Waarom zitten katten graag op plastic zakken?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom zitten katten graag op plastic zakken?

Dit is het scenario…je hebt net een gloednieuw en super fancy kattenbed van Amazon gekocht. Je hebt het op de favoriete plek van je kat gezet en je kunt niet wachten tot ze zich erin nestelen en ervan genieten.

Ze rennen er niet meteen naartoe, maar je hebt geduld. Je weet dat ze het leuk zullen vinden.

Maar in plaats daarvan kiest je kat ervoor om zich te nestelen op een plastic zak die is achtergebleven van de laatste boodschappenreis! Wat is hier aan de hand?

Waarom zitten katten zo graag op plastic zakken? Hoewel we het niet zeker kunnen weten, is het waarschijnlijk dat katten houden van het gevoel van ingepakt en warm te zijn, samen met het unieke knisperende geluid van een plastic zak. Plastic zakken zijn ook een van de interessantere voorwerpen in de wereld van een kat en ze hebben er waarschijnlijk gewoon plezier in om ermee om te gaan.

Maar dat is het korte antwoord.

Laten we een beetje dieper duiken en proberen te begrijpen wat er omgaat in het brein van onze harige vrienden. Ik heb 6 mogelijke redenen waarom katten zo graag op plastic zakken zitten!

Reden 1: Plastic zakken zijn uniek interessant voor katten

Stel je de wereld even voor vanuit de ogen van je kat. Deuren zijn constante en verwarrende barrières waar alleen mensen volledige controle over lijken te hebben. De meeste voorwerpen zijn te zwaar, te omvangrijk, of te belastend om te verplaatsen. Je kunt op de meeste dingen stampen en duwen… en er gebeurt eigenlijk niets.

Maar alles wat niet te zwaar is om te verplaatsen is vooral interessant voor uw kat.

Natuurlijk is er het plezier van kartonnen dozen, de sensatie van het van het aanrecht stoten van alles wat klein is, maar er is ook het plezier van plastic zakken! In feite zijn plastic zakken een van de meest interessante en interactieve dingen die katten in hun wereld kunnen vinden! Ze zijn gemakkelijk in allerlei vormen te manipuleren, ze maken een uniek knisperend geluid waar katten dol op zijn, en ze bewegen zich op een vreemde, pluizige manier voort, op een manier die katten nergens anders vinden. Zodra ze een poot neerzetten op een plek, komt er plotseling een andere plek tevoorschijn!

Oké, ik weet dat ik klink als een plastic zak hypeman, maar voor uw kat zijn deze dingen… zijn geweldig en het is geen wonder dat katten zich tot hen aangetrokken voelen. Het is mogelijk dat erop gaan liggen slechts één van de vele manieren is die katten hebben gevonden om met plastic zakken om te gaan en al het andere trekt hen er in de eerste plaats naar toe.

Als je er echt over nadenkt, is er niet veel anders in de wereld van je kat dat dezelfde eigenschappen heeft als een plastic zak!

Kijk maar eens naar deze katten die zich uitleven met een papieren en plastic zak!

Reden 2: Het is het isolatie instinct van uw kat

Katten zoeken van nature warme, comfortabele plekjes op en in het wild zou dat hoogstwaarschijnlijk een bed van bladeren of ander gebladerte zijn. Het knisperen van een plastic zak kan het geluid van knisperende bladeren nabootsen, en katten gaan instinctief op zoek naar dat comfortabele geluid.

Plastic zakken kunnen wat isolatie bieden en waarschijnlijk meer dan je zou denken. Als je ooit een plastic poncho of iets dergelijks hebt gedragen, zul je snel leren dat plastic niet bekend staat om zijn ademende kwaliteiten. Een plastic zak maakt dus niet alleen het geluid van natuurlijke isolatie, maar het werkt ook.

Reden 3: Katten houden van behaaglijkheid

Katten houden er ook van om ingepakt en behaaglijk te zijn.

Maar zij zijn niet de enigen.

Het Journal of Veterinary Behavior heeft een studie vrijgegeven die de impact van een drukwikkel op angst bij honden bekijkt. Een drukwikkel is een soort hondenkledij die een lichte maar merkbare druk uitoefent over het torso. Onderzoekers vonden een positieve impact op de hartslag en de algemene angst wanneer honden een drukwikkel in de vorm van een Thunder Shirt hebben. Een Thunder Shirt is een nauwsluitend shirt dat honden kunnen dragen als een drukwikkel en het is voornamelijk op de markt gebracht om honden met angst te helpen.

Maar er zijn ook Thunder Shirts voor katten die je kunt bekijken op Amazon.

Hoewel het Thunder Shirt een extreem voorbeeld kan zijn van knus als een insect in een tapijt, is het niet moeilijk om te zien hoe een plastic zak hetzelfde soort gevoel kan geven. Plastic zakken vormen zich gemakkelijk naar de vorm van een kat en zouden hen hetzelfde gevoel kunnen geven dat wij krijgen als we ons in de dekens wikkelen!

Sommige katten vinden het heerlijk om gewoon op de zak neer te ploffen zonder veel voorbereiding, maar anderen lijken echt de tijd te nemen om de zak precies om hen heen te laten passen zoals zij dat willen!

Reden 4: Het heeft te maken met Rundvet

Katten houden er niet alleen van om op plastic zakken te liggen, maar ze staan er ook om bekend dat ze er aan likken, kauwen en op kauwen. Hoewel het nog een beetje onduidelijk is wat hier aan de hand is, heeft het meest waarschijnlijke antwoord te maken met rundvet. Talg is gesmolten vet en wordt gebruikt bij de productie van de meeste plastic zakken. Volgens dierenarts Arnold Plotnick is het waarschijnlijk dat sommige katten de vettige geur kunnen ruiken en de smaak lekker vinden, zodat ze eraan gaan likken en kauwen.

Vergeet niet dat katten een reukvermogen hebben dat 14 keer sterker is dan dat van mensen, dus het is niet omdat wij het rundvet niet kunnen ruiken, dat onze katten dat ook niet kunnen!
Maar wat heeft dit te maken met op een plastic zak gaan liggen? Het is allemaal onderdeel van een algemene aantrekkingskracht tot plastic zakken die katten ertoe brengt om de zakken in de eerste plaats te verkennen en dan te besluiten dat ze een goed bed zouden zijn.

Het is ook mogelijk dat ze op dezelfde manier genieten van de geur als mensen een kaars aansteken die naar voedsel ruikt. Terwijl wij zouden kunnen kiezen voor verse koekjes of vanille-extracten, besluiten katten te genieten van de geur van plastic en rundvet!

Reden 5: Ze houden van het knisperende geluid

Katten hebben zeer goed horen. Zij kunnen ultrasonische geluiden horen die mensen nooit zouden kunnen horen. Maar dit is geen toeval- muizen communiceren ook op ultrasonisch niveau, dus is het logisch dat katten het vermogen zouden ontwikkelen om hun favoriete prooi te horen.

Het is mogelijk (en waarschijnlijk vrij waarschijnlijk) dat een knisperend zakje voor onze katten heel anders klinkt en bepaalde geluiden bevat die wij gewoon niet kunnen horen. Katten houden misschien instinctief van de geluiden die ze horen of genieten gewoon van het unieke gekraak ervan. Als je meer wilt weten over waarom katten van knisperende geluiden houden, bekijk dan dit artikel.

Reden 6: Ze houden van alle aandacht

Wat gebeurt er als je kat iets met een plastic zak doet?

Ze krijgen allerlei aandacht van hun favoriete persoon (dat ben jij)! Hoewel er duidelijk genoeg andere redenen zijn waarom katten plastic zakken leuk vinden, zullen ze na een tijdje leren dat plezier hebben met een plastic zak ook betekent dat ze aandacht krijgen van hun mens!

Gevaren van Plastic Zakken

Maar plastic zakken zijn niet alleen maar leuk en aardig. Het neerleggen van op een plastic zak is zeker veilig, maar het kan snel uit de hand lopen.

Zorg ervoor dat katten niet vast komen te zitten in plastic zakken

Plastic zakken kunnen verstikkingsgevaar opleveren en sommige katten raken zo opgewonden van het spelen met zakken dat ze vast komen te zitten. Helaas kan dit sneller gebeuren dan je zou denken. Het is een veel voorkomend probleem bij honden, die hun neus diep in een zak steken om het laatste restje kruimels te pakken te krijgen, maar het is ook een reëel risico voor katten.

Zorg er altijd voor dat u toezicht houdt op uw kat tijdens speeltijd met plastic zakjes of dat u een heel duidelijk inzicht krijgt in hun individuele speelstijl. Je moet vooral voorzichtig zijn met kittens die niet alleen nieuwsgieriger zijn, maar ook veel kleiner en nog meer moeite zouden kunnen hebben om uit de zak te komen.

Het is ook het beste om katten niet op grotere plastic zakken te laten spelen of liggen, omdat dit de risico’s alleen maar vergroot.

Laat katten geen plastic eten

Hoewel het misschien schattig is om katten plastic zakken te zien aanvallen, kauwen en kauwen, kan het eten van plastic zakken leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Plastic wordt niet gemakkelijk verteerd door uw kat en kan gemakkelijk vast komen te zitten in de darmen. Dit kan snel tot grote problemen leiden en een operatie kan noodzakelijk zijn. Hoewel het enigszins ongewoon is voor katten om oneetbare voorwerpen te eten, kan het gebeuren en als uw kat bijzonder geïnteresseerd is in de geur van rundvet zou zitten en liggen kunnen overgaan in kauwen en eten.

Afsluitende gedachten

In de meeste gevallen kunnen we niet met zekerheid weten waarom katten de dingen doen die ze doen. Verschillende katten zullen ook verschillende beweegredenen hebben om op plastic zakken te gaan zitten en liggen. Maar één ding is zeker…de meeste katten zijn dol op plastic zakken en kunnen niet anders dan er interactief mee omgaan, inclusief er een lekker dutje op doen!