Waarom zet mijn kat zijn poot op mijn gezicht?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Als kattenouder, ben ik altijd gefascineerd geweest door de verschillende methodes die mijn katten gebruiken om met mij te communiceren. De redenen achter hun acties kennen kan lastig zijn, maar hun gedrag ontcijferen is de moeite waard. Eén zo’n raadselachtige actie die ik ben tegengekomen is wanneer zij mijn gezicht aanraken met hun poot, en zij doen dit gewoonlijk wanneer wij knuffelen of wanneer ik naar mijn computerbureau zit te staren.

Waarom zet mijn kat zijn poot op mijn gezicht?

Het is een manier voor je kat om aandacht te krijgen, je wakker te maken, of om voedsel te eisen. Het kan zijn dat ze hun genegenheid en vertrouwen uitdrukken en je markeren met hun geur. Maar het kan ook zijn dat ze om wat persoonlijke ruimte vragen.

Als je beter wilt begrijpen wat je katje je probeert te communiceren door hun pootje op je gezicht te zetten, lees dan verder!

Waarom legt mijn kat zijn poot op mijn gezicht?

Ondanks wat veel niet-kattenliefhebbers misschien denken, als je lang genoeg met een kat hebt geleefd, dan weet je waarschijnlijk dat onze katachtige vrienden ons gezelschap opzoeken en dat ze meesters zijn in het vinden van manieren om met ons te communiceren en hun gevoelens te uiten.

We weten dat hun miauwen meestal op ons gericht is, en dat hun lichaamstaal heel expressief is als we de tijd nemen om die te bestuderen, maar wat betekent het als ze hun pootjes op ons gezicht zetten?

Reden 1: Om je aandacht te krijgen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben opgegroeid met het idee dat katten autonome wezens zijn en dat ze niet echt iemand nodig hebben. Hoewel dat tot op zekere hoogte waar kan zijn, hunkeren huiskatten die hun leven delen met hun gekozen mens naar aandacht.

Een recente studie toonde aan dat katten “sociale eigenschappen delen die vroeger alleen aan honden en mensen werden toegeschreven.” In feite zijn katten in staat om veilige en onzekere hechtingen te vormen zoals een mensenbaby dat zou doen.

Dus, waarom en hoe vaak je kat zijn pootje op je gezicht zal leggen, kan ook afhangen van de vraag of ze meer behoeftig of zelfverzekerd zijn in jullie relatie. Er zijn verschillende manieren waarop katten je aandacht zullen opeisen.

Een hongerig poesje zal zijn eisen miauwen vanuit een andere kamer, of naast zijn etensbakje als het leeg is, en als je kat om knuffels vraagt, zullen ze je misschien hun buikje laten zien of op je toetsenbord gaan liggen.

Natuurlijk, een van de meest gebruikelijke manieren waarop een mens en zelfs een kat de aandacht van een ander kan krijgen is door fysieke aanraking. Kijk eens hoe dit zwarte poesje met zijn pootje geduldig de aai van zijn baasje opeist.

Terwijl deze harige kat op de arm van hun baasje tikt, heb ik mijn katten hetzelfde laten doen in mijn gezicht, vooral als ik ze toevallig negeerde en ze dicht genoeg bij me waren om me met hun pootjes te bereiken. Wanneer dat gebeurt, willen ze meestal met me knuffelen, of ze willen dat ik ruimte voor hen maak om op mijn schoot te zitten.

Als je katje aandacht vraagt door je gezicht aan te raken, hoef je alleen maar uit te zoeken of het om het eten gaat dat ze willen, knuffels, aaien, of iets unieks voor hen, zoals het openen van de balkondeur.

Reden 2: Om je te markeren met hun geur

We hebben het vaak gehad over de instinctieve behoefte van katten, of ze nu wild zijn of niet, om hun territorium te markeren. De meest gebruikelijke manier om dat te doen is door urinespray te gebruiken of door klauwafdrukken achter te laten op bomen. Onze tamme huiskatten zijn niet zo verschillend, maar er is een andere subtiele manier waarop katachtigen hun stempel drukken.

Katten hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, de meest voorkomende is op hun voorhoofd. Dus, wanneer uw kat u of andere katten een kopstoot geeft, is dat hun manier om hallo te zeggen en het is een sociale uitwisseling van geuren.

Evenzo hebben ze geurklieren op hun pootjes, en die kunnen ze gebruiken om hun territorium op te eisen door aan het meubilair te krabben, waardoor hun feromonen vrijkomen. Wanneer uw kat uw gezicht markeert met hun poot, zien zij u niet als een voorwerp dat moet worden opgeëist, maar herkennen zij u als een lid van hun familie. Dit kan nog meer voorkomen in een huishouden met meerdere katten, waar één kat zijn gezicht tegen het jouwe zal wrijven, of zijn poot erop zal zetten om zijn geur op jou te bevestigen.

Reden 3: Om je liefde te tonen

Of je poes nu je gezicht aanraakt met hun pootje voor aandacht of om je te markeren, deze twee dingen kunnen ook symbool staan voor hun liefde. We vragen geen aandacht van mensen die we niet mogen, en hetzelfde kan gezegd worden over katten. Ons markeren is ook een deel van hun liefdestaal, iets wat moeders met hun kittens doen, of katten die een band met elkaar hebben met elkaar doen.

Ik denk nog steeds dat het belangrijk is om op te merken dat wanneer je pluizige opperheer zijn poot gebruikt om affectie te tonen, de aanraking uniek is. Het is meestal zacht en zacht, en ze houden hun klauwen in de schede. Dit gebaar gebeurt meestal wanneer jij en je katje knuffelen op de bank en ze reiken uit om je gezicht aan te raken, luid spinnend als ze dat doen.

Als je op hun lichaamstaal let, zul je merken dat ze smelten in jouw aanwezigheid en ze geven je de langzame knipoog. In sommige gevallen kan de langzame beweging waarbij ze hun poot op je gezicht leggen, lijken op kneden. Hoewel kneden ook een teken van genegenheid is, begrijpt je kat misschien niet dat je huid te zacht is voor hun klauwen, dus wees altijd extra voorzichtig wanneer dit gebeurt.

Reden 4: ze willen spelen

De poottaal van een kat kan vrij veelzijdig zijn, dus let op verschillende nuances zoals het type beweging, de snelheid, of de klauwen gespreid of ongespreid zijn. Deze kleine details kunnen u een idee geven van het denkproces van uw kat. Als je kat je gezicht, arm of been aanraakt, en voor je het weet rent hij meteen weg, dan is hij waarschijnlijk in een speelse bui en wil hij met je spelen. In tegenstelling tot de zachte pootbeweging van liefde, kan dit speelse gebaar lijken op tikken of slaan, heel vergelijkbaar met wat ze zouden doen met hun knuffels.

Dit kan veroorzaakt zijn door de beweging van je haar, of zelfs je neus die ze speels proberen te bijten! Je katje kan gewoon te verveeld zijn om met hun speelgoed te spelen en ze willen dat je in plaats daarvan het lint verplaatst. Als uw katje u met zijn pootje op het gezicht klopt en om spelen vraagt, kunt u het beste met hem spelen.

Volgens de Universiteit van Illinois College of Veterinary Medicine, “als je je kat geen mogelijkheden biedt voor roofgedrag, kan hij zwaarlijvig, verveeld en gefrustreerd worden. Hij kan een stress-gerelateerde ziekte ontwikkelen of agressief reageren op u en andere dieren in uw huishouden.”

Mijn kat miauwt meestal om mijn aandacht te krijgen voor een spelsessie, en als ik niet antwoord tikken ze me aan met hun pootje en rennen dan naar hun speeltje om me te laten zien waar dat tikje voor was. Zorg er dus voor dat je onderscheid kunt maken tussen de liefdevolle aanraking van je kat en een speelse tik met hun pootje, door te letten op hun algemene gedrag en lichaamstaal.

Reden 5: Het is een teken van vertrouwen

Als je een nieuwe katteneigenaar bent, of je hebt een timide kitten geadopteerd, dan kan het zachtjes neerzetten van hun pootje op je gezicht hun manier zijn om de wateren te testen of om te proberen te laten zien dat ze je vertrouwen. Katten gebruiken hun pootjes ook om de wereld om hen heen te verkennen, dus ze zullen vaak naar dingen slaan om te zien wat er zal gebeuren.

Van nature timide katten of katten die getraumatiseerd zijn door vorige eigenaren kunnen deze tactiek gebruiken om te zien of ze de mens kunnen vertrouwen die hen heeft geadopteerd. Ze proberen misschien te zien wat er zal gebeuren als ze hun nieuwe eigenaar aanraken, zal het resulteren in spelen, knuffelen, of een negatieve ervaring?

Katten die eerder zijn aangemoedigd om op een agressieve manier te spelen en hun eigenaar aan te vallen als een manier om een speelse interactie te initiëren, zouden op je gezicht kunnen tikken als het in de nabijheid is. Maar als je kat zachtjes zijn pootje op je gezicht legt tijdens het knuffelen, laat hij echt zien dat hij zich veilig genoeg voelt om zo dicht bij je te zijn.

Volgens Dr. Lauren Finka, een hoofdonderzoeker in katachtig gedrag “is het bieden van keuze en controle aan de kat de sleutel om ervoor te zorgen dat ze zich gelukkig en comfortabel voelen tijdens interacties. Dit omvat het zachtjes aanbieden van een hand aan de kat en het laten beslissen of het wil reageren of niet, meestal aangegeven door het wrijven tegen de hand van de persoon.” Als je alles hebt gedaan om je kat op zijn gemak te stellen, dan is het aanraken van je gezicht hun manier om een stap naar je toe te zetten.

Dus, je nieuwe poes de eerste stap laten zetten, zoals je aanraken met hun pootje, is ook de sleutel tot een gezonde kat-mens relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen!

Reden 6: Ze imiteren jouw gedrag

Het kan moeilijk zijn om de betekenis achter het gedrag van een kat te begrijpen, aangezien ze niet echt onze taal spreken, dus brengen we het grootste deel van onze interacties met onze katten door via fysiek contact. We aaien ze en we raken hun gezicht aan en wanneer een kat zijn poot op ons gezicht legt, is het normaal om aan te nemen dat ze ons gedrag nadoen.

Dit zou onze manier kunnen zijn om onze katten te antropomorfiseren, zoals veel mensen katten kwaadaardig noemen als ze ze met hun prooi zien spelen, terwijl de waarheid is dat het een jachtgedrag is dat gebaseerd is op hun behoefte om te overleven.

Nou, terwijl het laatste gedeeltelijk waar kan zijn, hebben onderzoekers een Japanse kat gevonden genaamd Ebisu die een letterlijke copycat is! Kristyn Vitale, van Unity College, vertelt ons dat “Mensen denken aan katten als solitair en asociaal, maar deze studie versterkt het idee dat ze ons in de gaten houden en van ons leren.” Als we naar Vitale luisteren dan is het veilig om aan te nemen dat er katten zijn die menselijk gedrag kunnen nabootsen op grotere of kleinere schaal.

Ik heb een van mijn katten een schuifdeur zien openen waarvan ze niet zouden weten dat het mogelijk was als ik hem niet in de eerste plaats had geopend!

Reden 7: Ze eisen hun persoonlijke ruimte op

Niet elke poot die op ons gezicht rust is een teken van liefde, in sommige gevallen, kan het de manier van je kat zijn om afstand tussen jou en hem te bewaren. Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid en dat ze meestal willen dat wij handelen naar hun behoeften en verwachtingen, en aangezien katten enigszins onvoorspelbaar kunnen zijn kunnen deze veranderen.

Het ene moment duik je naar binnen om je kat een kusje op hun schattige neusje te geven, en in plaats van het gebruikelijke zachte spinnen of lieve miauwen van erkenning te horen, krijg je een pootje. Ik ben er zeker van dat het een bekend beeld is, of het je nu wel eens is overkomen of dat je video’s hebt gezien van katten die het gezicht van hun baasje tegenhouden met hun pootjes als ze hen proberen te kussen.

Voor het geval je dat nog niet hebt gedaan, hier is er een die je zeker aan het lachen zal maken!

Zoals je in deze clip kunt zien, is dit gebaar meestal kalm, maar als je te hard duwt, zal je katje ofwel opstaan en weggaan of dat pootje agressiever tegen je aanduwen. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar wat je kat of in dit geval de pootjes van je kat tegen je zeggen en hun grenzen te respecteren.

Reden 8: Ze waren zich aan het uitrekken

Hoewel het ontcijferen van de lichaamstaal van je katje je relatie zeker ten goede zal komen en je zal leren wanneer het juiste moment is om ze wat liefde te tonen, kan een poot in je gezicht gewoon toeval zijn. Je zou op zoek kunnen zijn naar een motief, maar er is een kans dat je katachtige metgezel zich gewoon aan het uitrekken was, en dat hun pootje op je gezicht belandde. Sommige katten kunnen de poot meteen verwijderen nadat hij op je gezicht is geland, terwijl anderen de positie misschien comfortabel genoeg vinden om de poot daar te laten rusten.

Waarom legt mijn kat zijn poot op mijn gezicht als ik slaap?

Ik denk dat er geen beter slaapliedje is dan het spinnen van een kat en de zachte warmte van hun vacht als ze zich naast je neerzetten om te slapen, en het moet een van de hoogste katachtige complimenten zijn, want katten zullen dat alleen doen als ze zich veilig voelen om je heen, vooral wanneer ze het meest kwetsbaar zijn.

Katten zullen ook kiezen om in verschillende houdingen en gebieden van het bed te slapen. Een van mijn katten zal zich onder de dekens nestelen en zich dan naar mijn voeten verplaatsen, terwijl de andere liever op mijn kussen ligt. Soms rust het katje dat naast mijn gezicht slaapt met zijn pootje op mijn haar en dat komt dan vaak op mijn gezicht terecht.

Je aanraken of tegen je aan wrijven terwijl je slaapt is meestal een teken van vertrouwen en liefde en het kan deel uitmaken van hun kneedgedrag dat ze meestal doen als ze zich voorbereiden om te slapen. Ik interpreteer dit meestal als een goede nacht, maar als het ’s nachts gebeurt weet ik dat het meestal een poging van mijn katten is om me wakker te maken en mijn aandacht te krijgen. De reden waarom een kat je wakker zou maken door een poot op je gezicht te leggen, zal van kat tot kat verschillen. Misschien hebben ze honger, willen ze spelen, of vragen ze je gewoon om opzij te gaan.

Moet ik mijn kat ervan weerhouden mijn gezicht aan te raken?

Hoe schattig het gebaar van hun zachte pootje op je gezicht ook mag zijn, het kan een aantal ongewenste gevolgen hebben. Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat ongelukken kunnen gebeuren. Door hun pootjes op ons gezicht te leggen, hebben we te maken met een wapen dat onze kittens gebruiken om zichzelf te verdedigen of aan te vallen. Meestal houden ze hun klauwen in de schede, maar als ze op dat moment ergens van schrikken of als iets het vecht- of vluchtinstinct triggert, dan kan het zijn dat je een kras oploopt.

Zelfs als je katje zijn pootjes naar je gezicht uitstrekt, kunnen de uiteinden van de klauwtjes zich terugtrekken en aan je huid blijven haken.

Als of wanneer dit gebeurt onthoud dan dat er geen reden is om onze katten de schuld te geven of te schreeuwen omdat het niet iets is wat ze kunnen controleren, vooral als ze bang of gefrustreerd zijn geworden. Tenslotte zijn wij verantwoordelijk voor hoe wij met onze katachtige metgezellen omgaan en hoe veilig en ontspannen wij hen om ons heen laten voelen.

Afgezien van ongelukkige ongelukjes, is het hebben van de poot van je kat op je gezicht niet de meest hygiënische zaak. Onze katten lopen door het huis, ze gebruiken hun kattenbak, en sommigen hebben misschien zelfs de vrijheid om naar buiten te gaan.

Ja, katten zijn schone dieren, maar dat betekent niet dat hun verzorging voldoende is. Hoewel katachtige ziekten meestal katten treffen, kunnen sommige ook op mensen worden overgedragen, en deze ziekten worden zoönosen genoemd. U hebt misschien al gehoord van enkele van deze ziekten, zoals salmonellavergiftiging, die een kat kan oplopen als hij een vogel vangt en opeet.

Huidinfecties zoals ringworm verschijnen vaak als een “ronde, rode, jeukende laesie met een ring van schubben rond de rand”. De meest beruchte van deze ziekten is Toxoplasmosewaarin de Cornell Universiteit stelt dat, hoewel de meeste mensen die met deze Toxoplasma besmet zijn geen ziekteverschijnselen vertonen, “mensen met een verzwakt immuunsysteem en zuigelingen van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet is, ernstige ziekte kunnen ontwikkelen als gevolg van deze parasiet”.

Daarom is het belangrijk om je handen te wassen nadat je je kat hebt geaaid, en te voorkomen dat ze op je kussen slapen, vooral als het een buitenkat is. Ook is het beter om je kat niet met zijn pootje op je gezicht te laten komen, voor het geval hij je per ongeluk krabt of iets simpels als huidirritatie veroorzaakt.

Ik bedoel dat er zoveel andere manieren zijn om je kat te laten zien dat je van ze houdt en die liefde terug ontvangt, dus ik weet zeker dat we pootjes weg kunnen laten!

Hoe stop ik mijn kat van het aanraken van mijn gezicht?

Wanneer u geconfronteerd wordt met ongewenst katachtig gedrag, is de eerste stap die u moet nemen het achterhalen van de redenen erachter. Zoals ik hierboven heb uitgelegd zijn er tal van verklaringen waarom uw kat uw gezicht aanraakt. Als je kat zijn poot op je gezicht legt terwijl je slaapt of hij blijft maar tegen je aan tikken dan is het mogelijk dat hij eten wil, of hij verveelt zich, en hij wil spelen. In sommige gevallen ben ik wakker geworden doordat mijn kat me snel in het gezicht tikte omdat er een knuffelmuis in mijn haar zat, of omdat ze wilden dat ik bewoog en hun rechtmatige slaapplek vrijmaakte.

Wat mij hielp om het aanhoudend miauwen en constante pootkloppen op te lossen, was een automatische voedertoevoerr. Ik kan deze gemakkelijke oplossing niet genoeg aanbevelen, en het is een geweldige manier om het gefrustreerde hongerige miauwen van uw kat gedurende de hele dag te vermijden. U kunt onze beoordeling van 5 verschillende feeders, of u kunt hier klikken en zie mijn nummer een keuze, de Cat Mate C500 op Amazon! Ik beloof je dat je hongerige kat geen reden meer zal hebben om je op je gezicht te tikken!

Katten zijn dieren die jagen tijdens de late uren van de nacht, dus het is ook mogelijk dat je katje je slaap terroriseert omdat ze zich vervelen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je katachtige metgezel de hele nacht door zal slapen, is als je ze vermoeit door met ze te spelen voordat je naar bed gaat. Het off-limits houden van de slaapkamer kan ook helpen de pootinterventies van uw kat te verminderen en u te helpen genieten van een volledige nachtrust.

Dezelfde behoefte aan jachtspelletjes kan zich overdag voordoen, en als je kat steeds zijn poot op je gezicht plaatst om het spel te initiëren, dan is het tijd om een pauze in te lassen. Zoek uit welk speelgoed je kat opwindt en recreëer een jachtervaring. Op deze manier helpt u uw kat fit en gezond te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk! Als aan de andere kant, knuffelen is wat ze verlangen dan kunt u ofwel toegeven of veranderen de manier waarop ze vragen om hun aaien door middel van positieve bekrachtiging.

Volgens Feline Practitioners “Het is belangrijk dat beloningen niet onbedoeld worden gegeven voor ongewenst gedrag. Negatief gedrag negeren of ombuigen is de beste manier om dat gedrag te elimineren.”

In plaats van ze meteen te aaien of erger nog naar ze te schreeuwen, zorg ervoor dat je hun poot uit je gezicht haalt en wacht een paar momenten voordat je ze aait. Help ze de associatie van aaien met hun pootje op je gezicht leggen kwijt te raken. Langzaam zal je katje leren dat dit niet de methode is die ze willen gebruiken als ze knuffels of enige vorm van aandacht van je willen krijgen.

Katten kunnen worden getraind, maar het kan langer duren om oude gewoonten te veranderen die door jouw acceptatie in de loop der jaren zijn versterkt. Als je moeite hebt met het veranderen van dit gedrag, probeer dan het pootje van je kat zo veel mogelijk te vermijden door ervoor te zorgen dat je gezicht niet binnen bereik is. En last but not least, wees geduldig met je harige vriend, want alles wat ze denken te doen is jou liefde tonen!

Slotgedachten

Wat de reden achter de obsessie van je katje met je gezicht ook is, één ding is zeker, ze willen er hun pootjes op leggen omdat ze je vertrouwen.

Katten zouden dit niet doen als ze het niet deden!

Aan de andere kant, als het een verdedigingsmechanisme is, dan kun je beter luisteren naar het verzoek van je kat. We moeten immers leren dat we, voordat we een bepaald gedrag beperken, eerst moeten overwegen wat dit gedrag betekent en manieren moeten vinden om ervoor te zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan.

Vertel ons nu, zet uw kat zijn poot op uw gezicht, en hebt u de reden erachter al achterhaald?