouders in staat om gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren, wat de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Met andere woorden, als uw kat altijd binnen is, zult u onmiddellijk de tekenen van een darmparasiet bij uw katachtige vriend opmerken.

Houd de kattenbak schoon

Er is een lange lijst van redenen om de kattenbak netjes en schoon te houden. Niet alleen kan het uw huis beter laten ruiken en uw kat gelukkiger maken, maar het kan ook de kans op ziekteoverdracht verkleinen als uw kat toch een parasiet heeft. Vergeet niet dat uw kat elke dag wel 5 uur bezig is met de vachtverzorging en dat is inclusief hun pootjes. Dezelfde pootjes die ze gebruiken om overheen of op die kattenpoepjes in een vieze kattenbak te stappen.

Je ziet waar dit heen gaat, maar een vieze kattenbak betekent een vieze kattenbek waardoor je wel twee keer nadenkt voordat je besluit om dat stuk pizza te eten nadat je kat een likje heeft gehad.

Bent u immuungecompromitteerd?

Hoewel het risico om een ziekte op te lopen nadat uw kat aan uw eten heeft gelikt laag is, als uw immuunsysteem al aangetast is, is het risico groter. In dat geval is het waarschijnlijk beter om het zekere voor het onzekere te nemen en uw vragen aan uw arts voor te leggen, zodat u een antwoord krijgt dat specifiek op uw situatie is toegespitst.

Afsluitende gedachten

Hoewel je niet regelmatig een pizza zou willen delen met je kat is het risico dat je iets oploopt nadat je kat een paar likjes van je eten heeft genomen vrij laag. Voorkomen dat uw kat voedsel oplikt dat u op het punt staat op te eten is de beste manier om deze situatie te voorkomen, maar het is ook belangrijk om uw kat in de eerste plaats gezond te houden.

Gezonde katten hebben geen ziektes te verspreiden en een van de beste manieren om onze katachtige vrienden gezond te houden en hun blootstelling aan parasieten te beperken is door ze binnenshuis te houden. Het schoonhouden van de kattenbak is een andere goede optie die niet alleen gezond verstand is, maar ook wordt aanbevolen door de CDC.

Dus gooit u al het voedsel weg waar uw kat aan likt… of bent u een van de dapperen die trots het voedsel opeet, zelfs als uw kat eraan heeft gelikt?